Jen Selter o tréninku, dosahování cílů a sebevědomí

Jen Selter o tréninku, dosahování cílů a sebevědomí

Jennifer nebo Jen Selter je dnes už 23 letou americkou fitness modelkou, která si prostřednictvím sociálních médií získala více než miliony lidí. Vděčí za to svému vyformovanému pozadí, které vystavuje téměř na každé fotografii. Slavnou se stala v roce 2012, kdy začala na Instagram postovat fotografie svého zadku a od té doby, ona, nebo ještě lépe řečeno, její zadek, získal více než 6,8 milionů followerů. Tím se Jen stala mezinárodní celebritou.

Jak to celé s Jen začalo?

Jen v roce 2012 pracovala na recepci ve fitku a vždy obdivovala lidi, kteří si přišli zacvičit bez ohledu na to, zda pršelo nebo svítilo slunce. Tvrdí: ,,Všímala jsem si změny jejich těl, což ovlivnilo i mě a začala jsem toužit po změně.“ Začala také posilovat a asi po roce se její zadek zakulatil a vypracoval. Proto se rozhodla, že výsledky, kterých dosáhla, nasdílí na Instagram. Po krátké chvíli se její úsilí začalo vyplácet a followeři jí začali přibývat.

Média byla přímo nadšená z jejího narůstajícího zadku, a tak se Jen ukázala v The New York Post, New York Magazine, a později i v Huffington Post, Elle, Vanity Fair a People magazine. Postupem času získala sponzory a nabídky od značek oblečení, jako je Nike, a od firem s výživovými doplňky.

Když její počet fanoušků narostl na 500, udělala zásadní rozhodnutí a odešla z práce. Asi nějak tušila, že přidávání ,,belfies“ (selfie zadku) jí může přinést i nějaké benefity. Dokonce vznikl i její vlastní hashtag #seltering, popisující způsob jejího pózování, který nejlépe ukáže zadek.

Není všechno tak růžové, jak se může zdát

Samozřejmě, Jen Selter má i své kritiky, kteří stále tvrdí, že podstoupila plastickou operaci a má implantáty, nebo se jim nelíbí zbytek jejího těla. Stačí, když si přečtete to enormní množství komentářů o několik sekund poté, co přidá fotografii na Instagram.

Podle Menshealth je Jen novodobým fenoménem, protože z ní sociální média vytvořila fitness experta pouze na základě toho, že vypadá fit. Jennifer totiž na to nemá vzdělání, ani žádný certifikát. Ale jak sama tvrdí, ani se o to nesnaží: ,,Fitness tipy jsem získala od osobních trenérů a přátel, ale ráda dělám věci podle sebe.“

V The New York Post má dokonce fitness sloupeček nazývaný ,,Kicking Butt“, ve kterém rozdává rady, motivaci, fitness nápady a podle Menshealth často i zastaralé poradenství. Zastaralé proto, že její tipy a vysvětlení některých procesů probíhajících v těle jsou už dávno vyvráceny. I když má jistě dobré úmysly a lidi neohrožuje, rozšiřuje mýty.

Tak či onak, Jen Selter je fitness inspirací pro mnohé a sama se přiznala k tomu, že jejím životním posláním je motivovat a inspirovat lidi a ne být expertkou na fitness. Nikdy netrénovala žádného klienta kromě své matky. To také upoutalo pozornost milionů followerů za týden. Nebyla to jen záviděníhodná fotografie Jenina zadku, ale i její o 26 let starší matka Jill, která má tělo téměř totožné jako její dcera. Údajně za to vděčí tvrdé práci a osobnímu tréninku s Jen.

Jen Selter a strava

Její strava zahrnuje konzumaci malých proteinových a sacharidových jídel během dne. Její mantra je:

• méně cukru, více ovoce
• méně minerálek, více vody
• méně stresu, více spánku
• méně slov, více činů

Jen Selter si ráda dopřeje tmavou čokoládu během týdne, aby omezila chutě na sladké. V neděli si zase ráda vychutná zmrzlinu, jako její ,,cheat meal“. Užívá předtréninkovku Animal pump, což prohlubuje její tréninky a nárůst svalové hmoty. Také užívá syrovátkové proteiny po tréninku, což pomáhá jejím svalům zregenerovat se a rychlou absorpci proteinu.

Jen je toho názoru, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, a proto na ni nikdy nezapomíná. Ráno si vychutná jogurt, ovesnou kaši s ovocem a arašídovým máslem nebo toasty s vaječnými bílky. Dbá na dostatek vitamínů a vlákniny ve formě ovoce a zeleniny, které nastartují také její metabolismus. Na oběd má nejraději Cézar nebo řecký salát, případně pikantního tuňáka se zeleninou.

Každodenní stravu má rozdělenou na 5 částí, přičemž poslední jídlo si dopřeje nejpozději v sedm, aby zatížila svůj žaludek na noc. Na večeři si dá těstoviny s grilovaným kuřecím masem a zeleninou, steak nebo sushi. Ke zdravému jídelníčku si tato mladá dáma přidává i procházky. Kam může, tak jde pěšky a myslí si, že stačí 4 km denně pěší chůze na to, abyste si vytvarovali postavu.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Nejlepší cvik na zadek

Účinným cvikem na dokonalý zadek je podle ní ten, při kterém se položíte na záda a nohy dáte vysoko nahoru do pravého úhlu k vašemu tělu. Potom střídavě pokládáte jednu nohu za druhou dolů až na zem tak, abyste se nedotkli podlahy. Jen tvrdí, že jedině vytrvalost a tvrdá práce vám zajistí vysněnou postavu.

Interview s Jen Selter 

Jaký máš pocit z toho, že jsi inspirací pro ženy?

Wow. Pokud se na to podívám takhle, tak to zní úžasně. Jsem poctěna za to, že jsem považována za inspiraci. Stejně jako každý, i já mám špatné dny, ale vím, že mohu inspirovat ostatní – dokonce i jen jedna osoba někde tam venku mě drží v chodu.

Co chceš, aby tví followeři věděli o dosahování dokonalosti?

Jediné, co chci, aby lidé věděli je to, že neexistuje žádné ,,dokonalé tělo“. A určitě si to nemyslím ani o svém těle. Stejně jako každá jiná žena, i já bych na sobě dokázala změnit kopec věcí. Myslím, že všichni bychom měli usilovat o to, abychom byli tou nejlepší verzí sami sebe, zevnitř i zvenku. Je velmi mnoho věcí na mém těle, které nemohu změnit. Ale jsou i další věci, které mohu mít pod kontrolou, a proto se na ně zaměřuji.

Co chceš, aby si lidé vzali z tvého účtu na Instagramu?

Chci, aby všichni věděli – zejména jiné ženy, že to není soutěž. Myslím, že pro všechny z nás je důležitá sebereflexe, ale také uznání, že každý je obdařen jedinečnou krásou. Myslím, že bychom se měli všichni naučit žít s tím, že jsme kdo jsme a prostě se snažit být lepší verzí sebe samého. Kromě toho si myslím, že je důležité příliš se nestarat o to, co si o nás druzí myslí nebo co o nás říkají. Jste fantastický. Postujte cokoliv co chcete a buďte odlišní. Každý může předstírat, že je někým jiným, ale jen vy můžete být opravdu vámi.

Co tě dělá takovou sebevědomou?

Nebylo to vždy takto, ale já jsem se naučila, že sebedůvěra může přijít jen zevnitř. Příliš často – zejména v těchto dnech, se sociálními médii a kybernetickou šikanou – necháme ostatní a vnější svět diktovat nám to, jak máme vidět sami sebe. Snažila jsem se naučit zbavit se tohoto vnějšího hluku a zaměřit svou pozornost na sebe. Cítím se sebevědomá tehdy, když vím, že mám pravdu a věřím svým hodnotám a když mám pocit, že jsem tvrdě pracovala, abych byla nejlepší, jaká jen mohu být.

Zvýšilo ti sebevědomí, když tvůj instagramový účet přímo vzlétl?

Ano i ne. Na jedné straně byla všechna ta pozornost velmi lichotivá. Ale na druhé, reflektory přitahují i ten nejhorší druh pozornosti. Zvrhlé nebo nepříjemné komentáře. Nikdo z nás není dokonalý. Vím, že jsem ještě daleko od dokonalosti, a všichni máme nějaké nedokonalosti. Pokud je však někdo ještě veřejně vytáhne a připomíná vám je, není to jednoduché. Snažím se proto soustředit na pozitivní věci a pomáhá mi také podpora od mých fanoušků.

Jak se vyrovnáváš s negativními komentáři?

Vždy budou existovat negativní komentáře na sociálních sítích, které nelze ovládat. Nejlepší, co můžete udělat, je ignorovat je a nebrat je osobně. Pozitivní komentáře mají větší sílu než ty negativní. Miluji interakci se svými fanoušky na Twitteru, Instagramu, Facebooku a Snapchatu, a nenávist prostě ignoruji.

Údajně trénuješ svou mámu. Jak ti to jde?

Bylo to velké boom! Trénovat s ní byla obrovská zkušenost a vidět její pokrok mě opravdu inspiruje. Má dobrou pracovní morálku a je to vidět. Doufám, že budu vypadat jako ona, když budu v jejím věku.

Setkaly jste se na společném tréninku i s nějakými překážkami nebo jen úspěchy během toho celého procesu?

Trénovat s ní mělo své výzvy. Její tělo se chová trochu jinak než to moje a já si to musím neustále připomínat. Ale je to také zábava. Obvykle je šéf ona, ale v posilovně jsem to já!

Co si myslíte o Jen Selter? Inspirovala vás? V případě, že ano, podělte se s ostatními o tento článek nebo ho podpořte sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *