Jak si užít aktivně léto i v horkém počasí?

Jak si užít aktivně léto i v horkém počasí?

Letní počasí nás táhne ven, abychom si naplno užili sluncem zalité dny. Ne každému se však chce nebo ne každý uchopí aktivitu v létě za ten správný a bezpečný konec. Jedním z nepříznivých faktorů bývají i pořádná vedra, která mohou být problémem v případě, že chceme zůstat aktivní a udržet si naše pracně budované sportovní zvyky.

Pro naši fyzickou pohodu je proto důležité najít způsoby, které nám pomohou hýbat se i během léta. Naštěstí má každý problém řešení. Proto jsme pro vás v tomto článku připravili několik tipů, díky kterým zvládnete zůstat v pohybu a naplno využijete aktuální sezónu horkých měsíců. Ať už jde úpravu tréninku, vodní aktivity nebo sportování v době, kdy je venku nejméně horko. Tak se pohodlně usaďte, čtěte dál a užijte si pohodové léto v aktivní vlně.

Jak si užít aktivně léto i v horkém počasí?

Respektujte sílu slunce a nezapomeňte se chránit

Dříve, než se pustíme do rozpisu jednotlivých letních aktivit a tipů, je důležité zmínit, abyste v létě respektovali sílu slunce. Velmi snadno se totiž dokážete spálit nebo vám může být nevolno z horka v kombinaci s nedostatečným pitným režimem.

Jak si ve zdraví užít letní aktivity?

Obecně se doporučuje, abyste v létě nezapomněli hlavně na: [19 – 20][24 – 25]

  • opalovací krém s vhodným SPF faktorem. Jeho hodnotu najdete většinou na obalu jednotlivých přípravků a udává stupeň ochrany před slunečním zářením. Mezi obecná doporučení patří opalovací krém s SPF faktorem na úrovni 30 až 50, který můžete boostnout i doplňkem na podporu zdravé pokožky.
  • sluneční brýle a pokrývku hlavy, například v podobě kšiltovky, která nás ochrání před přímým slunečním zářením
  • dostatečný pitný režim, který se opírá o obecná doporučení odborníků z Institute of Medicine of the National Academies a který říká, že ženy by měly vypít alespoň 2,7 litru vody denně (přibližně 11 sklenic), zatímco u mužů je to 3,7 litru (přibližně 15 sklenic). Dalším doporučením bývá 30 – 45 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti s tím, že v létě tato potřeba bývá vyšší. Dobrým indikátorem je v tomto směru barva moči, která by měla být světlá. Zároveň se nedoporučuje pít alkohol nebo nápoje s kofeinem, které mohou přispět k větší dehydrataci.
  • nezapomeňte na elektrolyty, které ztrácíme pocením. Jedná se například o chloridy, hořčík, sodík a další důležité minerální látky. V případě déle trvající aktivity je tak vhodné sáhnout po iontovém nápoji, který ztrácené elektrolyty spolehlivě doplní a postará se tak o optimální fungování našeho organismu během výkonu. V případě vytrvalostních sportovců je skvělou volbou sportovní nápoj FueRide a siloví sportovci zase určitě ocení iontový nápoj FueIntra Workout.

Kromě toho se snažte níže zmiňované tipy přizpůsobit podle toho, jaké je venku počasí. V případě nesnesitelných veder a dusna nedoporučujeme fyzickou aktivitu za každou cenu. Zkuste spíše poslouchat své tělo a udržujte se v pohybu hlavně tehdy, když vám to dovolí i venkovní teplota.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Dejte přednost fyzickému pohybu a běžné aktivitě

Co si budeme povídat, možností, jak si dnes usnadnit transport, je dnes poměrně dost. Ať už se jedná o pohodlné eskalátory v nákupním centru, elektrické koloběžky nebo klimatizované auto. Právě to bývá nejen v létě oblíbeným prostředkem, který nám pomůže s rychlým a pohodlným přesunem z bodu A do bodu B. Jsou mezi námi lidé, kteří ho využívají pouze v nutných případech, ale i tací, kteří si bez něj už nedokážou představit pohyb městem. Pokud patříte do druhé skupiny, zkuste používání auta trochu omezit. Krásné letní počasí je přece jako stvořené k pohybu. Jak na to?

1. Jděte pěšky nebo na kole a auto či elektrickou koloběžku nechte doma

Pokud je to ve vašem případě možné, zkuste se zítra vydat do práce pěšky nebo na kole, které vám přidá na rychlosti a v případě koše na něm snadno odvezete i menší nákup. 10minutové dojíždění autem sice potrvá o něco déle, ale snadno vám pomůže zůstat v pohybu. V případě, že to máte do práce daleko, zkuste auto ignorovat alespoň tam, kde k tomu vidíte prostor. Pokud máte například zítra na seznamu povinností malý nákup, jděte do obchodu pěšky nebo znovu využijte kolo. Své nohy můžete využít i během polední procházky, kdy si jídlo nemusíte objednat, ale klidně se na denní menu projděte pár minut do nejbližší restaurace.

No a když už musíte využít auto, zkuste zaparkovat o něco dál, abyste se prošli alespoň trochu. Skvěle to funguje například na velkých parkovištích před supermarkety, kde od svého auta ke vchodu a zpět můžete udělat pěkných pár desítek či stovek kroků. Při aplikování těchto tipů se pak snadno může stát, že váš krokoměr na hodinkách či v mobilu večer místo čísla 200 ukáže hodnotu v tisících, která vám potvrdí, že jste na správné cestě udržet se v pohybu. [1]

Chůze je navíc skvělým prostředkem, který vám může pomoci zhubnout. Více vám prozradí článek Jak zhubnout rychle pomocí chůze?

Jděte pěšky nebo na kole a auto či elektrickou koloběžku nechte doma

2. Upřednostněte schody před eskalátory a výtahem

Stejně pohodlné jako přesun autem bývají i eskalátory, které využíváme často v nákupních centrech. V tomto směru se však nemůžeme vymlouvat ani na horko, jelikož prostory v letních měsících bývají klimatizované. Je to tedy čistě otázka pohodlí, které lze snadno omezit. Téměř všude, kde jsou eskalátory, se totiž najdou i klasické schody. Zkuste je upřednostnit, což vám snadno pomůže zvýšit počet denních kroků. Rovněž lze ignorovat i výtah v případě, že se vracíte do bytu a raději dáte přednost schodům. Přirozený pohyb je totiž jedním z nejdůležitějších faktorů při hubnutí. [2]

3. Nevyhýbejte se domácím pracím

Léto je zároveň skvělým obdobím, kdy se můžeme věnovat pracím kolem domu. Skvělou fyzickou aktivitu nabízí hlavně dvůr nebo zahrada. Ať už jde o sečení trávníku, sázení, zalévání nebo sklizeň. V souvislosti s tím můžete navázat na další fyzickou aktivitu, kterou je zavařování. Nejen v domě, ale také v bytě se pak můžete pustit do jedné z nejdůležitějších činností, kterou je úklid.

Vysávání, mytí podlahy nebo čištění koupelny možná nejsou zrovna nejpopulárnější aktivity, ale spolehlivě vás udrží v pohybu stejně, jako příprava chutného oběda. Více se hýbat vám může pomoci i domácí mazlíček v podobě psa. Pokud si ho pořídíte, nový chlupatý kamarád vás udrží v pohybu během pravidelného venčení nebo honění po dvoře. Dříve však samozřejmě zvažte všechny aspekty, které s sebou vlastnictví pejska přináší. [3]

Využijte sezónu letních sportů

Zřejmě nic neudrží člověka v pohybu spolehlivěji než sportovní aktivity. A těch je v létě opravdu kvantum. Jedná se tedy o ideální období, kdy zároveň můžete vyzkoušet něco nového a užít si krásné počasí. Vodní sporty jsou navíc skvělým prostředkem, jak se zchladit během horka. I tak je však u nich nutná ochrana před sluncem a dodržování dalších pravidel, která jsme si zmínili výše.

1. Vodní sporty

Jednou z cest je prozkoumat možnosti vodních sportů, kde základ tvoří plavání, které kromě zábavy může být také docela slušná makačka. Zapojujeme během něj mnoho svalových skupin a v závislosti na technice dokážeme aktivovat i takové svaly, které nevyužíváme běžně nebo pravidelně. Během plavání pracují hlavně ramena, břicho, celá záda, hrudník, předloktí, hýžďové svaly či hamstringy. Ve výsledku se tak jedná o efektivní prostředek pro celotělový trénink, který navíc pomáhá budovat sílu, vytrvalost a rychlost. [4]

Na plavání v létě může perfektně navázat například kajakování nebo paddleboarding. Kajakování je skvělá aktivita, která vás rozhýbe a prozkoumáte díky ní i různé vodní plochy či pobřeží. Zároveň se dá snadno spojit s příjemným výletem, který v případě většího kajaku nebo loďky můžete absolvovat s rodinou či přáteli. Pokud chcete něco náročnějšího, oblíbenou letní volbou je paddleboarding, který prověří vaši rovnováhu a sílu core.

Ať už se rozhodnete pro jedno nebo pro druhé, obě tyto aktivity lze provádět ve skupinách nebo individuálně a jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé. Ale pokud hledáte něco adrenalinovějšího, skvělou volbou bude rafting, který můžete absolvovat ve skupině vašich známých. Umožní vám užít si spojení klidných pasáží, které střídá divoká voda. Zároveň při něm zapojujete několik svalů horní části těla. [5]

Kajakování je oblíbená letní aktivita

2. Míčové hry

Pokud vás nelákají vodní sporty, léto je ideální i na míčové hry pod širým nebem. Mezi oblíbené patří plážový nebo klasický volejbal, fotbal či basketbal. Všechny tyto míčové hry navíc spojuje celá řada různých benefitů, o kterých více hovoří výzkumy. Studie z roku 2018 zjistila, že týmové sporty jako házená či fotbal mají pozitivní vliv na pevnost kostí. Lidé, kteří je pravidelně hrávali, měli vyšší minerální hustotu kostí v porovnání s nesportujícími. Výzkum publikovaný v knihovně National Library of Medicine zase ukázal, že hraní basketbalu zlepšuje základní pohybové dovednosti, motoriku, koordinaci, flexibilitu a vytrvalost. Míčové hry jsou navíc skvělým časem, jak se setkat s kamarády. [6 – 7]

3. Raketové sporty

Pokud vás neosloví míčové hry, vaše léto se může rozhýbat i díky raketovým sportům. Ať už si vyberete squash, tenis, ping pong nebo badminton. Každý z nich vás zabaví, udrží v kondici a příjemným bonusem je i celá řada různých zdravotních benefitů plynoucích z pohybu a samotného sportu. Například studie publikovaná na British Journal of Sports Medicine zjistila, že raketové sporty vám mohou pomoci déle žít. Bylo v ní zahrnuto více než 80 tisíc účastníků a trvala 9 let. Ukázala, že lidé, kteří pravidelně hrávali raketové sporty, včetně tenisu, squashe a badmintonu, měli o 47 % nižší úmrtnost. Tento benefit se navíc vztahuje k pohybu obecně, takže je určitě zajímavou motivací k aktivitě. [8 – 9]

4. Další letní sportovní aktivity

V případě, že nepatříte k fanouškům výše zmiňovaných sportů, stále máte dostatek možností, jak se v létě udržet v pohybu. Jedna z prvních a velmi oblíbených je jízda na kole, která v závislosti na intenzitě může být buď lehkou, nebo náročnou aktivitou. Tempo si samozřejmě určíte podle sebe a ve spojení s příjemným počasím vám nic nebrání vydat se na výlet, během kterého navíc můžete objevit zajímavá místa. Kromě pálení kalorií se s cyklistikou pojí i psychohygiena v podobě zlepšení nálady nebo hladiny cholesterolu. Podle několika studií totiž cyklistika dokáže zvýšit hladinu dobrého (HDL) a snížit hladinu špatného (LDL) cholesterolu. [10 – 12]

Pokud vás zajímá, proč byste měli vyrazit na kolo hned zítra, přečtěte si náš článek Cyklistika zpevní nohy, zadek a pomůže s hubnutím. Co ještě dokáže?

Pro ty, kteří si dosud nenašli vztah ke kolu, zde máme i další možnosti pohybu. Vyzkoušet můžete bruslení, letní procházky či běh, který vám pomůže spalovat kalorie a udrží vaši kondici i během léta. Pokud s ním začínáte, určitě si přečtěte náš článek Jak začít běhat? Jednoduchý návod i pro úplné začátečníky.

No a pokud byste chtěli své cyklistické či běžecké aktivity podpořit i nějakým doplňkem, přehled těch TOP rozebíráme v článku 11 nejlepších doplňků stravy pro běh, cyklistiku a další vytrvalostní sporty.

Cyklistika zpevní nohy, zadek a pomůže s hubnutím

Zajímavou letní sportovní aktivitou může být i vnější jóga. V praxi se jedná o cvičení, které nabízí různé styly, kde spojuje fyzické polohy, tzv. asany, dýchací techniky, meditaci či jiné techniky relaxace. Pravidelné cvičení jógy může podpořit svalovou vytrvalost, sílu, flexibilitu, ale také vnitřní klid a psychickou pohodu. [13]

V případě, že s jógou začínáte, doporučujeme vám navštívit alespoň pár kurzů někde ve vašem okolí. Pokud však chcete cvičit výlučně doma, určitě se inspirujte na YouTube, například na kanálu Yoga With Adriene. Vyzkoušet můžete i náš relaxační jóga trénink pro začátečníky. Na samotné cvičení přitom nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Stačí vám podložka, kterou si umístíte někam ven do stínu na zahradě. No a pak si samozřejmě musíte vybrat druh jógy, který vyhovuje právě vám. S výběrem vám pomůže náš článek 9 typů jógy a jejich přínos pro fyzické a duševní zdraví.

5. Turistika

Samostatnou kapitolou je v létě také turistika, která vás v rámci možností udrží v pohybu nenásilným způsobem. Zkrátka jen chodíte a trávíte příjemný čas v přírodě, který se pojí s dobrou náladou, se snížením pocitu úzkosti a negativního myšlení. Turistika je navíc podle intenzity a délky trvání vhodná téměř pro každého. Vyzkoušet můžete i chůzi s holemi, tzv. nordic walking, kde zapojíte svaly horní poloviny těla a snáze zvládnete náročnější terén. [14 – 15]

S turistikou se přitom pojí i mnoho dalších benefitů, jako například:

  • zvýšení hladiny bílých krvinek, díky kterému má pozitivní vliv na imunitní systém a celkovou odolnost organismu [16]
  • podpora funkce mozku [17]
  • zlepšení spánku [18]

K čerpání těchto benefitů a udržení se v pohybu přitom stačí, abyste si ve vašem okolí vyhledali zajímavá místa, jako například lomy, vodní nádrže, zříceniny hradů, turistické stezky či hory. Nemusíte přitom cestovat daleko a váš výlet si podle náročnosti naplánujte alespoň den předem. V teplém počasí určitě nezapomeňte na batoh, kam si uložíte lahev s vodou, nepromokavou bundu nebo alespoň mikinu v případě rychlé změny počasí a nějaký ten snack, který vás nabije dobrou energií.

Turistika na horách

Přizpůsobte počasí svou tréninkovou rutinu

Letní počasí vyžaduje také několik úprav vaší tréninkové rutiny. Pozor byste si měli dát v první řadě na vedra a netrénovat za každou cenu při vysokých venkovních teplotách. Kromě toho připomínáme i pitný režim, který jsme zmínili výše. Vyzkoušet však můžete také několik dalších tipů.

1. Trénujte ve správný čas

Nejvyšší denní teplota bývá zpravidla mezi 10:00 a 17:00, ale vždy záleží na konkrétním dni. Proto byste se v létě měli vyhnout tréninkům zejména v této době. Místo toho upravte svou rutinu tak, že si přivstanete a budete trénovat ráno, například v 6:00, kdy je teplota ještě snesitelná. V případě, že nepatříte k ranním ptákům, stále můžete trénovat i v podvečer v době, kdy se venku už postupně ochlazuje. Za ideální tréninkovou teplotu se považuje cca 20 až 22 °C, která se však ne vždy střetne s našimi možnostmi. [21]

2. Vyberte si klimatizované fitko

Vysoká teplota podle studie z roku 2021 negativně ovlivňuje svalovou vytrvalost a snižuje schopnost svalů opakovaně se stahovat (svalová kontrakce) po delší dobu. To může vést k rychlejší svalové únavě, což v konečném důsledku negativně ovlivní váš trénink. Pokud vám proto z jakýchkoliv důvodů nevyhovuje přizpůsobit si svou tréninkovou rutinu na časné ráno nebo v podvečer, tak vás stále zachrání klimatizované fitko. To můžete navštívit prakticky v jakémkoliv čase, aniž byste kvůli tréninku museli měnit svůj denní režim. Poskytne vám chladnější a komfortnější prostředí, ve kterém se můžete plně věnovat cvičení. [22]

Cvičte v klimatizovaném fitku

3. Trénink v teplých podmínkách začínejte pozvolna

Pokud se přece jen rozhodnete cvičit například doma nebo venku v teplejších podmínkách, váš tréninkový plán byste si měli nastavit tak, abyste do cvičení neskočili naplno hned po rozcvičce. Začněte pozvolna a postupně přidávejte zátěž a intenzitu. Berte ohled na to, jak se cítíte. Zpočátku si určitě všimnete, že váš výkon negativně ovlivňuje teplo, kterému se však vaše tělo postupně snaží přizpůsobit zejména pocením. Právě kvůli tomu nezapomeňte pít. Kromě toho je pro optimální výkon důležité doplňovat elektrolyty, které ztrácíme pocením, například vhodným sportovním nápojem. [23]

4. Zvolte vhodné oblečení

Komfort během letních aktivit pomáhá zajistit i vhodné sportovní, resp. funkční oblečení. To vám pomůže podpořit sportovní výkon a zároveň vám dopřeje komfort během cvičení. Měli byste si vybrat hlavně kousky, které jsou prodyšné a dobře odvádějí pot, díky čemuž umožní vaší pokožce dýchat a zároveň se chladit. Odvod potu perfektně zvládají syntetické materiály, jako je např. polyester či polyamid.

Prodyšnost zvyšují síťové prvky a různé větrací otvory. Pánové v letním počasí mohou vyzkoušet například kombinaci příjemně vzdušných šortek a funkčního trička z polyesteru, které je příjemně lehké a rychle schne. Dámy zase v horkém letním počasí mohou zvolit prodyšnou sportovní podprsenku, která jim dopřeje dostatečnou podporu. K tomu se hodí elastické a maximálně pohodlné šortky, které spolehlivě odvádějí pot a jsou vyrobeny z rychleschnoucího materiálu.

Více se o vlastnostech a výhodách tohoto typu oblečení dozvíte v článku Funkční oblečení: Proč má smysl a kdy pomůže zlepšit výkon?

Letní sportovní oblečení

Buďte aktivní i během dovolené

Recept na to, jak se v létě více hýbat, nevynechává ani dovolenou. Ta je sice časem odpočinku, ale to neznamená, že ji musíte strávit v ležící poloze u bazénu, kterou vyměníte za jediný pohyb k bufetovým stolům ve stylu all you can eat. Pokud samozřejmě nechcete, nemusíte se věnovat každodennímu hodinovému tréninku. Možná si více užijete běžný pohyb spojený s průzkumem okolí, který je nenucený. Zároveň vám vyvětrá hlavu a objevíte díky němu nová zajímavá místa. Výlety v okolí můžete vystřídat také s vodní zábavou, kterou jsme zmínili výše.

Určitě vyzkoušejte místní vodní atrakce, šnorchlování a další aktivity, které vás mohou rozhýbat. Kromě toho se můžete vydat na pěší túru, ranní běh na pláži nebo dobrodružné objevování místních uliček a kultury, například na trhu. Páry určitě ocení večerní procházku s romantickým výhledem na moře. Využít můžete také některé z výše zmiňovaných tipů jako jóga, míčové hry a podobně. Tím samozřejmě nechci říct to, abyste dovolenou prožili v jednom sportovním kruhu, ale vyzkoušet alespoň pár možností pohybu jí určitě dá o něco svěžejší pocit. Zároveň se domů nevrátíte s výčitkami, že jste to opět pouze proleželi a projedli.

Šnorchlování je oblíbená letní aktivita

Závěr

Krásné sluneční počasí a období léta je skvělým způsobem, jak zamakat a zlepšit svou kondici. Horko, grilování, párty a podobné aktivity vás sice od pravidelného pohybu mohou odradit, ale vždy se najdou možnosti, které vám pomohou zůstat v pohybu. Samozřejmě je nemusíte za každou cenu aplikovat vždy a všude, ale zkuste si vybrat alespoň pár, které začleníte do své letní sezóny již od zítra. Zároveň je naprosto v pořádku, pokud preferujete spíše interiérové aktivity, i když v létě by byla škoda omezovat se pouze na ně. Tak vyrazte za sluncem a užijte si své léto v rámci možností naplno!

Jaké sportovní aktivity u vás nesmí chybět během letních dní?

Zdroje:

[1] Jeremy Dupont - 4 Ways to Work Out in the Summer Without a Gym – https://juicery.com/blog/4-ways-workout-summer-without-gym/

[2] Michael Easter - Take the Stairs to Be Fitter and Healthier – https://www.menshealth.com/fitness/a37543099/take-stairs-fitness-comfort-crisis/

[3] Sandra Montijo - Keep on Movin’: Creative Ways to Stay Active at Home – https://greatist.com/health/how-to-stay-active-at-home#staying-active-at-home

[4] 8 benefits of swimming whatever your fitness level – https://www.swimming.org/justswim/8-benefits-of-swimming/

[5] Jakob Remmel - 10 Creative Ways to Stay Active and Healthy this Summer – https://yumuuv.com/blog/active-and-healthy-during-summer

[6] Walter Herzog - Do recreational team sports provide fitness and health benefits? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6180537/

[7] John P. DiFiori, Arne Güllich, Joel S. Brenner, Jean Côté, Brian Hainline, Edward Ryan, Robert M. Malina - The NBA and Youth Basketball: Recommendations for Promoting a Healthy and Positive Experience – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6096539/

[8] Racket Sports – https://www.nhsinform.scot/healthy-living/keeping-active/activities/racket-sports

[9] Pekka Oja, Paul Kelly, Zeljko Pedisic, Sylvia Titze, Adrian Bauman, Charlie Foster, Mark Hamer, Melvyn Hillsdon, Emmanuel Stamatakis - Associations of specific types of sports and exercise with all-cause and cardiovascular-disease mortality: a cohort study of 80 306 British adults – https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/51/10/812.full.pdf

[10] Ione Avila-Palencia, Audrey de Nazelle, Tom Cole-Hunter, David Donaire-Gonzalez, Michael Jerrett, Daniel A Rodriguez, Mark J Nieuwenhuijsen - The relationship between bicycle commuting and perceived stress: a cross-sectional study – https://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e013542.abstract

[11] Louise Ann-Leyland - The effect of cycling on cognitive function and well-being in older adults – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6388745/

[12] Manuel Chavarrias, Jorge Carlos-Vivas, Daniel Collado-Mateo, Jorge Pérez-Gómez - Health Benefits of Indoor Cycling: A Systematic Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722762/

[13] Yoga: What You Need To Know – https://www.nccih.nih.gov/health/yoga-what-you-need-to-know

[14] Gregory N. Bratman, Gretchen C. Daily, Benjamin J. Levy, James J. Gross - The benefits of nature experience: Improved affect and cognition – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169204615000286?via%3Dihu

[15] Kiera Carter - These Benefits of Hiking Will Make You Want to Hit the Trails ASAP – https://www.shape.com/fitness/cardio/benefits-hiking-will-make-you-want-hit-trails

[16] Denise Mitten, Jillisa R. Overholt - Hiking: A Low-Cost, Accessible Intervention to Promote Health Benefits – https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1559827616658229

[17] Raed Mualen - The Effect of Movement on Cognitive Performance – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2018.00100/full

[18] Lia Steakley - Having trouble sleeping? Research suggests spending more time outdoors – https://scopeblog.stanford.edu/2015/08/24/having-trouble-sleeping-research-suggests-spending-more-time-outdoors/

[19] Joseph Nordquist - How to stay healthy during summer – https://www.medicalnewstoday.com/articles/262549#sun-protection

[20] William F. Clark - Can water intake prevent CKD? A brief review of the evidence – https://www.thelancet.com/campaigns/kidney/updates/can-water-intake-prevent-ckd] Ishan Arora - Heat Vs. Comfort: Weighing The Pros And Cons Of Working Out In An AC Gym During Summer [https://www.onlymyhealth.com/ac-vs-non-ac-gym-comparison-for-working-out-in-summer-1685364861

[21] Johannus Q. de Korte, Coen C. W. G. Bongers, Maria T. E. Hopman & Thijs M. H. Eijsvogels - Exercise Performance and Thermoregulatory Responses of Elite Athletes Exercising in the Heat: Outcomes of the Thermo Tokyo Study – https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-021-01530-w

[22] The Pros and Cons of Exercising in the Heat – https://fitness-nation.net/2021/04/16/the-pros-and-cons-of-exercising-in-the-heat/

[23] Ana Isabel Laja García, Carmen Moráis-Moreno, M de Lourdes Samaniego-Vaesken, Ana M. Puga, Teresa Partearroyo, Gregorio Varela-Moreiras - Influence of Water Intake and Balance on Body Composition in Healthy Young Adults from Spain – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723835/

[24] Kris Gunnars - How Much Water Should You Drink Per Day? – https://www.healthline.com/nutrition/how-much-water-should-you-drink-per-day#how-much-you-need

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *