4 typy sparing partnerů, kterým se musíte vyhnout

4 typy sparing partnerů, kterým se musíte vyhnout

Mnoho trenérů doporučuje cvičení se sparing partnerem, díky kterému dosáhnete lepších výsledků ve cvičebním plánu. Správný sparing vás při tréninku namotivuje a bude tlačit stále k lepším výkonům. Nicméně najít si dobrého sparing partnera nemusí být tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. V tomto článku si ukážeme 4 typy ,,pomocníků“, kterým byste se měli raději vyhnout. 

4 typy sparing partneru, kterým se musíte vyhnout

1. Kamarád, který je mnohem více fit než vy

Podle studie, kterou zveřejnili v časopise Science, je velmi důležité vybrat si ke cvičení partnera, který bude podobný vaší tělesné hmotnosti, věku a fyzické zdatnosti. Pokud si nakonec sparing partnera vám podobného najdete, pravděpodobnost toho, že budete pokračovat ve svém tréninkovém plánu alespoň 7 týdnů, je 3krát větší, než u těch, kteří byli spárovaní nerovnoměrně. Pokud si vyberete sparing partnera, který je až příliš fit, je možné, že nebudete stíhat jeho tempo, což může frustrovat nejen vás, ale i jeho. A vy si přece nechcete ohrozit přátelství kvůli nedorozumění v posilovně.

Jak si vybrat sparing partnera

To, že si vyberete za sparing partnera někoho, kdo vypadá jako ,,Hulk“, tedy nemusí být ta nejsprávnější volba. Měli byste si vybrat partnera, který je pouze trochu více před vámi. Jak naznačuje výzkum z Kansaské Univerzity – trénujte s někým, kdo je od vás o 40% více fit, a dokáže vás namotivovat o 90% lépe, než kdybyste cvičili sami nebo se zmíněným bratrancem ,,Hulka“.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

2. Nejlepší kamarád, který vás až příliš podporuje

Možná se vám to nyní zdá směšné, ale je to opravdu tak. Přehnaná podpora od blízkého přítele není špatná, ovšem při cvičení se může stát, že bude více namotivovaný než vy, což může vést k tomu, že vaše vnitřní motivace a fitness cíle se dostanou na bod mrazu.

Podle výzkumu Asociace psychologických věd začnete klást odpovědnost takzvanému ,,samoregulačnímu mimozdroji“, ve kterém si podvědomě nahrazujete podporu přítele vaším úsilím. Je to vlastně velmi jednoduché – pokud uvidíte, že se vašemu příteli daří více nebo, že je více namotivovaný než vy, budete hledat motivaci jinde a rivalita, i když možná nepřímá, bude na světě. Tento outsourcing však není bezedná studna, a může se snadno stát, že se přestanete podporovat navzájem. Necháte své povzbuzení a podporu doma, zatímco vy se budete v posilovně cítit špatně.

Sparing partner kterému byste se měli vyhnout

3. Přemotivovaný sparing partner

Ze studie, kterou vytvořila Michiganská státní univerzita, vyplývá, že lidé, kteří dělali kliky a jejich partner na ně během poslední série motivačně zavřískal ,,ještě!“ nebo ,,zaber!“, nebyli schopni dokončit sérii těchto cviků jako ostatní cvičící, na které se motivačně nekřičelo. Jak je to možné? I když to sparing partner myslel dobře, mnoho lidí si tyto dobře myšlené výkřiky přeinterpretuje negativně, a mají tedy na psychiku opačný účinek, zvláště, když ze cvičícího lije pot.

Samozřejmě každý z nás je jiný a někdo, kdo má rád opravdu tvrdý trénink a je zvyklý, že jeho sparing partner se ho křikem snaží posunout o level výše, může právě takový přístup ocenit.

Sparing partner, který křičí

4. Sparing partner, který si vás neustále dobírá

Ano, i tací se najdou. Dobírají si vaší hmotnost, vysmívají se vašemu výkonu a váhám, s nimiž cvičíte, nebo si neustále stěžují na vaše fitness cíle. Studie z Univerzity v New Hampshire tvrdí, že pokud si takového partnera ke cvičení najdete, může se jednoduše stát, že do posilovny přestanete chodit úplně. Když tito výzkumníci poprosili studenty, aby si vzpomněli na nějakou příjemnou vzpomínku spojenou s posilovnou, studenti s pozitivními vzpomínkami se do posilovny a ke cvičení vrátili, a pokračovali ve svém tréninkovém plánu. Naopak studenti, kteří měli zkušenosti s takovým typem motivátora, se od cvičení a sportu více vzdálili.

Sparing partner rejpal

Po přečtení tohoto článku se vám asi zdá, že najít si správného sparing partnera je skutečné umění. Ale nevěšte hlavu. Váš partner na cvičení je možná blíž než si myslíte, a osamocený na vás už čeká v posilovně. Namotivujte se doma, myslete pozitivně a buďte trpěliví, vždyť ani Řím nepostavili za jeden den.

Podělte se s námi v komentářích o vašich zkušenostech se sparing partnery, ať už pozitivními nebo negativními. V případě, že se vám článek líbil, budeme moc rádi, pokud ho podpoříte sdílením a možná tím i oslovíte vašeho nového sparing partnera.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *