Spirulina: Jak dokáže podpořit imunitu, sportovní výkon a zdraví?

Spirulina: Jak dokáže podpořit imunitu, sportovní výkon a zdraví?

Spirulina je zelenomodrá řasa nabitá mnoha živinami. Tato superpotravina si díky svým benefitům pro celkové zdraví nachází oblibu po celém světě. Je natolik ceněná, že to dokonce dotáhla i do vesmíru, kde ji využívají astronauti.[1]

Nemusíte se však vydávat na toulky po galaxii, abyste objevili skvělé vlastnosti spiruliny. Můžete si ji dopřát i s pevnou půdou pod nohama. A to v podobě praktických tablet či všestranně využitelného prášku, který obohatí váš jídelníček o řadu prospěšných živin.

V článku se dočtete o vlivu spiruliny na:

Co je spirulina?

Spirulina je zelenomodrá řasa, která roste ve sladkých a slaných vodách. Dnes se používá jako doplněk stravy v podobě prášku nebo tablet a je oblíbená pro řadu svých zdravotních benefitů. Díky svým příznivým účinkům a obsahu mnoha živin a bioaktivních látek se dokonce řadí mezi superpotraviny.

Spirulina je součástí našich jídelníčků již od 16. století, kdy francouzští vědci zdokumentovali její konzumaci v podobě na slunci sušené řasy původním africkým obyvatelstvem v dnešní Čadské republice. Podle některých důkazů ji v tomto období sbírali a obchodovali s ní i Aztékové ve Střední Americe.[20]

Spirulina patří do skupiny tzv. zelených superpotravin, ve které spolu s ní najdeme také mořskou řasu chlorellu, zelený ječmen nebo třeba špenát.

Spirulina v prášku a tabletách

Jaké zdravotní benefity a účinky má spirulina?

1. Má antioxidační vlastnosti

Jednou z hlavních složek spiruliny je látka zvaná fykocyanin. Ten je společně s chlorofylem nejvíce zodpovědný za její zelenomodré zbarvení. Studie prokazují u spiruliny antioxidační účinky a je to právě tento bohatě zastoupený fykocyanin, který jí propůjčuje část těchto vlastností. Spirulina tak může pomoci tělu bojovat s volnými radikály, které vznikají působením oxidačního stresu.[2, 3]

Díky tomu může být spirulina nápomocná při podpoře celkového zdraví a ochraně organismu před nemocemi, které souvisejí s oxidačním stresem. Ten totiž může stát za rozvojem zdravotních obtíží, které mohou vést k nádorovým či metabolickým onemocněním.[24]

S čím spirulinu kombinovat pro maximální účinek?

  • Vitamíny, které patří mezi antioxidanty – například vitamín C, který je užitečný i pro imunitu, nebo vitamín E.
  • Selen – přispívá zároveň k normální tvorbě spermií.
  • Zinek – je prospěšný pro udržení zdraví vlasů a nehtů. Muži ocení jeho vliv na normální hladinu testosteronu.
  • Bioaktivní látky, které mají antioxidační vlastnosti, jako je kvercetin, astaxanthin či resveratrol.
  • Komplexní doplňky, které přinášejí kombinaci více antioxidantů.

2. Má imunomodulační efekt

Spirulina působí také na imunitní systém, a to hned několika způsoby. Vypadá to, že fykocyanin obsažený ve spirulině má také protizánětlivé vlastnosti. Působí totiž na tvorbu cytokinů, což jsou látky, které ovlivňují zánětlivé procesy v těle. Spirulina má díky obsaženým látkám také prospěšný vliv na střevní mikrobiom. Dnes už je dobře známo, že mikrobiom hraje důležitou roli při imunitních funkcích organismu. Spirulina také obsahuje vitamíny ze skupiny B, jako je vitamín B6 či B12, vitamín A, zinek a železo, což jsou některé z látek, které přispívají ke správné funkci imunitního systému.[2]

S čím spirulinu kombinovat pro maximální účinek?

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

3. Pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární zdraví

Tato zelenomodrá řasa má také pozitivní vliv na zdraví srdce. Studie prokazují, že může pomoci snížit triacylglyceroly (nejběžnější typ tuku v lidském těle) a hladinu LDL (špatného) cholesterolu, a naopak zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, což přispívá k udržení správného fungování a zdraví kardiovaskulárního systému.[3]

Kromě toho má pozitivní vliv na srdce také díky schopnosti snižovat krevní tlak. Vědci přišli na to, že užívání 1–8 g spiruliny denně po dobu 2 až 12 týdnů snížilo systolický i diastolický krevní tlak, a to zejména u lidí s vysokým krevním tlakem. To potvrzují i zjištění týmu vědců z Univerzity v Salerně, kteří přišli na to, že spirulina může být prospěšná u lidí s hypertenzí (vysoký krevní tlak) a hyperlipidemií (zvýšená hladina tuků v krvi, včetně cholesterolu a triglyceridů).[6, 23]

S čím spirulinu kombinovat pro maximální účinek?

  • Omega-3 mastné kyseliny – jsou prospěšné pro zdraví srdce a cév.
  • Vláknina jako například psyllium či glukomanan – dokáže na sebe vázat tuk a žlučové kyseliny, a tak pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
  • Chitosan – rozpustná vláknina, která získává ve střevech gelovou konzistenci, a tak pomáhá zpomalit vstřebávání tuku.
  • Pro optimální hladinu krevního tlaku je důležitý také zdravý životní styl, který zahrnuje pestrý a vyvážený jídelníček, pravidelný pohyb, dostatečný a kvalitní spánek a také práci se stresem.
  • Citrulin a arginin – díky svým vlastnostem a vlivu na tvorbu oxidu dusnatého (NO) mohou být nápomocní při regulaci krevního tlaku.

4. Zlepšuje projevy alergické rýmy

Spirulina může být také nápomocná při snižování příznaků alergické rýmy. Ta je podle současných výzkumů celosvětovým zdravotním problémem, který se týká přibližně 10–25 % populace. Jak prokazují studie, užívání této zelenomodré řasy může zlepšit symptomy, jako je kýchání, výtok z nosu či nepříjemné svědění.[7]

Zajímavostí je, že jedna studie zjistila, že spirulina byla účinnější než lék s cetirizinem, což je antihistaminikum používané při alergiích. Nicméně existuje mnoho faktorů, které mohly ovlivnit výsledky studie, a proto nelze tento účinek spiruliny generalizovat. Vždy je také třeba konzultovat zdravotní stav s lékařem.[8]

S čím spirulinu kombinovat pro maximální účinek?

  • Vitamíny, které mají prokázaný vliv na imunitní systém, jako je vitamín C či vitamín D.
  • Zinek – pomáhá v péči o obranyschopnost organismu.
  • Antioxidant kvercetin – prokazuje se, že stabilizuje uvolňování histaminu.[27]
  • Kurkumin – i této látce se připisují pozitivní účinky při snižování příznaků alergií.[28]
  • Bromelain – může pomoci zmírnit symptomy alergické rýmy, má mukolytické vlastnosti a může pomoci uvolňovat ucpané dutiny.[29]
Spirulina smoothie

5. Může být prospěšná při anémii

Výzkumy naznačují, že spirulina může být prospěšná i při anémii (chudokrevnosti). Anémie je stav, který je charakterizován poklesem počtu červených krvinek v krvi a může způsobovat různé zdravotní komplikace, mezi něž patří například dlouhotrvající únava či slabost. Za jejím vznikem stojí nejčastěji nedostatek železa, ale i dalších mikroživin, jako je vitamín B12. Ke vzniku anémie mohou ovšem přispět i další faktory, jako je například chronický zánět.[25]

Anémie se vyskytuje zejména (avšak ne výlučně) u starších lidí. Mezi další ohrožené skupiny patří těhotné ženy, děti, ženy se silným menstruačním krvácením, častí dárci krve či lidé s gastrointestinálními poruchami, jako je například celiakie, ulcerózní kolitida či Crohnova choroba.[25]

Spirulina obsahuje značné množství železa a neobsahuje látky, které by bránily jeho vstřebávání. Může tak pomoci se zabezpečením optimálního příjmu železa a je také vhodným zdrojem tohoto minerálu i pro lidi, kteří na jeho příjem spoléhají pouze z rostlinných zdrojů.[9, 19]

S čím spirulinu kombinovat pro maximální účinek?

  • Vitamíny, minerální látky a další látky, které přispívají k tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, jako je vitamín B12, železo, ale také kyselina listová.
  • Vitamín C – zvyšuje vstřebávání železa.

6. Může pozitivně ovlivnit sílu a sportovní výkon

Zdá se, že spirulina může být nápomocná i při cvičení a sportovních výkonech. Ukazuje se, že suplementace této zelenomodré řasy může pozitivně ovlivnit a zvýšit svalovou sílu a vytrvalost. Jedna studie zjistila, že suplementace spiruliny dokázala zlepšit příjem kyslíku během cvičení na kole poháněném rukama, a tak by mohla působit jako ergogenní pomůcka pro zvýšení atletického výkonu. Čím více kyslíku jsme totiž schopni přijmout a využít, tím lepší vytrvalostní výkon můžeme podat.[10–11]

Další studie zkoumala účinky suplementace u cyklistů po dobu 21 dnů. Ukázalo se, že spirulina přispěla ke snížení hladiny laktátu a srdeční frekvence a zároveň ke zvýšení maximálního i průměrného výkonu.[5]

S čím spirulinu kombinovat pro maximální účinek?

  • Kreatin – může pomoci zvýšit fyzickou výkonnost během intenzivního cvičení, jelikož podporuje obnovu ATP, která je zdrojem energie pro svaly.
  • Kofein – pomůže nabudit před tréninkem a udržet koncentraci a bdělost.
  • Arginin a citrulin – mohou pomoci připravit a povzbudit svaly na trénink.
  • Beta-alanin – tvoří se z něj karnosin, který pomáhá regulovat překyselení svalů během výkonu.
  • Komplexní pre-workouty obsahující kombinaci látek, které pomohou připravit tělo na výkon.

7. Může pomoci udržet vyrovnanou hladinu cukru v krvi

Některé výzkumy také poukazují na souvislost konzumace spiruliny se snižováním hladiny cukru v krvi (glykémie). Meta analýza několika studií prokázala, že spirulina v dávkách od 0,8 do 8 g denně může pomoci snížit hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu. Výsledky současných výzkumů ukazují, že konzumace spiruliny má souvislost s pozitivním vlivem na kontrolu glykémie. Podle týmu italských vědců může být spirulina prospěšná pro lidi s cukrovkou, a mohla by tak být další součástí v celkovém přístupu k managementu diabetu 2. typu.[4, 12, 23]

S čím spirulinu kombinovat pro maximální účinek?

  • Vláknina, jako je například psyllium či glukomanan – dokáže zpomalit vstřebávání cukru do krevního oběhu.
  • Beta-glukany – beta-glukany z ovsa nebo ječmene přispívají k omezení nárůstu hladiny cukru v krvi po zkonzumování jídla.
  • Arginin – pomáhá s úpravou hladiny cukru v krvi.[30]
  • Chrom – přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi.

8. Podporuje zdraví pleti

Spirulina má také příznivé účinky na zdraví pokožky. Obsahuje poměrně velké množství jódu, který přispívá k udržení normálního stavu pokožky. Ukazuje se také, že spirulina může oddálit příznaky stárnutí pokožky. Jedním z důvodů je to, že pomáhá zvyšovat produkci kolagenu, roli ale hrají i její antioxidační vlastnosti. Zdá se tedy, že spirulina může být prospěšná v rámci zdravého stárnutí a anti-agingu. [13–14]

S čím spirulinu kombinovat pro maximální účinek?

  • Kolagen – příznivě ovlivňuje zdraví pokožky.
  • Vitamín C – přispívá k normální tvorbě kolagenu.
  • Vitamíny, které podporují zdraví pokožky, jako je biotin (vitamín B7), niacin (vitamín B3), riboflavin (vitamín B2) či vitamín A.
  • Zinek – pozitivně ovlivňuje stav pokožky.

Jaké další benefity má spirulina?

  • Pomáhá při přirozené detoxikaci organismu – spirulina se často užívá také s cílem pročistit organismus. Jak však poukazuje současná věda, je v této souvislosti zapotřebí dalšího výzkumu. Některé studie však naznačují, že spirulina může být nápomocná při odstraňování těžkých kovů z těla. Jak ukázala jedna studie, spirulina spolu se zinkem byla nápomocna při odstraňování arsenu u pacientů s chronickou otravou tímto toxickým polokovovým prvkem. Navíc se ukázalo, že spirulina může pomoci s péčí o zdraví jater, což může podpořit přirozené čisticí procesy, protože játra jsou jedním z hlavních detoxikačních orgánů těla.[15–16]
  • Podporuje zdraví mozku – výzkum poukazuje také na pozitivní účinek spiruliny v souvislosti s podporou normální funkce mozku a vývoje nervového systému.[17]
  • Může být prospěšná při kvasinkových infekcích – spirulina může být nápomocná i v případě přemnožení kvasinek candida v organismu, které vedou ke vzniku kvasinkových infekcí.[18]
  • Přispívá ke zdraví štítné žlázy – spirulina obsahuje značné množství jódu, který pomáhá při tvorbě hormonů štítné žlázy a k její normální funkci.
  • Pomáhá při snižování únavy – díky obsahu minerálů, jako je železo či hořčík, ale i některých vitamínů skupiny B, jako je vitamín B12, může být spirulina prospěšná i při snižování míry únavy a vyčerpání.
Spirulina tablety a prášek

Co obsahuje spirulina?

Spirulina se vyznačuje pestrou škálou makroživin, mikroživin a dalších bioaktivních látek. Obsahuje značné množství bílkovin a pyšnit se také může pestrým zastoupením minerálních látek a vitamínů. Konkrétní obsah živin záleží na více faktorech, jako je například druh spiruliny, ale také místo, kde byla pěstována. Níže si představíme jejich průměrné hodnoty.

Bílkoviny

Právě tato makroživina je ve spirulině obsažena nejvíc. Bílkoviny tvoří v průměru až 55–70 % její suché hmotnosti. Jedná se o kvalitní rostlinné bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou a vstřebatelností. Tyto bílkoviny se totiž pyšní kvalitním spektrem aminokyselin. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje přijímat stravou nebo doplňky stravy.[19–20]

Tuky

Spirulina má poměrně nízký obsah tuků. Tato makroživina tvoří přibližně 9–15 % její suché hmotnosti. Ve spirulině se také nacházejí polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Je také zdrojem omega-3 mastných kyselin (MK) v podobě kyseliny linolenové, omega-6 MK – kyseliny gama-linolenové a nenasycené MK – kyseliny olejové.[19–20]

Sacharidy

Sacharidy tvoří ve složení spiruliny poměrně nízký podíl. Tato makroživina tvoří v průměru 10–19 % suché hmotnosti spiruliny. Obsahuje také vlákninu, a to v průměru přibližně 3–4 g/100 g.[20]

Průměrný obsah makroživin ve spirulině

Hodnoty se vztahují k prášku ze spiruliny

Obsah živin100 g
Energetická hodnota290 kcal
Bílkoviny57,5 g
Sacharidy23,9 g
Tuky7,7 g
Vláknina3,6 g
[26]

Vitamíny

Spirulina má bohaté zastoupení vitamínů. Obsahuje vitamíny ze skupiny B, jako je vitamín B1, B3, B6 a B12. Z nich vyniká zejména obsahem vitamínu B12, který obvykle obsahují především potraviny živočišného původu. Díky tomu je spirulina vhodným zdrojem tohoto vitamínu pro vegany. Spirulina je také dobrým zdrojem beta-karotenu, který se po vstřebání transformuje na vitamín A. Kromě toho obsahuje také vitamín K.[19]

Minerální látky

Spirulina je také bohatá na obsah minerálních látek. Nejdůležitější z těchto anorganických živin jsou železo, vápník a fosfor. Spirulina je skvělým rostlinným zdrojem železa pro lidi, kteří nekonzumují živočišné potraviny. Zatímco ostatní rostlinné zdroje železa obsahují také fytáty a oxaláty, které snižují jeho vstřebávání, spirulina je neobsahuje, a tak pomůže s příjmem tohoto minerálu. Pro srovnání, rostliny, které se obecně považují za zdroje železa, jej obsahují v průměru mezi 150–200 mg/kg, zatímco zelenomodré řasy jej obsahují v průměru 580–1800 mg/kg. Spirulina se také vyznačuje poměrně vysokým množstvím jódu, který je prospěšný pro zdraví štítné žlázy. Kromě toho obsahuje spirulina také další minerální látky, jako je hořčík, zinek, selen či draslík a sodík.[19]

Další bioaktivní látky

Tato oblíbená zelenomodrá řasa se také může pyšnit obsahem účinných bioaktivních látek. Mezi ně patří například zmiňovaný antioxidant fykocyanin, ale i další antioxidanty, jako je chlorofyl či karotenoidy, jako je beta-karoten nebo zeaxantin.[19]

Objevte naše bestsellery:

Jak užívat spirulinu?

Přesný dávkovací protokol k užívání spiruliny neexistuje, ale obvykle se doporučuje suplementovat 2–10 g spiruliny denně. Dopřát si ji můžete ve formě tablet či prášku.[20]

To, kvůli čemu je spirulina tak oblíbená, je kromě zdravotních benefitů i její všestrannost. Například spirulinový prášek lze zakomponovat do různých receptů, čímž obohatí váš jídelníček. Zde je několik tipů:

  • smíchejte spirulinový prášek s vodou nebo ovocnou šťávou,
  • můžete ho přidat do ovocných nebo zeleninových smoothie,
  • přidejte ho do jogurtu či snídaňové kaše,
  • hodí se i k posypání salátů, polévek či jiných jídel,
  • přimíchejte ho do domácího pudinku,
  • používá se také pro přípravu sladkých receptů, jako jsou muffiny, palačinky či jiné dobroty.

V případě, že se rozhodnete pro tablety, můžete je jednoduše zapít vodou.

Spirulina smoothie

Má spirulina nežádoucí účinky?

Spirulina je obecně považována za bezpečný doplněk stravy. Výzkumy ukazují, že její užívání nepředstavuje zdravotní rizika. Nicméně může být kontaminována látkami, které by je představovat mohly. Proto je třeba dávat pozor na kvalitu. Nekvalitní spirulina kontaminovaná látkami, jako jsou například těžké kovy, pesticidy či nečistoty z vody, by mohla způsobit zažívací potíže, jako je nevolnost, zvracení či plynatost.[20]

Pro koho není spirulina vhodná?

Přestože je obecně spirulina bezpečným suplementem, existují skupiny lidí, kteří by se jí měli z různých důvodů vyhýbat:

  • lidé, kteří užívají léky na ředění krve,
  • alergici, protože existují případy alergií na řasy,
  • těhotné a kojící ženy,
  • lidé s autoimunitními onemocněními.[21 – 22]

Co si z toho vzít?

Spirulina je oblíbeným doplňkem stravy, který je nabitý bílkovinami, vitamíny, minerálními látkami a dalšími bioaktivními živinami. Díky nim se může tato zelenomodrá řasa pyšnit mnoha zdravotními benefity a účinky na zdraví. Přestože jsou její vlastnosti a účinky stále v hledáčku vědců, dnes už víme, že spirulina pozitivně ovlivňuje imunitu, kardiovaskulární systém či snižování cholesterolu a hladiny cukru v krvi. Pokud ji zkombinujeme s vyváženým a pestrým jídelníčkem, může být skvělým doplňkem v péči o naše zdraví.

Máte zkušenosti se spirulinou? Je součástí vaší suplementace či receptů? Pokud vás článek zaujal, sdílejte jej se svými známými, aby se i oni dozvěděli o účincích spiruliny na zdraví. A kdo ví, možná je inspirujete udělat něco navíc pro zdraví.

Zdroje:

[1] FAIS, G., MANCA, A., BOLOGNESI, F., BORSELLI, M., CONCAS, A., BUSUTTI, M., BROGGI, G., SANNA, P., CASTILLO-ALEMAN, Y.M., RIVERO-JIMÉNEZ, R.A., BENCOMO-HERNANDEZ, A.A., VENTURA-CARMENATE, Y., ALTEA, M., PANTALEO, A., GABRIELLI, G., BIGLIOLI, F., CAO, G., GIANNACCARE, G. Wide Range Applications of Spirulina: From Earth to Space Missions. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9143897/

[2] GROVER, P., BHATNAGAR, A., KUMARI, N., BHATT, N. A., NISHAD, K. D., PURKAYASTHA, J. C-Phycocyanin-a novel protein from Spirulina platensis- In vivo toxicity, antioxidant and immunomodulatory studies. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7938138/

[3] NAEINI, F., ZAREZADEH, M., MOHITI, S., TUTUNCHI, H., MAMAGHANI, E.M., OSTADRAHIMI, A. Spirulina supplementation as an adjuvant therapy in enhancement of antioxidant capacity: A systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34235823/

[4] LYMPAKI, F., GIANNOGLOU, M., MAGRIPLIS, E., BOTHOU, D.L., ANDREOU, V., DIMITRIADIS, G.D., MARKOU, G., ZAMPELAS, A., THEODOROU, G., KATSAROS, G., PAPAKONSTANTINOU, E. Short-Term Effects of Spirulina Consumption on Glycemic Responses and Blood Pressure in Healthy Young Adults: Results from Two Randomized Clinical Trials. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9787962/

[5] GURNEY, T., BROUNER, J., SPENDIFF, O. Twenty-one days of spirulina supplementation lowers heart rate during submaximal cycling and augments power output during repeated sprints in trained cyclists. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34399066/

[6] MACHOWIEC, P., RĘKA, G., MAKSYMOWICZ, M., PIECEWICZ-SZCZĘSNA, H., SMOLEŃ, A. Effect of Spirulina Supplementation on Systolic and Diastolic Blood Pressure: Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8468496/

[7] CINGI, C., CONK-DALAY, M., CAKLI, H., BAL, C. The effects of spirulina on allergic rhinitis. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18343939/

[8] NOUROLLAHIAN, M., RASOULIAN, B,, GAFARI, A., ANOUSHIRAVANI, M., JABARI, F., BAKHSHAEE, M. Clinical comparison of the efficacy of spirulina platensis and cetirizine for treatment of allergic rhinitis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7416373/

[9] SELMI, C., LEUNG, P.S., FISCHER, L., GERMAN, B., YANG, C.Y., KENNY, T.P., CYSEWSKI, G.R., GERSHWIN, M.E. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/

[10] KALAFATI, M., JAMURTAS, A.Z., NIKOLAIDIS, M.G., PASCHALIS, V., THEODOROU, A.A., SAKELLARIOU, .G.K., KOUTEDAKIS, Y., KOURETAS, D. Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20010119/

[11] GURNEY, T., SPENDIFF, O. Spirulina supplementation improves oxygen uptake in arm cycling exercise. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7674321/

[12] HATAMI, E., GHALISHOURANI, S.S., NAJAFGHOLIZADEH, A., POURMASOUMI, M., HAD,I A., CLARK, C.C.T., ASSAROUDI, M., SALEHI-SAHLABADI, A., JOUKAR, F., MANSOUR-GHANAEI, F. The effect of spirulina on type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8212345/

[13] LIU, P., LEE, M.K., CHOI, J.W., CHOI, Y.H., NAM, T.J. Crude protein from spirulina increases the viability of CCD‑986sk cells via the EGFR/MAPK signaling pathway. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6317665/

[14] SHARAFELDEIN, K., AYESH, H., SALAMA, S. et al. The collagen enhancement by Spirulina extract in intrinsic and extrinsic skin aging in albino rat. – https://basicandappliedzoology.springeropen.com/articles/10.1186/s41936-023-00347-5#citeas

[15] MISBAHUDDIN, M., ISLAM, A.Z., KHANDKER, S., IFTHAKER-AL-MAHMUD, ISLAM, N., ANJUMANARA. Efficacy of spirulina extract plus zinc in patients of chronic arsenic poisoning: a randomized placebo-controlled study. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16615668/

[16] MAZOKOPAKIS, E.E., PAPADOMANOLAKI, M.G., FOUSTERIS, A.A., KOTSIRIS, D.A., LAMPADAKIS, I.M,, GANOTAKIS, E.S. The hepatoprotective and hypolipidemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population with non-alcoholic fatty liver disease: a prospective pilot study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4188938/

[17] SORRENTI, V., CASTAGNA, D.A., FORTINGUERRA, S., BURIANI, A., SCAPAGNINI, G., WILLCOX, D.C. Spirulina Microalgae and Brain Health: A Scoping Review of Experimental and Clinical Evidence. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8224803/

[18] SOLTANI, M., KHOSRAVI, A.R., ASADI, F., SHOKRI, H. Evaluation of protective efficacy of Spirulina platensis in Balb/C mice with candidiasis. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23518167/

[19] GUTIÉRREZ-SALMEÁN, G., FABILA-CASTILLO, L., CHAMORRO-CEVALLOS, G. Nutritional And Toxicological Aspects Of Spirulina (Arthrospira). – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26262693/

[20] Spirulina. – https://examine.com/supplements/spirulina/

[21] Blue-Green Algae. – https://medlineplus.gov/druginfo/natural/923.html

[22] JAMES, C.A., WELHAM, S. & ROSE, P. Edible algae allergenicity – a short report. – https://link.springer.com/article/10.1007/s10811-022-02880-2#citeas

[23] PRETE, V., ABATE, A.C., DI PIETRO, P., DE LUCIA, M., VECCHIONE, C., CARRIZZO, A. Beneficial Effects of Spirulina Supplementation in the Management of Cardiovascular Diseases. – https://www.mdpi.com/2072-6643/16/5/642

[24] Zaric, B.L., Macvanin, M.T., Isenovic, E.R. Free radicals: Relationship to Human Diseases and Potential Therapeutic applications. – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272522001911?via%3Dihub

[25] Iron. – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/

[26] U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE, food data central – https://fdc.nal.usda.gov/

[27] JAFARINIA, M., SADAT HOSSEINI, M., KASIRI, N., FAZEL, N., FATHI, F., GANJALIKHANI HAKEMI, M., ESKANDAR,I N. Quercetin with the potential effect on allergic diseases. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7227109/

[28] HAFTCHESHMEH, S.M., MIRHAFEZ, S.R., ABEDI, M., HEYDARLOU, H., SHAKERI, A., MOHAMMADI, A., SAHEBKAR, A. Therapeutic potency of curcumin for allergic diseases: A focus on immunomodulatory actions. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332222010356

[29] Manzoor, Z., Nawaz, A., Mukhtar, H., Haq, I. Bromelain: Methods of Extraction, Purification and Therapeutic Applications. – https://www.scielo.br/j/babt/a/sqJsWgp9PVL9XN3k7R6yT5G/?lang=en#

[30] Arginine. – https://examine.com/supplements/arginine/research/#8lrKB29-interactions-with-glucose-metabolism

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *