3 podzimní recepty na zdravé fitness koláče

3 podzimní recepty na zdravé fitness koláče

Podzim je obdobíplné barev a tradičního ovoce i zeleniny.I vy přemýšlíte co s tolika jablky, dýní nebo ořechy? Upečte z nich chutný a zdravý fitness dezert. Máme pro vás speciální podzimní recepty na oblíbený Apple Pie, dýňové muffiny a tvarohový cheesecake. Dobrou chuť!

Apple Pie

Na koláč potřebujeme:

  • 4 jablka
  • 3 PL hladké špaldové mouky
  • 3 PL třtinového cukru
  • 2 PL arašídového másla
  • šťávu z ½ citrónu
  • špetku skořice 
  • špetku mletého zázvoru
  • špetku muškátového oříšku    

Na těsto potřebujeme:

  • 200 g mouky z ovesných vloček
  • 100 g másla nebo kokosového oleje
  • 30 – 50 ml studené vody (dle potřeby)
  • vaječný žloutek
  • špetku soli a cukru

Postup přípravy:

  1. Začneme přípravou těsta. Studené máslo nakrájíme na malé kostičky, přidáme ho k mouce spolu se špetkou soli a cukru. Rukama vypracujeme těsto. Pokud se nám během hnětení vytvořila sypká směs, přiléváme do ní vodu, dokud nebudeme mít vláčné těsto.
  2. Těsto necháme odležet v lednici 20 – 30 minut, aby pořádně ztuhlo.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké měsíčky a vložíme do misky, kde je polijeme citrónovou šťávou.
  4. Smícháme 3 lžíce hladké špaldové mouky se 3 lžícemi cukru a kořením. Připravené suché ingredience vysypeme do misky s jablky a pořádně promícháme, dokud nebudou jablka z obou stran obalená v moučné směsi. Na závěr přimícháme arašídové máslo.
  5. Ztuhlé těsto vyjmeme z chladničky a rozdělíme ho na třetiny. ⅓ použijeme na přikrytí koláče, zbylé ⅔ nám poslouží jako dno koláče.
  6. Větší část těsta vyválíme do kruhu a umístíme do formy. Dovnitř koláče přidáme jablečnou směs.
  7. Zbylou ⅓ těsta také rozválíme do kruhu a umístíme na vrch koláče. Okraje můžeme ozdobit vidličkou a nařezat střed.
  8. Vrchní část těsta potřeme žloutkem a pečeme přibližně 15 – 20 minut při 250 °C. Nezapomeňte koláč sledovat, aby se upekl dozlatova.
Apple pie

Dýňové muffiny

Na těsto potřebujeme:

  • hokkaido dýni nebo 300 g dýňového pyré
  • 320 g hladké špaldové mouky
  • 135 g ovesných vloček
  • 150 ml agáve sirupu
  • 120 ml mléka
  • 2 vajíčka (pokojové teploty)
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 ČL kypřícího prášku
  • špetku mletého zázvoru, skořice a soli   

Na polevu potřebujeme:

  • xylitol
  • 3 PL citrónové šťávy

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Postup přípravy:

Základem tohoto receptu je dýňové pyré, které si buď můžeme koupit, nebo ho připravíme z dýně Hokkaido. Dýni oloupeme, rozřízneme na polovinu a vyndáme z ní semínka. Nakrájíme ji na menší kostky avaříme do měkka, asi 10 – 15 minut. Uvařenou dýni rozmixujeme ponorným mixérem a dýňové pyré máme hotové.

Smícháme suché ingredience – ovesné vločky, kypřící prášek, koření a mouku. Ve druhé nádobě smícháme tekuté surovinyagávový sirup, olej, vajíčka a dýňové pyré. K tekuté směsi postupně přidáváme moučnou směs. Promícháme, a pokud je směs přišít tuhá, rozředíme ji mlékem. Hotovým těstem plníme košíčky na muffiny do ⅔.Pečemeve vyhřáté troubě na 200 °C po dobu 10 – 15 minut.

Nakonec sipřipravíme polevumícháním 3 PL citrónové šťávy a 70 g xylitu, kterou naneseme na vrch mírně vychlazených muffinů.

Dýňové muffiny - 3 podzimní recepty na zdravé fitness koláče

Tvarohový cheesecake

Na korpus potřebujeme:

Na krém potřebujeme:

Postup přípravy:

Rozdrtíme sušenky a smícháme je s medem a arašídovým máslem. Vznikne nám tuhá směs, kterouvysypeme do formy vystlané pečícím papírem. Směs lžičkourozvrstvíme i po okrajích formy.    

Vajíčka vyšleháme do pěny a postupně k nim přidáváme zbylé suroviny. Tvarohový krém nalijeme do formy na sušenkový základ. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180° kolem 50 – 60 minut. Servírujeme až po vychladnutí. Hotový koláček můžeme ozdobit oříšky nebo ovocem. Dobrou chuť! 

Tvarohový cheesecakeTvarohový cheesecake - 3 podzimní recepty na zdravé fitness koláče

Jaké pamlsky z podzimních plodů máte nejraději? Pochlubte se svými výtvory v komentářích. Pokud se vám tyto fitness recepty líbí,rozšiřte je sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *