Cyklistika zpevní nohy, zadek a pomůže s hubnutím. Co dalšího dokáže?

Cyklistika zpevní nohy, zadek a pomůže s hubnutím. Co dalšího dokáže?

Těšíte se na každé odpoledne, kdy budete moci vyrazit na cyklovýlet, nebo vaše kolo leží už několik let zaprášené ve sklepě? Ať už je to jakkoliv, možná by vás zajímalo, jak moc dokáže cyklistika změnit váš život k lepšímu. Pokud jezdíte pravidelně, jistě vás utvrdíme v tom, že jste si vybrali správný sport. A jestli už několik let váháte nad tím, že se vrátíte zpět do sedla, ujistíme vás, že není na co čekat. Pohled na svět z cyklistického sedla si prostě musí zamilovat každý.  

10 důvodů, proč vyrazit na kolo 

Cyklistika, stejně jako jiné sporty, má mnoho benefitů, kterými si získala miliony příznivců po celém světě. Nezáleží na tom, zda máte horské kolo, silniční nebo gravel. Jízda v sedle má mnoho podob a je jen na vás, jestli vyrazíte raději do terénu či na silnici. Pojďme se společně podívat na výhody, které získáte s jakýmkoliv typem cyklistiky. 

1. Snadněji zhubnete

Abyste hubli, musíte být v kalorickém deficitu. To znamená, že váš celkový příjem musí být nižší než celkový výdej. Abyste toho docílili a nemuseli příliš zmenšovat své porce jídla, je optimální zařadit pohybovou aktivitu. A právě cyklistika může být skvělou volbou. 

Jedná se totiž o sport, který v mírnějším tempu nemusí být fyzicky tak náročný, přesto při něm spálíte slušné množství kalorií. Je dost možné, že zvládnete na kole šlapat delší dobu než běhat, díky čemuž se vydaná energie ještě zvýší. Abyste si dokázali udělat lepší představu, máme pro vás tabulku, ve které najdete přibližné hodnoty spálených kalorií za hodinu při různé intenzitě jízdy na kole. Tato čísla jsou uvedena pro průměrnou 65kg ženu a 80kg muže. [1]

Typ cyklistiky
65kg žena
80kg muž
Jízda po rovině mírným tempem (např. jízda do práce) 260 kcal320 kcal
Jízda rychlostí 17 km/h 442 kcal544 kcal
Jízda rychlostí 21 km/h  520 kcal640 kcal
Jízda v tempu rychlostí 25 km/h650 kcal800 kcal
Jízda v horách závodním tempem 1040 kcal1280 kcal
Jízda rychlostí 20 km/h ve stoji 585 kcal720 kcal

Uvedené hodnoty berte samozřejmě pouze jako orientační. Je velký rozdíl, jestli pojedete po rovině, nebo v kopcovitém terénu. Asi nemůžete čekat, že hned při první vyjížďce vydáte tolik energie jako závodníci. Mohlo by vás však zaujmout množství kalorií, které jste schopni tak nějak bezbolestně spálit díky dojíždění do práce. 

Pokud bude 65kg žena každý všední den jezdit 30 min na kole do práce a 30 min domů, spálí za týden 1300 kcal. Za necelých 6 týdnů je to množství energie ukryté v jednom kilogramu tuku. Kdo by ho nechtěl zhubnout jen díky takové jednoduché změně, že? Kromě vaší postavy vám poděkuje i peněženka, neboť ušetříte peníze za benzín, případně za lístky na autobus či vlak. 

V případě, že hubnutí není vaším cílem, nezapomeňte energii spálenou na kole doplnit z kvalitních zdrojů. Pomoci může například gainer FueGain nebo kvalitní strava.

Dá se zhubnout jízdou na kole?

2. Zpevní se vám nohy i zadek 

Zkoušeli jste někdy vyjet dlouhý a prudký kopec s maximálním nasazení a ideálně ve stoji? Pokud ano, tak jistě víte, jaké to je, když vás pálí stehna podobně, jako byste zrovna dojeli sérii těžkých dřepů. A to se musí na vaší postavě zákonitě nějak projevit. Netvrdíme, že cyklistika nahradí trénink nohou. Může však pomoci, aby vaše stehna, lýtka i zadek byly na první pohled pevnější. Ženy jistě potěší, že dokonce pomáhá i snížit celulitidu v těchto oblastech. [2]

Vzhledem k tomu, že dostanou při intenzivní jízdě nohy pořádně zabrat, nedoporučovali bychom vám plánovat delší cyklovýlet po jejich tréninku. Z příjemného dne by se totiž mohlo snadno stát utrpení a další den by vás chůze do schodů bolela ještě více. Pokud hledáte další způsoby, jak bez fitka zamakat na svém zadku, neměl by vám uniknout článek Cviky na pevný a kulatý zadek bez těžkých činek. Vyzkoušejte trénink s posilovací gumou.

3. Zlepšíte si fyzičku

Začátečníci mohou mít po hodinové jízdě pocit, že jsou na pokraji sil. To je úplně v pořádku a věřte mi, že se to postupně zlepší. Kopec, u kterého vám dříve hořely plíce, pro vás bude za pár týdnů úplná pohoda a možná i nuda. Stejně tak budete schopni ujet i delší trasu. Tím, jak si budete postupně budovat fyzičku, se vaše tělo naučí více využívat tuk jako palivo v aerobním zatížení. Díky tomu budete schopni více šetřit svalový glykogen, čímž prodloužíte dobu, po kterou jste schopni jet na kole, aniž by vám došla “šťáva”. To, že budete více využívat tuk jako palivo, ovšem neznamená, že ho více zhubnete. Klíčovou roli má pořád již zmíněný kalorický deficit. 

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

4. Zlepšíte své zdraví

Pravidelné sportování ovlivní pozitivně nejen váš vzhled, ale také zdraví. Proto je Světovou zdravotnickou organizací doporučováno mít každý týden minimálně 150 minut aktivit o střední intenzitě nebo 75 minut aktivit o vysoké intenzitě. Jedná se opravdu o úplné minimum, které by měl dodržovat každý. Se splněním těchto aktivních minut může cyklistika skvěle pomoci. Vyrazte několikrát týdně po práci na kratší cyklovýlet, případně o víkendu zvolte delší trasu, a máte hotovo. [8]

Pravidelná cyklistika má pozitivní vliv například na náš kardiovaskulární systém. Přispívá tak ke snížení krevního tlaku i rizika infarktu. Stejně tak může pomoci i se snížením hladiny tzv. špatného LDL cholesterolu, a naopak zvyšováním hladiny dobrého HDL cholesterolu. Mimo to však slouží také jako prevence rakoviny (např. tlustého střeva), cukrovky 2. typu a dalších onemocnění, která jsou typicky spojena s nadváhou či obezitou. Pozitivní vliv může mít také na naše trávení, imunitu či psychiku, neboť pomáhá snižovat deprese a zlepšovat náladu.  [3–5]

Pokud už vás některé ze zmíněných problémů trápí, cyklistika je skvělý způsob, jak s nimi začít bojovat. Vzhledem k tomu, že při ní většinu času sedíte a nenesete váhu celého těla, je šetrná ke kloubům. Často se proto doporučuje lidem, kteří mají kila navíc nebo se zotavují po úrazu či operaci kolenního kloubu. V takovém případě může totiž fungovat i jako skvělá rehabilitace. [6]

Jak zlepšit zdraví díky cyklistice

5. Můžete si přizpůsobit zátěž

Cyklistika má tu výhodu, že ji zvládne prakticky každý. Na kolech můžete vidět jak ty nejmenší děti, tak naopak i seniory, kteří jej využívají jako dopravní prostředek. Hlavní výhodou je, že si každý může přizpůsobit zátěž podle sebe. 

Když to srovnáme například s během, pro mnoho lidí může být ze začátku obtížné běžet i v mírném tempu. U cyklistiky by to problém být neměl. Pokud zvolíte rovný terén, můžete chvílemi přestat úplně šlapat. Díky tomu si odpočinete a naberete síly na další kilometry. A ti, kteří mají pocit, že cyklistika přeci jen není v jejich silách, mohou si podle potřeby dopomoci elektrickým pohonem.

6. Získáte ekologický dopravní prostředek

Tušíte, kolik peněz utratíte za benzín? Jestli ne, tak pojďme společně počítat. Pokud jezdíte do práce každý den 15 km a máte auto s průměrnou spotřebou 6 l na 100 km, projedete za měsíc cca 2000 Kč (78 €). A to ani nemluvím o částkách, které ušetříte za parkování a servis.

Nebojte, nikdo po vás nechce, abyste se hned vzdali auta nebo městské hromadné dopravy. Zkuste je však alespoň v létě občas vyměnit za kolo, a šetřit tak svou peněženku i naši planetu. Abyste byli více motivovaní, spočítejte si, kolik peněz vás stojí konkrétní cesta. Pokud se rozhodnete pro jízdu na kole, odložte si tuto částku bokem. Můžete si tak efektivně našetřit třeba na boty, kabelku nebo cokoliv jiného, co už si delší dobu odpíráte. 

Motivovat vás může třeba také výzva s vaším protějškem – kdo najede méně kilometrů, udělá víkendový úklid a uvaří oběd. Své aktivity pak můžete vzájemně sledovat pomocí aplikací. Představa prohry a domácích prací vás jistě bude hnát kupředu. V případě, že budete používat kolo jako dopravní prostředek, nezapomeňte na bezpečnostní prvky. A pokud si do provozu sami netroufáte, raději se vyhněte silnicím a dejte přednost cyklostezkám, abyste neohrozili sebe ani ostatní. 

Kolo jako ekologický dopravní prostředek

7. Prozkoumáte okolí

Asi tušíte, co se nachází kolem vašeho domu. Znáte takhle dobře také okolí vzdálené 10 či 20 km? Tak sedněte na kolo a jeďte to prozkoumat. Takhle daleko určitě běžně nechodíte a asi ani netušíte, co kde je. Třeba objevíte skvělá místa na piknik nebo zapadlou kavárnu, kde se můžete cestou občerstvit. Tímto způsobem můžete trénovat i svůj orientační smysl. Hlídejte si ale ujetou vzdálenost. Nechcete se přece dostat do situace, kdy jste na pokraji sil a domů to máte ještě 20 km.  

8. Zlepší se vaše psychika

Jak už jsme si řekli v odstavci věnovaném zdraví, pohybová aktivita může pomoci se snižováním depresí, úzkosti nebo stresu. Navíc dokáže také zlepšit náladu a zvýšit míru pociťované psychické pohody. [11–12]

Cyklistika však funguje také jako určitý způsob psychohygieny. Pokud máte plnou hlavu problémů, které nemůžete dostat z hlavy, sedněte na kolo a dejte si alespoň kratší výlet. Uvidíte, že při šlapání do strmého kopce vás všechny starosti přejdou a budete se soustředit jen na to, abyste ho zdolali. Odměnou vám bude dobrá nálada díky vyplaveným endorfinům a také čistá hlava bez starostí. [7]

Jak se zbavit úzkostí a depresí díky cyklistice

9. Budete lépe spát

Cyklistika, stejně jako další sporty, má pozitivní vliv také na spánek. Tento benefit můžete pozorovat už v případě, že zařadíte denně alespoň 30 minut aerobní aktivity. Lidé, kteří pravidelně sportují, mají obvykle kvalitnější spánek, snadněji usínají a také se ráno cítí odpočatější. To může v konečném důsledku pomoci k tomu, aby i další den podávali lepší sportovní výsledky. Pokud vás trápí problémy s usínáním, sport může být skvělým způsobem, jak se jich třeba i úplně zbavit. Intenzivnější aktivity se ovšem snažte ukončit nejpozději 3 hodiny před plánovaným ulehnutím, jinak by mohl být efekt na spánek opačný. [9–10]

Když vám ani sport nepomůže, a stejně budete hodiny koukat do stropu, můžete zkusit doplňky pro podporu spánku nebo rady z článku Jak rychle usnout? Vyzkoušejte jednoduché tipy pro lepší spánek.

10. Získáte novou “hračku”, kterou si můžete vylepšovat

Tento bod ocení spíš pánové, a to především ti, kteří jsou schopni trávit hodiny v dílně a vylepšovat auta, motorky nebo jakékoliv jiné stroje. S kolem získáte další věc, na které můžete postupně pracovat. 

Co takhle vyzkoušet kvalitnější zapletená kola, náboje, lepší kliky nebo jiný převodník? Uvidíte, že je pořád co tunit. A radost z jízdy na kole, které jste si sami vyšperkovali, bude hned větší. Než se však do úprav pustíte, nastudujte si potřebné informace, abyste nenadělali více škody než užitku. Pomoci vám můžou zkušenější jezdci v různých cyklo skupinách.

Jak si vylepšit kolo

Co si z toho vzít?

V dnešním článku jsme si shrnuli několik důvodů, proč se vyplatí jezdit na kole. Možná tak přitáhneme k cyklistice i ty, kteří zatím váhají. Vidina lepšího zdraví, štíhlejšího těla, lepší nálady a také levné dopravy musí nalákat snad každého. Ať už vyrazíte na krátkou projížďku, nebo zvolíte delší trasu, vždy myslete i na své bezpečí a nezapomínejte na přilbu a reflexní prvky. 

A pokud vás přece jen cyklistika pořád neláká, nevadí. Je mnoho jiných sportů, kterým se můžete věnovat. Důležité je, aby vás bavily a naplňovaly. Jedině tak u nich totiž vydržíte dlouhodobě. 

Jak jste na tom s cyklistikou vy – jezdíte pravidelně, nebo vás funění do kopců neláká? Podělte se s námi o svůj názor, a pokud se vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet i mezi své přátele. Třeba tak najdete nové parťáky na cyklovýlety. 

Zdroje:

[1] Compendium of physical activities – https://sites.google.com/site/compendiumofphysicalactivities/Activity-Categories/winter-activtities

[2] CELLULITE TREATMENTS: WHAT REALLY WORKS? – https://www.aad.org/public/cosmetic/fat-removal/cellulite-treatments-what-really-works

[3] B. De Geus , E. Van Hoof , I. Aerts , R. Meeusen – Cycling to work: influence on indexes of health in untrained men and women in Flanders. Coronary heart disease and quality of life – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1600-0838.2007.00729.x?casa_token=3JaiepoG4qwAAAAA%3A-5sXXnn1KEkRwI3NFuZId6r3FjbUwYKlMi5MwaffGY-7-6hgRiw7xwJilZh-aN5rPVtisn2qluHhnDE

[4] Steven Mann et al. – Differential Effects of Aerobic Exercise, Resistance Training and Combined Exercise Modalities on Cholesterol and the Lipid Profile: Review, Synthesis and Recommendations – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3906547/

[5] P. Oja et al. – Health benefits of cycling: a systematic review – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1600-0838.2011.01299.x?casa_token=twE-zLkY6TUAAAAA%3AE5aydDyLNMbMnR_947C-6dRIioSkBm6Q5vZ2H7YUBst8uBsu8sHuGVN2p4OCwznXmiFNhyVaxEhsMNg

[6] William D. McLeod et al. – Biomechanics of knee rehabilitation with cycling – https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/036354658000800306

[7] Ione Avila-Palencia et al. – The relationship between bicycle commuting and perceived stress: a cross-sectional study – https://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e013542.abstract

[8] Centers for disease control and prevention Atlanta – Physical Activity for a Healthy Weight – https://www.cdc.gov/healthyweight/physical_activity/index.html

[9] Christopher E. Kline – The bidirectional relationship between exercise and sleep: Implications for exercise adherence and sleep improvement – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4341978/

[10] National Sleep Foundation – 2013 Sleep in America® – https://www.sleepfoundation.org/wp-content/uploads/2018/10/RPT336-Summary-of-Findings-02-20-2013.pdf?x16972

[11] Christer Malm et al. – Physical Activity and Sports—Real Health Benefits: A Review with Insight into the Public Health of Sweden – https://www.mdpi.com/2075-4663/7/5/127

[12] Molly E Mieras et al. – Physiological and psychological responses to outdoor vs. laboratory cycling – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24476776/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *