7 výživných svačin, které můžete mít vždy po ruce

7 výživných svačin, které můžete mít vždy po ruce

Je samozřejmé, že se vám často naskytne příležitost sáhnout po různých pamlscích a sladkostech, které vám poslouží jako svačina. Nesahejte však po rychlých snackách z automatů na jídlo. Řekněme si pravdu, jsou nejenže nezdravéplné tuku sacharidů, ale obsahují konzervanty, které mají často negativní vliv na tělo (např. alergické reakce).

Proto vám v tomto článku nabízíme několik nápadů na snacky, díky kterým se vyhnete nezdravému jídlu, a zároveň budete sytí, spokojení a plní energie. Prohlédněte si těchto 7 tipů na menší odpolední snacky, které vás vytrhnou ze zoufalé situace hladu, a navíc je můžete mít po ruce klidně i v práci.

1. Mandle a datle nebo mix oříšků

Směs mandlí a datlí je perfektní občerstvení, které můžete skladovat klidně v šuplíku svého pracovního stolu. Kromě toho, že se tato kombinace k sobě skvěle hodí, dostanete do svého těla zdravý tuk, bílkoviny, a díky datlím i nějaké ty sacharidy, které vám dodají energii. Navíc sladká chuť datlí zažene vaše chutě na mlsání. I přesto, že mandle a datle mají plnohodnotné nutriční hodnoty, mají větší obsah kalorií (zejména sušené datle). Doporučujeme proto nesníst celé balení najednou.

7 výživných svačin, které můžete mít vždy po ruce, mandle a datle

2. Ovesná kaše s oříšky nebo proteinem

Ovesná kaše má vysoký obsah vlákniny a je vhodná hlavně na snídani, ale můžete ji konzumovat i jako snack nebo svačinu. A to proto, že vás nasytí až do večeře. Chcete-li přijmout více bílkovin a dodat jí ještě lepší chuť, vmíchejte do kaše proteinový prášek. Pokud ale chcete přispět ke zdraví vašeho srdce, vmíchejte do kaše špetku skořice a několik vlašských ořechůOřechy obsahují zdravé tuky a omega mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují cholesterol a vaše srdce. Skořice má zase protizánětlivé vlastnosti, a hodí se i do diety.

7 výživných svačin, které můžete mít vždy po ruce, ovesná kaše se skořicí a oříšky

3. Tuňák z konzervy

Určitě neuškodí, pokud se v práci pojistíte a připravíte se na pocity hladu. Výborně vám k tomu poslouží tuňákové konzervy. Tuňák obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, a můžete ho vylepšit i rýžovými chlebíčky a troškou šťávy z citrónu. 1 konzerva může obsahovat až 30 g bílkovin. Navzdory těmto výhodám byste ho měli konzumovat s mírou, abyste minimalizovali příjem rtuti z tuňáka. Avšak můžete sáhnout i po tuňákovi pruhovaném, který jí obsahuje mnohem méně.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

4. Zelenina s humusem

I když se čerstvá zelenina rychleji kazí, stále platí to, co nám říkávaly naše mámy. Je nejlepší a nejzdravější potravinou, kterou můžete konzumovat během celého dne.

Ideální je trojkombinace brokolice, mrkve a květáku, kterou mimochodem vegetariáni milují. A to právě proto, že vás výborně zasytí a obsahuje minimum kalorií. Absolutně se hodí k humusu, který si připravíte jednoduše – stačí rozmixovat cizrna nebo hrách. Tuto směs necháte odstát několik hodin ve vodě a dochutíte ji citrónovou šťávou nebo česnekem. Kombinace chutí, která je nezaměnitelná a dodá vám výborné živiny.

5. Fíky a vysoce procentní čokoláda

Máte neskutečnou chuť na něco sladkého? Fíky a vysoce procentní čokoláda je vaší free vstupenkou k tomu, abyste si dopřáli sladké bez výčitek svědomí. Fíky obsahují železo, kopec vlákniny, draslíku a jsou také známé svými protizánětlivými účinky. Co se týče čokolády, platí zde pravidlo: čím více % – tím lépe. Doporučujeme 70% a více %-ní čokoládu.

sušené ovoce a hořká čokoláda

6. Bobulové ovoce s řeckým jogurtem

Řecký jogurt s malinami, borůvkami, ostružinami či rybízem? To je prostě klasika. Můžete ho ještě vylepšit kakaem, které vám dodá dávku antioxidantů a zasytí bez přidání kalorií. Řecký jogurt je proteinová bomba – obsahuje dostatečné množství bílkovin, které dokážeme snadno strávit, a zároveň si z něj tělo vezme všechno, co potřebuje. Pokud právě není sezóna bobulovin, do jogurtu můžete přidat fíky. Nejideálnější jsou ale maliny, které obsahují více vlákniny, než jiné bobulové ovoce.

Řecký jogurt s ovocem

7. Osvěžující smoothie

Tento tip se vám možná bude zdát trošku přitažený za vlasy, ale určitě byste ho měli vyzkoušet. Zdravé smoothie, ať už z ovoce nebo zeleniny, je fantastické občerstvení pro vaše tělo. Přisypte do něj trošku Maca prášku, který pomáhá při soustředění a zvyšuje hladinu energie. Je dost možné, že ze zázračného šuplíku v kancelářském stole nevytáhnete mixér, ale na to jsme mysleli také. Můžete si smoothie připravit doma a přinést si ho do práce. V takovém případě je vhodné i jako dopolední svačina.

Smoothie na svačinu

Tyto pamlsky jsou jednoduché na přípravu, mají vynikající nutriční hodnoty a obsahují živiny, které vám pomohou překonat stresové situace a náročný den v práci. Doufáme, že jsme vás alespoň trošku inspirovali a vaše pracovní hladovění zaženete jednoduchým otevřením šuplíku. Podělte se s námi v komentářích o vaše tipy na svačiny a snacky. Samozřejmě, potěšíte nás také, pokud článek podpoříte sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *