Novoroční bilancování: Jak zhodnotit své úspěchy v různých oblastech?

Novoroční bilancování: Jak zhodnotit své úspěchy v různých oblastech?

Přelom roku se typicky spojuje s bilancováním. Lidé na sociálních sítích sdílí své největší zážitky, úspěchy z osobního či pracovního života a vše pozitivní, co se jim v uplynulém roce povedlo. Snadno tak můžeme nabýt pocit, že oproti ostatním byl náš rok vlastně úplně nudný a nic zásadního se nestalo. Často však úplně zapomínáme na klíčové momenty, které se staly třeba před půl rokem. Vždyť už je to tak dávno…

V dnešním článku pro vás proto máme jednoduchý návod, který vám pomůže snadno zhodnotit uplynulý rok. Uvidíte, že v něm najdete mnoho pozitiv, která stojí za zmínku. 

Proč má smysl hodnotit sám sebe?

V dětství jsme byli zvyklí, že nás hodnotilo naše okolí. Ve škole k tomu sloužily známky, doma zase pochvaly nebo výtky od rodičů. I v dospělosti často procházíme takovým hodnocením, i když si to ani neuvědomujeme. V práci náš výkon posuzují nadřízení, na sociálních sítích můžeme být zase hodnoceni prostřednictvím liků či komentářů. A i doma pak z chování ostatních členů rodiny poznáme, jestli jsou spokojeni, nebo jim naopak něco chybí. Díky hodnocení je člověk zkrátka schopen zjistit, jak si v určitých oblastech stojí. 

No jo, ale jak zjistit, jak si vedeme sami pro sebe? Je fajn zavděčit se šéfovi nebo rodině. Stejně tak je ale důležité být spokojený sám se sebou. A právě s tím může bilancování pomoci. Díky němu jsme schopni rozeznat úspěchy, kterých jsme dosáhli a jsou pro nás důležité. Právem pak na sebe můžeme být pyšní. Ale stejně tak má bilancování i druhou stránku věci. Odhaluje totiž naše nedostatky. Zároveň nám pak pomůže lépe si specifikovat oblasti, na kterých chceme v dalším roce pracovat. 

7 tipů, které nám pomohou zhodnotit uplynulý rok

Vzpomenout si na vše, co se během roku událo, může být poměrně složité. Často si nepamatujeme ani to, co jsme měli včera k obědu, natož abychom věděli, co se dělo před půl rokem. Proto pro vás máme pár efektivních metod, které vám pomohou zhodnotit uplynulý rok a třeba i objevit zapomenuté úspěchy či vzpomínky. 

1. Připomeňte si svá předsevzetí a přání

Pokud si na konci každého roku píšete svá novoroční předsevzetí, není nic jednoduššího, než do nich zpětně nahlédnout a zjistit, co vše na seznamu bylo. Dost možná jste si pár bodů sepsali, ale pak jste na ně během roku úspěšně zapomněli, a tak ani nevíte, jestli se vám povedlo vše splnit. V případě, že ano, můžete se poplácat po rameni a být na sebe pyšní. Pokud ne, ještě to neznamená, že jste neuspěli. Lidé se i během roku mění a stejně tak se mohou proměnit jejich priority. Jak by to mohlo vypadat?

  • Vaším cílem bylo začít chodit pravidelně do fitka a zhubnout 5 kg. 

Ve finále se ale může stát, že jste začali do fitka chodit a pravidelně cvičit. Po nějakém čase ovšem zjistíte, že váha sice ukazuje pořád stejně, ale postava se zpevnila, vytvarovala a vypadá celkově lépe. I když byl původní cíl zhubnout, můžete být spokojeni s cestou, kterou jste ušli, aniž byste dosáhli původního cíle. A i tohle je naprosto v pořádku a dá se to považovat za úspěch. Nevažte se proto doslovně na cíl, který jste si vytyčili. Raději si vybavte myšlenku, která vás vedla ke stanovení konkrétního cíle. Co bylo tím pravým důvodem, že jste chtěli zhubnout? Možná to byla touha cítit se lépe ve svém těle. A toho člověk pravidelným cvičením jistě dosáhne. 

Pokud jste si i pro příští rok stanovili cíl, který souvisí s pravidelným cvičením, může vám pomoci náš článek 10 rad pro začátečníky ve fitku pro rychlé a trvale udržitelné výsledky.

Když už jste začali, je potřeba vydržet. S udržením motivace vám pomůže zase článek 5 tipů, díky kterým zůstanete aktivní, motivovaní a nepřestanete cvičit ani doma.

Připomeňte si svá předsevzetí a přání

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

2. Prohlédněte si svůj vision board

Mnoho lidí si nedává předsevzetí, ale volí jinou, o něco kreativnější variantu, a tou je vision board. Jedná se o nástěnku cílů či snů, která funguje na principu zákonu přitažlivosti (law of attraction). Podle něj si člověk snadněji přitáhne do života pozitivní věci, které si takto na nástěnce vizualizuje. Nejspíš to bude zejména tím, že na nich více pracuje, když je má stále na očích.

Pokud jste si už loni vytvořili nástěnku snů, můžete pohledem snadno zhodnotit, jestli se vaše touhy naplnily. Vzhledem k tomu, že jsou tyto boards často abstraktnější, můžete si sami určit, co v aktuální situaci jednotlivé obrázky znamenají a jestli odrážejí váš současný život. Pokud ne, vyberte si klidně některé útržky, které využijete i pro další rok. Může to být třeba obrázek vaší oblíbené kabelky, kterou stále nevlastníte. 

Jak si vyrobit vlastní vision board? 

Abyste si mohli vytvořit svůj vlastní vision board, nepotřebujete k tomu korkovou nástěnku o rozměru 2×2 m. Bohatě vám bude stačit papír velikosti A3 nebo A4, kam si můžete lepit své touhy. Nemusí jít ani o konkrétní sny. Mohou to být abstraktní pocity, fotka pláže, letadlo nebo cokoliv vás napadne. Například na Pinterestu je tolik inspirace pro vytvoření vision boardu, který bude odpovídat vaší osobnosti. Svůj vision board si můžete i zarámovat a pověsit, abyste ho měli neustále na očích. A pokud nemáte rádi stříhání či lepení, můžete si vyrobit elektronickou verzi, kterou si dáte jako tapetu na počítač nebo telefon. Pomohou vám s tím jednoduché grafické editory nebo aplikace. 

Pokud vám vizualizace k dosahování cíle nepomáhá, můžete vyzkoušet i jiné tipy z článku Jak udržet motivaci u novoročních předsevzetí a plnit si své cíle. 

Jak si vyrobit vlastní vision board?

3. Projděte si fotky a videa v telefonu

Že jste si před rokem neudělali seznam předsevzetí ani vision board? To vůbec nevadí. I tak můžete snadno zhodnotit, jak moc jste se za uplynulý rok posunuli. Pomůže vám s tím váš telefon. Vezměte si papír, tužku a projeďte si fotky i videa za poslední rok. Zajímavé zachycené situace si vypište, abyste je měli černé na bílém. 

Možná objevíte fotky z prodlouženého víkendu, který jste si maximálně užili. Stejně tak můžete najít i snímek vaší oblíbené kávy, kterou jste si pořídili jako odměnu za úspěšně zvládnutou zkoušku. Jednotlivé fotky vám zkrátka pomohou připomenout si důležité momenty z života. Dost možná pak zjistíte, že jste se vlastně vůbec nenudili. Prozkoumali jste nová místa, strávili plno skvělých chvil s přáteli, zdolali zkoušky ve škole, zlepšili servírování jídla nebo jste změnili svůj styl a více vám to sluší. 

Fotky a videa tak mohou být skvělým pomocníkem k tomu, abyste znovu probudili své vzpomínky a mohli zhodnotit, co vše se za uplynulý rok stalo. 

Projděte si fotky i videa v telefonu a  zhodnoťte svůj rok

4. Projděte svůj diář nebo deník

Že nepatříte mezi lidi, kteří si vše fotí, a vaše album v telefonu zeje prázdnotou? Pak je dost možné, že preferujete spíš zapisování vzpomínek. Fotky totiž často neodpovídají realitě. A to, že se na ní smějete, ještě neznamená, že jste byli v daný moment opravdu šťastní. Zkuste proto zalistovat deníkem, do kterého si zapisujete své pocity, zážitky, přání, afirmace a podobně. Když si pročtete své starší zápisky, můžete si zpětně poskládat příběh svého uplynulého roku. Díky tomu zhodnotíte, do jaké míry pro vás byl úspěšný. Podobně vám mohou pomoci i zápisky ve vašem diáři, které připomenou klíčové události. 

Pokud si své vzpomínky rádi zapisujete, může pro vás být skvělým pomocníkem víceletý diář. U něj máte na jedné stránce vždy možnost zapisovat poznámky k jednomu dni v pěti po sobě jdoucích letech. Takto nejlépe uvidíte, jak jste se posunuli. Při zapisování pátého roku může být úsměvné vidět, jak se proměnily vaše priority. 

Projděte diář nebo deník a zhodnoťte svůj rok

5. Pomozte si aplikacemi

Jste fanoušci aplikací a snad na každou činnost máte svou apku? Tak je využijte i k tomu, abyste ohodnotili uplynulý rok. V případě, že je používáte pravidelně, mohou být skvělým pomocníkem k tomu, abyste dokázali posoudit, jak jste byli úspěšní a schopní v různých oblastech. 

  • Aplikace na soustředění – pomůže vám odhalit, jak moc jste byli produktivní během práce. Pokud se vám například v aplikaci Forest povedlo navíc nasbírat určitý počet bodů, bude za vaši soustředěnost dokonce vysazen opravdový strom. 
  • Aplikace na sport – pokud si trackujete všechny své tréninky, můžete zpětně hodnotit, jak moc jste byli během roku aktivní, kolikrát jste cvičili a jak se zlepšily vaše výkony. 
  • Aplikace na učení jazyků – pokud jste si zaplatili členství v aplikaci na učení jazyků, je už to samo o sobě skvělým krokem. Investovali jste totiž peníze do sebe. A pokud se zpětně podíváte, kolik minut jste učením strávili a kolik lekcí jste za uplynulý rok zvládli, můžete se poplácat po rameni, Určitě jste dál, než jste byli na začátku. 
  • Aplikace na poslech – možná na vás na konci roku taky vyskočilo v poslechových aplikacích, kolik času jste strávili u hudby nebo podcastů. Rozhodně to ale neznamená, že to byl ztracený čas, právě naopak. Pokud posloucháte například různé zpravodajské podcasty nebo zajímavé rozhovory, může to být skvělým způsobem, jak se udržovat v obraze a dozvídat se nové informace. Pokud víte, že je to váš případ, můžete tisíce minut poslechu brát jako čas, který jste věnovali svému rozvoji a rozšíření obzorů. 
  • Investiční aplikace – pokud se zajímáte o své finance a odkládáte si každý měsíc peníze do investičních aplikací, můžete se podívat na vaši roční bilanci. V případě, že se zaměřujete na dlouhodobé investice, nemusí vás rozhodit, že jste za uplynulý rok v mínusu. Pochvalte se už jen za to, že jste schopni nad penězi přemýšlet a odložit část platu na tyto účely. 
  • Aplikace pro zdraví – podle toho, které chytré příslušenství používáte, můžete měřit různé aspekty svého života a pak je zpětně porovnávat. V tomto ohledu nemusíte řešit jen výkon. Můžete sledovat, jak se za uplynulý rok měnila hladina stresu nebo spánek. Pokud jste dokázali minimalizovat stres a zlepšit kvalitu odpočinku, je to skvělý pokrok, který by rozhodně neměl zapadnout. 
  • Aplikace pro mobilní bankovnictví – nemusíte být milionáři, abyste pomocí bankovních aplikací mohli hodnotit svůj úspěch. Záleží, jaký je váš cíl. Pro někoho může být pozitivem, že si dokázal ušetřit stanovenou částku. Jiný může zase slavit, že zvládl své úspory utratit za věc, na kterou dlouho šetřil. Bankovní aplikace jsou často schopné ukázat vám v koláčových grafech, ve které oblasti jste nejvíce utráceli. Podle toho můžete také hodnotit úspěšnost svého roku. Pokud například milujete cestování, je úplně v pořádku, že největší částky odešly leteckým společnostem nebo cestovním kancelářím. Své výdaje musí proto hodnotit každý individuálně v kontextu svého života a cílů. 
Pomozte si při bilancování aplikacemi

6. Nechte si poradit od ostatních 

Na úvod jsme si sice řekli, že svůj život by měl hodnotit každý sám. Pokud ale nejste schopni rozpomenout se, co se vám povedlo, zeptejte se svých blízkých. Rodina nebo přátelé určitě zvládnou vypíchnout nějaký váš úspěch. Dost možná dokážou ocenit i kvality, kterých si ani nejste vědomi a považujete je třeba za samozřejmost. 

7. Vnímejte své pocity

Možná nemáte tisíce cestovatelských zážitků, nenašetřili jste si na nové auto a ani ve sportu jste se neposunuli tak, jak jste chtěli. To ovšem nemusí nutně znamenat, že ze sebe máte mít špatný pocit. Je dost možné, že se vám prostě jen změnily priority během roku a už si zakládáte na něčem jiném. 

Situace může být ovšem i obrácená. Třeba jste dosáhli všeho, co jste si vysnili, ale stejně nepřichází žádná euforie a ten pocit naplnění, který jste očekávali. Neznamená to ovšem, že by vaše cíle byly špatné. Jen je dost možné, že vás ve finále naplňoval mnohem více samotný proces cesty k cíli, který vám v průběhu roku pocity štěstí už přinesl. Svůj účel tak třeba už dávno splnil. 

A pokud vás zajímá, jak by dosahování cílů rozhodně nemělo vypadat, neměl by vám ujít náš článek 10 nejhorších způsobů, jak začít s novoročním předsevzetím. 

Vnímejte své pocity při bilancování

Co si z toho vzít?

Zhodnotit, jak moc byl uplynulý rok úspěšný, může být pěkná makačka. Pokud si ale pomůžete fotkami, zápisky či aplikacemi, bude to mnohem jednodušší. Stejně tak můžete nahlédnout do seznamu svých loňských předsevzetí nebo si prohlédnout vision board. Myslete ale vždy na to, že člověk se i během pouhého roku může změnit. Cíle, které pro vás byly důležité loni, už třeba vůbec nejsou aktuální. To je úplně v pořádku a neznamená to, že jste byli neúspěšní. Ve finále můžete klidně zjistit, že vám cesta k cíli přinesla úplně něco jiného, než jste čekali, a je to pro vás ve finále mnohem cennější. 

Máte mezi svými přáteli někoho, kdo je přesvědčený, že se během uplynulého roku neposunul z místa? Sdílejte s ním článek, abyste mu pomohli zjistit, čeho všeho dosáhl, aniž by si to třeba uvědomoval. 

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *