Fitness recept: Dýňové noky s tofu a špenátem

Fitness recept: Dýňové noky s tofu a špenátem

Klasické noky mohou být jako příloha už trošku nuda, co myslíte? V dnešním receptu jsme se rozhodli být trošku kreativnější a vytvořit noky z dýně. Ty si vás získají hned na první pohled svou žluto-oranžovou barvou. A počkejte, až je ochutnáte! V kombinaci s tofu a špenátem vzniká neodolatelný vegetariánský pokrm plný bílkovin, komplexních sacharidů, chutí a také důležitých mikroživin. Ručíme vám za to, že jakmile recept jednou zkusíte, bude se ve vašem jídelníčku objevovat pravidelně.

Na noky budeme potřebovat:

  • 400 g dýňového pyré (můžete koupit hotové nebo si připravit vlastní, návod popíšeme v postupu)
  • 320–350 g hladké špaldové mouky 
  • 1 žloutek 
  • 1 ČL soli

Na omáčku budeme potřebovat:

  • 240 g tofu 
  • 180 g smetany na vaření s 12 % tuku (můžete použít i rostlinnou smetanu)
  • 100 g baby špenátu 
  • 15 g lahůdkového droždí 
  • olej na restování tofu (my použili olej ve spreji
  • hrst čerstvé bazalky (dá se použít i sušená bazalka)
  • sůl  
  • mletý pepř

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Postup:

Pokud nemáme hotové dýňové pyré, začneme s jeho přípravou. Vezmeme si dýni hokaido, umyjeme ji a rozřízneme na dvě poloviny. Slupku necháme na dýni, není potřeba ji zatím loupat ani okrajovat. Z obou polovin vydlabeme semínka. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a dýni na ni slupkou nahoru položíme. Plech s dýní dáme do trouby vyhřáté cca na 180 °C a pečeme, dokud není dýně měkká. Trvá to přibližně 30–45 minut (podle velikosti dýně). Po upečení dýni oloupeme a dužinu rozmixujeme na jemné pyré. Pokud se nám bude zdát příliš vodové, povaříme ho na sporáku, dokud nezískáme hustější konzistenci.

A teď už se můžeme pustit do přípravy noků. Vezmeme si hotové pyré a přidáme do něj žloutek. Pak přisypeme sůl a mouku. Pokud by se těsto moc lepilo, můžeme přidat mouky o něco více.

jak má vypadat těsto na dýňové noky

Vzniklé těsto si rozdělíme na 4 části, ze kterých vypracujeme dlouhé válečky (naše měly průměr přibližně 1 cm, ale velikost je na vás). Pak si vezmeme ostrý nůž a z válečků odkrajujeme kousky dlouhé přibližně 1,5 cm. Každý kousek pak zmáčkneme lehce vidličkou a vytvarujeme typické noky. 

jaký tvar mají mít dýňové noky

Na sporáku si přivedeme k varu hrnec s osolenou vodou a dáme do něj nakrájené noky. Vaříme je, dokud nevyplavou na hladinu. 

Pak se pustíme do přípravy omáčky. Nejprve vezmeme tofu a papírovou utěrkou ho vysušíme, abychom se zbavili přebytečné vody. Pak ho nakrájíme na menší kousky které osolíme a opepříme. Můžeme ale přidat i jakékoliv jiné oblíbené koření. Pak rozpálíme pánev, kterou si vystříkáme olejem, a přisypeme tofu, které orestujeme dozlatova. Postupně přidáme i baby špenát, rostlinnou smetanu a pak i uvařené noky. Vše společně necháme provařit. Na závěr dochutíme lahůdkovým droždím, solí, pepřem a lístky čerstvé bazalky, které si předtím nakrájíme na menší kousky. A máme hotovo. Teď už stačí jen nachystat talíře a naservírovat tři porce.

Náš tip: Naservírovaný pokrm můžete lehce zakápnout olivovým olejem. 

Nutriční hodnoty
1 porce (celkem 3 porce)
Kalorie618 
Bílkoviny33 g
Sacharidy90 g
Tuky14 g
hotový pokrm - dýňové noky s tofu a špenátem

Vychutnejte si tento oku lahodící pokrm plný zdravých dobrot. Uvidíte, že si na něm zejména během chladnějších měsíců skvěle pochutnáte. 

Neváhejte a sdílejte s námi vaše výtvory na sociálních sítích označením #gymbeamcz.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *