Jak si vybrat nejlepší kolagen pro zdravou pokožku a klouby?

Jak si vybrat nejlepší kolagen pro zdravou pokožku a klouby?

Kolagen je čím dál více populárnější a vás jistě zajímá, zda jde o přehnaný hype nebo průlom v péči o pokožku a tělo. Věděli jste, že je důležitý i pro svaly, kosti a činnost srdce? Hladina kolagenu věkem přirozeně klesá a je vhodné začít s jeho užíváním dříve, než vás překvapí první vrásky. Trh s produkty obohacenými o kolagen se rozšiřuje, proto jsme pro vás připravili článek o kolagenu, jeho typech, benefitech a způsobech doplňování. Přečtěte si, jak najít vhodný zdroj kolagenu, a tím alespoň částečně odvrátit proces stárnutí.

Co je to kolagen?

Jen málo lidí zřejmě nikdy neslyšelo o kolagenu a jeho významu pro klouby nebo pokožku. Začněme však zcela od začátku, kolagen je nerozpustný protein, který patří k nejpočetnějším proteinům mezi živočichy. Možná vás překvapí fakt, že kolagen představuje asi 30% podílu bílkovin v těle a najdeme ho v různých tkáních, například šlachách nebo kostech. Podobně jako jiné bílkoviny, i kolagen tvoří aminokyseliny, a to – glycin, prolin, hydroxyprolin a arginin. Existuje více než 16 typů kolagenu, avšak drtivá většina, přesněji 80 – 90% kolagenu v organismu představuje typ I, II a III. [1] [2]

Není kolagen jako kolagen, proto uvádíme typy hlavních kolagenových molekul i s tkáněmi, ve kterých jsou zastoupeny [1] [3] [4]:

Typ kolagenuZastoupení v tkáních
Ikůže, kosti, šlachy, dentin, vazy, intersticiální tkáně (pojivová tkáň mezi buněčnými elementy)
IIchrupavky, sklovitý humor (,,želatinová“ hmota v oku).
IIIkůže, svaly, krevní cévy
Vbuněčné kultury, tkáně plodu
VIvětšina intersticiálních tkání
IXchrupavky, sklovitý humor
IVvšechny bazální membrány

Jak podpořit tvorbu kolagenu?

Jak jsme již zmínili, kolagen patří mezi bílkoviny, proto jsou pro jeho tvorbu potřebné aminokyseliny. Tělo kolagen vytváří z prokolagenu, a ten vzniká z glycinu a prolinu. Na podporu tvorby kolagenu je proto potřeba dostatečný příjem aminokyselin. Jejich aktuálním zdrojem je vysoce kvalitní protein ze stravy nebo ve formě výživového doplňku. Pokud jde o stravu, mezi nejlepší zdroje patří maso, mléčné produkty a luštěniny. Ať už si zvolíte stravu nebo proteinový šejk, podpoříte tím nejen budování svalů, ale doplníte i ,,stavební materiál“ pro kolagen. [6]

Zvažujete příjem vysoce kvalitního proteinu, ale nemáte o nejlepších zdrojích bílkovin dost informací? Vše potřebné najdete v našem článku – High-quality protein – jak zjistit, který zdroj bílkovin je nejkvalitnější?

kolagen - co to je?

Pro tvorbu prokolagenu jsou důležité 2 aminokyseliny – prolin a glycin. Prolin můžete skvěle doplnit konzumací vaječných žloutků, sóji, mléčných produktů, chřestu nebo zelí. Glycin najdete ve vepřové a kuřecí kůži, ale samozřejmě i v potravinách s obsahem bílkovin. Kromě toho jsou pro tvorbu kolagenu užitečné i [6] [8] [9] [10]:

  • Aloe vera – je známý, populární a účinný způsob léčby ran. Ať už lokálně ve formě gelu nebo orálně, aloe vera pomáhá při poraněních kůže právě díky podpoře tvorby kolagenu. Používá se na zmírnění vyrážek nebo na kůži spálenou sluncem.
  • Antioxidanty – jsou složkami jiných účinných látek pro péči o správnou hladinu kolagenu, zaslouží si však i samostatnou zmínku. Ne všechny podporují tvorbu kolagenu, ale přispívají k funkci kolagenu v lidském těle. Za výjimečné zdroje antioxidantů jsou považovány například zelený čaj, káva, borůvky a skořice.
  • Antokyanidiny – najdete je v třešních, malinách nebo borůvkách.
  • Koriandr – obsahuje dvě složky, díky kterým si zaslouží být v této kategorii – vitamín C a linolenovou kyselinu. Kyselina linolenová je mastná kyselina s obsahem antioxidantů. Ty jsou účinné v boji proti volným radikálům, které štěpí zdravé kožní buňky.
  • Kyselina hyaluronová – je jeden z nejrozšířenějších suplementů pro podporu zdravé pokožky, protože zvýšení její hladiny ovlivňuje množství kolagenu. Kromě výživových doplňků ji můžete přijmout i ze stravy a najdete ji v kořenové zelenině nebo fazolích.
  • Měď – vyšší množství tohoto minerálu se nachází ve vnitřnostech, čočce, kešu ořeších nebo sezamu.
  • Mořská řasa – je účinná při ochraně kůže a její pružnosti před oxidací, která způsobuje značnou část poškození kůže.
  • Vitamín C – je přítomen při tvorbě prokolagenu a jeho výbornými zdroji jsou citrusy, jahody, paprika a brokolice.
  • Vitamín A – v rostlinných potravinách ho najdete ve formě betakarotenu, ale nachází se také v živočišných potravinách.
  • Ženšen – je známý v tradiční medicíně, ale je také předmětem moderního výzkumu. Ten prokázal, že ženšen dokáže v krvi zvyšovat hladinu kolagenu. Zároveň je účinný při ochraně před ultrafialovým zářením ze slunce, má antioxidační a protizánětlivé účinky a podle vědců může zpomalovat stárnutí kožních buněk.
tvorba kolagenu

Posloucháte z každé strany o kyselině hyaluronové, ale nemáte o její efektivitě dost informací? Vše potřebné najdete v článku – Kyselina hyaluronová – je opravdu efektivní pro klouby a pokožku?

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Negativní faktory ovlivňující kolagen

Hladina kolagenu se během života mění vlivem několika faktorů. Tyto faktory zhoršují syntézu kolagenu nebo urychlují jeho degradaci. Patří mezi ně [5] [6] [7]:

  • Věk – hladina kolagenu se věkem přirozeně snižuje.
  • Nadměrný stres
  • Kouření – vede k vráskám a také se redukuje hojení ran.
  • Nedostatek vitamínů – například vitamínu C.
  • Nadměrný příjem cukru – přebytek cukru ve stravě ovlivňuje schopnost kolagenu se opravovat.
  • Přílišné vystavování se slunci ultrafialové záření může vést ke snížení tvorby kolagenu.
  • Autoimunitní onemocnění – například lupus, mohou způsobovat poškození kolagenu.
tvorba kolagenu v těle

Jak se k nám dostal kolagen?

Představili jsme si kolagen, jeho přírodní zdroje a faktory, které ho negativně ovlivňují. Trh nabízí široké množství suplementů s obsahem kolagenu v různých podobách. V této kapitole se dozvíte, kdy začít s jeho užíváním, a na co si dávat pozor při výběru kolagenu.

Je zajímavé sledovat vývoj trhu s kolagenovými doplňky, protože i přesto, že ženy v Číně ho znají už po staletí, západní civilizace zaostává. Přesněji zaostávala, ale v současnosti zájem o kolagen astronomicky stoupá. Boom nastal v 80. letech v USA, kdy byl kolagen součástí drahých injekcí určených k vyplnění rtů a zjemnění kontur obličeje. Uplynulo skoro 40 let a změnily se i formy kolagenu a jeho dostupnost. Dnes je součástí různých drinků, shotů, směsí, doplňků pro ženy, ale i jako samostatný prášek. Poptávka po kolagenu roste, proto je dobré znát nejlepší zdroje tohoto proteinu, nebo spíše pramene mládí? [11]

jaký kolagen si vybrat?

Výhody kolagenu

Kolagen je součástí několika tkání, najdete ho kromě kůže a chrupavek i v cévách, kostech nebo vazech. Existuje proto několik důvodů, proč zvážit suplementaci kolagenu [7] [12].

  1. Kolagen zpomaluje stárnutí pokožky – kolagen zlepšuje celkový vzhled a zdraví pokožky díky jeho zvlhčení a redukci vrásek. Zpomalení stárnutí pokožky za pomoci kolagenu bylo prokázáno několika studiemi. Kolagen také bývá spojován s prevencí akné a jiných kožních potíží, i když to ještě není vědecky podložené.
  2. Podporuje fungování kloubů – lidské klouby jsou chráněny díky zdravým chrupavkám, které právě kolagen podporuje. Výživové doplňky mohou být zdrojem kolagenu pro doplnění jeho hladiny, která věkem klesá.
  3. Chrání zdraví kostí – kolagen je jednou z důležitých složek kostí a pomáhá udržet jejich sílu. Kosti věkem slábnou a řídnou, což vede k rozvoji potíží, mezi které patří osteoporóza.
  4. Podporuje růst svalů – i svaly jsou tkáně, jejichž část představuje kolagen, přesněji jde o 1 – 10% a svaly ho potřebují pro správné fungování. Existuje dokonce vědecký důkaz nárůstu svalové hmoty díky suplementaci kolagenu.
  5. Význam pro srdce a kardiovaskulární systém – kolagen má podle jisté studie význam pro podporu zdraví srdce. Přispěl ke značné redukci ztuhnutí tepen snížení LDL cholesterolu.

Podpora fungování svalů, kostí, chrupavek nebo srdce díky suplementaci kolagenu byla předmětem vědeckých studií. I přes slibné výsledky je pro plnohodnotné ověření některých uvedených benefitů kolagenu potřebný další výzkum. Jisté zmíněné benefity sice nejsou podloženy výzkumem, ale uvádí se i vliv kolagenu na pevné nehty, vlasy, dobré trávení nebo náladu a úzkost. Kolagen je dnes velmi populární a možná se už v krátké době dočkáme dalších a lépe podložených výhod jeho užívání. [12]

kolagen a jeho účinky

Jak si vybrat nejlepší kolagen?

Nejideálnější by bylo, pokud bychom dokázali přijímat dostatek kolagenu ze stravy. Pravdou však je, že rychlý životní styl nám často neumožňuje věnovat větší pozornost složkám stravy pro cílený příjem kolagenu. Výživové doplňky jsou proto praktickým a dostupným zdrojem, navíc často obsahují i další užitečné látky. Přinášíme vám proto několik důležitých tipů, které vás nasměrují při výběru vhodného doplňku s obsahem kolagenu.

Kolagen a vitamín C

Jak jsme již v článku zmínili, vitamín C je pro tvorbu kolagenu důležitý. V procesu tvorby kolagenu je vitamín C v pozici antioxidantu, který dokáže podpořit tvorbu fibroblastů a regulovat syntézu kolagenu. Je důležitý při procesu syntézy kolagenu a elastinu, díky čemuž má pleť mladistvý vzhled. Klíčový moment během tvorby kolagenu nastává po vzniku prokolagenu. Ten musí projít procesem hydroxylace, která následně umožní další krok – glykosylace, při které dostane kolagen funkční strukturu. Ano, chápete to správně. Bez přítomnosti vitamínu C nebude hydroxylace, a tudíž se nevytvoří kolagen. Zkuste si proto při výběru kolagenového doplňku zkontrolovat, zda se ve složení nachází také vitamín C. [13] [14]

který kolagen je nejlepší?

Jaký zdroj kolagenu v suplementech je nejlepší?

Výživové doplňky s obsahem kolagenu se vyrábějí z živočišných zdrojů, například mořských živočichů nebo dobytka. Z tohoto důvodu je nejlepší volbou produkt bio chovu. U organických zdrojů je méně pravděpodobný výskyt těžkých kovů nebo pesticidů. Je proto určitě lepší přijmout kolagen získaný z dobytka, který byl krmen trávou a měl vhodné podmínky pro život. Je lepší kolagen z dobytka nebo mořských živočichů? Toto je častá otázka, proto by bylo dobré poznat, v čem se odlišují. Hovězí obsahuje I. a III. typ kolagenu, právě v tom je jeden z rozdílů. III. typ se nachází ve střevech a je potřebný pro opravu jejich výstelky. Kromě toho je levnější než ,,mořský“. Hovězí kolagen je proto užitečnější pro lidi se střevními problémy. Mořský kolagen obsahuje výlučně I. typ a také menší částečky, což je výhodné pro trávení a lepší vstřebávání. Tento typ je proto vhodný pro lidi, kteří nemají problém si připlatit a také hledají rychlejší výsledky. [15] [18]

ktery kolagen je nejlepsi

Jaký typ kolagenu si vybrat?

Výběr kolagenu se kromě zdroje, formy, ceny a dalších parametrů vztahuje i na účel. Podle toho, zda máte zájem o podporu kloubů a chrupavek nebo o zlepšení stavu pokožky. Existují totiž 3 typy kolagenu, které jsou v lidském těle dominantní – I., II. a III. typ. První typ je vhodný pro zlepšení zdraví pokožky. Druhý typ představuje 50% bílkovin v chrupavce, a proto je ideální na podporu kloubů a chrupavek. Třetí typ kolagenu se v hojném množství nachází v dětské pokožce, není proto náhodou, že děti mají tak jemnou kůži. Tento typ kolagenu je během života přirozeně nahrazen prvním typem. Je důležitý pro lidskou pokožku, nehty a vlasy. [16]

Pokud tedy hledáte doplněk na klouby – zaměřte se na II. typ kolagenu, pokud chcete podpořit kvalitu své pokožky – I. typ kolagenu. Pro ideální zdraví pokožky by měl produkt obsahovat 90% I. typu a jistou část III. typu. Zmínili jsme to už několikrát, ale trh nabízí široké spektrum produktů různé kvality, formy, obsahu a v neposlední řadě i dalších složek. Berte při výběru v úvahu, že mnohé suplementy jsou komplexní. Najdete v nich často i minerály a vitamíny, což také není k zahození. Určitě si proto zkontrolujte složení, které vám nejlépe napoví, kolik kolagenu přijmete v dávce produktu. Zbytek je už na vás, shot, nápoj nebo RTD drink. Případně vyzkoušejte různé varianty a najděte svého favorita. [16]

Proč hydrolyzovaný kolagen?

Jednoduše řečeno, hydrolyzovaný kolagen prošel hydrolýzou. Jde o proces, při kterém byla kolagenová vlákna rozštěpena na malé řetězce aminokyselin kolagenové peptidy. Pro tento účel byly použity enzymy a vysokotlaká pára. Kolagenové molekuly v nativním stavu jsou pro absorpci v lidském těle příliš velké, proto dochází k jejich hydrolyzaci. Tato forma je výjimečná, protože kolagenové peptidy jsou menší, což umožňuje dodávat použitelné dávky do těla. Je vědecky podloženo, že právě forma peptidů se vstřebává do krve. Co je však hlavní, přecházejí do vrstvy kůže zvané škára (dermis) pod pokožkou (epidermis). Právě škára je zodpovědná za pružnost a sílu kůže. Kolagenové peptidy se dostávají do této vrstvy, kde spouštějí tvorbu kolagenu v kůži. Ne všechny suplementy s kolagenem obsahují hydrolyzovanou formu kolagenu, a dokonce nemusí obsahovat kolagen. Místo toho v nich najdete prolin, hydroxyprolin a glycin. Zmíněné aminokyseliny jsou pouze 50% obsahu aminokyselin pro strukturu kolagenu, na molekulu kolagenu potřebujete 18 aminokyselin, a ve správném množství a poměru. Hydrolyzovaný kolagen obsahuje přímo kompletní sekvenci aminokyselin. Je proto logické upřednostnit zdroj kolagenu, ve kterém nebudou chybět potřebné složky. [16] [19]

hydrolyzovaný kolagen

Kdy začít užívat doplňky s kolagenem?

Na závěr jsme se dostali k otázce, která zajímá zřejmě mnoho lidí. Neexistuje na to univerzální odpověď, protože úbytek kolagenu ovlivňuje kromě věku i životní styl nebo genetika. Jeho úbytek může urychlit kouření, špatná strava, nedostatek spánku nebo nadměrná konzumace cukru. Pokles kolagenu začíná již ve dvaceti a klesá každý rok asi o 1%. Suplementace kolagenu je preventivní, proto je lepší začít dříve, než se vám na tváři začnou objevovat nechtěné vrásky. Na podporu zdraví totiž nikdy není příliš brzy. [17]

kdy užívat kolagen

Kolagen je protein důležitý nejen pro zdravou pokožku a klouby. Jeho tvorba se věkem snižuje, proto je doplnění kolagenu užitečné pro udržení zdravé a pružné pokožky. Dnes je dostupný v široké škále produktů, proto je vhodné znát jeho význam, nejlepší zdroje a negativní faktory, které ho ovlivňují. Věříme, že jste se v článku dozvěděli vše potřebné o kolagenu, protože v tomto případě platí – čím dříve, tím lépe. Chcete, aby se o kolagenu a jeho významu dozvěděli i vaši přátelé? Neváhejte a podpořte článek sdílením.

Zdroje:

[1] Lodish H, Berk A, Zipursky SL - Molecular Cell Biology. 4th edition. - Section 22.3 Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/

[2] Dr. Ananya Mandal, MD - What is Collagen? – https://www.news-medical.net/health/What-is-Collagen.aspx

[3] interstitial tissue – https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/interstitial+tissue

[4] vitreous humor – https://www.merriam-webster.com/dictionary/vitreous%20humor

[5] Kayla Robinson, BKin, RHN - A Look at Collagen: Benefits and Best Collagen Supplements – https://fullscript.com/blog/collagen

[6] Kerri-Ann Jennings, MS, RD - Collagen — What Is It and What Is It Good For? – https://www.healthline.com/nutrition/collagen

[7] Brianna Elliott, RD - Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements – https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits

[8] James McIntosh - What is collagen, and why do people use it? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881

[9] Kathryn Watson - 5 Ways to Boost Collagen – https://www.healthline.com/health/ways-to-boost-collagen

[10] Jon Johnson - Ways to get healthier looking skin by boosting collagen levels – https://www.medicalnewstoday.com/articles/317151

[11] Lisa Marshall - Collagen: ‘Fountain of Youth’ or Edible Hoax? – https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/news/20191212/collagen-supplements-what-the-research-shows

[12] Jenna Fletcher - What to know about collagen supplements – https://www.medicalnewstoday.com/articles/325344

[13] Alexandra Engler - Why Vitamin C Is Critical To Have In Collagen Supplements – https://www.mindbodygreen.com/articles/is-your-collagen-supplement-missing-this-the-extra-ingredient-it-needs

[14] Tyler McGlasson - 2 Easy Ways to Make Your Vitamin D and Collagen Supplements Work Better – https://www.bodybuilding.com/content/2-easy-ways-to-make-your-vitamin-d-and-collagen-supplements-work-better.html

[15] Kirsten Nunez, M.S. - Here Is The One Mistake Everyone Makes When Buying Collagen Powder – https://www.mindbodygreen.com/articles/here-is-one-mistake-everyone-makes-when-buying-collagen-powder

[16] 7 Tips for Buying the Best Collagen Supplements – https://www.renewalliance.com/blogs/i/7-tips-for-buying-the-best-collagen-supplement

[17] Kirsten Nunez, M.S. - At What Age Should You Start Taking Collagen Supplements? Our Answer – https://www.mindbodygreen.com/articles/what-age-should-you-start-taking-collagen-supplements

[18] Carli Van Stolk - WHICH COLLAGEN IS BETTER FOR YOU? MARINE VS. BOVINE – https://about.spud.com/blog-marine-collagen-vs-bovine-collagen/

[19] Yolanda Smith, B.Pharm. - What is the Dermis? – https://www.news-medical.net/health/What-is-the-Dermis.aspx

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *