Trénujte jako Dwayne „The Rock“ Johnson

Trénujte jako Dwayne „The Rock“ Johnson

Jméno Dwayne „The Rock“ Johnson snad není třeba nikomu představovat. Je to americký profesionální wrestler a herec, který velmi dobře ví, co to stojí dostat se na vrchol. Poznejte jeho tajemství úspěchu, které můžete aplikovat i na svůj život a přiblíží vás k vašim fitness i životním cílům.

Dwayne Johnson
Autor fotografie: David Shankbone
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dwayne_The_Rock_Johnson_2009_street_portrait.jpg

Jsou 4 hodiny ráno a slunce teprve začíná vycházet nad luxusními Landmark Ranch Estates, na Floridě. Většina rezidentů žijící v této obytné oblasti – včetně NFL cornerbacka jménem Asante Samuel a New York Jets wide receiver-a jménem Brandon Marshall – jsou v jejich multimiliónový domech stále ukrytí v posteli, aby zachytili ještě pár cenných hodin spánku. Zatímco většina lidí v této oblasti ještě nevstává, hollyvoodská superstar a profesionální zápasník na poloviční úvazek Dwayne „The Rock“ Johnson je už nejméně půl hodinu na nohou, natahuje si svaly, obléká oblečení na cvičení, aby se připravil na svůj tradiční ranní rituál. Když vstoupí na verandu, zhluboka se nadechne, aby naplnil plíce čerstvým vzduchem Floridy, a usměje se.

Jakmile se začnou pouliční světla vypínat, 43 -letý Dwayne už dupe po šedých štěrkovitých stezkách, běží podél vysokých palem. Hudba mu řve ze sluchátek, a uvědomuje si, že ho někdo může nazvat šíleným, ale jak sám tvrdí, toto je odhodlání, které ho drží ve formě, a které z něj udělalo jednoho z nejvyhledávanějších akčních hvězd.

Každodenní ranní kardio je pouze malé ozubené kolečko v jeho dobře naolejovaný stroji, který je rock tréninkový režim. Aby dosáhl tuto postavu, strávil většinu života pracováním na ní. Svědomitě se drží přísného tréninkového a stravovacího plánu. Abyste plně ocenili, jak tvrdě na sobě pracuje, a v jaké perfektní kondici na jakoukoli roli se nachází, podívejte si jeho pohyb po 24 hodin.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

The Rock a jeho ranní šílenství

Johnsonův běh je intenzivní. Jeho tílko je tak mokré od potu, že by se dalo ždímat. Ale ještě je daleko od vyčerpání. Ve skutečnosti se tímto cítí kompletně posílen. Zatímco nápad vstát brzy, kvůli nějakému rannímu cvičení se jeví jako noční můra pro většinu lidí, Dwayne věří, že trénování na přelomu svítání ho správně nastaví po zbytek celého dne. „Miluji ranní tvrdé tréninky takto brzy, abych začal den správnou nohou, a to psychicky i fyzickyříká.

V závislosti na tom, pro jakou roli trénuji, si obvykle dám 30-50 minut na eliptickém trenažéru. Je to hned první věc, až pak sním snídani.

Když se zmiňuje o svém ranním jídle, na jeho tváři se mu zableskne milionový úsměv. Pokud existuje něco, co ho baví více než trávení času v posilovně a pobavení fanoušků – ať už je na stříbrném plátně nebo v zápasnický ringu – tak je to jezení. Samozřejmě, vždy se ujistí, že cokoliv co do těla dá, mu pomůže při podávání nejlepších výkonů.

„Jezte moudře. Obecně jím 5 jídel denně. Jsem vždy připraven, organizovaný a vše mám naplánované dopředu podle toho, co chci dosáhnout. Obvykle začínám den hovězím a ovesnými vločkami na snídani, „vysvětluje, zatímco hází jídlo do úst. „Další hlavní jídla v mé stravě zahrnují kuře, steak filety, vaječné bílky, ovesné vločky, brokolici, platýzy, rýži, pečený brambor, listové saláty, papriky, houby a cibule a pak kaseinový protein.“

Dwayne Johnson
Autor fotografie: Simon Q.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Rock_vs_John_Cena.jpg

Třískání závažím

Později sedí v své oblíbené floridské posilovně na ploché lavičce se dvěma 45 kg jednoručkami. Kromě hrstky ranních ptáčat cvičících dřepy, mrtvé tahy a plyometrické cviky, je posilovna prakticky prázdná. Doprovází ji jen zvuk čtyř velkých repráků. Když žijete chaotický a zaneprázdněný život jako Johnson, klidný čas může být velmi vzácný. S nikým v okolí, kdo by jej obtěžoval nebo si ptal autogram, se může plně soustředit na to, aby dal do železa vše, co je pro něj centrem jeho často bláznivého života.

Trénink je moje terapie a je to levnější než psychiatr. Upřímně, nedokážu si představit život bez tréninku a pro dosažení výsledků – jako při všem v životě, obzvláště při trénování – neexistuje žádná náhrada za tvrdou práci.

„Po snídani se dám do práce s pěkným tréninkem a třískáním závaží – epická bolest, epické výsledky. Kladu důraz na „spolu zvítězíme“ a „tréninkem k pokroku“, takže to sdílím i prostřednictvím sociálních médií. Starám se o trénink jako o metaforu života – nadšení, odhodlání, touha, pracovní etika, úspěch a selhání – vše v životě beru.“ 

Johnson určitě věří v praktikování toho, co hlásá. A to zejména, když přijde na čas v posilovně. Namísto následování mnoha tréninkových rutin, upřednostňuje následování odzkoušeného a ověřeného kulturistického modelu zvedání těžkých vah pravidelně, takže stále má svalové zisky.

„Trénuji 6 dní v týdnu a obvykle ráno, ale vždy to závisí od mého rozvrhu. Někdy trénuji i večer,“ říká. „Ale jednoznačně preferuji ranní trénink. Na trénincích odděluji části těla: nohy, záda, hrudník, biceps a triceps. Kombinuji jednoručky, velkou činku, lana a stroje.“

Dwayne Johnson
Autor fotografie: Simon Q.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Rock_2012.jpg

Můj trénink se konstantně mění a přizpůsobuje, ale většinou dělám 4 série po 12 opakování s odpočinkem 60-90 sekund. Nehraji si v posilovně. Vždy se snažím, abych byl nejtvrdší trénující člověk v místnosti, a ujišťuji se, že třískám, abych zasáhl do mých nejlepších schopností.

Vždy fit pro film

Trénování neznamená pro Dwayna pouze to, aby vypadal dobře bez trička. Trénuje intenzivně, takže dokáže udělat tolik kousků jak je jen fyzicky možné a vypadají co nejrealističtější. Ve filmovém trháku „Furious 7“ a katastrofickém filmu „San Andreas“, byl Johnson zapojen do několika zábavných a fyzicky náročných kousků. Jak vysvětluje během popíjení velkého hrnku kávy po jeho brzkém tréninku, měl rázný tréninkový plán pro loňský film „Hercules“, který ho dostal do dobré formy pro jeho následující úkoly.

„Štěstím je, že tyto filmy navázaly na film Hercules, což byl úkol, kvůli kterému jsem trénoval a pracoval tak tvrdě jako ještě pro nic jiného. Bylo to 8 měsíců bouchání a třískání,“ vzpomíná. „Žil jsem sám a uzamkl jsem se daleko v Budapešti na 6 měsíců během natáčení filmu Hercules a pak následovalo Furious 7 a San Andreas.“

Kvůli filmu San Andreas musel značně změnit trénink, aby byl schopen zvládnout roli, kterou devastující zemětřesení v Californii vyžaduje. To nebyl snadný úkol.

V San Andreas hraji prvního respondenta mezi LA hasiči, a bylo neuvěřitelně vzrušující pracovat s těmito chlapy a sladit trénink a stravu, abych zápas do tohoto charakteru,“ vysvětluje. „Tato role vyžaduje hodně core síly, hodně jsem trénoval s lanem, měl jsem vodní tréninky a tréninky s vlastní vahou. Velmi jsem si to užil a můj respekt pro chlapy, kteří dělají tuto práci, enormně vzrostl. Jsou to skuteční hrdinové v pravém slova smyslu.“

Ve filmu Furious 7 Dwayne věděl, že ho čeká srovnávání s Jasonem Stathama, pokud jde o fyzický vzhled. Přestože je Johnson zvyklý být největším a nejhorším mužem na place, byl šťastný, že mohl sdílet záři reflektorů se Stathama v jejich epických bitvách.

„Bitva, kterou jsem měl s Jasonem Stathama v úvodní scéně, byla skutečně o něčem jiném. Bylo to velmi zvláštní. Během těch všech let jsem měl příležitost bojovat s mnoha muži s výbornou reputací, pokud jde o „hollywoodské tuhé chlapce“, akční chlapce a mužské akce, ale Jason Statham byl opravdu řádný kus. Při vší úctě vůči chlapům, se kterými jsem bojoval v minulosti na plátně,“ říká Johnson. „To, co Jason přináší je autenticita. On to ne jen hraje, když bojuje, on je naprosto důvěryhodný. Jason je skutečně tvrdý chlap, věřte mi.“

Když se den končí

Když se den blíží ke konci, The Rock řídí svůj gigantický Ford F-150, taková „černá gorila“, dlouhou klikatou cestou do svého sídla. Přestože je známý svým nakažlivým charismatem, Dwayne je při přechodu přes sousedství tichý a zamyšlený. Konečně, většina lidí nedostane šanci žít své sny a být akční hvězdou, nebo si nenajde čas a nedostane se do životní formy. Přesto, The Rock postavil kariéru právě na tomto. Je to něco, co dělá rád a něco, co neustále zlepšuje.

Johnson zas a znovu ukázal, proč se nikdo nepřiblíží k jeho levelu, když hraje nepřekonatelného akčního hrdinu. „Miluji to“, říká s obrovským úsměvem na tváři. „Vytváření a udržování těchto druhů postav vyžaduje pozornost vůči detailům, protože někdy musíte ubrat nebo naopak- přidat kardio, trénovat dvakrát denně nebo přijímat více či méně kalorií. Je to vždy o konstantním stavu proudění, které to dělá skutečně vzrušujícím.“

Dwayne The Rock Johnson a jeho tréninkový plán

Celé roky Dwayne Johnson pracoval na tom, aby dosáhl tělo, jaké chtějí mít muži, a ke kterému chtějí být ženy blíž. Nicméně tajemství jeho úspěchu je skutečně jednoduché: zvedá těžké váhy, trénuje tvrdě a často. Podívejte se na jeho ukázkový tréninkový plán, a pokud máte odvahu, vyzkoušejte ho, nebo si ho přizpůsobte pro dosažení vašich cílů.

DEN 1: NOHY

• Kardio: 30 – 50 minut

• Výpady do chůze s velkou činkou: 4 série, 25 opakování

• Leg press: 4 série, 25 opakování

• Protahováním bérce v sedě (leg extension): 3 série, 20 opakování

• Dřep s obouruční činkou: 4 série, 12 opakování

• Hacken dřep: 4 série, 12 opakování

• Hacken dřep na jedné noze: 4 série, 12 opakování

• Rumunský mrtvý tah: 4 série, 10 opakování

• Zakopávání na přístroji v sedě: 3 série, 20 opakování

• roznožování: 4 série, 12 opakování

DEN 2: ZÁDA

• Kardio: 30 – 50 minut

• Přítahy v sedě přes horní kladku: 4 série, 12 opakování

• Krčení ramen s velkou činkou: 4 série, 12 opakování

• Přítahy v předklonu jednoruční činky: 4 série, 12 opakování

• Mrtvý tah s obouruční činkou: 3 série, 10 opakování

• Shyby se širokým úchopem: 3 série do selhání

• Zvedání ramen s jednoručními činkami: 4 série, 12 opakování

• Obrácené přítahy na záda: 3 série do selhání

• Hyperextense: 4 série, 12 opakování

DEN 3: RAMENA

• Kardio: 30 – 50 minut

• Tlaky na ramena s jednoručkami: 4 série, 12 opakování

• Military press ve stoje: 4 série, 12 opakování

• Předpažování s jednoručkami: 4 série, 12 opakování

• Rozpažování: 4 série, 12 opakování

• Stahování kladky nadhmatem: 4 série, 15 opakování

• Upažování v předklonu na kladce: 4 série, 12 opakování

DEN 4: RUCE / BŘICHO

• Kardio: 30 – 50 minut

• Bicepsových zdvih s jednoručkami: 4 série, 15 opakování

• Nárazové zdvih s jednoručkami: 4 série, 15 opakování

• Bicepsových zdvih na lavičce v předklonu: 4 série do selhání

• Tricepsové stahy horní kladky: 4 série, 15 opakování

• Tricepsové extenze zponad hlavy: 3 série, 15 opakování

• Kliky na bradlech: 3 série do selhání

• Zvedání nohou ve visu: 4 série, 20 opakování

• Přítahy ramen k pánvi s úchopem lana přes horní kladku vkleče: 4 série, 20 opakování

• Ruský twist: 4 série 20 opakování

DEN 5: NOHY

• Kardio: 30 – 50 minut

• Výpady do chůze s velkou činkou: 4 série, 25 opakování

• Leg press: 4 série, 25 opakování

• Protahováním bérce v sedě (leg extension): 3 série, 20 opakování

• Dřep s obouruční činkou: 4 série, 12 opakování

• Hacken dřep: 4 série, 12 opakování

• Hacken dřep na jedné noze: 4 série, 12 opakování

• Rumunský mrtvý tah: 4 série, 10 opakování

• Zakopávání na přístroji v sedě: 3 série, 20 opakování

• Roznožování: 4 série, 12 opakování

DEN 6: HRUDNÍK

• Kardio: 30 – 50 minut

• Bench press s velkou činkou: 4 série, 12 opakování

• Tlak na šikmé lavičce s jednoručkami: 4 série, 12 opakování

• Tlak na rovné lavičce s jednoručkami: 4 série, 12 opakování

• Obouruční stahování kladky na lavičce: 4 série do selhání

• Kladivové tlaky na lavičce: 4 série, 12 opakování

Extra:

• Obouruční stahování protisměrné kladky ve stoje: 4 série, 12 opakování

• Kliky na bradlech: 4 série do selhání

DEN 7: ODDECH

Stravování s Dwaynem

The Rock tvrdí, že zvedání těžkých vah a tvrdý trénink je pouze polovina boje při budování svalů. Musíte konzumovat i správné jídlo. Pokud netrénuje pro roli jako Hercules, kvůli které jedl 7 proteinových jídel denně, dodržuje 5 jídel denně ve svém stravovacím režimu.

Jídlo 1

• Steak ze svíčkové – 280 gramů

• 2 hrnky ovesných vloček

• 3 vaječné bílky

• 1 vejce

• Melounová šťáva – 1 pohár 

Jídlo 2

• 2 kuřecí prsa

• 2 papriky

• 2 houby

• 3 hrnky brokolice

• 1 proteinový nápoj

Jídlo 3

• Losos – 220 gramů

• 8 špiček chřestu

• 2 vejce

• 2 hrnky rýže

• 3 hrnky brokolice

Jídlo 4

• Steak ze svíčkové – 280 gramů

• 3 pečené brambory

• 8 špiček chřestu

• 1 sklenice čerstvě odstavených pomeranče

Jídlo 5

Kaseinový protein 20 gramů

• 10 vaječných bílků (s paprikami, houbami a cibulí)

Dwayne Johnson
Autor fotografie: Simon Q.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:WWE_Wrestlemania_28_-_The_Rock_vs_John_Cena.jpg

Zaujal vás Dwayne „The Rock“ Johnson? Prohlédněte si naše Fitness Facts. 

Co si myslíte o jeho postoji k životu? Inspiroval vás? Podělte se s námi v komentářích o své názory na tohoto charismatického herce. V případě, že se vám článek líbil nebo vás inspiroval, neváhejte a podpořte ho sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *