Fitness recept: Nadýchaná italská focaccia s rajčaty a olivami

Fitness recept: Nadýchaná italská focaccia s rajčaty a olivami

S dnešním chuťově vyladěným receptem se přesuneme až do sluncem zalité Itálie. Tentokrát jsme si pro vás připravili lahodnou focacciu z kynutého těsta, kterou zvládne připravit i úplný kuchařský začátečník. Odměnou vám bude krásně nadýchané pečivo s kousky oliv a cherry rajčat, které k dokonalosti dotáhne voňavý rozmarýn. Pak už je jen na vás, jestli budete tento italský chléb podávat jen s olivovým olejem nebo si ho vychutnáte se salátem či polévkou. 

Na přípravu potřebujeme:

  • 260 g hladké špaldové mouky 
  • 220 ml vlažné vody 
  • 100 g cherry rajčat 
  • 50 g černých oliv 
  • 2 PL (20 ml) olivového oleje
  • 2–3 větvičky čerstvého rozmarýnu (můžete použít i sušený rozmarýn)
  • 5 g jemné soli 
  • 1 ČL třtinového cukru 
  • ½ balíčku sušeného droždí (4 g) 
  • ½ ČL hrubozrnné soli
focaccia ingredience

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Postup:

Nachystáme si větší mísu, ve které smícháme mouku, jemnou sůl, sušené droždí, cukr a nadrobno nasekanou jednu větvičku rozmarýnu. Přilijeme vlažnou vodu a vypracujeme si lepivé těsto. Jakmile máme hotovo, potřeme si ho v míse jednou lžící olivového oleje. Mísu i s těstem přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. 

Přibližně po hodině a půl těsto zdvojnásobí svůj objem. V tu chvíli s ním můžeme pracovat dál. Vytáhneme ho z mísy a položíme na plech (náš měl velikost 36 x 27 cm) vyložený pečícím papírem. Pak ho potřeme druhou lžící olivového oleje a prsty rozprostřeme po celém plechu. Opět odložíme a necháme 30 minut kynout. Pak do focaccie jemně vtlačíme olivy překrojené na půl a cherry rajčata nakrájená na menší kousky. Na závěr focacciu posypeme hrubozrnnou solí a zbylými lístky rozmarýnu. 

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 25 minut (dozlatova). Po vytažení necháme alespoň chvíli vychladnout, až pak rozkrájíme a podáváme.

Náš tip: Focaccia chutná skvěle k polévkám, salátům nebo jen tak samotná s olivovým olejem. 

Nadýchaná italská focaccia s rajčaty a olivami
Nutriční hodnoty
1 kousek (celkem 12 kusů)
Kalorie97 
Bílkoviny3,2 g
Sacharidy15,3 g
Tuky2,6 g

Videorecept na nadýchanou italskou focacciu s rajčaty a olivami

Tato lahodná focaccia vás svou chutí i vůní přenese rovnou do prosluněné Itálie. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že si spojení oliv, cherry rajčat a voňavého rozmarýnu v kombinaci s nadýchaným těstem zamilujete. 

Neváhejte a sdílejte s námi vaše výtvory na sociálních sítích označením #gymbeamcz.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *