Alternativy cukru: Je lepší třtinový cukr, med, sladké sirupy nebo stévie?

Alternativy cukru: Je lepší třtinový cukr, med, sladké sirupy nebo stévie?

Na cukr a sladkou chuť nedá většina z nás dopustit. Zároveň ale víme, že když to budeme se spoustou cukru v jídelníčku přehánět, naše zdraví nám nepoděkuje. Mnozí se tak neustále snaží hledat způsoby, jak omezit slazení cukrem a přitom se nemuset vzdát oblíbené sladké chuti. Dobrou zprávou je, že máme hned několik možností, jak na to.

V článku se dočtete o těchto alternativách cukru:

Proč vlastně mluvíme o omezování cukru?

Cukr na nás dnes totiž číhá v různých podobách v nesčetném množství potravin. Není tak nic jednoduššího, než ho jíst v nadměrných množstvích, a ani o tom nevědět. Skrývá se nejen v cukrovinkách a sladkostech, ale také v různých polotovarech, pečivu a v neposledním řadě ve sladkých nápojích. Je tak velmi pravděpodobné, že ten, kdo nemá svůj jídelníček pod kontrolou, přijímá cukr v nadbytečném množství. Pojďme se tedy spolu podívat na to, co to ten cukr vlastně je a jak jsou na tom jeho alternativy.

Co je cukr? 

Když se řekne cukr, většina z nás si automaticky představí bílý práškový či krystalový cukr, kterým běžně sladíme. Ve skutečnosti však tento název pokrývá všechny monosacharidy a disacharidy (složené ze dvou monosacharidů), jinak nazývané také jednoduché cukry.

  • Monosacharidy: glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr), galaktóza
  • Disacharidy: laktóza (mléčný cukr), maltóza, sacharóza (řepný nebo třtinový cukr)

Právě sacharózu známe jako klasický bílý cukr a ona je většinou ta, kterou máme na mysli, když říkáme, že bychom měli omezovat množství cukru v jídelníčku.

Co je rafinovaný cukr?

I pod tímto názvem známe klasický bílý stolní cukr. V lidech běžně vyvolává obavy, zřejmě proto, že pojem „rafinace“ zní jako jakýsi nebezpečný chemický proces. Ve skutečnosti však jde pouze o to, že ze směsi, která byla získána z cukrové řepy, jsou postupnými kroky odstraněny minerální látky, vitamíny a další složky, které dodávají cukru mimo jiné i jeho hnědou barvu. Po jejím „vyčištění“ tak zůstává čistá směs jednoduchých cukrů, která má typicky bílou barvu.

Proč omezovat cukr?

Jaký má cukr vliv na zdraví?

Cukr je častokrát prezentován jako jakási nebezpečná látka, která je za všech okolností škodlivá pro zdraví. Tato představa má však velmi daleko od pravdy. Cukr může být klidně běžnou součástí jídelníčku, aniž by vedl k problémům. Vždyť dokonce je i přirozenou součástí některých potravin, jako například ovoce či mléčné výrobky. Můžete si tak vydechnout a klidně si dopřát svou dnešní porci ovoce. Ale pozor, aby ho nebylo hodně. Při nadměrném příjmu je už totiž cukr problematický.

  • Jeho nadměrná konzumace přispívá k vyššímu celkovému dennímu energetickému příjmu, a to zvyšuje riziko nadváhy a obezity. [4]
  • Obezita sama o sobě zvyšuje riziko vzniku různých onemocnění, jako jsou nádorová onemocnění, cukrovka 2. typu apod. [2]
  • Nadměrný příjem cukru může navíc přispívat k tvorbě zubního kazu. [19]

Právě z těchto důvodů je na místě snažit se užít si sladkou chuť zdravěji a bez negativních dopadů na tělo. Máme k dispozici širokou paletu možností a dnes se spolu podíváme na to, které jsou ty nejvhodnější.

Kolik cukru můžeme denně přijmout a jak ho omezit?

Abychom předešli negativnímu vlivu nadměrného příjmu cukru, je vhodné držet se jeho denního doporučeného příjmu. Podle WHO by náš denní příjem cukru neměl přesáhnout 10 % celkového denního energetického příjmu. [14]

  • Při energetickém příjmu 1500 kcal se jedná o cca 38 g cukru.
  • Při 2000 kcal to představuje zhruba 50 g cukru.
  • Při 2500 kcal se jedná o cca 63 g cukru.
  • Při 3000 kcal se jedná přibližně o 75 g cukru.

I optimální dávka cukru je však pro každého z nás odlišná. Vytrvalostní sportovec, který podstupuje několikrát týdně dlouhé tréninky, potřebuje cukr k tomu, aby dodal svalům rychlou energii. Jeho optimální příjem tak může být několikanásobně vyšší ve srovnání s člověkem se sedavým způsobem života, který nesportuje. Ten udělá nejlépe, když se bude držet maximální doporučené dávky. Pro představu, například dávka 50 g cukru se skrývá ve 450 ml Coca-Coly, což je u někoho běžná součást pitného režimu.

Pokud vás zajímá, jak se vyhnout tekutým kaloriím a proč jsou problematické, přečtěte si článek Kde všude číhají tekuté kalorie, a jak vám tyto prázdné kalorie brání v hubnutí?

Jak jste na tom s příjmem cukru vy? Pokud víte, že ho zřejmě konzumujete víc, než by bylo vhodné, v tomto článku si můžete přečíst pár tipů, jak ho bezbolestně snížit: 8 tipů, jak omezit cukr a jíst méně sladkého.

Objevte naše bestsellery:

Čím můžeme nahradit cukr?

Máme širokou nabídku různých náhrad a alternativ cukru, ze které si podle vlastních preferencí vybere zřejmě každý. Dvě hlavní skupiny, po kterých můžeme sáhnout, jsou umělá sladidla a alternativy cukru, včetně těch přírodních, jako med či sirupy nebo sladidel přírodního původu (polyalkoholy, stévie).

  • Mezi umělá sladidla patří sukralóza, aspartam, sacharin, acesulfam K a další.
  • Alternativy cukru zahrnují ty přírodní, jako med nebo sirupy. Patří tam však například i polyalkoholy, které běžně najdeme v ovoci a zelenině. Právě této druhé skupině se budeme dnes věnovat.

Co jsou náhražky cukru a jak se v nich vyznat?

Vyznat se v této skupině náhražek cukru může být někdy docela náročný oříšek. Některé z nich jsou totiž pouze cukr převlečený v jiném kabátě, přičemž další mohou mít klidně nulovou kalorickou hodnotu. Výsledkem tak je, že máme skupinu, která nemá oproti klasickému cukru žádné benefity, zatímco u jiných zástupců můžeme dokonce pozorovat i pozitivní účinky na zdraví. Jak se v nich tedy vyznat?

Alternativy cukru

Na trhu máme na výběr hned z několika možností, po kterých sáhnout místo klasického bílého cukru. Nejvíce se budeme věnovat těm, které mají k němu nejblíže, a to například třtinovému či hnědému cukru a dalším. Ke slazení však můžeme využít i například banánový prášek, lucumu apod.

1. Hnědý cukr

Hnědý cukr je prakticky stejný jako jeho příbuzný bílý cukr. I on pochází z cukrové řepy a jedná se tedy také o téměř čistou směs sacharózy. Od bílého cukru se liší pouze tím, že neprochází procesem rafinace a není „vyčištěn“ do běla. Obsahuje tak i tzv. melasu, která mu dodává hnědou barvu. Melasa obsahuje také určité množství vitamínů, minerálních a jiných bioaktivních látek, a tak se mnozí z nás často domnívají, že tento cukr může mít i zdravotní benefity.

Je tedy hnědý cukr zdravější než ten bílý, jak si mnozí myslí? Jak už možná tušíte, jedná se o zcela mylnou představu, protože obsah těchto látek je zanedbatelný. Aby se projevil jejich pozitivní účinek, museli bychom jíst hnědý cukr na kilogramy, což by našemu zdraví určitě neprospělo.

Můžeme se setkat ještě s jednou variantou hnědého cukru. Na trhu jsou totiž i produkty sestávající z bílého cukru, který byl zbarven hnědě. Tento produkt tak budí představu „zdravého“ cukru pouze díky své barvě.

Jaký je tedy verdikt? Pokud chcete najít vhodnou alternativu bílého cukru, po tom hnědém budete sahat zbytečně. Jeho jedinou výhodou může být pro někoho zajímavější chuť, ale určitě ho nemůžeme považovat za zdravější a výživnější ve srovnání s bílým cukrem.

Energetická hodnota bílého cukru / 100 gEnergetická hodnota hnědého cukru / 100 g
387 kcal380 kcal 
[4]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

2. Třtinový cukr

Třtinový cukr pochází z cukrové třtiny. Složením je na tom však podobně jako řepný cukr, tudíž ho téměř výhradně tvoří disacharid sacharóza. Na rozdíl od bílého cukru neprochází rafinací, a tak si zachovává látky, které mu dodávají specifickou chuť a aroma, spolu s malým množstvím vitamínů či minerálních látek.

Podobně jako v případě hnědého cukru, i u třtinového však platí, že kdybychom z něj chtěli získat významnější množství těchto živin, museli bychom ho konzumovat ve velkém. Jeho jedinou možnou výhodou tak zůstává specifická chuť, která se může například více hodit do některých koláčů či jiných sladkých receptů. Třtinový cukr tak není zdravější alternativa bílého cukru.

Energetická hodnota bílého cukru / 100 gEnergetická hodnota třtinového cukru / 100 g
387 kcal380 kcal 
[4]
Třtinový sirup

3. Kokosový cukr

Kokosový cukr se vyrábí z květů kokosové palmy postupným zahříváním a odpařováním vody. I tento cukr tvoří ze 70 – 80 % zejména sacharóza. Podobně jako předchozí druhy, ani kokosový cukr neprochází rafinací, a tak si zachovává svůj původní obsah minerálních látek, vitamínů a dalších bioaktivních látek. Jeho zvláštností je obsah inulinu, což je vláknina, která funguje jako prebiotikum (vyživuje prospěšné střevní bakterie). Kromě kokosového cukru se můžeme setkat také s kokosovým sirupem, který na rozdíl od cukru obsahuje více vody, a tím pádem má nižší obsah sacharózy. [6]

Kokosový cukr je známý také tím, že má nižší glykemický index ve srovnání s ostatními. V praxi by to znamenalo, že po něm stoupá hladina cukru v krvi (glykémie) pomaleji. Tato informace však může být zřejmě mylná, protože poznatky z dostupných zdrojů se výrazně liší. Na tento efekt tak nelze spoléhat.

Ani kokosový cukr nemůžeme považovat za zdroj vitamínů a minerálních látek. Také se nedá prezentovat jako zdroj vlákniny, protože obsah inulinu je pouhých 4,7 g / 100. Abychom dosáhli významného příjmu, museli bychom jíst kvanta kokosového cukru denně.

I v tomto případě je tak výhodou zejména originální chuť a aroma, které můžete ocenit v některých receptech. Navíc je typický nižší sladivostí, a tak může posloužit tehdy, když se snažíme postupně odnaučit od nadměrného slazení. [12]

Energetická hodnota bílého cukru / 100 gEnergetická hodnota kokosového cukru / 100 gEnergetická hodnota kokosového sirupu / 100 g
387 kcal391 kcal312 kcal 
[4]

4. Med

Med už snad odjakživa oplývá pověstí zdravého slazení, které navíc vyléčí každou rýmu či bolavé hrdlo. Běžně si ho tak dáváme do čaje, když se necítíme dobře, s důvěrou, že se nám trochu uleví. Složení medu je ve srovnání s ostatními alternativami poměrně jedinečné, protože kromě vitamínů a minerálních látek obsahuje fenoly, organické kyseliny, karotenoidy, enzymy či další bioaktivní látky s prospěšnými účinky. [5]

I ve studiích se ukazuje, že tato potravina má zřejmě četné zdravotní benefity. Může být užitečná při podpoře hojení, úlevě od symptomů při problémech se žaludečními vředy, zánětu žaludku či trávicích potížích. Ani používání medu při zánětu hrdla a kašli není zřejmě pouze babskou radou, protože se zdá, že dokáže pokrýt sliznici hrdla a pomoci zbavit ji nežádoucích mikroorganismů. [5]

Když se však podíváme na med z pohledu nutričního složení, zjistíme, že i on je z větší části tvořen jednoduchými cukry. Ty představují až 82 % jeho obsahu, přičemž zhruba z poloviny jde o glukózu a z poloviny o fruktózu. Energetická hodnota medu je o něco nižší než v případě bílého cukru, ale pokud hledáme efektivní způsoby, jak nahradit klasický cukr, ani med není ideálním pomocníkem. Na druhé straně je však zdravější alternativou cukru, pokud bereme v úvahu jeho zdravotní benefity.

Energetická hodnota bílého cukru / 100 gEnergetická hodnota medu / 100 g
387 kcal304 kcal 
[4]
Med

Sirupy

1. Javorový sirup

Javorový sirup se vyrábí z mízy javorů a je zajímavý zejména svou nevšední chutí a aromatem. Existují čtyři různé stupně sirupu, které se liší dobou, kdy byl sirup sklízen a s tím spojenou různou barvou, chutí a vůní. Tmavší a chuťově výraznější se používá zejména při pečení, zatímco ten jemnější a světlejší je využíván jako sladidlo či topping. [17]

Většinu sirupu tvoří jednoduchý cukr, zejména ve formě sacharózy. Obsahuje také bioaktivní látky, jako jsou například vitamíny či fenolové látky. Energetická hodnota produktů na trhu je však různá. V některých případech může být dokonce až o 30 % nižší než u bílého cukru. Ruku v ruce s tím jde i nižší sladivost, a tak je při používání užitečné dávat si pozor na to, zda náhodou nevyrovnáváme jeho nižší sladivé účinky větší porcí. Není to ovšem pravidlo, protože některé výrobky jsou na tom kaloricky téměř stejně jako klasický cukr. Záleží to totiž na metodách zpracování jednotlivých výrobců. [4,7]

Energetická hodnota bílého cukru / 100 gEnergetická hodnota javorového sirupu / 100 g
387 kcal260 – 360 kcal 
[4]

2. Agávový sirup

Agávový sirup je vyroben ze šťávy sukulentu agáve a jeho proces výroby připomíná výrobu fruktózového sirupu. Jednoduché cukry tvoří cca 70 % jeho podílu, přičemž cca 55 % obsahu sirupu představuje právě fruktóza. Proto je typický vyšší sladivostí a stačí nižší porce na to, abychom dosáhli podobného sladivého efektu, jako má klasický bílý cukr. [11]

Kvůli vysokému obsahu fruktózy se tento sirup vyznačuje také nižším glykemickým indexem. Fruktóza totiž zvyšuje hladinu cukru v krvi (glykémii) pouze mírně, a proto je sirup z agáve někdy označován také jako vhodné sladidlo pro diabetiky. Tento možný benefit bychom však měli brát s rezervou, protože glykemický index potravin ovlivňuje mnoho faktorů. Pokud si tedy přidáme agávový sirup do jídla, vůbec to neznamená, že konečná hodnota jeho glykemického indexu bude nízká. [11]

Samotný obsah fruktózy však může být právě tou nejvíce problematickou stránkou agávového sirupu. Fruktóza se totiž v těle zpracovává jinak než glukóza a ukazuje se, že její nadměrný příjem může souviset s ukládáním tuku v oblasti jater. Ztukovatění jater je spojeno například s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění či inzulínovou rezistencí. [11]

Samotný sirup nemusí být z pohledu obsahu fruktózy problém, ale je možné, že může být jedním z kousků skládačky v jejím zvýšeném příjmu. Například při kombinaci s potravinami či nápoji slazenými fruktózou (většina sladkých nápojů je slazena glukózo-fruktózovým sirupem apod.) se můžeme denně dostat na zbytečně vysoké dávky, které by mohly mít své negativní účinky.

Energetická hodnota agávového sirupu je srovnatelná s bílým cukrem, a tak v kombinaci s vysokým podílem fruktózy nejde o jeho ideální náhradu. Každopádně se však může hodit jako občasné sladidlo, například k oslazení oblíbených palačinek či lívanců.

Energetická hodnota bílého cukru / 100 gEnergetická hodnota agávového sirupu / 100 g
387 kcal310 kcal 
[4]
Agávový sirup

3. Čekankový sirup

Čekankový sirup je vyroben z kořene čekanky a je typický obsahem vlákniny inulin a oligo-fruktózy. Právě inulin propůjčuje sirupu jeho sladkou chuť a zároveň může pozitivně ovlivňovat složení střevního mikrobiomu. Působí totiž jako prebiotikum, tudíž potrava pro prospěšné střevní bakterie. [16]

Jelikož většinu obsahu sirupu tvoří vláknina, nezůstává tolik prostoru pro cukr. Ten tak tvoří pouze zhruba 5% podíl. I energetická hodnota čekankového sirupu je tak kvůli tomu nízká, a to až o 60 % nižší ve srovnání s bílým cukrem. [16]

Jedná se tak o zcela výjimečný produkt, který má nízký obsah cukru, výrazně méně kalorií než bílý cukr a navíc má vysoký podíl vlákniny. I tak je ale sladký, přičemž jeho sladivost je zhruba poloviční ve srovnání s klasickým cukrem. V tomto případě si tak už můžeme dovolit říci, že máme k dispozici sirup, který výhodně nahradí klasický bílý cukr.

Energetická hodnota bílého cukru / 100 gEnergetická hodnota čekankového sirupu / 100 g
387 kcal160 kcal 
[16]

4. Další typy sirupů

Kromě zmíněných sirupů můžeme sáhnout i po několika dalších, vyrobených ze zajímavých surovin. Jsou to například:

  • datlový sirup: Tento sirup je vyroben z datlí a běžně se používá v asijské kuchyni. Obsahem glukózy a fruktózy se podobá agávovému sirupu.
  • kukuřičný sirup: Vyrábí se z kukuřičného škrobu a obsahuje směs glukózy, maltózy a oligosacharidů (ty mají 3 – 10 molekul monosacharidů).
  • sirup z ječmenného sladu: Je vyroben z naklíčeného ječmene a je typický vysokým obsahem maltózy (disacharid složený ze dvou molekul glukózy).
  • pšeničný sirup: Vyrábí se z pšeničného škrobu a kromě oslazení pomůže i se zahuštěním pokrmů.
  • rýžový sirup: Jedná se o sirup původem z hnědé rýže a tvoří ho z větší části maltóza.
  • borůvkový sirup
  • brusinkový sirup

Polyalkoholy

Název polyalkoholy (nazývané také alkoholové cukry) by mohl vybízet k myšlenkám, že jsou to jakési škodlivé chemické látky, které nemají co dělat ve zdravém jídelníčku. To má však daleko od pravdy, protože ve skutečnosti jde o látky, které se přirozeně nacházejí v ovoci či zelenině a běžně se používají jako bezpečná sladidla.

Jejich nevýhodou však je, že některým citlivějším jedincům mohou způsobovat trávicí diskomfort. Ten se projevuje například plynatostí či průjmy. Polyalkoholy totiž nejsou v trávicím traktu kompletně vstřebány, a tak část z nich přechází do tlustého střeva, kde se jich ujmou střevní bakterie. Záleží však na individuální toleranci a vždy je výhodné vyzkoušet si, jak na ně naše trávení reaguje.

1. Xylitol

Xylitol, známý také pod názvem březový cukr, se přirozeně vyskytuje například v ovoci či houbách a jak napovídá název, je získáván z březového dřeva. Tento cukrový alkohol se na první pohled podobá krystalovému cukru, přičemž má ale ve srovnání s ním zhruba o 40 % méně kalorií. Výhodou navíc je, že má srovnatelnou sladivost jako cukr, a tak stačí použít stejné množství a přitom přijmout pouze zhruba poloviční nálož energie. [1,9]

Výhodou xylitolu je také jeho minimální glykemický index. Ve srovnání s glukózou, která má GI 100, má xylitol hodnotu 7. Hladinu cukru v krvi tak prakticky nezvyšuje nebo pouze minimálně, a tak je vhodným sladidlem i pro diabetiky. Kromě toho je známý i svým pozitivním působením na zuby a zřejmě snižuje riziko vzniku zubního kazu. I proto se s ním typicky setkáme ve žvýkačkách bez cukru. [1,9]

Pro xylitol není stanoven přesný akceptovatelný denní příjem (ADI), který by udával horní povolenou hranici, ale panuje shoda na tom, že se jedná zhruba o dávku 40 – 50 g. Po překročení tohoto množství se již častěji projevují zažívací problémy. Nemusíte se však obávat, v běžné stravě je takovou dávku obtížné přesáhnout. [20]

Energetická hodnota bílého cukru / 100 gEnergetická hodnota xylitolu / 100 g
387 kcal240 kcal 
[9]
Xylitol

2. Erytritol

Erytritol se přirozeně nachází v některých druzích ovoce, jako například hrozny, broskve či melouny, ale zároveň se vyrábí fermentací glukózy. Podobně jako xylitol, i on připomíná krystalový cukr. Na rozdíl od něj má však nulovou kalorickou hodnotu, protože se v těle nemetabolizuje a odchází močí v nezměněné podobě. Díky tomu navíc nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je tak vhodným produktem i pro diabetiky. Jeho sladivost je na úrovni 60 – 80% sladivosti cukru. Výhodou ale je, že nemá specifickou pachuť, a tak může být kombinován s jinými sladidly, čímž můžeme dosáhnout vyšší sladivosti. Běžně se tak používá například ve spojení se stévií. [8]

Ani pro erytritol neexistuje stanovená hodnota ADI, ale udává se, že dobře tolerovány jsou dávky ve výši až 0,66 g / kg tělesné hmotnosti u mužů a 0,8 g / kg u žen. [3]

Energetická hodnota bílého cukru / 100 gEnergetická hodnota erytritolu / 100 g
387 kcal0 kcal 
[4]

Stévie

Stévie je rostlina, které dodávají její sladivé účinky obsažené steviosidy (steviol-glykosidy). Právě z nich je vyrobeno sladidlo, které můžeme sehnat například ve formě prášku, tablet či dokonce kapek. Výhodou stévie je její nulová kalorická hodnota, přičemž ale sladí 200 až 300krát výrazněji než cukr. [18]

Stévie je tak vhodnou alternativou cukru, která navíc nezvyšuje glykémii a není typická žádnými negativními účinky na trávení. Její jedinou nevýhodou je specifická chuť, která nemusí vyhovovat každému. Ta se dá ale jednoduše zakrýt kombinací s jinými sladidly, jako je například již zmiňovaný erytritol. [10]

Energetická hodnota bílého cukru / 100 gEnergetická hodnota stévie / 100 g
387 kcal0 kcal 
[4]
Stévie

Obsah energie a jednoduchých sacharidů v náhražkách cukru

Alternativa cukruEnergetická hodnota (kcal)Voda (g)Jednoduché cukry (g)Sacharóza (g)Glukóza (g)Fruktóza (g)
Bílý cukr3870,0299,899,800
Hnědý cukr3801,349794,61,41,1
Třtinový cukr3990,0399,299,200
Kokosový cukr3911,2 – 2,49482 – 910,5 – 2,30,7 – 2,3
Med30417,182,10,935,840,9
Javorový sirup260 – 36010 – 3260 – 9058,31,60,5
Agávový sirup31022,968012,455,6
Čekankový sirup1605
Kokosový sirup31278
Xylitol 24000000
Erytritol 000000
Stévie000000
[4,9,13,15]

Které alternativy cukru jsou nejlepší a nejzdravější?

Na výběr máme skutečně mnoho variant, se kterými si můžeme ochutit svá oblíbená sladká jídla a nápoje. Výběr tak v konečném důsledku záleží na našich preferencích, cílech a aktuálním složení jídelníčku. Naše volba se zároveň bude zřejmě odvíjet od toho, zda potřebujeme osladit nápoj, palačinky nebo oblíbený koláč.

Důležité je uvědomit si, že žádná ze zmiňovaných variant, a to včetně klasického bílého cukru, není látka z pekla, která nás pošle přímým spojem na nemocniční lůžko. V přiměřeném množství a v rámci doporučeného denního maximálního příjmu cukru se může klidně každá z nich vyskytovat v našem jídelníčku (výjimkou jsou samozřejmě specifické zdravotní problémy, jako alergie apod.).

Která sladidla jsou vhodná?

  • Pro běžné slazení: V rámci maximální denní doporučené dávky si můžeme dovolit prakticky všechny z nich.
  • Při hubnutí: xylitol, erytritol, stévie, čekankový sirup
  • Při cukrovce: xylitol, erytritol, stévie, čekankový sirup

Co si z toho vzít?

Cukr v nadměrných množstvích škodí zdraví, a tak se mnozí z nás na denní bázi snažíme hledat způsoby, jak ho nahradit. Možností máme hned několik. Z přírodních alternativ cukru můžeme sáhnout po medu, sirupech, variantách jako je kokosový či třtinový cukr, stévii nebo polyalkoholech. V přiměřených množstvích je téměř vždy každý z nich v pořádku. Když však chceme cukr skutečně omezit, měli bychom se zaměřit hlavně na ty, které mají nízký nebo nulový obsah energie a jednoduchých sacharidů. Jejich volba je však vždy individuální a záleží i na kontextu našeho celkového jídelníčku.

Zaujal vás tento článek a dozvěděli jste se něco nového? Nenechávejte si ho pro sebe a podělte se o něj sdílením s vašimi známými.

Zdroje:

[1] GASMI BENAHMED, A. et al. Health benefits of xylitol. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32638045/

[2] MALIK, V.S. et al. Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210834/

[3] MAZI, T.A. - STANHOPE, K.L. Erythritol: An In-Depth Discussion of Its Potential to Be a Beneficial Dietary Component. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9824470/

[4] MOORE, J.B. - FIELDING, B.A. Sugar and metabolic health: is there still a debate? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27152734/

[5] PASUPULETI, V.R. et al. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/

[6] PURNOMO, H. Volatile Components of Coconut Fresh Sap, Sap Syrup and Coconut Sugar. – https://www.academia.edu/11594673/Volatile_Components_of_Coconut_Fresh_Sap_Sap_Syrup_and_Coconut_Sugar

[7] RAMADAN, M.F. et al. Chemistry, processing, and functionality of maple food products: An updated comprehensive review. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34180070/

[8] REGNAT, K. et al. Erythritol as sweetener—wherefrom and whereto? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756564/

[9] SALLI, K. et al. Xylitol’s Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723878/

[10] SAMUEL, P. et al. Stevia Leaf to Stevia Sweetener: Exploring Its Science, Benefits, and Future Potential. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622163650

[11] SARAIVA, A. et al. Agave Syrup: Chemical Analysis and Nutritional Profile, Applications in the Food Industry and Health Impacts. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222424/

[12] SARAIVA, A. et al. Coconut Sugar: Chemical Analysis and Nutritional Profile; Health Impacts; Safety and Quality Control; Food Industry Applications. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9964017/

[13] TANG, Z.-X. et al. Date fruit: chemical composition, nutritional and medicinal values, products. – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.6154

[14] WORLD HEALTH ORGANIZATION Guideline: Sugars intake for adults and children – https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028

[15] WRAGE, J. et al. Coconut sugar (Cocos nucifera L.): Production process, chemical characterization, and sensory properties. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819305560

[16] ZACHAROVÁ, M. et al. Chicory syrup as a substitution of sugar in fine pastry. – https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/890

[17] Grades – https://www.maplefromcanada.com/about/grades/

[18] Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive | EFSA. – https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1537

[19] Sugars and dental caries. – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sugars-and-dental-caries

[20] Xylitol Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database. – https://www.drugs.com/npp/xylitol.html

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Ivana Švédová
    9. 12. 2023
    Odpověď:

    Dobrý den. Jaký tedy cukr používat na pečení. Děkuji. Já zatím med….

    Odpovědět Zobrazit odpovědi
    1. Zuzana Gáliková
      20. 12. 2023
      Odpověď:

      Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Všechny zmíněné druhy cukru či jeho alternativy jsou vhodné i do pečení, takže to, co konkrétně zvolíte vy, záleží na vašich cílech. Chcete-li pouze vylepšit chuť dezertu, klidně použijte kteroukoli z alternativ podle chuti. Pokud je ovšem vaším cílem snížit množství použitého cukru, myslete na to, že hnědý cukr, med, sirupy a další jsou jen jeho jinou formou. Do pečení se hodí, ale jejich dávku bude potřeba snížit stejně, jako bychom to udělali s klasickým bílým cukrem (výjimkou je čekankový sirup). Chcete-li se cukru při pečení zcela vyhnout, hodí se použít xylitol, erytritol nebo stévii. Ty totiž jako jediné z alternativ zmíněných v článku neobsahují cukr. Dobrou variantou je i čekankový sirup. Doufáme, že jsme odpověděli dostatečně.

      Odpovědět