Stévie: Jaký vliv má tato náhrada cukru na hubnutí a zdraví?

Stévie: Jaký vliv má tato náhrada cukru na hubnutí a zdraví?

Stévie si vybudovala pověst sladidla, které můžeme bez výčitek používat jako bezkalorickou náhradu cukru. Dokáže nám tak osladit život, aniž by zvyšovala energetický příjem. Proto je také oblíbená u nadšenců zdravého životního stylu či při hubnutí. Výzkumy však poukazují i na její další zdravotní benefity, o kterých se obecně ví už o něco méně. Jak ještě může být stévie prospěšná pro zdraví?

V článku se dočtete o vlivu stévie na tyto oblasti:

Co je stévie? 

Pod názvem stévie se skrývá zhruba sto padesát rostlin původem z Jižní Ameriky, které jsou již staletí známé díky jejich sladivým účinkům. Zajímavé je, že se používaly také jako přírodní antikoncepce. Tento účinek však vědci nepotvrdili. Ze všech rostlin je nejznámější Stevia rebaudiana, protože je nejsladší. Právě z ní se dnes vyrábějí různé prášky, kapky či jiné formy tohoto sladidla přírodního původu. Tato rostlina obsahuje tzv. steviol-glykosidy, které jí propůjčují typickou sladkou chuť. Mezi ně patří například rebaudiosidy či ze všech nejsladší steviosidy. [7,8,9]

Co je ve sladidle ze stévie?

Sladidlo není vyrobeno tak, že by v sobě skrývalo sušené lístky stévie, ale ve skutečnosti obsahuje extrakt ze stévie v podobě steviol-glykosidů. Ten je zhruba 200 – 300x sladší než sacharóza (klasický bílý cukr). Stačí tak použít výrazně menší množství stévie než cukru, když chceme něco osadit. Sladidla ze stévie jsou však typická i svou specifickou chutí, která nemusí vyhovovat každému. Častokrát je tak pro docílení co nejautentičtější sladké chuti kombinována s jinými sladidly, například erytritolem. [7,8,9]

co je stévie

Kolik kalorií má stévie?

Stévie je považována za bezkalorické sladidlo. Má sice určité množství energie, ale to je tak malé, že je pro naše tělo zanedbatelné. Z trávicího traktu se totiž téměř nevstřebává do krve, ale v tlustém střevě se jí ujmou střevní bakterie. Ty z ní vytvářejí látky, které mají určité množství kalorií a mohou se v minimálním množství vstřebat. Jedná se ale o tak nepatrné množství přijaté energie, že je stévie obecně zařazována mezi neenergetická sladidla. [9]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Jaké má stévie zdravotní benefity?

Přestože je stévie známá zejména jako sladidlo přírodního původu bez kalorií, může se pochlubit i dalšími benefity. Mnohé z nich potřebují pro objasnění ještě další výzkumy, ale dnes už můžeme říci, že stévie má slibné účinky na zdraví, a tak není prospěšná pouze při hubnutí.

1. Pomáhá s hubnutím a kontrolou tělesné hmotnosti

Používání stévie místo cukru může pomoci snížit celkový energetický příjem. Hubnutí je totiž úspěšné pouze tehdy, když jsme v kalorickém deficitu, čili když je příjem energie nižší než její výdej.

Cukr je poměrně kalorický (1 g cukru má 4 kcal), a pokud se alespoň částečně podaří nahradit ho stévií, může pomoci snáze hubnout.

Čeho dosáhneme nahrazením cukru stévií?

Představte si Lucku, která si běžně denně dopřeje 500 ml sladkého nápoje slazeného cukrem, minimálně dvě oslazené kávy a kousek koláče. Kolik cukru a kalorií by ušetřila, kdyby klasické verze s cukrem nahradila těmi se stévií?

PotravinaVarianta s cukremVarianta se stévií
Coca Cola (500 ml)55 g cukru / 220 kcal0 kcal
Ranní káva5 g cukru / 20 kcal0 kcal
Odpolední káva5 g cukru / 20 kcal0 kcal
Koláč10 g cukru / 40 kcal 0 kcal

Jelikož je stévie bezkalorické sladidlo, jakékoliv množství v potravině zvýší náš kalorický příjem o 0 kcal. Cukr však kalorie má. Jak vidíte z tabulky, přijmout denně kolem 70 g cukru je velmi jednoduché. V této dávce se skrývá 300 kcal, což představuje množství energie v jednom menším jídle. Takovou kalorickou hodnotu má například zapečený toast se dvěma plátky 45% eidamu a šunkou. Kdybychom udělali takovou změnu, tak teoreticky spálíme bez větší námahy 1 kg tuku za 25 dní (1 kg tělesného tuku má cca 7700 kcal).

Pokud máte rádi sladké a váš jídelníček je bohatý na cukr, můžete využít stévii k tomu, aby vám ho pomohla omezit. Užijete si sladkou chuť, ale přitom nepřijmete kalorie navíc. Stévii oceníte nejen během diety, ale také tehdy, když si chcete kontrolovat svou tělesnou hmotnost či zapracovat na ozdravení vašeho jídelníčku.

Pokud vás navíc zajímají další tipy, jak omezit cukr v jídelníčku, přečtěte si náš článek 8 tipů, jak omezit cukr a jíst méně sladkého.

stévie a hubnutí

2. Působí na hladinu cukru v krvi

Ve studiích se ukazuje, že stévie může mít efekt na uvolňování a funkci inzulínu. Tento hormon pomáhá přesouvat glukózu (cukr) z krve do buněk, čímž se snižuje hladina cukru v krvi (glykémie). Právě díky působení steviol-glykosidů na inzulín může stévie pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Tento efekt byl pozorován v případech, kdy byla počáteční glykémie zvýšená. Ze stévie by tak mohli profitovat diabetici, čili lidé s cukrovkou 2. typu, jejichž tělo nedokáže samo udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Stévie je tak díky svým vlastnostem, jako nulové množství kalorií či nulový glykemický index, ideálním sladidlem pro diabetiky.

Výkyvy glykémie však mohou potrápit i zdravé lidi. Mohou se projevovat například pocity nedostatku energie či chutěmi na sladké. Stabilnější hladinu cukru v krvi tak mohou ocenit i ti, kteří se s těmito problémy potýkají.[3,5]

Více tipů, jak bojovat s chutěmi na sladké, vám nabídne článek 15 kroků, díky kterým se zbavíte chutí na sladké.

3. Má vliv na krevní tlak

Z výzkumů vyplývá, že steviosidy působí i na hladinu krevního tlaku. Pomáhají totiž uvolňovat a rozšiřovat cévy, což se projevuje snížením tlaku.

Ve studii, která sledovala 106 lidí s vysokým krevním tlakem, byl pozorován vliv stévie na tuto oblast kardiovaskulárního zdraví. Účastníci užívali denně 750 mg steviosidů nebo odpovídající množství placeba. Po 12 týdnech se ukázalo, že krevní tlak se významně snížil u lidí užívajících steviosidy ve srovnání s placebem. [2,3]

Jedná se určitě o zajímavý efekt steviosidů, protože vysoký krevní tlak je jedním z rizikových faktorů aterosklerózy. Tento zdravotní problém, známý také jako kornatění cév, zvyšuje riziko vzniku infarktu myokardu či například mozkové mrtvice. Stévie by tak mohla být jedním z pomocníků při péči o zdravé srdce. [3,5]

Objevte naše bestsellery:

4. Ovlivňuje zdraví zubů

Stévie není kariogenní, čili nepřispívá ke vzniku zubního kazu. Nahrazení cukru stévií tak může pomoci i našim zubům. Právě cukr je totiž ten, který je pro zdraví zubů rizikový. Bakterie v ústní dutině z něj tvoří kyseliny, které poškozují zubní sklovinu. Se stévií se v ústech nic podobného neděje, a tak nemá vliv na strukturu zubů. [3]

Ve studiích se dočteme také o antibakteriálních účincích stévie. Navíc tak může pomáhat ničit škodlivé bakterie v dutině ústní.

stévie a zubní kaz

5. Má antioxidační účinky

Stévie se podle dostupných výzkumů pyšní i antioxidačními vlastnostmi. Může tak pomáhat s ochranou před volnými radikály, které vznikají působením oxidačního stresu.

Antioxidační působení mají zřejmě na svědomí fenolické a další prospěšné látky obsažené ve stévii. Díky boji s oxidačním stresem tak mohou podat pomocnou ruku při předcházení různých zdravotních problémů, jako jsou například nádorová onemocnění. Oxidační stres zároveň urychluje stárnutí buněk, a tak tyto látky mohou být užitečné také v rámci zdravého stárnutí či anti-aging postupů. [3]

Pokud se chcete dozvědět více o tom, co dalšího vám může pomoci zdravě stárnout, přečtěte si článek Anti-aging a healthy-aging: Jak pečovat o své tělo a udržet si zdraví a mladistvý vzhled?

6. Působí na trávení

Studie poukazují i na působení stévie na trávicí potíže. Ukazuje se, že může být užitečná zejména při problémech s průjmem. Mechanismus působení není ještě kompletně známý, ale zdá se, že steviosidy působí na střevní stěnu tak, že zmírňují nadměrné vylučování vody do střeva, které je pro tento trávicí problém typické.

Steviosidům jsou navíc připisovány antibakteriální vlastnosti, což může pomáhat ničit patogenní bakterie ve střevě. [5]

vliv stévie na střevní mikrobiom

7. Vliv na střevní mikrobiom

Výsledky studií, které sledují vliv stévie na střevní mikrobiom, zatím nejsou jednotné. Vědci totiž hovoří o jejím pozitivním i negativním působení. Na jedné straně se může stévie chovat jako probiotikum, což znamená, že slouží jako krmivo pro prospěšné střevní bakterie. Ty mohou následně růst, rozmnožovat se a omezovat šíření nežádoucích bakterií, které se spojují s různými zdravotními problémy.

Na druhou stranu se ve výzkumech dočteme také o tom, že užívání stévie může naopak zhoršovat složení střevní mikrobioty. Tento efekt byl však většinou pozorován na zvířatech. I tak je ale vhodné užívat stévii s rozumem a podle doporučení, o kterých si řekneme za chvíli. [4,5]

8. Další možné zdravotní benefity stévie

  • Výzkumy zmiňují i efekt stévie na nádorové buňky. Steviosidy v experimentu pomohly zpomalit jejich množení, a to konkrétně například při nádoru tlustého střeva. [7]
  • Ukazuje se také pozitivní efekt na idiopatické střevní záněty, čili Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu. Jedná se o chronická zánětlivá onemocnění, při kterých dochází k poškození střevní stěny. Steviosidy by zřejmě díky svým slibným protizánětlivým účinkům mohly pomoci se zmírněním příznaků těchto onemocnění. [3]
zdravotní benefity stévie

Má stévie nežádoucí účinky?

Stévie je známá tím, že se s ní nespojují prakticky žádné nežádoucí účinky. Mluvíme však zejména o extraktu ze steviol-glykosidů, které najdeme v běžně dostupných sladidlech na trhu. Právě tato forma stévie je nejvíce prozkoumána.

Použití například celé rostliny v rozemleté formě či v podobě extraktu by tak s sebou mohlo nést i vedlejší účinky. K objasnění vlivu těchto forem stévie je potřebný další výzkum. Pro běžného člověka je však nejužitečnější vědět, jaký efekt mají samotné steviol-glykosidy. K celé rostlině se totiž dostaneme prakticky pouze tehdy, když si ji sami doma vypěstujeme. To je sice reálné, ale sladivé účinky a další benefity i tak získáme zejména z extraktu ze steviol-glykosidů. [1,8]

Je stévie bezpečná? 

Stévie byla jistou dobu zakázaná, a tak by někdo mohl předpokládat, že by bylo lepší se jí vyhýbat. Dnes už však máme k dispozici více vědeckých prací, které sledují vliv stévie, a to zejména steviol-glykosidů, na zdraví. Poznatky se v průběhu času posunuly, ve výzkumech nebyly pozorovány žádné významné negativní účinky a na základě toho je sladidlo ze stévie ve formě steviol-glykosidů považováno za bezpečné. Takový postoj zastávají důležité odborné instituce jako Světová zdravotnická organizace (WHO) či Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). [5]

V zemích Evropské unie najdeme steviol-glykosidy pod označením E960. Nemusíte se však bát, že by šlo o nějaké nebezpečné Éčko. Tento kód nám naopak říká, že steviol-glykosidy byly dostatečně přezkoumány a jsou bezpečné pro použití v potravinách.

Je stévie bezpečná v těhotenství?

Stévie je považována za bezpečnou i v průběhu těhotenství. Těhotná žena by však měla konzumovat stévii s mírou podle doporučení pro její denní příjem. [5]

je stévie bezpečná?

Kolik stévie můžeme denně přijmout?

Akceptovatelný denní příjem steviol-glykosidů, známý jako hodnota ADI, je stanoven na 4 mg / kg tělesné hmotnosti, což představuje 280 mg pro průměrného 70 kg člověka. Jedná se o množství, které může být denně konzumováno bez zdravotního rizika. Průměrný odhadovaný denní příjem stévie (EDI) je přitom daleko pod hranicí ADI. Ze studií se navíc zdá, že dokonce ani příjem v dávce 1,5 g denně nemá při dlouhodobém užívání nežádoucí účinky. [6,7]

Přehled vlastností stévie

Vlastnosti
E označeníE960
Sladivost200 – 300x sladší než cukr
ADI*4 mg / kg TH 
EDI** 0,1 – 1 mg / kg TH 
[7,8]

*akceptovatelný denní příjem

**odhadovaný denní příjem

Kde můžeme najít stévii?

Stévie je již poměrně rozšířeným sladidlem, a tak se s ní můžeme běžně potkat také v kupovaných potravinách. Najdeme ji například v čokoládách, bonbónech, sušenkách či žvýkačkách. Mohou jí být slazené i jogurty, cereální výrobky nebo různé omáčky a kečupy. Rovněž se používá v proteinových tyčinkách či k oslazení syrovátkového proteinu. Také ji často najdeme ve složení dietních nápojů bez cukru.

použití a bezpečnost stévie

Kde se dá použít stévie?

Když si chceme koupit sladidlo ze stévie, máme k dispozici několik forem. Můžeme sáhnout po kapkách, tabletách či například prášku. Potkáme se také s kombinací s jinými sladidly, které zakrývají specifickou chuť stévie, která může někomu vadit.

Stévii můžete použít při pečení, vaření či jen tak k oslazení nápojů. Co všechno můžete pomocí stévie osladit?

  • koláče, zákusky, muffiny, sušenky a další sladké dobroty
  • těsto na palačinky či lívance
  • ovesnou, rýžovou či jinou obilnou kaši
  • sladké omáčky či marinády na maso
  • kávu nebo čaj
  • domácí limonády 

Co si z toho vzít? 

Stévie je sladidlo přírodního původu, které si vybudovalo dobrou pověst zejména díky svému nulovému množství kalorií. Pyšní se intenzivní sladkou chutí, ale přitom nezvyšuje energetický příjem, díky čemuž je ideální při hubnutí. Kromě toho se však ve studiích ukazují i její další prospěšné účinky na zdraví. Jedná se například o pozitivní vliv na krevní tlak, hladinu cukru v krvi nebo zdraví zubů. Stévie tak může být zajímavou součástí jídelníčku tehdy, když chceme omezit cukr, snížit tělesnou hmotnost či prostě pečovat o své zdraví. Stejně tak může být ideální náhradou cukru pro diabetiky.

Vyzkoušíte stévii i vy? Pokud vás článek zaujal, nenechte si ho pro sebe a podělte se o něj sdílením i se svými známými a přáteli.

Zdroje:

[1] ANTON, S.D. et al. Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/

[2] CHAN, P. et al. A double-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability of oral stevioside in human hypertension. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2014988/

[3] JAHANGIR CHUGHTAI, M.F. et al. Nutritional and therapeutic perspectives of Stevia rebaudiana as emerging sweetener; a way forward for sweetener industry. – https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19476337.2020.1721562

[4] KASTI, A.N. et al. The Effects of Stevia Consumption on Gut Bacteria: Friend or Foe? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9028423/

[5] ORELLANA-PAUCAR, A.M. Steviol Glycosides from Stevia rebaudiana: An Updated Overview of Their Sweetening Activity, Pharmacological Properties, and Safety Aspects. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9920402/

[6] PATEL, K. Stevia Research Analysis. – https://examine.com/foods/stevia/

[7] PETELIUK, V. et al. Natural sweetener Stevia rebaudiana: Functionalities, health benefits and potential risks. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8600158/

[8] SAMUEL, P. et al. Stevia Leaf to Stevia Sweetener: Exploring Its Science, Benefits, and Future Potential. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622163650

[9] Research Breakdown on Stevia - Examine. – https://examine.com/foods/stevia/research/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *