Fitness recept: Dýňový quiche se špenátem a mozzarellou

Fitness recept: Dýňový quiche se špenátem a mozzarellou

Koláč nemusí být jen sladký. Co takhle zkusit typickou francouzskou dobrotu, která nese název quiche? My jsme si ovšem originální recept trošku upravili, aby měl koláč méně tuku. Smetanový základ jsme tak nahradili dýňovým pyré. To výsledku dodá ještě zajímavější chuťové tóny. No a nesmí chybět ani mozzarella, která se v koláči krásně rozteče. Už se vám sbíhají sliny? 

Budeme potřebovat: 

  • 500 g dýňového pyré (hotové nebo domácí viz postup)
  • 275 g chlazeného rozváleného listového těsta
  • 100 g mozzarelly light
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 3 vejce
  • 1 menší cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • olivový olej ve spreji
  • rýži nebo luštěniny na zatížení těsta
Dýňový quiche se špenátem a mozzarellou

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Postup:

Pokud jsme si rovnou koupili hotové dýňové pyré, máme o práci méně. V opačném případě začneme jeho přípravou. Dýni hokaido umyjeme a rozřízneme na dvě poloviny. Slupku neloupeme ani neokrajujeme, není to potřeba. Z obou polovin vydlabeme semínka, pak dáme dýni na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30–45 minut (podle velikosti dýně). Pokud chceme zkrátit dobu pečení, můžeme ji nakrájet na menší kousky. Správně upečenou dýni poznáme tak, že je úplně měkká, když do ní píchneme vidličkou. Jakmile je hotová, necháme ji vychladnout a rozmixujeme, aby vzniklo jemné dýňové pyré. Když se nám bude zdát, že je příliš husté, přilijeme vodu a opět promixujeme.

A teď už se můžeme pustit do samotné přípravy quiche. Vezmeme si kulatou formu, kterou vystříkáme olejem ve spreji. Pak ji celou vyložíme listovým těstem tak, aby mělo tlustější okraje. Propícháme si spodní část těsta v několika místech vidličkou a zatížíme ho, aby se nám nenafouklo. To uděláme jednoduše tak, že si na dno vysypeme vrstvu neuvařenou rýže nebo luštěniny. Ty ho zatíží a zabrání nadzvedávání při pečení. Pak ho můžeme dát do rozpálené trouby na 180 ℃ a péct cca 15 minut. 

Mezitím si připravíme náplň. Na malé kousky si nakrájíme česnek i cibuli. Kousky pak v misce smícháme s vejci, špenátem, dýňovým pyré a nakrájenou mozzarellou. Pokud máme mini mozzarellky, stačí je jen přepůlit. Větší kusy je potřeba rozkrájet na menší části. Vše promícháme a dochutíme solí i pepřem

Dýňový quiche se špenátem a mozzarellou - postup

Tuto směs nalijeme na upečené listové těsto a celý koláč dáme ještě zapéct dozlatova opět na 180 ℃. Bude to trvat přibližně 25–35 minut.  

Pak už stačí jen počkat, až koláč vychladne, a můžeme servírovat. Dobrou chuť. 

Dýňový quiche se špenátem a mozzarellou
Nutriční hodnoty
1 porce (celkem 8 porcí)
Energetická hodnota226 kcal
Bílkoviny8,5 g
Sacharidy20 g
Tuky12 g
Vláknina2 g

Dnešním receptem jsme jistě potěšili každého, kdo upřednostňuje slané dobroty před sladkými. Tento koláč je tak univerzální, že se dá klidně jíst jako snídaně, oběd, večeře či snack. 

Neváhejte a sdílejte s námi vaše výtvory na sociálních sítích označením #gymbeamcz.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *