Můžete jíst stejné jídlo každý den?

Můžete jíst stejné jídlo každý den?

I vy jste se již někdy zamýšleli nad tím, zda můžete jíst každý den totéž? Při této otázce se vynořují další otazníky, ale asi nejdůležitější jsou ty, zda tělo získá dostatek potřebných živin, a jestli se to vůbec dá vydržet.

Už v úvodu vás chceme ujistit, že pokud vám až tolik chutnají kuřecí prsa, nemusíte se ničeho obávat. Střídání jídel nemusí být až tak důležité, jak si možná myslíte. Právě naopak. Střídání jen několika jídel během týdne má i své výhody. Samozřejmě tehdy, pokud se jedná o pestrou stravu. Jak to tedy je?

Existují dvě skupiny lidí, ti, kteří nedokáží opakovaně konzumovat určité jídlo, a ti, kteří ,,pomalu a potichoučku umírají“ při každém soustu jídla, které nepluje po jejich dietní vlně. Pravdou však je, že většina lidí konzumuje nejraději ta jídla, na která si už zvykli. Proto budou konzumovat spíše stejné bílkoviny, sacharidy a tuky, než aby zkusili rozmanitou stravu.

Stejná jídla každý den

Můžeme skutečně jíst stejná jídla?

,,Odpověď je překvapivá, ale ano. Já obvykle jím asi 75-95% stejných jídel dennodenně. Pravidelnost ve stravovacích návycích může být zdravá. V první řadě je to proto, že je obtížné koupit, uskladnit a připravit každý den jiné jídlo.“, říká Brian St. Pierre, RD kouč fitness a zdravé výživy. ,,Má to mnoho výhod a benefitů, pokud se rozhodnete připravit si své oblíbené zdravé jídlo, které si můžete vzít kamkoliv s sebou a vybudovat si zvyk.“

Jednou takovou výhodou je, že minimalizujete počet rozhodnutí o jídle, které si připravíte v daný den. Podle několika studií právě úspěšní lidé, jako Steve Jobs, snídají vždy totéž, aby ušetřili čas a nemuseli se rozhodovat i v této otázce.

,,My lidé máme tendenci příliš přemýšlet o nutričních hodnotách potravin. Pracuji s mnoha klienty a zjistil jsem, že pokud mohou automatizovat některá z těchto rozhodnutí, a vybudovat si tak trochu rutinu, mnohem snadněji si vybudují zdravé návyky a jednodušeji jim jdou i správná rozhodnutí ohledně zdravé stravy.“, říká St. Pierre.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Má to i své proti

Jak sám tvrdí, pro některé lidi je pravděpodobné, že jedení stejných potravin den co den, u nich způsobí problémy s trávením a nadýmáním či bolesti hlavy. ,,Ale to se týká jen malé části populace“, říká St. Pierre.

Klíčem k tomu, abyste se vyhnuli nutričním nedostatkům, není neustálé střídání jídel, masa, rýže a zeleniny, nebo pití proteinového nápoje třikrát denně, varuje St. Pierre. ,,Ale když vypadáte dobře, cítíte se dobře a vše funguje tak, jak má, nevidím problém v tom, abyste si zase dali svůj oblíbený sendvič s krůtím masem.“

Můžete jíst stále stejné jídlo? Nutriční hodnoty

V případě, že byste chtěli minimalizovat počet rozhodnutí ohledně stravy a udržet si co nejdéle minimálně se měnící stravovací rutinu, St. Pierre radí jak na to:

1. Zaveďte do svého jídelníčku ,,go-to“ snídaně a obědy

,,Klientům obecně doporučuji střídat na snídaně, obědy a svačiny 2-3 recepty. Pak mohou svou večeři variovat a střídat, protože lidé mají tendenci vařit rozmanitěji ve večerních hodinách.“

2. Obměňujte svoji přílohu a svačinu

Pokud ke snídani rádi jíte vajíčka, stačí když změníte zeleninu, kterou přidáváte do omelety. Například, jeden den použijte houby a papriku, další den rajčata a špenát, a tak dále. Co se týče nutričních hodnot, i maličkosti dokáží udělat velké rozdíly.

Přeházejte si i druhy ovoce nebo ořechů, které jíte na svačinu. Střídejte i másla, arašídové s mandlovým nebo kešu. Neuděláte také určitě špatně, pokud sníte každý den jedno jablko. ,,Já jím například jablko odrůdy Gala vždy na oběd. Je součástí mé stravovací rutiny,“ říká St. Pierre.

3. Buďte kreativní při kořenění

Pokud si připravujete každý den na oběd maso, klidně se toho držte. Klidně konzumujte kuřecí nebo krůtí prsa, ale neupadněte do stereotypu. Monotónnosti se zbavíte změnou vašich zdravých tukových zdrojů, olivového oleje a pesta. Popusťte uzdu fantazii i u pepře a směle zkoušejte něco nového, maso může chutnat zcela jinak.

Do které skupiny lidí patříte vy? Máte rádi rozmanitost nebo se spíš držíte svých zvyků? Podělte se s námi v komentářích o svůj názor. Pokud se vám článek líbil, podpořte ho sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *