Cvičení během nemoci – ano nebo ne?

Cvičení během nemoci – ano nebo ne?

Znáte to? Trénujete už 8 týdnů a vše jde tak, jak má. Poslední 4 týdny pro vás však byly velmi náročné. V práci jste měli více stresu než obvykle, bylo potřeba dokončit jeden projekt, proto jste neměli čas na spánek. Přes víkend kamarád slavil narozeniny a vy jste si dopřáli koláčky a pár drinků k tomu. Třešnička na dortu je, že už týden vedle vás sedí nachlazený kolega.

Dnes ráno jste se vzbudili s bolestí v krku, plným nosem a cítíte se, jako byste včera prohráli zápas s Conorem McGregorem. Onemocněli jste. Můžete však v době nemoci cvičit?

Záleží to na vážnosti vašeho zdravotního stavu. Někdy pro vás může být cvičení lepší než léky, jindy však riskujete, že se dostanete do katabolického stavu a přijdete o sílu i svalovou hmotu. [1] V článku si řekneme více o tom, na základě čeho se rozhodnout mezi tréninkem a postelí.  

Cvičení během nemoci - ano nebo ne?

Kdy během nemoci cvičit a kdy vynechat trénink?

Zlaté pravidlo je poslouchat své tělo. Pokud máte bolesti, jste unavení, máte horečku a nedokážete vstát z postele, měli byste se léčit a pár dní vynechat trénink. Pokud vám teče z nosu, bolí vás hrdlo, ale stále máte dávku energie na cvičení, můžete pokračovat v tréninkovém plánu.

Odborníci doporučují řídit se následujícím postupem [2]:

  • Cvičit můžete, pokud se symptomy nemoci projevují od hrdla výše. To zahrnuje rýmu, ucpaný nos, kýchání, nebo mírnější bolest v krku. Je však dobré, pokud v tomto případě zmírníte tempo cvičení a zkrátíte dobu sportovní aktivity.
  • Určitě byste neměli cvičit, pokud se symptomy nemoci projevují od hrdla níže. To znamená, že vás trápí bolesti hrudníku, dusivý kašel nebo bolesti žaludku.
  • Cvičení je zakázáno, pokud máte horečku, jste velmi unavení nebo trpíte rozsáhlými bolestmi svalů.

Nemoci, během kterých můžete cvičit

Druhým ukazatelem je následující seznam nemocí, během kterých můžete absolvovat trénink. Pokud si však nejste jisti, zda můžete cvičit nebo ne, zeptejte se vašeho lékaře.

1. Slabá rýma

Rýma je virová infekce nosu a hrdla. Přestože příznaky se mohou lišit, většina lidí při rýmě trpí ucpaným nosem, bolestí hlavy, kýcháním a kašlem. [3] Obecně s rýmou můžete jít cvičit, ale pamatujte si, že můžete šířit mezi lidi choroboplodné zárodky, a tím je nakazit.  

Měli byste proto dbát na zvýšené dodržování hygieny, abyste zabránili šíření rýmy. Při kýchání a kašlání si zakryjte ústa rukou a následně si ruce omyjte. [4]

2. Bolesti ucha

Jde o ostrou, tupou nebo pálivou bolest v jednom nebo obou uších. Bolest ucha je u dospělých jedinců způsobena bolestí v jiné oblasti těla. Například bolest v krku se může přenést do bolesti ucha. Takové onemocnění způsobují infekce dutin, zanícené hrdlo, infekce zubů nebo změny tlaku. [5] [6] 

Cvičení s bolestmi ucha se však považuje za bezpečné, pokud tedy nemáte infekci a bolest neovlivňuje udržování rovnováhy.  

Bolesti ucha

3. Ucpaný nos

Mít ucpaný nos je pro mnohé frustrující a nepříjemné. Často se plný nos spojuje s horečkou nebo jinými příznaky, jako silný kašel a bolest v oblasti hrudníku. V těchto případech byste si měli vzít volno z práce i od tréninku.

Na druhé straně, pokud zmíněné příznaky nemáte, cvičení vám může pomoci zprůchodnit nosní otvory a uvolnit dýchání. [7]   

4. Bolest hrdla

Bolesti v krku jsou obvykle způsobeny virovou infekcí, jako je rýma nebo chřipka. [8]

Pokud vás trápí jen mírná bolest krku způsobená běžným nachlazením nebo alergií, cvičení je pro vás bezpečné. Pokud se k bolesti hrdla připojí i zvýšená teplota, potíže s polykáním nebo jiné symptomy, měli byste vyhledat lékaře.

V době nemoci se obecně doporučuje zařadit spíše méně náročné sportovní aktivity při pomalém tempu a nízké zátěži. Právě proto byste měli vyměnit silový trénink, HIIT cvičení nebo odporový trénink za aktivity, jako [9]:

  • procházka
  • jogging
  • plávání
  • cyklistika
  • Tai Chi
  • jóga

Všechny výše uvedené aktivity můžete provádět na čerstvém vzduchu, a tím pádem zmírníte i riziko rozšíření nákazy mezi lidi v posilovně.   

Je dobré cvičit při bolesti v krku?

Nemoci, během kterých byste cvičit neměli

Nebojte se, pár dní pauzy hned nezruinuje všechnu vaši snahu. Naopak, volno a regenerace vašemu tělu jen prospějí, a proto, pokud trpíte některým z následujících onemocnění, určitě zůstaňte doma v posteli a nechte trénink na jiný den.

1. Horečka

Už jsme horečku párkrát zmiňovali, ale nyní si vysvětlíme, proč je nebezpečné cvičit při vysoké teplotě. Když máte horečku, vaše tělesná teplota se vyšplhá nad 37 °C, a může způsobit nepříjemné příznaky, jako je slabost, dehydratace, bolesti svalů a ztráta chuti k jídlu. Pokud v době horečky cvičíte, zvyšujete tím riziko dehydratace a můžete svému tělu ještě více uškodit. Vysoká teplota je totiž příznakem bakteriální nebo virové infekce. [10]

Navíc horečka snižuje sílu svalstva a vytrvalost, zhoršuje koordinaci, a tím zvyšuje riziko poranění a úrazu během tréninku. [11]

2. Silný nebo frekventovaný kašel

Příležitostný kašel je přirozená reakce na dráždivé látky nebo tekutiny v dýchacích cestách. Častější kašlání však může být symptomem respirační infekce, jako je rýma, chřipka nebo dokonce zápal plic.    

Zatímco je kašel spojený se škrábáním v hrdle, není důvod k tomu, abyste vynechali trénink. Dlouhotrvající nebo intenzivní kašel je však signálem, že vaše tělo potřebuje odpočinek. Takový kašel může ztížit nadechování a způsobit dušnost během tréninku.

Kašel, který je doprovázen hleny, může být příznakem infekce nebo jiného onemocnění, a proto vyžaduje kontrolu lékaře. Navíc kašel je jedním z hlavních činitelů přenosu infekcí a nemocí[12] Pokud kašlete, měli byste se vyhýbat uzavřeným prostorům posilovny, abyste zbytečně nevystavili lidí nebezpečí nákazy.

3. Žaludeční problémy

Onemocnění, která ovlivňují trávicí systém, jako například střevní chřipka, mohou způsobit vážné příznaky, a to nevolnost, zvracení, průjem, horečku, žaludeční křeče nebo sníženou chuť k jídlu.

S trávicími problémy se často pojí i pocit slabosti, což způsobuje zvýšené riziko poranění během tréninku. Kromě toho, mnohé žaludeční problémy, včetně střevní chřipky, jsou vysoce nakažlivé a snadno se šíří na jiné, proto byste měli zvážit domácí léčbu bez tréninku.

Pokud máte dostatek energie, nebo se v čase trávicích potíží potřebujete uvolnit, vyzkoušejte lehký strečink a jógu v pohodlí domova.

Cvičit při žaludečních problémech?

4. Chřipka

Chřipka je nakažlivé onemocnění, které ovlivňuje dýchací systém. Způsobuje příznaky, jako horečka, zimnice, bolest v krku, celková únava, citlivost svalů a kašel. Chřipka může mít mírný průběh nebo být závažná a v nejhorším případě způsobit i smrt.

Ti lidé, kteří mají spolu s chřipkou i zvýšenou teplotu, jsou vystaveni riziku dehydratace. Nikdy byste během chřipky neměli cvičit, protože to může oddálit uzdravení a zhoršit váš zdravotní stav. Fyzická aktivita ve vyšší intenzitě dočasně potlačuje imunitní reakci těla, což zpomaluje uzdravení. [13]

Nezapomínejte, že chřipka je velmi nakažlivý virus, který se šíří přes kapičky formou kašle nebo kýchání. Pokud vám lékař diagnostikoval chřipku, měli byste se vyhýbat veřejným prostorům a také cvičení.

5 tipů, jak zamezit ztrátě svalstva během nemoci

Zdravá strava je základem pro každého sportovce, obzvláště v době nemoci. Z neznámých důvodů si však i ti nejdisciplinovanější sportovci v době nemoci dopřávají sladkosti, sušenky s mlékem, horkou čokoládu nebo zmrzlinu. Právě proto si spolu řekneme, co byste měli jíst a čemu byste se měli během léčby vyhnout.

Jak jíst během nemoci?

1. Přijímejte dostatek kalorií

Určitě se obáváte, že se na vás začne lepit tuk, zatímco ležíte s chřipkou v posteli. Je však důležité si uvědomit, že vyvážená strava vám pomáhá zachovat fyzickou kondici a také podporuje imunitní systém. Pamatujte si, že je mnohem snazší zbavit se té trošky tuku, než získat zpět několik kilogramů svalstva, o které jste přišli v době nemoci.

Snižte proto váš běžný kalorický příjem o 100 až 150 kalorií. Stravu si rozdělte do 5 – 6 menších porcí a dodržujte poměr makronutrientů. Omezte příjem sacharidů, abyste vykompenzovali redukci kalorií a efekt tréninku. [14]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

2. Pravidelně doplňujte proteiny

Potřeba přijímat bílkoviny v období stresu roste, a právě nemoc a nachlazení jsou pro tělo stresující faktory. Studie na kriticky nemocných osobách v hypermetabolických a katabolických stavech zjistila, že vyšší příjem bílkovin je spojen s pozitivní bilancí dusíku, zatímco nízký příjem proteinu vedl ke katabolismu svalů. [15]  

Možná vám steak, omeleta či tvaroh v době nemoci nebudou příliš vonět, měly by se z nich stát vaše medikamenty. Pokud vás přepadne chuť na sladké, nesáhněte po sušenkách, ale namixujte si svůj oblíbený protein, a tím vyřešíte příjem bílkovin i chuť na sladké.

Bílkoviny během nemoci

3. Doplňujte sacharidy s nízkým glykemickým indexem

V době nemoci tělo není schopno zpracovat sacharidy stejný způsobem, jako když je přijmete hned po tréninku. Nejlepším řešením je proto soustředit se na příjem sacharidů s nízkým glykemický indexem v dopoledních hodinách, kdy jsou svalové buňky nejvíce citlivé na ukládání glykogenu. [14]

4. Udržujte vysoký příjem zdravých tuků

Tuk je v době odpočinku primárním zdrojem energie pro buňky. Vaše tělo bude tvořit množství nových imunitních buněk během boje s nemocí a mastné kyseliny představují důležitou složku každé nové buněčné membrány. Proto byste měli svému organismu nabídnout ty nejlepší stavební jednotky, a to omega mastné kyseliny.   

Rybí olej, lněný olej nebo kapsle omega-3 vám poslouží jako dostatečný zdroj zdravých tuků. Dávku omega-3 mastných kyselin během nemoci nemusíte zvyšovat, stačí, když se budete držet doporučeného dávkování.

5. Pamatujte na hydrataci

Můžete si myslet, že pokud netrénujete, nemusíte se obávat dehydratace. To je však velký omyl. Tělo přichází denně o množství tekutin, nezávisle na tréninku nebo cvičení. Lidé ztrácejí vodu procesem dýchání, vylučování i pocení. Během nemoci navíc zásoby tekutin odčerpává produkce hlenu, horečka a skutečnost, že tělo neustále vytváří nové buňky. Denně proto vypijte alespoň 2 litry vody, ale klidně i víc. O důležitosti hydratace si můžete přečíst i v našem článku.

Nezapomeňte také do svého jídelníčku doplnit suplementy, jako vitamíny a minerály, které vám pomohou bojovat se zánětem. Na následujících řádcích si řekneme, které jsou pro lidský organismus v době nemoci nejdůležitější.    

Doplňování tekutin při nemoci.

6 doplňků výživy, které potřebujete během nemoci

Organismus bojuje s infekcí, a proto je nutné podpořit imunitní systém a dodat tělu vitamíny a minerály, které potřebuje. Efektivně tak zkrátíte dobu regenerace a rychleji se vrátíte zpět do posilovny. Doplňky výživy, o kterých budeme mluvit, slouží i jako prevence onemocnění, proto byste je měli doplňovat neustále.

1. Vitamín C

Vitamín C (nebo kyselina askorbová) je asi nejzákladnějším doplňkem výživy v čase oslabené imunity. Je životně důležitou složkou každé buňky v těle. V největším zastoupení se vitamín C nachází v bílých krvinkách. Během infekce tělo využívá právě vitamín C nacházející se v leukocytech, aby zabránilo oxidačnímu poškození. To způsobí, že se výrazně sníží hladina vitamínu C a také imunita organismu. [17] [18]

Navzdory pár kontroverzním studiím se zdá, že suplementace vitamínu C zlepšuje hned několik aspektů lidské imunitní reakce a zlepšuje funkci tří z pěti typů leukocytů, a to lymfocytů, neutrofilů a monocytů. [19] [20] [21]

Na základě dostupné literatury vám proto doporučujeme užívat 2 – 2,5 g vitamínu C denně, v době normálních tréninkových podmínek. V případě příznaků onemocnění zvyšte dávku na 4 – 5 g vitamínu C denně. Ujistěte se však, že dávku přijímáte rozdělenou na menší, 500 mg dávky, které užíváte průběžně během dne. Více o vitamínu C si můžete přečíst v našem článku.   

Vitamín C během nemoci

2. Vitamín E

Pravděpodobně stejně důležitý jako vitamín C je i vitamín E, který spolu se selenem účinkuje v tkáních na snížení poškození lipidové membrány během infekce. Vitamín E se ukázal být účinný při zlepšování několika parametrů imunitní funkce. Zvyšuje produkci bílých krvinek, zlepšuje protilátkovou odpověď a redukuje některé viry. Zároveň může sloužit jako prevence před ztrátou chuti k jídlu a úbytkem hmotnosti způsobenými chřipkou a onemocněním. [17] [22] [23] [24]

Právě proto byste neměli zapomínat na doplnění vitamínu E do vaší stravy, ale v době nemoci a slabé imunity ho doporučujeme přijímat i jako doplněk výživy.

3. Glutamin

Všichni víme, jak důležitý je glutamin pro růst svalstva a regeneraci. Glutamin je však esencí imunitního systému. Více než 40% glutaminu v těle podporuje trávicí trakt a tato aminokyselina také ovlivňuje fungování dalších částí těla, včetně jater, mozku a svalů. [25] [26]     

Reakce těla na infekci, zranění a stres celkově je taková, že začne odebírat glutamin ze svalů. Za normálních okolností to není problém, protože tělo si dokáže vytvářet glutamin i samo. V době nemoci však mnohé orgány vyžadují zvýšenou spotřebu glutaminu. To znamená, že kombinace potřeb imunitního systému, metabolických procesů a trávicího traktu spotřebovává glutamin rychleji než obvykle, a tedy vaše těžce vydřené svalstvo slouží pro organismus jako primární zdroj glutaminu. [27]

To je důvodem, proč byste měli glutamin doplňovat, speciálně v době nemoci. Více o glutaminu se dozvíte v našem článku Glutamin je pro sportovce nezbytný.

4. Zinek

Studie o suplementaci zinku přinesly řadu pozitivních výsledků v oblasti posílení imunitních funkcí organismu. Ukázalo se, že zinek dokáže zkrátit trvání nemoci nebo infekce horních cest dýchacích, i proto se zinek doplňuje do nosních sprejů. [28] [29] [30]   

V době nemoci byste proto měli mít zinek vždy po ruce. Doporučená dávka zinku je mezi 25 – 100 mg denně, přičemž doplněk výživy ZMB6 vám poskytne potřebnou dávku zinku, doplněnou o podpůrné vitamíny skupiny B a minerál hořčík, které vám pomohou urychlit regeneraci. Více o ZMB6 si přečtěte zde.

5. Vitamín D3

Nedostatek vitamínu D je globálním problémem. Je to až alarmující, protože málo vitamínu D může způsobit kardiovaskulární choroby, cukrovku, hypertenzi a spoustu dalších chronických onemocnění. [1]     

Vitamín D3 během nemoci

Vitamín D je také velmi potřebný pro imunitní systém. Podporuje imunitní odpověď organismu, působí protizánětlivě a má antimikrobiální účinky. Dokáže potlačit nachlazení, chřipku a mnohá další onemocnění. [1]

Většině lidí chybí vitamín D, protože ho prioritně získáváme ze slunečního záření a mnoho lidí se vyhýbá opalování, protože se obává rakoviny kůže. Na druhé straně ti, kteří tráví více času na slunci, užívají ochranný opalovací krém, a tím blokují UVB paprsky, které umožňují produkci vitamínu D v těle. Proto nezapomeňte přijímat vitamín D v podobě suplementu i stravy. Více o účincích a zdrojích vitamínu D zde.

6. Ginger Shot

Zázvor má mnoho benefitů pro lidské zdraví. Působí protizánětlivě, pomáhá v boji s infekcemi a patří do kategorie superpotravin, které tělu dodávají množství vitamínů a minerálů. [31]

Extrakt ze zázvoru Ginger Shot může zabránit šíření různých typů bakterií. Je vysoce účinný i proti bakteriím způsobujícím zánět dásní nebo RSV viru, který způsobuje mnohá onemocnění dýchacích cest. Zázvor také výborně účinkuje jako prevence. [32] [33] [34]   

Ginger Shot - GymBeam

Jak se po nemoci dostat zpět do formy?

Když se symptomy onemocnění začnou vytrácet, budete se cítit energičtí a při síle. Váš imunitní systém však ještě není připraven na rychlý skok do zaběhnutého životního stylu. Existuje ale několik ukazatelů, které vám napoví, jestli jste dostatečně připraveni vrátit se do posilovny. [16]

  • Tep – změřte si tep nebo puls, jakmile se vzbudíte. Normální odpočinkový tep je mezi 60 – 100 údery u dospělého člověka. Pokud se váš tep pohybuje v těchto číslech, jste připraveni začít s tréninkem.
  • Dýchání – zkontrolujte, že nemáte problémy s dýcháním, necítíte bolest na hrudi a netrpíte pravidelným kašlem.
  • Poslouchejte své tělo – pokud se cítíte velmi unavení už po mírné aktivitě, vaše tělo potřebuje čas. Dopřejte si proto ještě pár dní regenerace, dokud nebudete fit.
Jak se po nemoci dostat zpět do formy?

Pokud jste úspěšně prošli všemi třemi ukazateli, můžete se vrátit do posilovny. Dodržujte však těchto pár rad, abyste předešli onemocnění v důsledku oslabené imunity.

  • Začněte pomalu a postupně. Pokud dodržujete stanovený tréninkový plán, vraťte se do týdne předtím, než jste onemocněli.
  • Zvyšte příjem ovoce a zeleniny. Dopřejte svému tělu dostatek vitamínů a minerálů, které podporují imunitní systém. Dejte si Ginger Shot a nezapomínejte jíst 3 až 5 porcí ovoce nebo zeleniny denně.
  • Dodržujte alespoň 7 hodin spánku.
  • Přestaňte cítit vinu. Je normální, že člověk onemocní, a proto neohrožujte svůj imunitní systém tím, že se příliš rychle vrhnete na trénink a cvičení. Dopřejte si čas. Vaše tělo se vám odvděčí později.

Jak často jste nemocní vy? Stává se vám, že onemocníte a musíte vynechat pár dní tréninku? Nebo vám sport posílil imunitu natolik, že jste již delší dobu neleželi s horečkou v posteli? Napište nám, jaké doplňky výživy doplňujete v době nemoci. Pokud vás tento článek obohatil o nové informace, podpořte ho sdílením.

Zdroje:

[1] Robert Yang - Don´t let sickness derail yourt progress – https://www.t-nation.com/training/dont-let-sickness-derail-your-progress

[2] Edward R. Laskowski - Is it ok to exercise if I have cold? – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/expert-answers/exercise/faq-20058494

[3] Graham Worall - Common cold – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215607/

[4] Common colds overview – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279543/

[5] MedlinePlus - Earache – https://medlineplus.gov/ency/article/003046.htm

[6] Mohammad Hosein Taziki, Nasser Behnampour. A Study of the Etiology of Referred Otalgia – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3846197/

[7] Jillian Kubala - Working out while sick: Good or Bad? – https://www.healthline.com/nutrition/working-out-while-sick

[8] ESCMID Sore Throat Guideline Group, Pelucchi C, Grigoryan L, Galeone C, Esposito S, Huovinen P, Little P, Verheij T. - Guideline for the management of acute sore throat. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22432746

[9] Ryan Andrews - Exercise when sick: Should you sweat it out? Or rest and recover? – https://www.precisionnutrition.com/working-out-when-sick

[10] How is body temperature regulated and what is fever? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072641/

[11] Natalie A. Dick, Jason J. Diehl - Febrile Illness in the Athlete – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4000470/

[12] Matthew J. Martin, Tim W. Harrison - Causes of chronic productive cough: An approach to management – http://www.resmedjournal.com/article/S0954-6111(15)30001-9/

[13] Stephen A. Martin, Brandt D. Pence,Jeffrey A. Woods - Exercise and Respiratory Tract Viral Infections – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2803113/

[14] Eric Cressey - Sick Happens: The Complete Guide to Maintaining Muscle When You’re Sick– http://romanfitnesssystems.com/articles/staying-fit-when-sick/

[15] Energy metabolism, nitrogen balance, and substrate utilization in critically ill children – https://www.researchgate.net/publication/11667698_Energy_metabolism_nitrogen_balance_and_substrate_utilization_in_critically_ill_children

[16] When am I ready to exercise again after I’ve been sick? – https://www.health24.com/Fitness/Exercise/Exercise-and-health/when-am-i-ready-to-exercise-again-after-ive-been-sick-20180524

[17] Field CJ1, Johnson IR, Schley PD. - Nutrients and their role in host resistance to infection. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11781377

[18] Schwager J1, Schulze J. - Modulation of interleukin production by ascorbic acid. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9656430

[19] Hemilä H - Vitamin C and common cold incidence: a review of studies with subjects under heavy physical stress. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8858411

[20] Hemilä H, Douglas RM. - Vitamin C and acute respiratory infections. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10488881

[21] Prinz W, Bortz R, Bregin B, Hersch M. - The effect of ascorbic acid supplementation on some parameters of the human immunological defence system. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/914459

[22] Meydani SN, Barklund MP, Liu S, Meydani M, Miller RA, Cannon JG, Morrow FD, Rocklin R, Blumberg JB. - Vitamin E supplementation enhances cell-mediated immunity in healthy elderly subjects.

[23] Meydani SN, Meydani M, Blumberg JB, Leka LS, Siber G, Loszewski R, Thompson C, Pedrosa MC, Diamond RD, Stollar BD. - Vitamin E supplementation and in vivo immune response in healthy elderly subjects. A randomized controlled trial. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9134944

[24] Han SN, Meydani M, Wu D, Bender BS, Smith DE, Viña J, Cao G, Prior RL, Meydani SN. - Effect of long-term dietary antioxidant supplementation on influenza virus infection. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11034223

[25] Hyeyoung Kim - Glutamine as an Immunonutrient – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3220259/

[26] Ziegler TR - Glutamine supplementation in cancer patients receiving bone marrow transplantation and high dose chemotherapy. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11533316

[27] Karinch AM, Pan M, Lin CM, Strange R, Souba WW - Glutamine metabolism in sepsis and infection. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11533308

[28] Prasad AS, Fitzgerald JT, Bao B, Beck FW, Chandrasekar PH. - Duration of symptoms and plasma cytokine levels in patients with the common cold treated with zinc acetate. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10929163

[29] Al-Nakib W, Higgins PG, Barrow I, Batstone G, Tyrrell DA. - Prophylaxis and treatment of rhinovirus colds with zinc gluconate lozenges. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3440773

[30] Mossad SB, Macknin ML, Medendorp SV, Mason P.- Zinc gluconate lozenges for treating the common cold. A randomized, double-blind, placebo-controlled study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8678384

[31] Joe Leech - 11 Proven Health Benefits of Ginger – https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger

[32] Ponmurugan Karuppiah, Shyamkumar Rajaram - Antibacterial effect of Allium sativum cloves and Zingiber officinalerhizomes against multiple-drug resistant clinical pathogens – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/

[33] Chang JS, Wang KC, Yeh CF, Shieh DE, Chiang LC. - Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23123794

[34] Park M, Bae J, Lee DS. - Antibacterial activity of 10-gingerol and 12-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18814211/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *