5 pravidel úspěšné přípravy jídel a krabičkování

5 pravidel úspěšné přípravy jídel a krabičkování

Pro většinu lidí je příprava jídel osvědčeným klíčem k dosahování fitness cílů. Když se už do přípravy jídel někdo dostal, jeho výsledky téměř vždy vystřelily do dálky. A pak o tom mluví jako o nejjednodušší věci na světě: ,,Hele, kámo, zabralo mi to v neděli několik hodin a uvařil jsem si na celý týden.“

Proč byste měli začít uvažovat nad přípravou jídel?

1. I když to tak na první pohled nemusí vypadat, příprava jídla vám ušetří čas, protože vaše jídla a svačiny budou již připravené ke konzumaci.

2. Ušetříte finance tím, že již nebudete dělat impulzivní nákupy v potravinách, nebo večeřet v restauracích kvůli prázdné chladničce.

3. Budete důvěřovat svým jídlům a s čistým svědomím je označovat ,,vyvážená strava“, protože budou mít optimální velikosti porcí a budou sestávat jen ze zdravých surovin a živin ve správném poměru.

4. Zbavíte se nezdravých stravovacích návyků a pokušení, protože sami sebe nastavíte na úspěch.

5. Konečně se oddáte zdravému životnímu stylu a dosáhnete svých fitness cílů, protože tímto obyčejným ,,krabičkováním“ si vytvoříte rutinu a konzistenci, které jsou klíčem k úspěchu.

proč si začít připravovat fitness jídlo do krabiček?

Naneštěstí, celý proces může pro ty méně zkušené působit jako zdrcující, dokonce až problémový. Příprava jídla na celý týden může zabrat celé odpoledne, ale pokud není připraveno správně, může vás od tohoto nápadu zcela odradit.

Úspěšná příprava jídla potřebuje plán. To je velmi důležité. Zkuste improvizovat a   pravděpodobně skončíte se špatně zkombinovanými makry, zapomenutou zeleninou nebo ještě hůře, s otravou z jídla. Předtím než vkročíte do kuchyně, uložte si těchto 5 pravidel přípravy jídla do paměti.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

1. Plánujte den předem

Nedělní příprava jídla je ve finesse komunitě široce rozšířeným svátkem. Možná je i populárnější než mezinárodní den hrudníku, a.k.a. pondělí. Proč? Nedělní příprava nezasahuje do vašich pátečních a sobotních plánů, a je natolik blízko k začátku nového týdne, aby zabránila zvláštně vonícímu jídlu ve čtvrtek.

příprava jídel fitness - plánujte

Nicméně, v závislosti na tom, kolik jídel připravujete, dělat celou přípravu v jediný den může zabrat poměrně dost času i jídla. Navíc, na základě výběru zdroje bílkovin a preferované metodě vaření, stále můžete skončit v kanceláří jako člověk známý svými smradlavými obědy.

Ve zkratce: Příprava jídla vydrží tak dlouho, dokud se vám bude zdát zvládnutelná. Pokud neděle nefunguje, rozdělte si přípravu jídla na dva dny. Zkrátí to délku přípravy a zaručeně zachová kvalitu vašeho jídla. Neděle a středy jsou obvykle dobrou volbou, ale najděte si jakékoliv dva dny, které jsou pro vás nejvhodnější.

2. Poznejte svá čísla

Dokud nebudete přesně vědět o kolik jídel vám jde a z čeho se připravují, na přípravu ani nepomyslíte.

Jídlo: Určete si počet jídel a dní, na které ho budete nárazově připravovat. Některým lidem stačí připravit si na každý den pouze oběd, protože se nasnídají a navečeří doma. Jiní zase dosahují nejlepších výsledků, pokud si balí několik jídel na celý týden, nebo dokonce všechna jídla na každý den. Bez ohledu na to, kam spadáte ve spektru přípravy jídel, zvolte si bod, který vás nastaví na úspěch.

plánování stravy fitness

Makroživiny: Pokud máte sacharidové cykly a potřebujete 350 gramů sacharidů denně, ale pouze 200 gramů v další den, připravte si všechno předem. Načrtněte si vaše denní makroživiny nebo potřeby se specifickými pokyny ke každému jídlu a pověste si to někde do kuchyně. Kam jinam než na ledničku?

Aby bylo jasné, nemusíte počítat makroživiny, aby to fungovalo. Můžete také použít metodu pěsti, kterou jsme zmínili v článku 4 tipy na shození tuků bez počítání makroživin. V každém případě vám předem připravené pokyny usnadní nakupování a následnou přípravu jídel. Můžete to dokonce posunout na vyšší level a označit si nádobky podle dne a jídla.

3. Držte se základních položek

Jsme velkými zastánci rozmanitosti jídel během týdne. Nicméně, trávit čas vymýšlením gurmánských skvostů, jako crème brûlée, francouzský toast nebo slaninou obalované mušle, vás může v kuchyni zdržet déle než jste očekávali. Navíc, myslete na pravidlo: čím vybíravější něco je, tím hůře to chutná po několika dnech v chladničce.

příprava fitness jídla - jak plánovat stravu

Nechte si dekadenci pro čerstvé jídlo. Pokud připravujete jídlo, zaměřte se na výběr potravin, které jednoduše připravíte a dobře se skladují. Naše doporučení: Namíchejte si mix z těchto kategorií a běžte na nákup:

• Bílkoviny: kuřecí prsa, libové mleté hovězí, vepřová panenka, flank steak, libové maso (krůtí prsa, šunka, roast beef) a nízkotučné hovězí sušené maso

• Sacharidy: vločky, quinoa, kuskus, hnědá rýže, divoká rýže, celozrnné tortily a chléb

• Zdravé tuky: mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy, pistácie, dýňová semínka, jiné ořechy a semínka, arašídové máslo, mandlové máslo, olivový olej a kokosový olej

Pokud máte chuť na ryby, klidně experimentujte. Ale ujistěte se, že použijete dobře uzavíratelnou nádobu.

4. Běžte na nákup

Nakupování se může zdát jako samozřejmost, ale příprava jídla se zbytky válejícími se ve vaší lednici a komoře, není nikdy dobrý nápad. Jistě, takto můžete připravit jedno či dvě jídla, ale nakonec vám dojdou zásoby nebo budete nuceni na posílení použít váš proteinový drink téměř za každým jídlem.

Jak nakupovat potraviny

Jakmile znáte svá čísla, udělejte vše pro to, abyste jich dosáhli. Pokud jste jedním ze šťastlivců s obrovskou mrazničkou, můžete si naplánovat jídlo týdny předem. Pokud ne, udělejte si výlet do potravin jednou nebo dvakrát týdně a chápejte to jako součást vaší rutinní přípravy. Nejenže se budete efektivněji orientovat v obchodě, ale také vám to pomůže ušetřit peníze a vyhnout se plýtvání potravinami.

5. Investujte do kvalitní tašky na jídlo

Pohled na plnou ledničku je neuvěřitelně obohacující. Instagram souhlasí. Perfektně seřazené komíny krabiček s dokonale sladěným makremchlape, to je pohled. Ale když se v pondělí ráno vyhrabete z postele, myslete na to, že to všechno jídlo musíte i odnést. Není jednoduché s sebou vláčet tašku do práce, batoh a několik dalších nádobek. Mnoho zasloužených jídel takto již skončilo na zemi.

Pokud si připravujete jen jedno jídlo denně, dá se to ustát. Pokud jste ten typ, který jich připravuje více, mít kvalitní tašku na jídlo nebo batoh je důležité. Jejich kontrolovaná teplota vás může také ochránit před otravou z jídla.

jak připravit a plánovat fitness jídlo - investujte do tašky na jídlo

Tento extra nákup může znít jako luxus, ale má potenciál ušetřit vás od haldy denní frustrace. Pokud se chystáte krabičkovat důsledně, což je jediný způsob, jak se to dá dělat, zbavit se nepotřebných nepříjemností je zásadní. Ať je to jednoduché, ať je to vaše a ať je to dlouhodobé.

Podělte se s námi v komentářích o vaší tipy k přípravě a krabičkování jídel. V případě, že se vám článek líbil, podpořte ho sdílením a pomůžete tak svým známým a přátelům.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *