Přihlášení

Recepty: Sladké brambory na 7 způsobů, které vás neomrzí

Pokud existuje jeden komplexní sacharid, který by ve vašem arzenálu neměl chybět a měli byste jej zahrnout do svého fitness jídelníčku, tak jsou to určitě zdánlivě skromné sladké brambory. Závisí na tom, jak jsou připraveny, ale dokážou uspokojit vaše chutě na mlsání, aniž by nabourali váš dietní plán.

Sladké brambory jsou palivem pro pomalé trávení. Tyto oranžově zbarvené zdroje energie podporují stabilizování hladiny cukru v krvi a jsou bohaté na vitamin A, B, C, magnézium, měď a kyselinu pantotenovou.

Využijte výhod, které nabízejí a odolejte nutkání je jen jednoduše vložit do mikrovlnné trouby a omastit máslem. Vyhněte se klasické přípravě, která vás přestane bavit. Zkuste některé z těchto jednoduchých receptů, které mohou být součástí vašich snídaně, oběda či večeře.

1. Hranolky ze sladkých brambor s koriandrem a citronem

Vyměňte tenké, v kečupu ponořené a okoukané klasické hranolky za jejich zdravější verzi. Kromě jedinečné chuti tvořené směsí citrónu, olivového oleje a koriandru, která probudí vaše chuťové pohárky, jsou i výživné.

Koriandr je zdroj minerálů, jako draslík, vápník, hořčík, mangan a železo. Olivový olej zase přináší zdravé tuky a citron pomáhá pročistit a detoxikovat tělo.

Co budeme potřebovat?

  • 4 větší sladké brambory, oloupané a nakrájené na proužky
  • 2 čajové lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 1/3 hrnku najemno nakrájeného koriandru
  • 1 malý stroužek česneku
  • Sůl a pepř na dochucení

Jak si připravíme opékané sladké brambory s parmezánem a rozmarýnem?

Předehřejeme si pánev.

• V mixéru promícháme polovinu koriandru s česnekem a tuto směs nalijeme do sáčku s olivovým olejem, do kterého pak přidáme i sladké brambory. Protřepeme, dokud nebudou brambory celé obalené směsí.

• Když jsou zcela obalené, dáme je na rozpálenou pánev. Pečeme 3 – 4 minuty z každé strany, nebo pokud nejsou hotové dle naší chuti.

• Vyndáme a můžeme servírovat.

Hranolky ze sladkých brambor s koriandrem a citronem recept

2. Polévka ze sladkých brambor

V době chladnějších dnů, nebo pokud jen máte chuť na něco vydatné, doporučujeme tuto polévku ze sladkých brambor. Tento recept sice obsahuje vydatnou dávku sacharidů, ale bílkoviny stále nezaostávají. Můžete ji podávat jako hlavní jídlo nebo přílohu a po dojedení se budete cítit spokojeně.

Co budeme potřebovat?

  • 1 PL olivového oleje
  • 1 střední nakrájenou cibuli
  • 1/2 nasekaného stroužku česneku
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1 oloupaný a nasekaný sladký brambor
  • 4 velké mrkve, oloupané a nakrájené
  • 1 červená paprika nakrájená a oloupaná
  • 1/2 nasekaného zázvoru
  • 1/4 hrnku nízkotučného řeckého jogurtu
  • Koriandr (může a nemusí být)

Jak si připravíme polévku ze sladkých brambor?

• Rozehřejeme olej ve větším hrnci, následně přidáme cibuli a česnek. Vaříme 2-3 minuty, dokud není cibule měkká.

• Přidáme kuřecí vývar a 2 hrnky vody. Přivedeme k varu.

• Přidáme sladký brambor, mrkev, červenou papriku a zázvor. Snížíme oheň a vaříme 15 minut.

• Hrnec sejmeme z ohně a vložíme do ledničky na 20-30 minut. Pomocí sítka vyjmeme kousky zeleniny a rozmixujeme je dohladka.

• Vzniklou kaši přidáme zpět do polévky a opět postavíme na oheň. Vaříme 15-20 minut.

• Když už je polévka téměř hotová, přidáme jogurt a dobře promícháme. Podáváme ihned, jako ozdobu můžeme použít koriandr.

Polévka ze sladkých brambor recept

3. Hranolky ze sladkých brambor se skořicí

Toužíte po něčem sladkém? Vyzkoušejte sladké brambory se skořicí! Toto klasické kombo jistě uspokojí vaše chutě na sladké mlsání. Tento recept je vhodný zejména pro lidi, kteří potřebují ustálit hladinu cukru v krvi, což zajistí právě skořice.

Co budeme potřebovat?

  • 1 sladký brambor nakrájený na velmi tenké plátky
  • 1/2 čajové lžičky hnědého cukru
  • 1/2 ČL skořice
  • rozpuštěné máslo

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Jak si připravíme opékané sladké brambory s parmezánem a rozmarýnem?

• Předehřejeme si troubu na 190°C

• Postříkáme pečící papír a položíme na něj hranolky v jedné vrstvě. Zlehka je potřeme rozpuštěným máslem.

• Pečeme je 7 minut, dokud nezačnou hnědnout, otočíme je na druhou stranu a pečeme dalších 7-10 minut.

• Vyjmeme je a poprášíme skořicí a hnědým cukrem. Následně je přesypeme do mísy a promícháme, aby byly zcela obaleny. Voilá! Můžeme podávat.

Hranolky ze sladkých brambor se skořicí

4. Jednoduché palačinky ze sladkých brambor

Tento recept je vhodný tehdy, když hledáte bez lepku a méně tradiční verzi palačinek. Toto jídlo je plné zdravých tuků, pomalu trávicích se sacharidů a vlákniny. Stačí už jen přidat zdroj bílkovin a máte vše v jednom!

Co budeme potřebovat?

  • 1/2 hrnku uvařených a šťouchanými sladkých brambor
  • 2 celá vejce
  • 1 polévková lžíce kokosové mouky
  • 1 ČL skořice
  • 1/4 čajové lžičky hřebíčku
  • 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky hnědého cukru
  • 1 polévkovou lžíci kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu bez cukru

Jak si připravíme palačinky ze sladkých brambor?

• Sladké brambory spolu s vajíčky pořádně promícháme a následně k nim přidáme pořádně kokosovou mouku, skořici, hřebíček a hnědý cukr.

• Když je to všechno pořádně smíšené, tak si rozehřejeme pánev a rozpustíme na ní kokosový olej.

• Nalijeme toto těsto na pánev a vytvoříme tak 2 velké palačinky. Pečeme 3-4 minuty, dokud těsto nezačne na krajích bublat, otočíme na druhou stranu a pečeme další 2-3 minuty.

• Podáváme polité javorovým sirupem nebo medem.

Jednoduché palačinky ze sladkých brambor recept

5. Cookies s kousky čokolády

Popadla vás chuť na cookies? Zvolte si jejich zdravou alternativu. Tmavá čokoláda vám dá antioxidační úder, zatímco pomalu trávitelné sladké brambory vás dobijí energií.

Co budeme potřebovat?

  • 1 malý sladký brambor, uvařený a mačkaný
  • 2 ČL skořice
  • 2 polévkové lžíce vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 hrnku neslazených kokosových lupínků
  • 1/4 hrnku kousků tmavé čokolády
  • 1/4 hrnku neslazených burských oříšků
  • 2 vejce
  • 1 kopeček čokoládového proteinového prášku
  • 1/4 hrnku neslazeného mandlového mléka
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje

Jak si připravíme cookies s kousky čokolády?

• Předehřejeme si troubu na 190°C.

• Poté, co si rozmačkáme sladký brambor, přidáme k němu kokosový olej a pořádně rozmícháme. V druhé míse si smícháme ostatní ingredience.

• Směs přimícháme ke sladkému bramboru a mícháme, dokud se nevyformuje cookie těsto. S čajovou lžičkou ho nadávkujete na pečící papír a pečeme 10-12 minut nebo dokud cookies nezhnědnou.

• Podáváme ihned. Vždyť dlouho bez těchto cookies ani nevydržíte!

Cookies s kousky čokolády

6. Muffiny z banánového chleba se sladkými bramborami

Toto jistě není tradiční banánový chléb, protože je ozvláštněn sladkými bramborami. Dodá vám dostatek vlákniny a zároveň snižuje množství jednoduchých cukrů. Pokud máte rádi křupavější muffiny, tak můžete přidat kousky čokolády nebo vlašských ořechů.

Co budeme potřebovat?

  • 1/2 hrnku moučkového proteinu s banánovou příchutí
  • 1/2 hrnku vaječných bílků
  • 1 hrnek neslazeného mandlového mléka
  • 3 polévkové lžíce kokosové mouky
  • 1/2 hrnku utřeného sladkého bramboru
  • 1/2 hrnku utřeného banánu

Jak si připravíme opékané sladké brambory s parmezánem a rozmarýnem?

• Nejprve si předehřejeme troubu na 175°C.

• Formu na muffiny postříkáme sprejem na pečení, aby se nepřilepili.

• V misce si pořádně smícháme sladký brambor a banán.

• Potom přidáme zbytek ingrediencí a pečeme 35-40 minut.

Muffiny z banánového chleba se sladkými bramborami

7. Opékané sladké brambory s parmezánem a rozmarýnem

Tyto rozmarýnové sladké brambory jsou samy o sobě výborné a budou fungovat s jakýmkoli zdrojem bílkovin, který si vyberete. Rozmarýn nabízí různé výhody, jako zlepšení imunitního systému, trávení a má i protizánětlivé účinky.

Co budeme potřebovat?

  • 2 velké sladké brambory
  • 1/4 hrnku nakrájeného čerstvého parmezánu
  • 1/8 hrnku nízkotučného parmezánu
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • Sůl a pepř na dochucení

Jak si připravíme opékané sladké brambory s parmezánem a rozmarýnem?

• Předehřejeme si troubu na 200°C a sladké brambory si nakrájíme na kostičky.

• V sáčku nebo kapse na zip smícháme rozmarýn, česnek, parmezán a olivový olej. Pak do této směsi přidáme sladké brambory a protřepeme, dokud nejsou zcela obaleny.

• To vše uložíme na plech a pečeme 20-25 minut. Pootáčet a pečeme dalších 20-25 minut.

• Vyjmeme z trouby a ihned si na ně můžeme pochutnat.

Opékané sladké brambory s parmezánem a rozmarýnem recept

Co řeknete na tyto recepty se sladkými bramborami? Zkusíte je? Nebo jak si rádi připravujete sladké brambory vy? Podělte se s námi v komentářích. V případě, že se vám článek líbil a chcete se o něj podělit, podpořte ho sdílením.