Conor McGregor – příběh, strava a trénink legendárního zápasníka MMA

Conor McGregor – příběh, strava a trénink legendárního zápasníka MMA

Conor McGregor je v současnosti nejznámějším MMA zápasníkem, mistrem světa dvou divizí UFC a bezpochyby nejzábavnějším fighterem, který kdy vkročil do arény octagonu. Jak se legenda současného bojového umění stravuje a připravuje na své zápasy, to se dozvíte v článku. Přečtěte si příběh irského instalatéra, ze kterého se stala hvězda MMA.

Všechny jeho zápasy jsou zárukou skvělé zábavy. Svým charismatem si získal srdce mnoha fanoušků po celém světě. Conor McGregor má energii jako Arnold Schwarzenegger, když vstoupil do tělocvičny, nebo Michael Jordan, když se objevil na basketbalovém hřišti.

Přezdívku ,,The Notorious“ (notoricky známý) nedostal bezdůvodně. Je obecně populární pro svou bezprostřednost a vulgární chování, ale také způsob boje a skvělé zápasy. Stal se vzorem mnoha začínajících fighterů.

Předurčen k boji

Conor McGregor
Autor fotografie: Russian Presidential Press https://wordpress.org/openverse/image/218bf2c1-4170-4bdb-88dd-273a73f01b6d

Conor se narodil v Dublinu a jeho dětství nebylo nejšťastnější. Byl nižší a štíhlejší než jeho vrstevníci, a tak se stal obětí šikany. Právě tato zkušenost ho přivedla do tělocvičny. ,,Když jsem šel ze školy, zastavila mě skupinka mladých chlapců a začali mě urážet a fyzicky napadat. Vzal jsem nohy na ramena a utekl. Později jsem v tašce místo knih nosil na obranu činku. Když se to opakovalo, řekl jsem si, kašlat na ně a šel jsem trénovat,“ popsal své dětství McGregor. [3]

Vyrůstal na předměstí, kde se spolu s kamarády věnoval fotbalu. Ve skříni mu visel dres oblíbeného klubu Manchester United. Snil o tom, že se jednou stane hráčem ,,rudých ďáblů“. Ačkoliv Conor raději sportuje, než se dívá na fotbal, nenechá si ujít ani jeden zápas tohoto anglického klubu.

Ve 12 letech se Conor rozhodoval, jakému sportu se chce věnovat. Měl raději individuální sporty, proto si vybral box a stal se členem boxerského klubu Crumlin. Mladý Conor ani netušil, že ho jednoho dne právě tento sport připraví na kariéru MMA bojovníka a udělá z něj jednoho z nejlépe vydělávajících sportovců na světě.

Box byl pro mladého Conora koníčkem, který miloval. Musel se však zaměřit i na reálné cíle, a to výběr studia a následně povolání, které ho bude živit. Vyučil se instalatérem, ale tuto profesi vykonával pouze 1 rok. Právě tehdy se totiž setkal s budoucím zápasníkem UFC, Tomem Eganem, a začali spolu trénovat. Conor později pověsil kariéru instalatéra na hřebík a naplno se věnoval boxu a MMA. [2]

Začátek kariéry v MMA

V roce 2007, kdy měl Conor 18 let, debutoval v amatérském MMA souboji ,,Cage of truth“ proti Ciaranovi Campbellovi. Zvítězil po prvním kole. [6]

Během tréninku v tělocvičně si ho všiml John Kanavagh, známý boxerský trenér. Líbil se mu Conorův styl boje, jeho zaujetí a dravost, se kterou se vrhal do zápasu. Uzavřel s ním proto dohodu. Pokud se mu podaří porazit dva nejlepší zápasníky, kteří chodí do jeho posilovny, začne s ním trénovat a udělá z něj profesionála. John byl přitom jediným Irem v historii, který získal černý pás brazilském jiu-jitsu a trénink s ním byl pro Conora velkou motivací. Porazil proto oba ,,nejlepší“ zápasníky a otevřel si tak bránu k profesionální kariéře MMA zápasníka. [1]

Conor McGregor
Autor fotografie: Andrius Petrucenia https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jos%C3%A9_Aldo_vs._Conor_McGregor,_UFC_189_World_Tour_London.jpg

Profesionální kariéry v MMA

Svůj první zápas měl Conor 8. března 2008 v soutěži ,,Cage warriors“ v lehké váze proti Garymu Morrisovi. Conor zvítězil po druhém kole, kdy Morrise porazil pomocí TKO. Následovalo několik vítězství v kategoriích lehká a řová váha.

Následně, během let 2011 a 2012, vyhrál Mistrovství CWFC Featherweight a Lightweight. Stal se tak prvním evropským profesionálním hráčem smíšeného bojového umění, který měl tituly ve dvou divizích současně.  [1]

Předčasný konec?

Navzdory obětavosti a nadšení, které Conor do svého boje dával, se neuměl jako MMA zápasník uživit. V nižší lize MMA soubojů byly peněžní odměny pro vítěze velmi nízké. Stále žil u rodičů a jeho vyhlídky na osamostatnění nevypadaly růžově.

Přestože byl držitelem dvou vítězství evropských šampionátů a měl za sebou několik impozantních výher, v roce 2012 uvažoval o ukončení kariéry MMA zápasníka. ,,Je mnoho případů, kdy bojujete sami se sebou a přesvědčujete se, že se to zlepší,“ okomentoval Conor svou situaci.

Jeho vlastní matka volala trenérovi Johnu Kavaghanovi, ať synovi domluví. Nechtěla, aby se vzdal svého snu. ,,Seděl jsem doma a neozval se mi nikdo z UFC, i když jsem měl kolem pasu ovinuté dva zlaté pásky. Pomyslel jsem si, že pokud se nemám stát profesionálem teď, tak už nikdy,“ řekl Conor.

Navzdory pochybnostem se Conor nevzdával. Trénoval dál a 9 týdnů od momentu, kdy chtěl kariéru ukončit, se stalo to, v co už ani nedoufal. Oslovil ho Dana White, prezident UFC a podepsal s ním kontrakt na několik zápasů. Krize o ukončení kariéry byla pro Conora McGregora zažehnána. [1]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Conor McGregor a jeho kariéra v UFC

V únoru 2013 Ultimate Fighting Championship (UFC) oznámila, že McGregor s nimi podepsal smlouvu na několik zápasů. McGregor byl v té době druhý Ir, který se stal členem UFC. Prvním byl Conorův kamarád Tom Egan.

McGregor 6. dubna 2013 debutoval v ultimátním boji proti Marcusovi Brimageovi a zvítězil nad ním po 1 minutě a 7 sekundách. Conor si kromě vítězství poprvé odnesl i cenu ,,Nejlepší knockout večera!“. Toto ocenění přitom nebylo poslední.

Následovalo pět UFC výher, které byly zakončeny unikátním zápasem Aldo vs. McGregor v roce 2015. José Aldo byl od roku 2011 mistrem světa v péřové váze, kterého 4 roky nikdo neporazil. Tedy, až do momentu, kdy se v osmiúhelníku postavil proti vyzývajícímu Conorovi.

Prezident UFC přiznal, že avizovaný souboj McGregor vs. Aldo se stal nejvíce propagovanou akcí v historii UFC. Conor porazil Alda knockoutem v prvním kole, a to po necelých 14 sekundách zápasu. Stal se tak mistrem světa v péřové váze a zároveň jediným zápasníkem, kterému se v té době podařilo brazilského bojovníka porazit. [2]

Výhrou nad Aldem a získáním titulu střední divize dosáhl Conor jednoho ze svých cílů. Proto mu nic nebránilo stanovit si další. Rozhodl se získat titul v lehké divizi a stát se prvním UFC zápasníkem, který by měl prvenství ve dvou váhových kategoriích současně.

Conor v roce 2016 vyzval na souboj držitele titulu v lehké váze Natea Diaze. Pokořit se mu ho však nepodařilo. Vítězem se jednoznačně stal Diaz a McGregor tak po dlouhé době pocítil trpkou chuť prohry. Šlo o Conorovu první prohru v UFC a třetí v celé jeho kariéře. Prolomil svůj rekord 15 vítězství po sobě, který trval od roku 2010.

McGregor se neuměl spokojit s prohrou a toužil zvítězit za každou cenu. Proto vyzval Natea Diaze na odvetný souboj. Ani ne o 4 měsíce se tito MMA zápasníci opět setkali v ringu. Souboj tentokrát vyhrál McGregor a Diaze konečně pokořil.

Pro UFC byl tento zápas jeden z nejziskovějších. Vydělalo se na něm neuvěřitelných 1 650 000 PPV. Pay-per-view (PPV) je typ služby, jejímž prostřednictvím si může divák koupit práva na sledování zápasů UFC.

Následoval zápas s Eddiem Alvarezem, kterého McGregor pomocí TKO vyřadil ze hry v druhém kole. Podařilo se mu tak dosáhnout dalšího cíle a stal se mistrem světa ve dvou divizích současně. [3]

Konec kariéry UFC zápasníka

Po McGregorovo nečinnosti v roce 2017 mu byly odebrány oba tituly mistra světa. Nebyl totiž schopný obhájit ani jeden. Vzal si volno a trávil čas se svým novorozeným synem.

V roce 2018 se Conor představil v ringu naposledy, a to v zápase proti Rusovi Khabibovi Nurmagodemovi. Souboj doprovázela sprška kontroverzních událostí. Před zápasem McGregor a jeho tým napadli autobus, ve kterém se nacházel Khabibův tým. McGregor přehodil přes okno autobusu židli. Rivalita mezi těmito zápasníky stoupala. Těsně po zápasu, který vyhrál Khabib, se v ringu spustila bitva mezi oběma týmy a dokonce i rodinami zápasníků. Později se zjistilo, že první ránu zasadil právě McGregor. [3]

26. března 2019 podal McGregor na sociální síti Twitter prohlášení, že končí s kariérou MMA zápasníka. Jeho trenér však tato slova nepotvrdil a prezident UFC se vyjádřil, že McGregor se v budoucnu určitě zúčastní ještě několika zápasů.

Prohlášení o konci kariéry podal těsně před tím, než ho zatkli za napadení a krádež. Situace nastala, když se jeden z jeho fanoušků pokusil vyfotit Conora, když vycházel z klubu. Conorovi se to nelíbilo, a tak mu vzal mobil z rukou a rozbil ho. Agresivita se u něj neobjevovala pouze během zápasů, ale i v soukromí. McGregor se na sociálních sítích prezentuje jako ,,člověk z lidu“. Vulgárně se vyjadřuje o aktuálním dění ve světě a na adresu politiků nešetří nadávkami. [1]

MMA styl boje Conora McGregora

McGregor je známý hlavně jako agresivní útočník a dává přednost boji vestoje. Během zápasů se často snaží být agresorem, a tudíž útočí jako první. Za jeho nejlepší dovednost je považována boxerská obratnost. Většinu svých vítězství ukončil formou knockoutu nebo technického knockoutu. Mnozí odborníci označují McGregorův protiútok levou rukou za nejnebezpečnější. 

McGregor se téměř vždy zapojuje do ,,psychologického boje“ proti svým oponentům. Slovně je napadá, shazuje a nadřazuje se nad nimi. Právě kvůli tomuto chování ho přirovnávají k Muhamadovi Alimu, který byl v mládí pro McGregora velkou inspirací. [2]

Historický zápas – McGregor vs. Mayweather

Vraťme se však o pár let zpět. McGregor v UFC často veřejně urážel mistra světa v boxu Floyda Mayweathera Jr. a ne jednou ho vyzval na boxerský zápas. Mayweathera zpočátku tato myšlenka pobavila. V roce 2015 odešel do důchodu a McGregor pro něj nebyl zajímavým soupeřem, protože nikdy profesionálně neboxoval. Tlak ze strany médií a McGregorovo fanoušků byl však příliš silný, a tak Floyd se zápasem nakonec souhlasil.

Prezident UFC tento zápas nepodporoval a byl striktně proti němu. Conor měl podepsanou smlouvu s UFC, nebyl tedy boxerem, ale MMA zápasníkem. Po tom, co avizovaný zápas McGregor vs. Mayweather stoupal na popularitě, si Dana White promyslel své vyjádření. Vize skvělého výdělku, který by takový zápas mohl přinést pro UFC, byla obrovská. 30. listopadu 2016 proto společnost získala pro McGregora od Kalifornské státní atletické komise profesionální licenci na box. 

26. srpna se v Nevadě konal nejočekávanější zápas desetiletí, nazýván také ,,Peněžní boj“ nebo ,,Největší zápas v historii bojových sportů“. V ringu se proti sobě postavili mistr světa pěti divizi v boxu Floyd Mayweather Jr. držitel titulů mistra světa v MMA ve dvou divizích Conor McGregor.

Těsně před zápasem se Conor objevil na tiskové konferenci v jednom ze svých ikonických obleků. Pozornému oku neušlo, že na svém modrém saku měl vyšitá drobná slova ,,Fuck you“, které byly adresovány jeho protivníkovi. Fanoušci šíleli a McGregor tak opět potvrdil status skvělého baviče a provokatéra v jednom. 

Zápas byl naplánován na 12 kol a jeho sledovanost dosáhla druhé nejvyšší hodnoty PPV v historii (4,3 miliónu). Ačkoliv Conor nebyl profesionálním boxerem, vydržel v souboji proti Floydovi 10 kol, což nikdo nečekal. Nakonec byl zápas po TKO odpískán a vítězem se stal neporazitelný Mayweather. 

Conor se později na tiskové konferenci vyjádřil, že odpískání zápasu bylo předčasné. Byl sice unavený a otřesený, ale po menší přestávce by mohl pokračovat. Mayweather tak získal své 50 vítězství v kariéře, čímž překonal rekord Rockyho Marciana. Oba zápasníci si však na své konto připsali nemalou sumu peněz. Floydovi zápas vynesl až 275 miliónů dolarů a McGregorovi 85 miliónů.

,,Toto byl můj poslední boj. Dnes večer, dámy a pánové, jsem si vybral správného tanečního partnera, se kterým jsem si naposledy zatancoval. Conore McGregore, si skutečný mistr,“ vyjádřil se po zápase Mayweather na adresu McGregora. [3]

Jak se však mistr světa Conor McGregor připravuje na své zápasy? Za úspěchy v ringu se skrývá tvrdá dřina a Conor musí striktně dodržovat svůj tréninkový plán a jídelníček. 

Jídelníček Conora McGregora

Strava je pravděpodobně nejdůležitějším aspektem udržování formy zápasníka, a to zejména v lehčích hmotnostních kategoriích. Boj, stejně jako fitnes, je způsob života. Nejde o to dodržovat určitá pravidla pouze pár týdnů před utkáním, ale řídit se jimi každý den. ,,Skutečné výsledky vyžadují oběti po celý rok,“ tvrdí McGregor.

Conor se netají tím, že miluje dobré jídlo. Jeho jídelníček tvoří převážně zelenina, ovoce a hovězí maso. ,,Mám rád vodu a kokosovou vodu, ale nikdy nepiju energetické nápoje – nikdy! Jím pouze dobré, kvalitní maso a udržuji své tělo hydratované.“

McGregor si dopřeje až 9 jídel denně. Kvůli svým vysokým energetickým výdejům přijme v průměru 4000 kalorií. Ve velmi anaerobních dnech konzumuje více potravin bohatých na sacharidy.

Pokud se chcete stravovat jako Conor McGregor, vyzkoušejte tento jídelníček. Je totiž inspirován denním stravovacím režimem McGregora.

Jídlo 1: pečené plátky jablek spolu s arašídovým máslem, avokádem a vejci

Jídlo 2: zázvor, kuře s medem a rýží

Jídlo 3: kari rýže a ryba

Jídlo 4: plátky brambor, jablek, kuřecích prsou a avokáda

Jídlo 5: uzená cibule, špenát, paprika a vejce s plátky avokáda

Jídlo 6: hovězí steak, krevety s limetkou, rýže

Jídlo 7: plátky avokáda a brambor, míchané vajíčko s květákem a špenátem

Jídlo 8: steak z tuňáka s chilli, solí, pepřem a uzenou paprikou

Jídlo 9: míchané vajíčko s jalapeňos, se špenátem a kuřecím masem s nakrájenými bramborami [2]

Tréninkový plán Conora McGregora

Místo zvedání činek se Conor převážně věnuje trénování flexibility a rovnováhy těla. Zaměřuje se na učení různých bojových stylů, přičemž své tréninky často mění, aby nabral sílu. Jeho tréninkový plán vypadá následovně.

1. Dynamické roztahování a flexibilita

Následující pohyby provádí po dobu 60 sekund.

  • Muay Thai Knees (výkop se skrčenou nohou)
  • Shoulder rotation (rotace ramen)
  • Leg Swings (kývání nohou do stran)
  • Hip Circles (hýbání pánví do kruhu – vsedě nebo vleže)
  • Neck Bridge (můstek na krku)

2. Statický strečink

Každý z cviků provádí 30 sekund.

  • Back Roll (kotrmelec vzad)
  • Sit-Through (sed ze strany na stranu – cvik z jógy)
  • Sit-Back Shoulder (natahování zádového svalstva vsedě – cvik z jógy)
  • Ležící Leg Stretch (natahování nohou vleže – cvik z jógy)
  • Seated Butterfly (motýlek – cvik z jógy)

3. Trénink ohybnosti

Každý z cviků provádí 1 minutu.

  • Duck Walk (kachní chůze) – zmírňuje bolest kolen
  • Horse Walk (chůze koně) – rozvíjí sílu bederních svalů a třísel
  • Liward Walk (plazení se) – zlepšuje pohyblivost beder a kontrolu nad středem těla
  • Ostrich Walk (pštrosí chůze) – zvyšuje flexibilitu

4. Kruhový trénink

Během 60 sekund opakuje 5 sérií těchto cviků:

  • Pull-Downs (stahování kladky) – cvik na břicho, záda, ramena, biceps a triceps
  • Push-Ups – (kliky) – cvik na ramena a triceps
  • Pull-Ups – (shyby) – cvik na záda, trapézy a biceps
  • Air squats – (dřep se zvedáním rukou) – cvik na hamstringy a zadek

Conor McGregor se řídí bojovým anaerobním systémem výcviku (F.A.S.T), na který dohlíží sportovní vědec Julian Dalby. Zahrnuje vysoce intenzivní trénink spolu s nepřetržitými vytrvalostními cvičeními, které jsou ideální pro box a MMA. [6]

Den Conora McGregora

Být mistrem světa smíšených bojových umění vyžaduje plnou koncentraci. Conor si to samozřejmě uvědomuje. Aby byla jeho snaha a trénink efektivnější, začlenil do svého dne pár rutinních aktivit. Jaké to jsou?

Po probuzení

První věc, kterou Conor udělá bezprostředně po probuzení, je natažení svalstva. Potom vypije 2 sklenice vody, aby se po spánku rehydratoval.

Před snídaní

Conor si často dopřává ještě před snídaní krátké kardio cvičení. Následně vypije kávu a dá si chutnou snídani z potravin bohatých na bílkoviny a tuky.

Rozcvička

Před tréninkem Conor nikdy nezapomíná na rozcvičku. Během dne si dopřeje ovoce, které mu dodává energii. Doporučuje zejména ostružiny, borůvky, jablka, jahody a grapefruit. [2]

Zajímavosti o Conorovi McGregorovi

Do povědomí fanoušků se McGregor dostal i prostřednictvím svého unikátního vkusu. Jeho pestré obleky již lze považovat za ikonické. Navíc, jako správný Ir, začal s výrobou Proper No. Twelve Irish Whiskey. Od jejího uvedení na trh se v USA a Anglii prodalo již několik tisíc lahví. Kromě toho je hrdým otcem malého synka Conora McGregora Jr., kterého má se svou dlouholetou partnerkou Dee Devlin. [3]

McGregorovo magická čísla

Na závěr přikládáme pár zajímavostí, které život a kariéru Conora McGregora shrnují v číslech.

  • 13 sekund trvalo McGregorovi knockoutovat Alda a získat titul mistra světa ve střední váze
  • 16 516 účastníků sledovalo zápas McGregor vs. Aldo
  • 622 000 dolarů získal McGregor za každou sekundu v boji proti Aldovi
  • dal 17 knockoutů v 19 zápasech
  • 188 liber je částka, kterou pravidelně dostával od státu v době, kdy ještě nebyl profesionálním bojovníkem UFC. Svou loď pojmenoval právě „188″, aby mu připomínala, co všechno musel udělat pro to, aby se dostal tam, kde je teď [3]

Také vás překvapily některé informace o Conorovi McGregorovi? Patříte mezi jeho fanoušky i vy? Neváhejte se s námi podělit o svůj názor v komentářích a v případě, že se vám článek líbil, nezapomeňte ho podpořit sdílením.

Zdroje:

[1] Conor McGregor Biography – https://www.biography.com/athlete/conor-mcgregor

[2] Conor McGregor Height, Weight, Age, Biography, Affairs – https://starsunfolded.com/conor-mcgregor/

[3] Conor McGregor Biography – https://gossipgist.com/conor-mcgregor

[4] Brad Ward – Build a Fighting Physique Like Conor McGregor – https://www.bodybuilding.com/content/build-a-fighting-physique-like-conor-mcgregor.html?searchTerm=conor+mc

[5] James Gold – 13 Jun Conor McGregor Workout, Training Routine, Diet Plan, Body Stats – http://www.borntoworkout.com/conor-mcgregor-workout-training-routine-diet-plan-body-stats/

[6] Conor McGregor Biography – https://www.biography.com/athlete/conor-mcgregor

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *