Mark Wahlberg: Kdysi obviněný z pokusu o vraždu, dnes filmová hvězda, která změnila svůj život

Mark Wahlberg: Kdysi obviněný z pokusu o vraždu, dnes filmová hvězda, která změnila svůj život

Mark Wahlberg se kdysi proslavil jako model a raper. Dnes je známý především jako hollywoodský herec, kterého zřejmě znají mnozí z vás. Je velmi populární a sledují ho milióny fanoušků. Přesto málokdo ví, že tento známý herec má za sebou temnou kriminální minulost.

V jeho případě však nešlo pouze o drobné delikty, ale o drogy a rasově motivované útoky či dokonce pokus o vraždu. Dnes je to všechno pouze temnou vzpomínkou, ze které se Markovi nakonec podařilo vykličkovat. Změnil svůj život, snaží se splatit svůj dluh společnosti a stal se mnohem lepším člověkem. Jak se mu to podařilo?

Mark Wahlberg
Autor fotografie: Eva Rinaldi
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mark_Wahlberg_(6908664833).jpg

Třináctileté dítě závislé na kokainu

Mark Robert Michael Wahlberg se narodil 5. června 1971 v Bostonu. Měl 9 sourozenců, z nichž byl nejmladší. Jeho matka Alma Elaine byla bankovní úřednicí a otec Donald se živil jako řidič dodávky. Markovo dětství nebylo jednoduché a problémový chlapec si rychle našel cestu k drogám.

Často se setkáváme s tím, že 13 leté děti zkoušejí poprvé kouřit cigarety. Mark Wahlberg byl však už v tomto věku závislý na tvrdých drogách, konkrétně na kokainu. O rok později se vykašlal na školu a toto vše byl pouze skromný začátek jeho kriminální minulosti. Během puberty se jeho jméno stalo známé na Bostonské policii, kde měl více než 25 záznamů. 

Obviněný z rasově motivovaného útoku a pokusu o vraždu

Drogy v Markově životě ani zdaleka nebyly to nejhorší. Spolu s nimi se totiž ruku v ruce nesly i velmi nepříjemné rasově motivované útoky. Když mu bylo 15 let, spolu s partou kamarádů pronásledovali tři afroameričany, po kterých házeli kameny s rasistickými pokřiky.

Za tento útok byl uznán vinným za porušování lidských práv svých obětí. Soud mu navíc udělil zákaz útočit, vyhrožovat nebo zastrašovat kohokoliv z důvodu rasy nebo národnosti. Ani to však mladého Marka nezastavilo.

Ještě horší incident se odehrál o dva roky později, když Wahlberg pod vlivem drog zaútočil na dva vietnamské muže. Během útoku na ně pokřikoval rasistické nadávky a mlátil je dřevěnou holí. Jednoho z nich ubil do bezvědomí. V tomto případě byl Mark Wahlberg obviněn z pokusu o vraždu. Soud ho však nakonec uznal vinným pouze z napadení. Vzhledem k předchozímu soudnímu zákazu jakkoliv atakovat jiné národnosti či rasy, byl celý incident brán jako pohrdání soudem. Výsledkem byl trest odnětí svobody na 2 roky. Wahlberg si však nakonec odseděl pouze 45 dní.

Rozhodnutí změnit svůj život ho zaválo zpět k hudbě

Během dní ve vězení si mladý Mark uvědomil, že marní svůj život. Rozhodl se proto změnit a stát se váženým občanem společnosti. Snaha vymanit se ze své kriminální minulosti ho zavedla zpět k hudbě. Markův bratr Donnie měl totiž úspěšnou chlapeckou skupinu s názvem New Kids On The Block. On sám byl jedním z jejích zakládajících členů, ale v té době inklinoval spíše ke svým kriminálním aktivitám. Po návratu z vězení se tedy vrátil k New Kids On The Block, které později opustil a spolu se svými kamarády založil hip hopové seskupení Marky Mark and the Funky Bunch.

Jejich debutové album mělo název Music For The People (1991) a zaznamenalo poměrně velký úspěch. Dostal se na první místo žebříčku Top Heatseekers a na 21. místo v Billboard 200. Tento úspěch doprovázela i vlastní videohra s názvem Marky Mark and the Funky Bunch: Make My Video. Jednou z nejznámějších skladeb tohoto alba byla Good Vibration.

V klipu k ní ukázal Wahlberg své vypracované tělo, díky kterému zazářil i jako model pro prestižního Calvina Kleina. Kariéra modela odhalila také Markovo malé tajemství. Má totiž tři bradavky a třetí z nich mu museli z estetických důvodů odstranit z kampaňových fotek pomocí Photoshopu.

Rozpad kapely a cesta k herectví

O rok později se Marky Mark and the Funky Bunch snažili navázat na úspěch jejich prvního alba. Vydali tak desku You Gotta Believe (1992), která byla spíše zklamáním. Skupina se později rozpadla, což mladého Marka zaválo k herectví. Debutoval v televizním filmu The Substitute (1993), kde byl uveden ještě pod svým hip hopovým jménem Marky Mark. O rok později si střihl menší roli ve válečné komedii Renaissance Man, kde v hlavní roli zářil Danny DeVito.

Mark Wahlberg
Autor fotografie: Cpl. Shannon McMillan
https://wordpress.org/openverse/image/a82d40cc-b781-40dd-a2e8-6e9f276a95bc 

Výraznější příležitost dostal až v roce 1996, kde si v thrilleru Fear zahrál záporáka Davida McCalla. Mark Wahlberg má od roku 1993 na kontě desítky filmů, z nichž je určitě potřeba zmínit i The Departed (2006). Vznikl pod taktovkou uznávaného Martina Scorseseho a samotný Wahlberg byl za svou roli nominován na Oscara a Zlatý Glóbus. Totéž se mu podařilo i s filmem The Fighter (2011), ale ani v tomto případě neproměnil nominace na výhru.

Lítost a snaha o získání milosti

Populární herec nevzpomíná na své kriminální mládí v dobrém. Už několikrát dal najevo, že všeho, co tehdy dělal, velmi lituje. V roce 2014 se pokusil získat milost, v USA známou jako pardon. Jde o vládní výjimku, která umožňuje obviněné osobě zbavit se některých nebo všech právních následků vynesených v trestním rozsudku. Tato milost může být udělena před udělením rozsudku nebo po něm. Samotný Wahlberg žádal o milost s odůvodněním, že v dobách, kdy došlo k těmto trestným činům, byl moc mladý.

Navíc jeho chování měli ovlivňovat nesprávní kamarádi, drogy a alkohol. Poukazuje také na svou aktuální úspěšnou hereckou kariéru, ale i další aktivity, kterým se věnuje. Patří mezi ně práce s problémovými mladistvými, filantropická činnost, podpora charity a úspěšné podnikání. Toto vše má dokázat, že herec opravdu změnil svůj život. Sám také tvrdí, že se mnohokrát za své jednání omluvil a že svůj dluh společnosti již splatil. Navíc se snaží i nadále dělat různé dobré skutky, které vyrovnávají chyby z jeho minulosti.

Trauma obětí trvá dodnes

Jinak to však vidí oběti Wahlbergových trestných činů, mezi které patřila i tehdy mladá studentka tmavé pleti Kristyn Atwood. V současnosti dospělá žena si nemyslí, že by měl známý herec dostat milost. Tvrdí, že jeho aktuální postavení mu nedává žádnou výjimku z činů, kterých se dopustil. Stále ho ve svých očích vidí jako rasistu a pardon pro něj nepovažuje za správný. Na incident vzpomíná s velkým strachem, i když nebyla vážně zraněna, dosud má jizvu po úderu kamenem.

S Kristyn Atwood se však neztotožňuje učitelka, která v ten den byla svědkem Wahlbergovho řádění. Podle ní si každý zaslouží druhou šanci. Věří v odpuštění a Marka vnímala pouze jako špatné dítě, které vyrůstalo ve špatných ulicích Bostonu a nedělalo nic jiného, než napodobovalo chování svých nesprávných kamarádů. 

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Wahlbergova snaha o pardon se setkala s ostrou kritikou veřejnosti. Jeho žádost byla zamítnuta a on jejího podání litoval. I proto nepodal odvolání a celá věc je uzavřena. Je však vděčný za to, že znovuotevření procesu mu umožnilo setkat se s jednou z obětí, kterou zřejmě poprosil o odpuštění i osobně.

Milióny fanoušků a vášeň k posilování

Mark Wahlberg si po změně svého života získal milióny fanoušků. Konkrétně na Instagramu ho sleduje více než 17 miliónů lidí. Kromě svých hereckých rolí je známý i svým aktivním životním stylem a vášní k posilování. V jednom z jeho domů měl plně vybavený boxerský ring, ve Wahlbergovo domácnosti nesmí chybět ani vlastní posilovna.

Mark Wahlberg
Autor fotografie: S. Pakhrin
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25330241

Cvičení má místo v jeho každodenním životě. Po tréninku si dává lehkou snídani, kterou tvoří z většiny ovesné vločky, arašídové máslo a proteinový nápoj. Mark cvičí hodinu až hodinu a půl s tím, že se zaměřuje na trénink celého těla. Mezi jeho oblíbená post-workoutová jídla patří salát s grilovaným kuřecím nebo krůtím masem či hovězí steak se zeleninou.

Extrémní denní rutina ve znamení dvoufázových tréninků, která začíná v půl 3 ráno

Mark Wahlberg si získal respekt i svou extrémní denní rutinou, kterou sám zveřejnil v roce 2018. Jeho den začíná v půl 3 ráno. Jelikož patří k věřícím, po hygieně věnuje 30 minut modlení. Zhruba půl hodiny po snídani věnuje čas hodinu a půl trvajícímu tréninku. Následně ho čeká další jídlo, sprcha, golf a snack.

Pak věnuje čas regeneraci v podobě kryoterapie. Je velmi oblíbená u sportovců, kteří ji používají ke zmírnění bolesti svalů a kloubů.

Následuje další snack a 2 hodiny času, během kterých se herec věnuje rodině, setkáním či pracovním telefonátům. Pak má hodinu vyhrazenou na oběd, který střídají další mítinky či telefonáty. V 15:00 nesmí zapomenout vyzvednout děti ze školy a čeká ho další snack, druhý trénink, sprcha a večeře. Na tu má vyhrazené 2 hodiny, protože během ní také tráví čas s rodinou.

Tady den Marka Wahlberga končí a v 19:30 ulehne do postele pouze proto, aby tuto rutinu mohl absolvovat znovu.

Vysportované tělo vyměnil za roli bývalého boxera, který přibral

V roce 2021 byla Wahlbergova extrémní rutina už minulostí. Připravoval se totiž na roli ve svém novém filmu Stu, která vyžaduje tak trochu jinou proměnu. Hraje vysloužilého boxera, který se stal knězem a jeho role vyžadovala, aby rychle přibral. Svou přeměnu zveřejnil na Instagramu, kde zároveň poděkoval šéfkuchaři, který se postaral o jeho kalorický příjem. Mark měl na tuto roli přibrat zhruba 13 kilogramů a přejít z příjmu 2 000 na 7 000 kalorií. Jeho jídelníček údajně sestával z osmi jídel.

Byl nastaven tak, aby Mark nešel do extrémů jako jeho kolega Christian Bale, ale aby přibíral co možná nejzdravějším způsobem. Jedl zhruba každé 3 hodiny denně a v jeho jídelníčku nechyběly komplexní sacharidy, bílkoviny či hodně vajec. Po dvou týdnech s denním příjmem 7 000 kcal přešel herec do druhé fáze, kdy se jeho příjem zvýšil na 11 000 kcal během dalších dvou týdnů. Samotný Wahlberg byl z těchto plánů na začátku nadšený, protože si konečně mohl dopřát vše, co chtěl. Potom však dodává, že to byla zábava pouze chvilku, protože přijmout takový objem kalorií vůbec nebylo jednoduché.

Soukromý život ve znamení šťastného manželství a čtyř dětí

Wahlberg je ve svém soukromém životě šťastně ženatý s americkou modelkou Rheou Durham. Ta se objevila na titulce několika prestižních módních magazínů, včetně Vogue či Elle. Poznali se v roce 2001 a Mark tvrdí, že setkání s Rheou mu umožnilo opět věřit v lásku. Mají spolu dvě dcery Ellu a Grace, ale i dva syny Brendana a Michaela.

Mark Wahlberg však neměl pouze rodinné, ale i životní štěstí. Koupil si totiž letenku do letadla, které 11. září narazilo do World Trade Center. Šlo o jeden z nejtragičtějších teroristických útoků v dějinách USA. Wahlberg však na poslední chvíli změnil názor a místo toho si se svými kamarády pronajali letadlo na filmový festival v kanadském Torontu. Dnes tak může být rád, že přežil.

Kontroverzní vyjádření k situaci z 11. září

Na druhé straně se však jeho vyjádření na úkor této situace dostalo pod palbu kritiky. Říkal totiž, že kdyby byl na palubě tohoto letadla, teroristy by přemohl a nic z toho by se nestalo. V kabině by prý podle jeho slov bylo hodně krve, ale letadlo by někde bezpečně přistálo. Později však tohoto vyjádření litoval a připustil, že spekulovat o této tragické události nebylo na místě. Uznal, že jeho vyjádření vyznívalo tak, jako kdyby pasažéři v osudném letadle byli nezodpovědní a nesnažili se ničemu zabránit. Hluboce se omluvil obětem a ujistil je, že nechtěl vyznít neuctivě.

Jaký je váš názor na tohoto známého amerického herce? Myslíte, že si vzhledem ke změně svého života zaslouží odpuštění za činy z mládí? Zvládli byste trénovat a dodržovat denní režim tak jako on? Pokud se vám článek líbil, budeme rádi za každé sdílení.

Zdroje:

[1] Isobel Lewis - Mark Wahlberg racist hate crimes: The full list of actor's racially motivated attacks – https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/mark-wahlberg-racist-hate-crimes-wikipedia-history-george-floyd-blm-protests-a9554191.html

[2] Mark Wahlberg Biography – https://sportytell.com/biography/anthony-joshua-biography-facts-childhood-personal-life/

[3] Frank Pallotta - How Mark Wahlberg Went From High-School Dropout To Hollywood's Top Tough Guy – https://www.businessinsider.com/mark-wahlberg-biography-2014-6

[4] EXPERIENCE OVER NINE DECADES OF THE OSCARS FROM 1927 TO 2021 – https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2007

[5] Mark Wahlberg harassment victim says actor should not be pardoned – https://sportytell.com/biography/anthony-joshua-biography-facts-childhood-personal-life/

[6] Mark Wahlberg reveals gruelling daily regimen – https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-45497348

[7] Jordyn Taylor - Mark Wahlberg's Insane Workout Schedule Starts at 2:30. In the Morning – https://www.menshealth.com/fitness/a23100396/mark-wahlberg-workout-schedule-instagram/

[8] Gabby Landsverk - Mark Wahlberg said it was 'not fun' eating 11,000 calories a day for 2 weeks to prepare for his upcoming film – https://www.insider.com/mark-wahlberg-high-calorie-diet-new-role-film-stu-2021-7

[9] Michael Charr - Here's How Mark Wahlberg And His Wife Keep The Romance Alive – https://www.thethings.com/mark-wahlberg-wife-relationship-facts/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *