Detoxikace a očista těla: Co to vlastně je a jak ji přirozeně podpořit?

Detoxikace a očista těla: Co to vlastně je a jak ji přirozeně podpořit?

Každý z nás si už nejspíš prošel obdobím, kdy chtěl vykročit tím správným směrem k lepšímu já. Změnu životního stylu pak typicky odstartujeme na začátku roku, na jaře nebo před létem, kdy se nezadržitelně blíží plavková sezóna. V tomto čase se zároveň objevují různé nabídky na džusové či bylinkové detoxikační kůry, které podle všeho budí dojem jedinečného receptu na hubnutí, pevné zdraví a snad i nesmrtelnost. Takové nabídce se pak těžko odolává. Ve výsledku nás ale po očistě těla čeká prázdná peněženka a pořádný hlad. 

Tyto diety, procedury a detoxikační kůry naštěstí nikdo z nás nepotřebuje. Naše tělo se totiž dokáže o vyloučení škodlivých látek postarat samo, a to pomocí orgánů, které zajišťují přirozenou detoxikaci organismu. Skvělou zprávou je, že díky několika jednoduchým úpravám v životním stylu můžeme přirozenou “samočistící schopnost” těla efektivně podpořit. Pokud se nám je podaří aplikovat v každodenním životě, uděláme pro své zdraví daleko více než půstem či detoxikačním koktejlem ze zeleniny a bylinek sbíraných za úplňku.

Co je to vlastně detoxikace? 

V první řadě je třeba rozlišovat, co je a není detox. Nejedná se totiž o speciální dietu, džusovou očistu či týdenní výzvu, v rámci které máme dovoleno jíst pouze ovoce a zeleninu. Je to způsob, kterým se naše tělo 24 hodin denně zbavuje odpadních nebo potenciálně nebezpečných látek. Některé z nich vznikají přímo v organismu při metabolických procesech, jiné se nám do těla dostanou z vnějšího prostředí prostřednictvím jídla, nápojů nebo dechu. Poté, co je naše tělo vyhodnotí jako cizí nebo toxické, dostane slovo detoxikační systém organismu, který udělá maximum pro jejich vyloučení z těla. 

Co je to detoxikace?

Jaké orgány se podílejí na přirozené detoxikaci organismu? 

Do procesu detoxikace je zapojeno hned několik orgánů [1–2]

  1. játra 
  2. ledviny 
  3. trávicí trakt 
  4. lymfatický systém
  5. respirační systém
  6. kůže 

Funkce jednotlivých orgánů při detoxikaci organismu

Detoxikační systém našeho těla je komplexně propojen a orgány podílející se na těchto procesech pak úzce spolupracují. 

1. Játra

Játra jsou z pohledu detoxikace tím nejdůležitějším orgánem. Dokážou rozpoznat toxické látky a pomocí enzymů je rozložit tak, aby se staly rozpustné ve vodě a následně šly vyloučit močovými cestami. Játra se také mohou postarat o navázání těchto škodlivin na aminokyseliny, se kterými se pak dostávají z těla ven již zmíněným způsobem. Naše tělo se pomocí jater zbavuje například těžkých kovů, bakterií, virů a jiných patogenů. Bez jater se zkrátka neobejdeme, jedná se o nejdůležitější “čistič” organismu. [2]

Tento orgán je důležitý také pro odbourávání alkoholu (ethanolu). Pokud vás zajímá, jak tento proces probíhá a co vše může alkohol v našem těle způsobit, přečtěte si článek Kocovina: Proč vzniká a jak se jí rychle zbavit.

2. Ledviny

Naše ledviny dokážou filtrovat krev a zbavovat ji vedlejších produktů, které vznikají například při metabolismu léků a dalších nežádoucích látek. Ty se pak močovými cestami vyloučí z těla ven. [3]

3. Trávicí (gastrointestinální) trakt

Trávicí trubicí se z těla odvádí velká část odpadních látek, které vznikají jako vedlejší produkt metabolismu. Dále také toxiny, které se nám mohou do těla dostat z okolního prostředí prostřednictvím tekutin či potravin. [3]

4. Lymfatický systém

Lymfatické cévy s lymfou prostupují celým tělem a starají se o odstraňování zplodin metabolismu, bakterií a dalších škodlivých látek. Ty se pak dostanou do lymfatických uzlin, ve kterých dochází k jejich filtraci do krve. Pak je zachytí příslušné orgány, jako jsou ledviny nebo játra, a ty je bez problémů vyloučí z organismu ven. [4–5]

5. Respirační systém

Respirační systém funguje jako takový filtr nebezpečných látek, které můžeme vdechnout. Nosní dutiny a plíce mají na povrchu mukoidní vrstvu, která slouží jako ochranná bariéra. Jejím cílem je zabránit průchodu prachu a jiných cizích látek do plic a krevního oběhu. Při vydechování se zase z těla odstraňuje nežádoucí oxid uhličitý. [2–3]

6. Kůže

Kůže tvoří bariéru, která nás chrání před vniknutím virů, bakterií a chemických látek do organismu. Při pocení se také přes ni mohou dostat z těla ven škodlivé látky, které jsou rozpustné v tucích. Toxiny rozpustné ve vodě se přes kůži nedostanou. [2–3]

Jak probíhá detoxikace?

Jak podpořit přirozenou detoxikaci? 

Od jarní očisty těla nebo různých forem půstu tak rozhodně nemůžeme čekat zázraky. Mnohem lepší je vytvořit si zdravější návyky. Díky nim podpoříte všechny zmíněné orgány, které se účastní odstraňování škodlivých látek. O jaké konkrétní kroky se jedná? No přece léty prověřená změna stravovacích či pohybových návyků a další úpravy životního stylu. Cílem není mít ze dne na den vzorový jídelníček nebo vyšperkovaný tréninkový plán. Bohatě bude stačit, když postupně začneme pracovat na zlepšení a vytvoření nových návyků. Díky tomu si postupně osvojíme zdravý životní styl, který maximálně podpoří schopnost organismu zbavovat se škodlivých látek, tedy detoxikovat. 

1. Jezte méně průmyslově zpracovaných potravin

Při nakupování potravin je třeba kontrolovat jejich složení. Po stránce zdravotní nezávadnosti na ně sice dohlíží příslušné úřady, pokud ale obsahují tolik ingrediencí, že by jejich přečtení stačilo na uspání dítěte, nejspíš to pro naše tělo nebude ideální volba. Nejčastěji se jedná o vysoce průmyslově zpracované potraviny. Ty typicky obsahují vysoké množství rafinovaných sacharidů, jednoduchých cukrů, nasycených mastných kyselin (tuků), soli, konzervantů, barviv, dochucovadel a dalších látek, které jim propůjčují až neodolatelné chuťové vlastnosti. S tím vším se pak naše tělo musí vypořádat, což představuje větší zátěž pro přirozený detoxikační systém. [7–8]

Mezi vysoce průmyslově zpracované potraviny patří většina sladkostí, polotovarů, instantních jídel, uzenin, smažených jídel, fast food nebo bílé pečivo. Takovým jídlem možná potěšíme chuťové pohárky, játra z nich ale takovou radost mít nebudou. Z toho důvodu je důležité tyto potraviny v jídelníčku co nejvíce omezit. [7–8]

Jak omezit vysoce průmyslově zpracované potraviny?

  • V jídelníčku by měly převládat základní potraviny, jako jsou obilniny, brambory, čerstvé maso, neslazené mléčné výrobky, vejce, luštěniny, ořechy a semínka, čerstvé ovoce a zelenina. Tyto potraviny by měly tvořit alespoň 80 % stravy.
  • Při nákupu jídla je potřeba hlídat ve složení obsah jednoduchých cukrů, nasycených tuků, soli a přídatných látek. Lepší je najít variantu, která jich obsahuje co nejméně.
  • Nahradit zpracované masné výrobky, jako jsou párky, klobásy, salámy, konzervovaná masa a další uzeniny, čerstvým masem.
  • Vyměnit kupované svačiny a sladkosti za čerstvé ovoce, ořechy nebo neslazené mléčné výrobky.
  • Plánovat si dopředu, co budeme jíst, a stravu si připravovat převážně doma.
  • Oblíbené fast foodové menu si můžeme připravit i doma ze základních surovin. Budeme tak mít větší kontrolu nad výsledným složením jídla. Takový domácí masový nebo rostlinný burger s batátovými hranolky bude nejspíš chutnat i lépe než jeho komerční verze.
  • Za vyzkoušení také stojí BIO potraviny pocházející z ekologického zemědělství. Ty typicky obsahují méně potenciálně škodlivých látek (rezidua agrochemikálií apod.) oproti potravinám bez tohoto označení.

V případě, že si chcete osvěžit pravidla zdravého stravování, najdete je v článku Co je to zdravá strava a jak se naučit jíst zdravě?

Zajímá vás, na které potraviny si v obchodě dát z hlediska jejich složení pozor, přečtěte si náš článek 10 potravin, které se jako zdravé pouze tváří. 

Omezení cukru při detoxikaci

2. Omezte příjem jednoduchých cukrů

Cukr v dnešním světě přirozeně najdeme ve sladkostech, pečivu, salátových zálivkách, mléčných výrobcích a dalších vysoce průmyslově zpracovaných potravinách. Problémem je, že v nadměrném množství může mít negativní vliv na funkci hlavních detoxikačních orgánů – jater a ledvin. 

V těle se přeměňuje na glukózu, která je zdrojem energie pro pohyb a další funkce organismu. Z nevyužité glukózy se pak tvoří zásobní tuk, který se ukládá v různých částech těla včetně jater. To pak může v konečném důsledku vést až ke steatóze (ztukovatění) jater, což negativně ovlivňuje jejich funkci. Vysoký příjem cukru se také spojuje s negativním vlivem na činnost ledvin, které pomáhají s vylučováním odpadních látek z těla. [7–9]

Jak omezit příjem cukru?

Pokud vás zajímají další tipy, jak při vaření a pečení nahradit cukr, najdete je v článku Jak péct zdravěji nejen o Vánocích?

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

3. Pijte dostatek tekutin

Voda tvoří přibližně 60 % našeho těla a je tak přirozenou součástí krve i lymfy. Podílí se tak na transportu odpadních produktů a dalších škodlivých látek, které pak pomáhá vyloučit z těla ven. V případě, že nepijeme dostatečně, hrozí nám dehydratace, která se mimo jiné může projevit zhoršenou filtrační schopností ledvin nebo zažívacími problémy (zácpa). To ve výsledku může vyvolat hromadění škodlivých látek v těle. Z toho důvodu je důležité myslet na dostatečný příjem tekutin v průběhu každého dne. [10–11]

Jak na dostatečný pitný režim? 

  • Denně je potřeba vypít alespoň 30–45 ml vody/kg tělesné hmotnosti. Optimální množství ovlivňuje nejen tělesná hmotnost, ale také pohybová aktivita, okolní teplota nebo míra pocení.  
  • Z nápojů je nejlepší čistá voda. Pitný režim si ale můžeme zpestřit také čaji, RTD nápoji nebo ochucenými BCAA.
  • Láhev či sklenici s nápojem je fajn mít vždy na očích, přiměje nás to více pít. 
  • Rovněž můžeme zkusit hlídat si barvu moči. Za signál dostatečné hydratace se považuje její světlý odstín. Tmavě žlutá už znamená signál dehydratace.

O další tipy, jak zlepšit pitný režim, se podělíme v článku Jak nedostatečný pitný režim ovlivňuje zdraví.

Detoxikace a pitný režim

4. Jezte dostatek vlákniny 

Dostatečný příjem vlákniny je v mnoha směrech důležitý pro zdravé zažívání. Trávicí systém má totiž nezastupitelnou roli ve vylučování odpadních látek z organismu, což se děje prostřednictvím peristaltických pohybů střev. A právě ty podporuje nerozpustná vláknina, která na sebe při průchodu trávicí trubicí navíc váže vedlejší produkty metabolismu a další nežádoucí látky z potravy. Díky tomu se často přirovnává ke “kartáči“, který čistí střeva. Rozpustná vláknina zase zpomaluje průchod tráveniny střevem, a tím přispívá k důkladnějšímu pohlcení nežádoucích látek. Doporučený denní příjem vlákniny z jídla se pohybuje v rozmezí 25–30 g. [12–14]

Jak zvýšit příjem vlákniny? 

  • Do jídelníčku přidat potraviny, které mají přirozeně vysoký obsah vlákniny. Patří mezi ně celozrnné obiloviny a výrobky z nich (pečivo, těstoviny), luštěniny, čerstvé a sušené ovoce, zelenina, ořechy a semínka
  • Příjem rozpustné vlákniny můžeme zvýšit také přidáním psyllia či inulinu do jogurtů, smoothie nebo müsli.
  • S dosažením dostatečného příjmu této látky může pomoci také komplexní doplněk stravy Daily Fiber , který obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. 

5. Jezte více probiotických a prebiotických potravin

Trávicí systém potěšíme také stravou bohatou na probiotické bakterie a prebiotika. A proč je to důležité? Tyto bakterie totiž slouží jako potrava pro spřátelené mikroorganismy žijící v našem zažívacím traktu. Když budeme tyto malé kamarády dobře krmit, odvděčí se nám zdravým prostředím ve střevech (mikrobiom). To je důležité pro trávení a vstřebávání živin. Mikrobiom se dále rovněž podílí i na vytvoření bariéry omezující vstup cizorodých látek do krevního řečiště. Díky tomu má ochrannou funkci a je nedílnou součástí přirozeného detoxikačního systému těla. [12,15]

Jak zvýšit příjem prebiotik a probiotik? 

  • Prebiotika jsou druh vlákniny, která slouží jako potrava pro zdraví prospěšné bakterie (střevní mikrobiom). Najdete je hlavně v potravinách s vysokým obsahem rozpustné vlákniny, jako jsou luštěniny (čočka, fazole, cizrna), batáty, ovoce (banány, jablka, bobulovité ovoce), zelenina (česnek, cibule) a celozrnné obilniny (ovesné vločky, quinoa). 
  • Probiotika jsou živé a zdraví prospěšné bakterie, jako je například rody Lactobacillus a Bifidobacterium, které najdeme ve fermentovaných produktech, mezi které patří třeba jogurty, kefírová mléka, kysané zelí, kimchi, tempeh, kombucha, miso či natto. 
  • Denní příjem probiotik můžete podpořit také pomocí kvalitních doplňků stravy, které obsahují 10 probiotických kmenů s 10 miliardami CFU (kolonie tvořících jednotek). 

Pokud se chcete o probiotikách dozvědět více, přečtěte si náš článek Probiotika: Význam užitečných bakterií pro imunitu a celkové zdraví sportovců.

Probiotika a detox

6. Omezte alkohol a ideálně se s ním rozlučte 

Dopřáváte si nápoje s obsahem alkoholu jen příležitostně, nebo je pivo či víno běžnou součástí běžného pitného režimu? V každém případě je fajn nápad alkohol omezit nebo jej úplně vynechat. Ten nám totiž kromě veselejší nálady nejspíš nepřinese nic moc dobrého. Jedná se o toxickou látku, které se pak tělo musí pomocí náročných procesů zbavovat. Tato zodpovědnost přísluší játrům, která přeměňují ethanol až na neaktivní kyselinu octovou. [16–17] 

V případě, že jdeme z večírku na večírek nebo každý den zakončíme alkoholickým nápojem, a nenecháme tak játra vydechnout, může se nám to časem vrátit jejich zhoršenou funkcí. Nemluvě o kocovině a horším sportovním i mentálním výkonu. [16–17] 

O dalších účincích alkoholu na zdraví se dočteme v článku Jak ovlivňuje alkohol hubnutí, regeneraci a růst svalů? 

7. Přestaňte kouřit

Ani ta nejzdravější dieta na světě nás nespasí, když budeme každý den vdechovat škodlivé látky z cigaretového kouře. Ten obsahuje více než 70 toxinů, které mohou v organismu napáchat velké množství škod. Nejenže tímto způsobem přetěžujeme detoxikační systém těla, ale zároveň si můžeme způsobit vážné onemocnění plic nebo rakovinu tohoto či jiného orgánu. Nejlepším způsobem, jak tomu zabránit, je s kouřením nadobro přestat. [18]

Sport a detoxikace těla

8. Buďte aktivní

Pravidelný sport a pohyb je dalším skvělým způsobem, jak přirozenou detoxikaci organismu podpořit. Dochází při tom k posilování funkce plic a celkovému zvýšení efektivity tohoto orgánu. Díky tomu se pak tělo snadněji zbavuje oxidu uhličitého a dalších škodlivých látek.

Při pohybu se navíc zlepšuje prokrvení organismu a zvyšuje se cirkulace lymfy, která se podílí na filtraci odpadních látek a toxinů. V neposlední řadě je podle vědeckých prací dostatek pohybu zásadní také pro udržení zdravých jater a ledvin. To vše ale platí v případě, že se budeme hýbat rozumně a dáme svému tělu i dostatečný prostor pro regeneraci. [19–22]

Jak se více hýbat?

  • Ideální je vyhledávat co nejvíce přirozeného pohybu během dne. Zkusme nasbírat více kroků tím, že se projdeme do práce, města či na kávu. Super nápad je také vyměnit výtah za schody. 
  • Najít si sport, který nás bude bavit, a věnovat se mu několikrát týdně. 
  • Vyzkoušet můžeme běh, turistiku, cyklistiku, plavání, posilování s vlastní vahou i v posilovně nebo třeba HIIT.
  • Perfektní nápad je najít si kamarádku nebo kamaráda, se kterým se budeme ve sportu navzájem motivovat.  

V případě, že vás zajímají další benefity pohybové aktivity, přečtěte si náš článek Proč sportovat a cvičit? Silnější imunita, srdce a dalších 8 důvodů.

9. Zaměřte se na kvalitní spánek 

Dostatečně dlouhý a kvalitní spánek je klíčový pro udržení celkového zdraví. Kromě doplnění energie při něm dochází také k “přirozené detoxikaci mozku”. Tento účinek nastává zejména v době hlubokého spánku (non-REM), kdy probíhá odstraňování odpadních bílkovin, které se v mozku nahromadily v průběhu dne. Tyto látky mohou ohrozit funkci mozkových buněk a představují tak riziko pro vznik neurologických onemocnění, jako je třeba Alzheimer. Z toho důvodu je důležité, aby tento úklid probíhal v pravidelných intervalech, ideálně každou noc. Máme tak další motivaci udělat ze svého spánku prioritu a věnovat mu alespoň 7 hodin každý den. [23–25]

Jak lépe spát?

  • Pokud nám to každodenní aktivity umožní, choďme spát v přibližně stejnou dobu. 
  • Vytvořit si večerní rutinu, která nám pomůže navodit relaxační atmosféru.
  • Vyhnout se kofeinu v odpoledních hodinách. 
  • Před spaním je ideální vyhýbat se práci na počítači nebo scrollování na sociálních sítích, nepít alkohol a nejíst těžká jídla. 

Pokud se chcete dozvědět další tipy, které vám pomohou lépe spát, přečtěte si náš článek Jak rychle usnout? Vyzkoušejte jednoduché tipy pro lepší spánek. 

10. Nezapomeňte na lymfatický systém 

Lymfatický systém nemá na rozdíl od toho kardiovaskulárního pumpu, která by jej poháněla. Z toho důvodu jsou lymfatické cévy závislé na naší fyzické aktivitě. Jejich aktivitu a funkci tak můžeme podpořit pohybem nebo třeba masážemi.  [4–5, 26]

Jak podpořit správnou funkci lymfatického systému? 

  • Každodenní pohyb a pravidelný sport přispívají k efektivnějšímu proudění lymfy po celém těle. Díky tomu dochází k lepšímu odstraňování odpadních produktů z organismu.
  • Mezi další způsoby, jak lymfatický systém rozproudit, patří návštěva sauny nebo střídání teplé a studené vody, automasáž pomocí masážní pistole nebo profesionální lymfodrenáž.
  • Lymfa je z více než 90 % tvořena vodou, a z toho důvodu bychom neměli zapomínat ani na dostatečný příjem tekutin. Ten pomáhá zabraňovat hromadění lymfy a tvorbě otoků, které se nejčastěji objevují na dolních končetinách.  
Jak podpořit lymfatický systém?

11. Vyzkoušejte doplňky stravy pro podporu správné funkce jater

Doplňky stravy jsou dalším způsobem, jak maximálně podpořit detoxikační funkci jater. Samy o sobě sice nedokážou zázraky, ale pokud zapracujeme na výše zmíněných změnách životního stylu, můžeme tak díky nim játrům poskytnout extra péči. Jedná se tak o biologicky aktivní látky, které mají vědecky ověřené pozitivní účinky. [27]

Jaké doplňky stravy mohou podpořit játra?

  • Ostropestřec mariánský obsahuje silymarin, což je biologicky aktivní látka oblíbená pro své blahodárné účinky na regeneraci jater.
  • Cholin bitartrát je zdrojem cholinu, což je bioaktivní látka, která je v schopná snížit hromadění tuku v játrech. Díky tomu přispívá k udržení jejich normální funkce. 
  • Komplexní doplněk na podporu jater pak kromě 2 výše zmíněných látek obsahuje vitamíny B1, B6, C a také výtažky z bylin, které mají antioxidační účinky. Díky tomu pomáhá chránit jaterní buňky před škodlivými vlivy oxidačního stresu. 
  • N-acetyl L-cystein je aminokyselina klíčová pro tvorbu důležitého antioxidantu glutathionu. Ten pomáhá neutralizovat škodlivé volné radikály a podílí se také na přirozené detoxikaci těla. V těle dokáže vychytávat například rtuť a pomáhá ji vyloučit z těla. 
  • Na podporu přirozené detoxikace organismu se používá také chlorella, spirulina, zelený ječmen a další zelené superpotraviny, které obsahují řadu prospěšných látek, zejména silný antioxidant chlorofyl. Studie na zvířatech pak ukazují, že zejména chlorella je účinná při odstraňování těžkých kovů a dalších škodlivých sloučenin z organismu. [28–30] 

Co si z toho vzít?

Po přečtení dnešního článku už víme, že pro podporu detoxikace nemusíme držet několikadenní půst nebo dodržovat očistnou dietu. Bohatě stačí udělat pár jednoduchých změn v životním stylu. V rámci úprav jídelníčku je vhodné omezit vysoce průmyslově zpracované potraviny a další jídla s vysokým obsahem cukru. Dále pak jíst dostatečné množství vlákniny a potraviny s probiotiky a prebiotiky. 

Pro přirozenou detoxikaci organismu je klíčový také kvalitní spánek, pravidelná pohybová aktivita a další způsoby, jak podpořit funkci lymfatického systému. Důležitým krokem je také omezení alkoholu a jiných toxických látek. Celkově své snažení pak můžeme podpořit pomocí vhodných doplňků stravy na podporu jater. 

Pokud se vám článek líbil a dozvěděli jste se z něj nové informace, sdílejte ho i se svými přáteli. Ti se také rádi dozvědí, jak to s tím detoxem ve skutečnosti je a čím jej mohou podpořit. 

Zdroje:

[1] Cline, J. C. Nutritional aspects of detoxification in clinical practice. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26026145/

[2] Nourished By Nutrition. How Your Body Detoxes Naturally. https://nourishedbynutrition.com/how-your-body-detoxes-naturally/

[3] ORGAN SYSTEMS: DETOXIfication. – https://vetmed.tamu.edu/peer/detoxification/

[4] Exercise, lifestyle and the lymphatic system. – https://www.cpandr.co.uk/2018/03/20/exercise-lifestyle-and-the-lymphatic-system/

[5] Cleveland Clinic. Lymphatic System: Parts & Common Problems. – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21199-lymphatic-system

[6] CNN. „Detox" from overly processed foods: How to cut back. – https://www.cnn.com/2017/10/27/health/processed-food-eat-less-drayer/index.html

[7] Lustig, R. H. Ultraprocessed Food: Addictive, Toxic, and Ready for Regulation. – https://doi.org/10.3390/nu12113401

[8] British Liver Trust. Sugar and the liver: What you need to know. – https://britishlivertrust.org.uk/sugar-and-the-liver-what-you-need-to-know/

[9] Karalius, V. P., & Shoham, D. A. Dietary sugar and artificial sweetener intake and chronic kidney disease: A review. – https://doi.org/10.1053/j.ackd.2012.12.005

[10] Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. Water, Hydration and Health. – https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

[11] Nhs.Uk. Dehydration. – https://www.nhs.uk/conditions/dehydration/

[12] Ask The Scientists. Your Detox Organs Need Dietary Fiber. – https://askthescientists.com/qa/dietary-fiber-and-detox-organs/

[13] Eliminate toxins in the body with fiber– https://www.samoanews.com/eliminate-toxins-body-fiber

[14] Ucsfhealth.Org. Increasing Fiber Intake.– https://www.ucsfhealth.org/Education/Increasing Fiber Intake

[15] Yoo, J. Y., & Kim, S. S. Probiotics and Prebiotics: Present Status and Future Perspectives on Metabolic Disorders. – https://doi.org/10.3390/nu8030173

[16] The Alcohol Pharmacology Education Partnership. How is Alcohol Eliminated from the Body? – https://sites.duke.edu/apep/module-1-gender-matters/content/content-how-is-alcohol-eliminated-from-the-body/

[17] Cederbaum, A. I. ALCOHOL METABOLISM. – https://doi.org/10.1016/j.cld.2012.08.002

[18] American Cancer Society. Harmful Chemicals in Tobacco Products. – https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/tobacco-and-cancer/carcinogens-found-in-tobacco-products.html

[19] Shephard, R., & Johnson, N. Effects of physical activity upon the liver. – https://doi.org/10.1007/s00421-014-3031-6

[20] Zhang, L., Wang, Y., Xiong, L., Luo, Y., Huang, Z., & Yi, B. Exercise therapy improves eGFR, and reduces blood pressure and BMI in non-dialysis CKD patients: Evidence from a meta-analysis. – https://doi.org/10.1186/s12882-019-1586-5

[21] Sports Physio Massage Gold Coast. How can Massage & Exercise improve your Lymphatic System (Immune System) – https://www.mygcphysio.com.au/services/articles-useful-info/how-can-massage-exercise-improve-your-lymphatic-system-immune-system/

[22] The Role of Exercise in Detox: Discover the Truth About Sweating It Out. – https://askthescientists.com/exercise-detox/

[23] World Economic Forum. Want to have a healthy brain? Make sure you’re washing it every day. – https://www.weforum.org/agenda/2019/12/sleep-benefits-brain/

[24] Clinical Education. Sleep and Its Detoxing Effect on The Brain and Body– https://www.clinicaleducation.org/news/sleep-and-its-detoxing-effect-on-the-brain-and-body/

[25] NPR.Org. Brains Sweep Themselves Clean Of Toxins During Sleep. – https://www.npr.org/sections/health-shots/2013/10/18/236211811/brains-sweep-themselves-clean-of-toxins-during-sleep

[26] Macciochi, J. Love your lymph! - The Food Medic.– https://thefoodmedic.co.uk/2019/09/love-your-lymph/

[27] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. Liver Health and Detoxification Research Analysis. – https://examine.com/supplements/liver-health-and-detoxification/

[28] Sears, M. E. Chelation: Harnessing and Enhancing Heavy Metal Detoxification—A Review. – https://doi.org/10.1155/2013/219840

[29] Queiroz, M. L. S., Rodrigues, A. P. O., Bincoletto, C., Figueirêdo, C. A. V., & Malacrida, S. Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes.– https://doi.org/10.1016/S1567-5769(03)00082-1

[30] Uchikawa, T., Kumamoto, Y., Maruyama, I., Kumamoto, S., Ando, Y., & Yasutake, A. Enhanced elimination of tissue methylmercury in Parachlorella beijerinckii-fed mice. – https://doi.org/10.2131/jts.36.121

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *