Christian Bale: hollywoodský rekordman extrémních proměn, který za 6 měsíců nabral téměř dvojnásobek své váhy

Christian Bale: hollywoodský rekordman extrémních proměn, který za 6 měsíců nabral téměř dvojnásobek své váhy

Christian Bale se narodil 30. ledna 1974 ve Walesu, kde prožil i své dětství. Bývalý představitel Batmana začal s herectvím už jako 9 letý, kdy účinkoval v reklamě na prací prášek Lenor. Skutečnou filmovou roli dostal, když mu bylo 13 a zahrál si ve válečném dramatu Empire of the Sun, pod taktovkou slavného režiséra Stevena Spielberga. Po rozvodu rodičů odešel s otcem do LA. Když mu bylo 20 let, během natáčení filmu Little Women potkal svou manželku Sandru ,,Sibi“ Blažić, která tehdy pracovala jako asistentka známé herečky Winony Ryder. Byla to láska na první pohled. Podle slov Christiana, když Sibi spatřil, hned věděl, že si ji chce vzít za ženu.

Excelentní Patrick Bateman v American Psycho

Christian Bale
Autor fotografie: Harald Krichel  
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christian_Bale-7837.jpg

A to se také splnilo. Navzdory velkým úspěchům doprovázelo Christiana Balea během kariéry několik zlomových momentů. Nevyšel mu například casting na roli Jacka v Titanicukterou nakonec získal Leonardo DiCaprio. Bale mu to však oplatil v roce 2000, kdy dostal roli Patricka Batemana ve filmu American Psycho, o kterou se DiCaprio ucházel také. S tímto účinkováním se spojuje fakt, že přátelé Christana od role psychopatického vraha odrazovali. Tvrdili, že mu zničí kariéru, což se, jak jistě víte, nestalo. Nakonec to celé mělo opačný efekt. Bale v American Psycho podal excelentní výkon, což jeho kariéru posunulo výrazně vpřed.

Denně jedl pouze konzervu tuňáka, jablko a kouřil jednu cigaretu za druhou

Zde se pomalu dostáváme k neuvěřitelným fyzickým proměnám, díky kterým je Christian Bale známý. V roce 2004 získal ve filmu The Machinist roli dělníka, který trpí nespavostí. Do tohoto úkolu se vžil natolik, že kvůli ní zhubl neuvěřitelných 28 kg. Když se poprvé objevil na scéně, režisér nevěřil vlastním očím. 183 centimetrů vysoký Christian Bale vážil pouze 55 kilogramů. Způsob, jak se k této váze dopracoval, byl však extrémně nezdravý. Denně jedl pouze konzervu tuňáka, jablko a přitom kouřil hodně cigaret. Vedlejší účinky nezdravého hubnutí na sebe nenechaly dlouho čekat. Herec trpěl bolestmi nohou, protože na nich neměl téměř žádné svalstvo.

Za 6 měsíců přibral neuvěřitelných 45 kilogramů

O necelých 6 měsíců později však přišla obrovská výzva. Christian Bale začal jako Bruce Wayne alias Batman natáčet film Batman Begins, který vznikal pod křídly ostříleného režiséra Christophera Nolana. Jak jistě víte, netopýří muž vyniká fyzickou zdatností, kterou měla odrážet i postava hlavního hrdiny. Bale tak přibral šílených 45 kilogramů. To vše se dělo, jak jinak, extrémně rychle a trvalo to pouze 6 měsíců. 

Z fat mana se stává Batman

Přibírání tak s sebou přineslo i extrémní množství tuku a členové štábu si z Balea utahovali, že vypadá spíše jako fat man než Batman. Christian se nevzdal, zhubl 20 kg a musel nabrat svaly. Během své rychlé objemovky dodržoval vysokosacharidové stravování. Jedl převážně chléb a těstoviny. Později zvýšil i příjem bílkovin, které doplňoval zejména z kuřecího masa a ryb. Nechyběly tvrdé silové tréninky, které se střídaly s kardiem a vysoce intenzivním HIIT. V posilovně makal 5krát týdně.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Velmi rychlá a nezdravá proměna mu ve filmu Fighter přinesla Oscara

Po nabírání přišlo na řadu hubnutí kvůli filmu FighterShodil 13 kg a za svůj výkon získal Zlatý Glóbus i Oscara. Šlo znovu o velmi rychlou a nezdravou proměnu. Těsně předtím totiž dokončil film Terminator Salvation, kde předvedl dobrou atletickou postavu. Christian Bale je tak skutečný extremista, který sice předváděl obdivuhodné proměny ve velmi krátkém čase, ale většina z nich se dělala velmi nezdravým způsobem. Přesto je však dobrým příkladem toho, že pevná vůle dokáže všechno. Další zajímavosti ze života Christiana Balea se dozvíte v našem videu.

Christian Bale
Autor fotografie: David Sakamoto
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christian_and_Sibi_Bale.jpg

Kolotoč proměn byl s přibývajícím věkem herce čím dál těžší

Neuvěřitelné proměny Christiana Balea pokračovaly i po filmu Fighter. Opět se musel dostat do formy, když točil poslední díl trilogie o Temném rytíři – The Dark Knight Rises. To vše jen proto, aby se o rok později ukázal ve filmu American Hustle, kde přibral necelých 20 kilogramů. S rolí tlustého podvodníka Irvinga Rosenfelda přišlo i špatné držení těla, které herci způsobovalo bolesti zad. Kolotoč proměn od filmu k filmu na chvíli dostal stopku. Christian Bale znovu zhubl a natočil několik kousků, kde se nemusel trápit opětovným přibíráním. Role tlusťocha si ho však opět našla v roce 2018, kdy ztvárnil vlivného viceprezidenta Dicka Cheneyho ve filmu Vice.

Christian Bale
Autor fotografie: John Bauld
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TIFF_2019_christian_bale_(48719385038).jpg

Aby se dostal k potřebné váze, nevyužil pokročilé možnosti maskování, ale celý den jedl koláče. Přibral zhruba 20 kilogramů, aby pak shodil více než 30 kvůli roli britského závodníka ve filmu Le Mans ’66. Šílené, že? Tak trochu si to už uvědomuje i samotný Christian Bale, který připustil, že s jeho narůstajícím věkem byla každá proměna těžší a těžší. Vícekrát proto prohlásil, že s podobnými extrémy už končí. Uvidíme, jestli mu to vydrží.

Co si o hollywoodském mistru extrémních proměn myslíte vy? Zaslouží si herec váš obdiv nebo ho považujete spíše za šílence? O vaše názory se s námi určitě podělte v komentářích. Pokud se vám článek líbil, budeme rádi, pokud ho podpoříte sdílením.

Zdroje:

[1] Christian Bale Biography – https://www.notablebiographies.com/news/A-Ca/Bale-Christian.html

[2] Tony Spence – How Christian Bale Was Fired And The Rehired For 'American Psycho' – https://www.thethings.com/how-christian-bale-was-fired-and-the-rehired-for-american-psycho/

[3] Brad Nash – The Story Of Christian Bale's The Machinist Transformation Is Insane – https://www.gq.com.au/entertainment/film-tv/the-story-of-christian-bales-the-machinist-transformation-is-insane/news-story/1892292672564838caf2106b38d9115d

[4] Christian Bale Transformation – From Machinist To Batman – https://www.trainmag.com/fitness/christian-bale-transformation/

[5] Christian Bale's 'The Fighter' weight loss and six more drastic actor transformations – https://theweek.com/articles/488594/christian-bales-fighter-weight-loss-six-more-drastic-actor-transformations

[6] Jenna Cartusciello – The Truth About Christopher Nolan's Vision For 'Batman' – https://www.thethings.com/the-truth-about-christopher-nolans-vision-for-batman/

[7] Yohana Desta – Christian Bale Swears He’s Done Gaining and Losing Weight for Roles – https://www.vanityfair.com/hollywood/2019/11/christian-bale-weight-loss

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *