Fitness recept: Velikonoční mazanec s medem a mandlemi

Fitness recept: Velikonoční mazanec s medem a mandlemi

Co by to bylo za Velikonoce bez pořádného mazance. My jsme do něj dnes přidali i protein, aby měl o něco vyšší obsah bílkovin. Sladili jsme ho medem, díky kterému má lepší chuť než s cukrem. No a k dokonalosti už ho pak dotahují mandle na povrchu, které po upečení krásně křupou. Kdo by této sladké a nadýchané dobrotě odolal?

Na mazanec budeme potřebovat: 

Na dokončení budeme potřebovat:

Velikonoční mazanec s medem a mandlemi - ingredience

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Postup:

Mléko si v hrnci nebo hrnečku ohřejeme, aby bylo teplé, ale ne horké. Rozdrobíme do něj droždí, přidáme 15 g medu, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Bude to trvat přibližně 15 minut. Mezitím si dáme do velké mísy mouky promíchané se solí a proteinem. Pak přidáme i kvásek, zbytek medu, vejce, ghí, najemno nastrouhanou citrónovou kůru a vypracujeme pevné a hladké těsto. Míchání těsta nám může významně ulehčit kuchyňský robot s hákem. Pokud ho nemáme, použijeme postaru ruce a vařečku.

Když má těsto tu správnou konzistenci, přimícháme k němu rozinky. Pak ho v misce zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 90 minut. Celé ho znovu lehce prohněteme, vytvarujeme z něj bochník, vrátíme do misky, zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut. 

Velikonoční mazanec s medem a mandlemi - postup

Když uběhne doba kynutí, přendáme těsto opatrně na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem, ve středu nařežeme do kříže a pak posypeme plátky mandlí. 

Mazanec pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. Bude to trvat asi 30 minut. Jestli je upečený, zjistíme pomocí špejle, kterou do mazance uprostřed zapíchneme. Pokud ji vytáhneme čistou, je hotovo. Když se na ni těsto ještě lepí, je potřeba péct dál. 

Když je upečený, počkáme, až trochu vychladne, a pak podáváme. Skvěle chutná i samotný, ale když ho natřeme máslem, marmeládou, proteinovou pomazánkou nebo ořechovým máslem, posuneme ho ještě o level výš. 

Velikonoční mazanec s medem a mandlemi
Nutriční hodnoty
1 kousek (celkem 12 plátků)
Energetická hodnota214 kcal
Bílkoviny9 g
Sacharidy24 g
Tuky8 g
Vláknina5 g

Videorecept na velikonoční mazanec s medem a mandlemi

K Velikonocům mazanec neodmyslitelně patří. Upéct si ho ale můžete i kdykoliv jindy během roku. Třeba když budete mít chuť na lahodné nadýchané pečivo. 

Neváhejte a sdílejte s námi vaše výtvory na sociálních sítích označením #gymbeamcz.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *