Trávicí enzymy: Jak mohou pomoci s nafouklým břichem a těžkostí po jídle

Trávicí enzymy: Jak mohou pomoci s nafouklým břichem a těžkostí po jídle

Kdo by nechtěl mít zdravé a bezproblémové trávení? Určitě mi dáte za pravdu, že když tato oblast zdraví nefunguje, máme daleko od spokojenosti. Ne nadarmo se říká, že dobré trávení je základem zdraví. Přesně o to se starají i trávicí enzymy. Někdy se však stane, že jich máme nedostatek, který se ohlásí například nadýmáním nebo bolestmi břicha. Dobrá zpráva však je, že je můžeme suplementovat. Dnešní článek vám prozradí o trávicích enzymech vše, co potřebujete vědět.

Co jsou enzymy?

Enzymy jsou pro naše tělo významnými látkami, které hrají důležitou roli v množství biochemických reakcí v organismu. Bez nich by naše tělo nedokázalo efektivně přeměnit živiny na energii nebo se zbavit škodlivých látek, jako je například alkohol. Podílí se tak i na přirozené detoxikaci organismu. Enzymy tyto důležité reakce urychlují, někdy dokonce až milionkrát. Jedná se tak o jakési dělníky v našem těle, kteří jsou nepostradatelní pro to, aby náš celkový metabolismus pracoval rychle, hladce a efektivně.[1]

co jsou enzymy?

Jak fungují enzymy?

Enzymy jsou vysoce specifické, což znamená, že každý z nich urychluje pouze určitý typ biochemické reakce. Proto jich v těle máme několik desítek tisíc. Enzymy se totiž mohou navázat pouze na látku se specifickou strukturou.

Představte si, že se chovají podobně jako klíč se zámkem. Enzym je jako takový zámek, do kterého zapadá klíč s konkrétním tvarem stejně, jako každý z vašich klíčů zapadá pouze do jednoho určitého zámku. V našem případě je tím klíčem tzv. substrát, tedy látka, na kterou se váže enzym. Může se jednat o proteiny, nukleové kyseliny, jiný enzym, kyslík, vodu a mnoho dalších látek. Jen za těchto podmínek může biochemická reakce proběhnout. Když už reakce proběhne, klíč (substrát se uvolní ze zámku (enzymu) a čeká na navázání dalšího klíče. [1]

Co jsou trávicí enzymy?

Trávicí enzymy hrají hlavní roli ve štěpení a trávení potravy. Jak jídlo prochází trávicím traktem, přichází do kontaktu s trávicími enzymy, které postupně štěpí sacharidy, bílkoviny a tuky na menší jednotky. Ty se potom mohou vstřebat do krve a dále plnit svou roli (spálí se na energii, jsou zabudované do svalů apod.)

Trávicí enzymy působí už v ústní dutině a žaludku. Nejdůležitější jsou však pankreatické enzymy, které vylučuje pankreas (slinivka břišní) do tenkého střeva. Právě v něm se odehrávají ty nejzásadnější procesy z pohledu trávení živin. [10]

Jaké máme v těle trávicí enzymy?

V našem těle pracuje několik různých trávicích enzymů, které nám pomáhají vytěžit ze stravy maximum. Ve všeobecnosti je rozdělujeme do tří hlavních skupin, přičemž každá z nich se věnuje trávení jiné makroživiny. Každý enzym je zároveň typický jen pro některé části trávicího systému.

  • Amylázy štěpí komplexní sacharidy na oligosacharidy a disacharidy, tedy sacharidy s nižším počtem jednotek v řetězci.
  • Proteázy, například pepsin v žaludku, tráví proteiny a štěpí je na peptidy a jednotlivé aminokyseliny.
  • Lipázy štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny.

V trávicím systému najdeme i další enzymy, například laktázu nebo sacharázu, které dále rozkládají disacharidy na jednoduché sacharidy (monosacharidy). Ty se potom mohou vstřebat ze střeva do krve. [10]

Přehled trávicích enzymů

Část trávicího systémuTrávicí enzymyCo štěpí?Co vzniká?
Ústní dutinaAmylázaKomplexní sacharidy (škrob)Oligosacharidy a disacharidy 
ŽaludekPepsinBílkovinyPeptidy a aminokyseliny
Pankreas (slinivka břišní)TrypsinBílkovinyAminokyseliny
LipázaTukyGlycerol a mastné kyseliny
AmylázaKomplexní sacharidy (škrob)Oligosacharidy, disacharidy a monosacharidy 
Tenké střevoSacharázaSacharózaMonosacharidy (glukóza a fruktóza)
LaktázaLaktózaMonosacharidy (glukóza a galaktóza)
Maltáza MaltózaMonosacharidy (glukóza a glukóza)
[10]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Jak vypadá práce trávicích enzymů v praxi?

Víte, jakou cestu pravidelně podstupuje například váš oběd potom, co zmizí z talíře? Představte si, že byste si dali například lososa s bramborami a zeleninovým salátem. Jakou roli v jeho trávení hrají jednotlivé trávicí enzymy? Pojďme se spolu podívat, co se v těle děje, když sníme takové jídlo.

1. Ústní dutina

Když se jídlo, které obsahuje sacharidy, bílkoviny i tuky dostane do úst, okamžitě se začnou trávit pouze sacharidy. V našem případě se jedná o brambory. Těch se během žvýkání ujme slinná amyláza a částečně rozštěpí komplexní sacharidy (škrob) na oligosacharidy. Komplexní sacharidy jsou jako takové řetízky s velkým počtem korálků, které enzym stříhá na kratší části.

2. Žaludek

Poté už jako rozžvýkaná a mírně natrávená potrava pojde hltanem a jícnem a ocitne se v žaludku. Ten se věnuje zejména trávení bílkovin. Čeká v něm totiž enzym pepsin, který rozkládá bílkoviny na menší peptidy a aminokyseliny. Žaludek se tak v případě našeho imaginárního oběda věnuje zejména lososovi, který je dobrým zdrojem protienů.

3. Tenké střevo

Potrava následně putuje ze žaludku do dvanáctníku (duodena), což je počáteční část tenkého střeva. Ve stejné době sem pankreas vylučuje trávicí enzymy. Ty hrají tu nejdůležitější roli v procesu trávení potravy.

Enzym pankreatická amyláza štěpí sacharidy, trypsin tráví bílkoviny a lipáza rozkládá tuky na glycerol a mastné kyseliny. Důležitou roli však hrají i enzymy uložené na střevní sliznici (laktáza, sacharáza, apod.), které štěpí sacharidy na ty nejmenší jednotky – monosacharidy.

V tenkém střevě tak dojde k rozložení celého jídla na ty nejmenší části. Ty jsou potí připravené na další cestu v těle.

4. Cílové tkáně

Když jsou bílkoviny, tuky a sacharidy rozštěpení na ty nejmenší složky, mohou se vstřebat do krve a plnit svou jedinečnou roli v organismu.

  • Sacharidy mohou být dále využité jako okamžitý zdroj energie, uložené ve formě svalového a jaterního glykogenu nebo při nadměrném příjmu přeměněné na tukové zásoby.
  • Bílkoviny jsou použity na regeneraci a růst svalů, stejně tak i na množství dalších tělních tkání. Dále je tělo využívá i na výrobu enzymů, hormonů a jiných důležitých složek organismu. Při nadměrném příjmu nebo dlouhé a náročné fyzické aktivitě mohou být i ony spáleny na energii.
  • Tuky mohou být také využité jako zdroj energie nebo uloženy do zásob pro pozdější použití.

Objevte naše bestsellery:

Trávicí enzymy vs. probiotika

Probiotika sice také pomáhají s trávením, ale určitě bychom si je neměli mýlit s trávicími enzymy. Jedná se totiž o zdraví prospěšné bakterie, které sídlí ve tlustém střevě a zajímá je zejména pro nás nestravitelná část potravy – vláknina. Ta je pro ně potravou, která jim umožňuje množit se a udržovat tak optimální složení střevního mikrobiomu. Když totiž ve střevě převažují škodlivé bakterie nad těmi prospěšnými, můžeme pociťovat například trávicí těžkosti jako nadýmání nebo bolesti břicha.

Právě proto se na dobré trávení doporučuje mít v jídelníčku dostatek probiotik. Získáváme je například ze zakysaných mléčných výrobků nebo fermentovaných potravin, jako například kefírové mléko, tempeh nebo kysané zelí. Stejně tak je můžeme doplnit i pomocí suplementů, jako například Probioten nebo známý Probiofix.

trávicí enzymy vs. probiotika

Jak se projevuje nedostatek trávicích enzymů?

Tělo nejlépe tráví potravu ve chvíli, kdy má dostatek trávicích enzymů. Pokud jsou však některé z nich v omezeném množství, mohou se objevit například následující trávicí těžkosti.

  • plynatost
  • nafouklé břicho
  • křeče
  • průjem
  • bolest žaludku
  • pocit těžkosti po jídle

Pokud vás trápí tyto problémy, je možné, že váš trávicí systém potřebuje pomoci dodáním trávicích enzymů zvenku. Můžete je tak zkusit suplementovat a sledovat, jaký mají na vás vliv. Při dlouhodobých problémech nebo těch, které nemiznou ani po užívání doplňku stravy, je určitě vhodné zamířit k lékaři.

Deficit trávicích enzymů se ve vážnějších případech může projevit i hubnutím nebo dokonce podvýživou. Když je totiž nedostatek výrazný, tělo nedokáže efektivně trávit potravu a využívat ji jako zdroj energie. V těchto případech je návštěva lékaře nutností.

projevy nedostatku trávicích enzymů

Kdy užívat trávicí enzymy?

Výše zmíněné trávicí těžkosti však mohou mít různé příčiny, nejen omezené množství trávicích enzymů. Kdy můžete vytušit, že se jedná právě o nedostatek těchto enzymů?

  • Mléko a mléčné výrobky vám způsobují trávicí problémy. V tomto případě může jít o laktózovou intoleranci (LI), kdy chybí enzym laktáza, který tráví mléčný cukr (laktózu). Když je právě to váš případ, laktázu můžete jednoduše suplementovat v samostatném doplňku stravy.
  • Vyšší příjem bílkovin vám také komplikuje život. To není překvapivé, protože bílkoviny jsou poměrně náročné na trávení. V tomto případě mohou pomoci doplňky, které obsahují proteázy (enzymy, které tráví proteiny).
  • Stresové období u vás vyvolává komplikace s trávením. I to je možné, protože stres je často spojený s přechodným nedostatkem trávicích enzymů. Pokud je to váš případ, mohou se hodit přípravky s komplexním obsahem pankreatických enzymů.
  • Jídlo bohaté na tuky vede k pomalému a těžkému trávení. Tuky se podobně jako bílkoviny tráví náročněji, a proto na tučné jídlo nemusí naše přirozená tvorba enzymů stačit. Hodí se tak sáhnout po suplementech, které obsahují lipázy.
  • Velké porce jsou pro vás nepřítel. Může se stát, že naše enzymová výbava na určité množství jídla jednoduše nestačí. V první řadě je rozumné upravit jídelníček tak, abychom předešli přejídání se zbytečně velkými porcemi. Někdy však mohou i doplňky s komplexní škálou trávicích enzymů, jako například DigeZyme, pomoci zmírnit nepříjemné pocity po velké náloži jídla.
  • Lidé se syndromem dráždivého tračníku (Irritable Bowel Syndrome – IBS) by také mohli profitovat z užívání trávicích enzymů. Působení při tomto problému je ale zatím nedostatečně prozkoumané, a tak je vhodné poradit se o užívání enzymů s lékařem.[4]
Kdy užívat trávicí enzymy?

Zdravotní problémy spojené s deficitem trávicích enzymů

Deficit trávicích enzymů může být vrozený nebo získaný v průběhu života, například působením zmiňovaného stresu nebo způsobu životního stylu.

Někdy může jít o mírný nedostatek, který vyřešíme sami úpravou jídelníčku nebo suplementy, ale existují i vážné deficity trávicích enzymů. Ty zpravidla souvisí s chronickými onemocněními a hromadně o nich mluvíme jako o tzv. exokrinní pankreatické insuficienci (nedostatečnosti).

  • Ta je typická například při chronické pankreatitidě (zánětu slinivky břišní), což je nejčastější příčinou omezené tvorby pankreatických enzymů u dospělých.
  • Nádor pankreatu poškozuje jeho buňky a tím pádem i schopnost produkovat enzymy. [9]
  • Cystická fibróza je sice onemocněním plic, ale zhruba v 80 až 90 % je provázená pankreatickou nedostatečností. Lidé, kteří tímto onemocněním trpí, musí užívat pankreatické enzymy. [8]
  • Crohnova choroba, což je chronické zánětlivé onemocnění střeva, je typická i spojením se zánětem pankreatu. [3]
  • Tento problém se objevuje i u cukrovky 1. a 2. typu. Důvod ještě není úplně známý, ale pravděpodobně souvisí se zánětlivými procesy v pankreatu nebo například ukládáním tuku v pankreatu. [7]

V jaké formě užívat trávicí enzymy?

Trávicí enzymy si můžete koupit ve formě kapslí, a to buď jako suplementy s obsaženým jedním enzymem nebo kombinaci vícero z nich.

  • Samostatně je běžně dostupná například laktáza, která je užitečná při laktózové intoleranci.
  • Hodí se i komplexní přípravky, jako například DigeZyme®. Ty kombinují všechny hlavní enzymy jako amylázy, proteázy a lipázy, ale i laktázu a další enzymy.
  • Lékaři běžně doporučují například často užívaný volně prodejný Kreon nebo Pancreolan, které obsahují hlavní pankreatické enzymy.

Potraviny s obsahem trávicích enzymů

Trávicí enzymy obsahují dokonce i některé potraviny. Tyto přírodní enzymy nám potom také dokážou pomoci s trávením. Kde je najdeme?

  • Med obsahuje amylázy a lipázy, které pomáhají s trávením sacharidů a tuků.
  • Papája je bohatá na proteázu papain, který pomáhá trávit bílkoviny.
  • Avokádo v sobě skrývá lipázu. Ta může pomoci štěpit tuky nejen z tohoto ovoce.
  • Ananas obsahuje bromelain, který také patří mezi proteázy. Kromě trávení bílkovin se u něj navíc ukazují prospěšné účinky na zánětlivé procesy v těle. [6]

Jak užívat trávicí enzymy?

Trávicí enzymy by se měly užívat společně s jídlem, aby kopírovaly funkci enzymů, které se tvoří v těle přirozeně. Ty totiž začínají pracovat až ve chvíli, kdy se v trávicím systému objeví potrava. Určitě bychom je tak neměli užívat nalačno. Stejně tak není vhodné zapíjet je horkými nápoji. Vysoká teplota by je mohla zničit. [2,9]

U specifických onemocnění, které vedou k deficitům trávicích enzymů, jako například zmiňovaná cystická fibróza, existují konkrétní doporučení na užívání trávicích enzymů. Na druhé straně, doporučení na to, kolik enzymů užívat při mírných trávicích problémech ale neexistuje. Proto je vhodné řídit se dávkováním na obalu přípravku a zároveň sledovat reakci svého těla. [5]

Jak dlouho užívat trávicí enzymy?

Pokud jsou trávicí enzymy užívány v rámci doporučené dávky, pomáhají zlepšit trávení a zároveň nezpůsobují nežádoucí účinky, mohou být suplementované dlouhodobě.

Může mít užívání trávicích enzymů nežádoucí účinky?

Se suplementací těchto enzymů se pojí i vedlejší účinky, a to zejména v oblasti trávicího systému. Jejich nadbytečné užívání může vést k bolestem břicha, průjmu, nevolnosti, zvracení, zácpě nebo například bolestem hlavy. [2]

jak užívat trávicí enzymy?

Co si z toho odnést?

Dostatek trávicích enzymů je základem dobrého trávení. Když nám chybí, naše tělo se ohlásí trávicími problémy. Deficit těchto enzymů je typický pro mnohá chronická onemocnění, ale běžně se s ním setkají i zdraví lidé. Může se objevit laktózová intolerance, problém s trávením bílkovin nebo například tuků.

V tu chvíli přichází na řadu možnost trávicí enzymy suplementovat. Pokud vás tedy trápí pocit těžkosti po některých typech jídla nebo máte podezření na laktózovou intoleranci, trávicí enzymy v kaplích mohou být tou správnou volbou.

Dozvěděli jste se z dnešního článku něco nového? Pokud vás zaujal, budeme rádi, když se s ním podělíte sdílením se svými přáteli a známými.

Zdroje:

[1] COOPER, G.M. The Central Role of Enzymes as Biological Catalysts. In The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9921/

[2] FERRONE, M. et al. Pancreatic enzyme pharmacotherapy. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17542772/

[3] FOUSEKIS, F.S. et al. Pancreatic Involvement in Inflammatory Bowel Disease: A Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6135003/

[4] GRAHAM, D.Y. et al. Enzyme therapy for functional bowel disease-like post-prandial distress. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6910206/

[5] IANIRO, G. et al. Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923703/

[6] PATEL, K. Bromelain Research Analysis. – https://examine.com/supplements/bromelain/

[7] RADLINGER, B. et al. Exocrine Pancreatic Insufficiency in Type 1 and Type 2 Diabetes. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7113197/

[8] SOMARAJU, U.R. - SOLIS‐MOYA, A. Pancreatic enzyme replacement therapy for people with cystic fibrosis. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6734127/

[9] Pancreatic Enzymes and Supplements: Uses & Side Effects. – https://www.cancercenter.com/cancer-types/pancreatic-cancer/treatments/pancreatic-enzyme-supplements

[10] GOODMAN, B.E. Insights into digestion and absorption of major nutrients in humans. – https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/advan.00094.2009

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *