6 smoothie chyb, kvůli kterým nabíráte na váze

6 smoothie chyb, kvůli kterým nabíráte na váze

Smoothie je osvěžující, výživný nápoj všech možných chutí a barev. Nejde však o to jak smoothie vypadá, ale co všechno umí vašemu tělu poskytnout. Protože nic není tak dokonalé, jak se na první pohled může zdát, měli byste se mít na pozoru před chybami, kterých se často dopouštíme při míchání těchto životabudičů. Odstraňte tyto chyby co nejdříve, a připravte si své smoothie ještě zdravější než obvykle. Pokud toužíte po ztrátě nadbytečných kilogramů, přinášíme vám pár rad k tomu, aby prostřednictvím tohoto nápoje vaše váha klesala a klesala.

1. Chyba: Váš smoothie recept má nedostatek vlákniny

Vláknina je jako magická pilulka na hubnutí, za kterou však nenecháte v lékárně celý majetek. Je v podstatě zdarma, a co je důležité, je absolutně bio – bez chemických přípravků. Najdete ji ve volně dostupných zdrojích a dokáže vás dokonale zasytit na delší dobu, takže se během dne nebudete zbytečně přejídat.

1. Chyba: Váš smoothie recept má nedostatek vlákniny

Nejdostupnějším zdrojem vlákniny je ovoce, ale při jeho výběru je třeba si dát pozor a zkombinovat ho do smoothie správně. Nejčastější složkou smoothie receptů je banán, ale není to díky množství vlákniny, kterou obsahuje, ale díky jeho konzistenci. Díky ní je smoothie krémovější. Vzhledem k tomu, že banán obsahuje přibližně 1,4 g vlákniny a vy chcete zhubnout, měli byste ve svém smoothie použít asi 10 g vlákniny. Nejvhodnější jsou proto jahody, kapusta (obsahuje 2-krát více vlákniny než špenát), avokádo, kiwi, hrušky nebo chia semínka.

2. Chyba: Váš smoothie recept postrádá protein

Vaše smoothie může být maximálně zelené, ale to však neznamená, že obsahuje bílkoviny, které potřebujete pro udržení dostatku energie během celého dne. Váš drink by měl obsahovat minimálně 10 g bílkovin, a nejlépe to dosáhnete mlékem, sójovým mlékem, řeckým jogurtem, cottage cheese-em, měkkým tofu, fazolemi, oříšky nebo arašídovým či mandlovým máslem. Pokud jezdíte do fitka a konzumujete výživové doplňky, můžete vaše smoothie ozvláštnit i proteinovým práškem, jehož prostřednictvím dodáte svému nápoji dostatek bílkovin.

2. Chyba: Váš smoothie recept postrádá protein

3. Chyba: Příliš mnoho ovoce = příliš mnoho cukru

Samozřejmě, tento nápoj nemá jen dobře chutnat, ale jde v něm zejména o to, že je zdravý, plný vitamínů, vlákniny a bílkovin, získaných ze zeleniny a ovoce. No ani v tomto případě byste nic neměli přehánět. Popíjení studeného a krémového smoothie vyrobeného z různých druhů ovoce, nemusí být pro vaše tělo a dietu docela prospěšné.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

I když ovoce obsahuje hodně vlákniny, vitamínů a živin, obsahuje také hodně cukru a množství kalorií. Ještě předtím, než naplníte svůj mixér ovocem až po samí okraj, myslete na množství kalorií ve vašem smoothie, které může dosáhnout hladiny až 500 kcal. Tím, že ovoce obsahuje množství cukrů, zasytí vás maximálně na hodinu, a pak vás znovu překvapí bodavé pocity hladu. Pokud se tomuto chcete vyhnout, měli byste spárovat ovoce se zdrojem bílkoviny jako je mléko, sójové mléko, jogurt nebo proteinový prášek.

A jak je to se sladidly? Při mixování smoothie si lze řeknete: „Jedna polévková lžíce medu nebo javorového sirupu mi nemůže uškodit“. Jedna taková lžíce sladidla však může vašemu smoothie přidat až 60 kalorií navíc. Tyto sladidla jsou možná zdravé, bio a raw, to však neznamená, že to se sladkým musíte přehánět. Za přírodní sladidlo lze považovat už i ovoce, které obsahuje fruktózu a ta je zdravější než jakékoliv sladidlo světa.

4. Chyba: Přidáváte do smoothie potraviny, které jsou „zdravé“

Vraťme se na chvilku ke kaloriím. Naneštěstí, to, že je něco zdravé, neznamená, že má málo kalorií. Některé potraviny, jako avokádo, datle, ořechy, plnotučné jogurty, ochucené mléko, čerstvé šťávy, a dokonce i ovoce, jako jablka, hrušky, mango, třešně a banány, obsahují více než sto kalorií. Trošku přibrzděte a použijte ve vašem smoothie jen malé množství těchto surovin a budete se těšit skvělým výsledkem.

s avokádem to netřeba přehánět

5. Chyba: Smoothie nahrazuje vaše hlavní jídlo

Proteiny a sacharidy jsou nezbytné po tréninku, ale smoothie byste měli chápat jen jako svačinu nebo snack. Smoothies mají tendenci dosahovat kolem 300 kalorií nebo i více, přičemž vaše občerstvení by nemělo mít více než 150 kalorií. Abyste se vyhnuli popíjení stovek nadbytečných kalorií, jednoduché řešení je, pokud svůj oblíbený smoothie recept rozdělíte na polovinu.

Smoothie nahrazuje vaše hlavní jídlo - chyba

6. Chyba: Dnes si připravíte, zítra vypijete

 Poslední chybou, na kterou bychom chtěli upozornit je, že smoothie by mělo být připraveno vždy až těsně před tím, než ho zkonzumujete. Pokud však nestíháte a chcete si například připravit smoothie na snídaně, nezapomeňte jej umístit do lednice a zkonzumovat hned ráno na druhý den, nebo maximálně do 24 hodin. I když ovoce, které do smoothie dáte, nemusí být čerstvě koupené z obchodu, měli byste dbát na to, abyste si připravili vždy čerstvý nápoj.

Smoothie by mělo být vždy čerstvé

Samozřejmě, do vašeho koktejlu můžete přidat i trošku pomleté skořice, která příznivě ovlivňuje vaši dietu, a voalá, zdravé smoothie bez zbytečných kalorií a sacharidů je na světě. Tento nápoj vám zaručí každé ráno dobrou náladu a chutný životabudič bez jakýchkoliv výčitek.

Pevně věříme, že vám tyto rady a tipy pomohou v přípravě skutečně zdravých smoothies. Budeme rádi, pokud se o článek podělíte se svými známými a podpoříte ho sdílením, případně pokud nám napíšete do komentáře, jaké chyby jste při přípravě smoothie dělali vy.

Zdroj: Healthmag.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *