Fitness recept: Čokoládová babka z kynutého těsta

Fitness recept: Čokoládová babka z kynutého těsta

Taky vás při nakupování pečiva vždy uličky zavedou k těm nejnadýchanějším dobrotám? Pak musíte doma zkusit upéct tuhle čokoládovou babku. Kvůli kynutému těstu je příprava sice delší, ale výsledek rozhodně stojí za to. A nemusíte být ani extra šikovní, aby se vám povedla tato na pohled lákavá struktura. Kromě vzhledu a nadýchanosti si vás získá také svou sladkou náplní, která potěší každého mlsouna. Dáte si ji k snídani nebo svačině? 

Budeme potřebovat:

Čokoládová babka z kynutého těsta

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Postup:

Začneme přípravou kvásku. Mléko si ohřejeme tak, aby bylo vlažné až teplé. Nasypeme do něj cukr, zamícháme a přidáme i rozdrobené droždí. Nádobu zakryjeme utěrkou a počkáme cca 10 minut, dokud nám nevzejde kvásek. Mezitím si smícháme obě mouky s xylitolem a solí. Pak přidáme i vejce, rozpuštěné ghee a připravený kvásek. Nejdříve opatrně zamícháme a pak vypracujeme těsto. Mělo by být pevnější, elastické a jen lehce lepivé. Pokud by moc lepilo, přidáme mouku. V případě, že by se nám zdálo naopak příliš tuhé, přilijeme mléko. S vypracováním těsta nám může pomoci ruční robot s hákem, případně silné ruce a vařečka. Takto připravené těsto dáme kynout do tepla přibližně na 2 hodiny. Za tuto dobu by mělo zdvojnásobit objem. 

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál nebo pracovní desku. Na této ploše z něj vyválíme obdélník. Ten namažeme po celé ploše lískooříškovým krémem a zavineme ho jako roládu (motáme delší stranu). Zamotaný závin rozřízneme podélně na 2 stejné poloviny. Vzniklé dva prameny omotáváme kolem sebe jako provaz. Snažíme se je zaplétat tak, abychom měli navrchu řez, ten udělá babce její originální strukturu. Pak si vezmeme formu na chlebík, vyšplícháme si ji olejem ve spreji a babku do ní vložíme. Pokud nemáme olej ve spreji. Můžeme použít i pečící papír. 

Čokoládová babka z kynutého těsta - postup

Babku ve formě přikryjeme utěrkou, odložíme na teplé místo a opět necháme kynout, tentokrát už jen půl hodiny. Pak ji dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 30 minut. Hotovou babku necháme vychladnout a pak podáváme. 

Náš tip: Babka chutná nejlépe s BIO kakaovým nápojem

Čokoládová babka z kynutého těsta
Nutriční hodnoty
1 kousek (celkem 14 kusů)
Energetická hodnota189 kcal
Bílkoviny6 g
Sacharidy21 g
Tuky9 g

Kynutá babka vyniká svou nadýchaností, měkkou konzistencí a dokonalou chutí, které dominuje především lískooříšková náplň s kakaem. Ideální jako sladká snídaně nebo snack, který zlepší každý den.

Neváhejte a sdílejte s námi vaše výtvory na sociálních sítích označením #gymbeamcz.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *