Detoxikace – jak vám změní život za 10 dní?

Detoxikace – jak vám změní život za 10 dní?

Neexistuje žádná zkratka, péče o zdraví je běh na dlouhou trať. To však nezastaví šílené diety či prodejce od propagování produktů s neověřenými účinky. Jedna z těchto diet, která stále žije, se nazývá…

Očista nebo detoxikace

Je jedno, jaký název upřednostňujete, vždy bude těžké přiřadit mu definici. Cílem je pravděpodobně očistit tělo od škodlivých látek, často nazývaných toxiny, prostřednictvím nízkokalorické stravy sestávající z určitých potravin (s možností zakoupení suplementů). Některé očisty jsou zaměřeny na konkrétní orgány, zatímco jiné tvrdí, že vás očistí úplně od hlavy až k patě. 

Detoxikace je zpravidla velmi omezující. Potraviny se běžně limitují na ovocné a zeleninové šťávy, nebo jiné schválené nápoje. Master Cleanse například předepisuje šest až dvanáct sklenic limonády s javorovým sirupem a kajenským pepřem. To byste měli přijímat denně, jako jedinou výživu k odstranění toxinu z vašeho těla, a podle tvůrce této očisty podporuje odstranění všech možných onemocnění. 

Detoxikace: nedefinovaný podvod

Jelikož se detoxikační diety od sebe liší pouze v drobnostech, nemá smysl je rozebírat podrobně, protože všechny další budou brzy nahrazeny dalšími variantami.

Stručně řečeno, detoxikační diety jsou postaveny na předpokladu, že lidské tělo hromadí toxiny a metabolický odpad, a to v důsledku vystavení pesticidům, různým znečišťujícím a přídavným látkám v potravinách.

Stačí pít čaj, šťávu, užít pár doplňků a budete vypadat jako Gwyneth Paltrow – bez cvičení a plastik. Pravdou ale je, že pokud nejste závislí na heroinu, nebo vám nehrozí otrava alkoholem, pravděpodobně nepotřebujete „detoxikaci“.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Co je toxin?

Mezi potraviny, které podle detoxikačních guruů způsobují „toxické zatížení“ patří například mléčné produkty, produkty obsahující lepek, káva, alkohol a červené maso. Ale do této skupiny patří například i rajčata, papriky a lilek, protože se o nich (mylně) tvrdí, že způsobují záněty. Očisty a detoxikace slibují, že dají vašemu tělu přestávku od zpracování všech těchto toxinů.

Detoxikace: co je toxin, toxiny?

Avšak podle Národní knihovny medicíny v USA „toxinyjsou látky vytvořené rostlinami a živočichy, které jsou pro lidi jedovaté. Toxiny se rovněž nacházejí v některých lécích, které jsou v malých dávkách užitečné, ale ve velkém množství jsou jedovaté. (Jak si řekneme později, jakákoliv látka může být toxická v závislosti na její dávce.) V hovorové řeči se „toxiny“ mohou vztahovat i na toxické látky, jedy vytvořené člověkem v prostředí, obvykle kvůli jeho znečištění.

V souvislosti s detoxikací je však „toxin“ jakákoliv látka, o níž se předpokládá, že je toxická nebo škodlivá, včetně těžkých kovů, znečišťujících látek, pesticidů, konzervantů nebo potravinářských přísad, jako je potravinářské barvivo, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy (HFCS ) a jiné syntetické chemikálie. 

Detoxikace: co je toxin, toxiny - pesticidy

Navzdory tomu, že dýchání pesticidů nebo pití znečištěné vody je škodlivé pro vaše zdraví, to samé nelze říci o všech nepřírodních přídatných látkách a modifikacích. Místo toho, abychom podlehli strachu, podívejme se na to, co dokáže věda zlepšit v šedých oblastech výživy.

Toxiny a toxické látky pokrývají širokou škálu substancí, avšak nepřirozené látky nejsou automaticky škodlivé.

Určování toxicity

Kontext je rozhodující. Přirozená nebo syntetická forma, jakákoliv látka může být škodlivá – závisí to na mnoha faktorech. Například kakao mohou lidé bezpečně konzumovat, ale jeho obsah theobrominu je pro psy potenciálně smrtelný. Konjugovaná kyselina linolová (CLA) způsobuje u myší ztučnění jater, ale u lidí ne. Toto byste měli mít na paměti, protože až příliš často jsou citovány pouze studie na zvířatech, aby dokázali, že určitá látka nebo substance je pro lidi škodlivá.

Dávkování je dalším faktorem vlivu, který je potřeba zvážit. Dokonce i voda vás může zabít, pokud jí vypijete příliš mnoho během velmi krátké doby, protože snižuje koncentraci elektrolytů potřebných pro svaly (včetně srdce) a jejich funkci. Podobně, tytéž elektrolyty, které srdce potřebuje, aby neustále bilo, nejsou vždy našimi přáteli. Ve Spojených státech je doporučená denní dávka (RDA) pro dospělé 4,7 gramů. Když se tolik draslíku konzumuje prostřednictvím jídla, tráví se několik hodin, což je nejenže bezpečné, ale i zdravé. Avšak pouze jeden gram čistého draslíku užívaného na prázdný žaludek s vodou nebo bez vody může mít nepříznivý vliv na zdraví, a proto jsou multivitamíny a sportovní nápoje omezeny na 99 miligramů (0,099 gramů). [1-2]

Detoxikace: všechny látky mohou škodit i voda

Ale určitě existují látky, které jsou vždy špatné, že? Například tabák nebo alkohol? Odpověď je ano. Pro tabák. Ale alkohol není absolutně zlo. Zatímco nadměrná konzumace může vést k cirhóze a zvýšenému riziku rakoviny, malá množství mohou poskytovat mírné zdravotní výhody (chrání proti koronárním onemocněním srdce).

A co moderní ďábel, vysoce-fruktózový kukuřičný sirup (HFCS)? Zatímco je syntetický, tato sloučenina je kompozičně blízká cukru a pravděpodobně, není o nic horší než cukr. Sportovní nápoj po cvičení nebo příležitostný dezert je v pořádku, ale pokud budete konzumovat množství HFCS nebo cukrů, abyste vygenerovali přebytek kalorií, můžete se setkat se zdravotní problémy z výsledného přírůstku hmotnosti.

Některé látky se mohou hromadit v buněčných tkáních, což v průběhu času vede k vážným zdravotním problémům. Platí to zejména pro těžké kovy. Protože ryby mohou obsahovat rtuť (těžký kov s poločasem rozpadu u lidí přibližně 50 dní), někteří lidé je absolutně vykázali ze stravy, čímž se obrali o zdravé omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Pokud vezmeme v úvahu, že dávka (ne vždy) dělá jed, mohli byste se rozhodnout, že místo toho nebudete jíst ryby tak často, budete střídat typy ryb, nebo se zaměříte na ryby s nižším obsahem rtuti. [3-5]

Zbytky pesticidů v potravinách jsou dalším známým problémem. Přesto Program údajů o pesticidech (PDP) ministerstva zemědělství USA (USDA) zjistil, že drtivá většina potravin na trhu obsahuje zbytky pod povolenými limity, které byly stanoveny Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA). Navíc, opláchnutí, olupování či vaření může snížit množství pesticidů, které zůstaly na vašem jídle. [6-7]

Faktory, jako například dávkování, určují, zda látka, ať už syntetická nebo přírodní, ohrožuje vaše zdraví.

Potřebuje tělo očistu?

Dokonce, i když je látka skutečně škodlivá, očista nepomůže. Akutní toxicita by pravděpodobně představovala naléhavou lékařskou pomoc, zatímco chronickou toxicitu nejlépe řeší kvalitní strava – ne limonádová dieta doplněná o koření. Játra, ledviny, plíce a několik dalších orgánů pracují nepřetržitě, aby odstranily škodlivé látky a vylučovaly odpadní produkty metabolismu. Nepotřebují se čistit – jsou samočisticí. Pokud nemáte onemocnění jater nebo ledvin či akutní případ otravy, fungují tyto orgány bez jakýchkoliv vnějších zásahů. Nepotřebují pomoc těchto diet.

detoxikace - potřebuje tělo očistu?

Takže, žádná limonáda s kořením. Ale co komerční produkty? Bohužel, vyšetřování v roce 2009 zjistilo, že žádná ze společností, které stojí za 15 detoxikačními suplementy, nedokázala poskytnout jakoukoliv formu důkazů o účinnosti těchto doplňků (nebo jejich bezpečnosti). Ještě horší ale je, že tyto společnosti neumí ani pojmenovat toxiny, na které se zaměřují jejich produkty, nebo se jednoduše dohodnou na definici slova „detox“.
Marketéři a obchodníci s těmito prostředky na detoxikaci a očistu téměř nikdy neposkytují žádné vědecké a racionální zdůvodnění toho, proč jsou některé potraviny považovány za toxické. To je první náznak toho, že něco není v pořádku.

Skutečnost, že žádná společnost nemůže pojmenovat toxin, který jejich produkty potlačují, dokazuje, jaký účinek může mít tato očista. Aby vědecky určili účinnost léčby, výzkumníci musí nejprve identifikovat toxin, aby přesně změřili jeho akumulaci v těle. Pouze pak mohou zkoumat účinky různých sloučenin, a pokud najdou ten, který ovlivňuje toxin, pak mohou zkoumat hypotézu o jeho působení.

Například vědci zkoumající účinky organochlorových pesticidů, které se hromadí u savců, znají nejen název zkoumaného toxinu, ale také zjistili, že jeho akumulace může být omezena orlistatem, lékem proti obezitě. Ve skutečnosti je mechanismus účinku tohoto léčiva do značné míry chápán: Orlistat omezuje tyto konkrétní pesticidy na střeva, které je odstraní jako odpad. [8-10]

Lidské tělo hromadí nízké úrovně škodlivých prvků, jako jsou těžké kovy nebo některé látky rozpustné v tucích, ale má zavedené mechanismy na jejich eliminaci v průběhu času. Dokonce i otravy těžkými kovy jsou vzácné, a pak se ošetřují chelátotvornými činidly, ne detoxikačními dietami nebo produkty.

detoxikace - detox - očista - pravda nebo lež?

Co na to říká věda?

Studie o očistě jsou vzácné, a podle nedávné zprávy nejsou příliš přesvědčivé, protože trpí „malými vzorky, zkreslením při odběru vzorků, nedostatkem kontrolních skupin, spoléháním se na vlastní správu a spíše kvalitativními než kvantitativními měřeními. Navzdory nedostatku důkazů na podporu jejich účinků detoxikační diety a komerční očisty jsou nadále populární částečně proto, že mnohé neoficiální zprávy zřejmě podporují jejich účinnost při ztrátě hmotnosti a celkovém zdraví. [11]

Neoficiální výhody očisty

Proč se bláznivý nápad očisty šíří navzdory prokázanému nedostatku benefitů? Jednou odpovědí je rychlá ztráta hmotnosti. Což by mohlo být skvělé… kdyby ztráta hmotnosti vždy znamenala ztrátu tuku.

detoxikace - očista - hubnutí

Pro uložení jednoho gramu glykogenu do jater a svalů používá tělo tři gramy vody. Zásoby glykogenu se snadno vyčerpají za 24 až 48 hodin – pokud tělo nezíská dostatek sacharidů, vede to ke ztrátě hmotnosti o několik kil. Jakmile se obnoví pravidelný stravovací režim, glykogen a voda se vrátí zpět. [12]

Navzdory tomu tato dočasná ztráta hmotnosti vede k tomu, že mnozí lidé připisují zdravotní výhody očistě, kterou právě ukončili. Kromě toho, většina lidí se stravuje nesprávně a detoxikační diety se obvykle kroutí okolo zeleniny a ovoce. Proto pro většinu lidí znamená detoxikační dieta méně kalorií, ale paradoxně více vitamínů a jiných hodnotných mikroživin. V takovém případě je dieta skutečně prospěšná, ale ne více než kvalitní jídlo.

Takže místo toho, abyste si dopřáli „jarní očistu“, zkuste se zaměřit na zdravé návyky, které můžete udržet dlouhodobě, jako například jíst výživná jídla. Hodně bílkovin, listové zeleniny a potravin bohatých na vitamíny, které nejsou jen chutnější než tato očista, ale jsou pro vás i lepší. [13-14]

detoxikace - stačí vám játra

Šetřete svou peněženku

Lidé, kteří jedí zdravou a vyváženou stravu, která sestává z nutričně hodnotných potravin s minimálním zpracováním, se nemusí zcela vyhýbat určitým jídlům nebo restauracím. Rozhodně však nemusí zařadit očistu po konzumaci potravin, které mohou obsahovat nežádoucí přísady. Důkazy na podporu detoxikační stravy nebo produktů prostě neexistují. Pokud jde o vás (a vaši peněženku) uděláte lépe, pokud umožníte svému tělu přirozenou detoxikaci na vypořádání se s „toxiny“.

Jsme velmi zvědaví na vaše názory ohledně detoxikace – podělte se o ně v komentářích, a pokud se vám článek líbil nebo si myslíte, že je užitečný, podpořte ho sdílením.

Zdroje:

[1] Farrell DJ, Bower L. – Fatal water intoxication – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14514793/

[2] Institute of Medicine – Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate – https://www.nap.edu/read/10925/chapter/7

[3] Yaginuma-Sakurai K, a spol. – Hair-to-blood ratio and biological half-life of mercury: experimental study of methylmercury exposure through fish consumption in humans. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22293416/

[4] Calabrese EJ. – Hormesis: changing view of the dose-response, a personal account of the history and current status – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12088716/

[5] Angle BM, et al. – Metabolic disruption in male mice due to fetal exposure to low but not high doses of bisphenol A (BPA): evidence for effects on body weight, food intake, adipocytes, leptin, adiponectin, insulin and glucose regulation. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23892310/

[6] Liang Y, et al. – Meta-analysis of food processing on pesticide residues in fruits . Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25005864/

[7] Keikotlhaile BM, Spanoghe P, Steurbaut W. – Effects of food processing on pesticide residues in fruits and vegetables: a meta-analysis approach – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19879312/

[8] Mitjavila S, et al. – Evaluation of the toxic risk of DDT in the rat: during accumulation – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7259308/

[9] Jandacek RJ, Tso P. – Enterohepatic circulation of organochlorine compounds: a site for nutritional intervention – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17296488/

[10] Flora SJ, Pachauri V. – Chelation in metal intoxication – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20717537/

[11] Klein AV, Kiat H. – Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/

[12] Kreitzman SN, Coxon AY, Szaz KF. – Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body composition – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1615908/

[13] Kim JA, Kim JY, Kang SW. – Effects of the Dietary Detoxification Program on Serum γ-glutamyltransferase, Anthropometric Data and Metabolic Biomarkers in Adults – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27924283/

[14] Oates L, et al. – Reduction in urinary organophosphate pesticide metabolites in adults after a week-long organic diet – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24769399/

[15] Do you need to detox? – https://examine.com/nutrition/do-you-need-to-detox/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *