Usain Bolt: Jamajský sprinter, který svými výkony uchvátil celý svět

Usain Bolt: Jamajský sprinter, který svými výkony uchvátil celý svět

Usain Bolt patří k nejznámějším sportovcům planety. Na běžecké dráze překonal několik světových rekordů a za svou kariéru posbíral celkem 8 zlatých olympijských medailí. Když skončil se závodním běháním, nazul kopačky a vyzkoušel si kariéru fotbalisty. Jak tento fenomenální sportovec trénoval a jedl v době své největší slávy? I na to odpoví dnešní článek.

Kdyby Bolt dal přednost kriketu, svět mohl být o jeho fenomenální výkony ochuzen

Usain Bolt
Autor fotografie: Fernando Frazão
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Usain_Bolt_9th_Gold_Olympics_2016.jpg

Usain St. Leo Bolt se narodil 21. srpna roku 1986 ve městě Sherwood Content, kde vyrůstal se svým bratrem a sestrou. Už v dětství byl velice aktivní a svou přebytečnou energii vybíjel zejména hraním kriketu nebo fotbalu. Již v útlém věku se stal sport nedílnou součástí Usainova života a brzy se začal projevovat také jeho vrozený talent. V 12 letech se například stal nejrychlejším běžcem školy ve 100metrovém sprintu. 

Na střední škole pokračoval v hraní kriketu. Trenér Dwight Barnett si ale brzy všiml Usainova běžeckého potenciálu a naléhal na něj, aby se přidal k atletickému oddílu. Bolt jej naštěstí poslechl a začal se naplno věnovat tréninku sprinterských dovedností. Ocitl se tak pod vedením bývalého olympionika Pabla McNeila. S ním trénoval hlavně 200metrové sprinty. Brzy se začal zlepšovat a obsazovat přední příčky na závodech. Dokonce se mu na této trase v pouhých 15 letech podařilo vyhrát juniorské mistrovství světa. Za své výkony si dokonce vysloužil vcelku trefnou přezdívku “Lightning Bolt”, která se ho držela po celou kariéru. 

Jak dopadla Boltova první olympiáda?

První šanci zazářit pod 5 kruhy dostal Bolt v roce 2004, když mu bylo 17 let. Závodilo se v řeckých Athénách, kde se v 19. století historicky poprvé konaly moderní olympijské hry. To ale Usainovi bohužel moc štěstí nepřineslo. Kvůli zranění nohy se mu totiž ve vyřazovacích kolech nepovedlo zaběhnout čas, který by stačil na finále. Mladý Bolt si tak musel na svůj olympijský úspěch ještě počkat. 

Po návratu z Athén jej začal trénovat Glen Mills, v té době šéftrenér Jamajského atletického týmu. Bolt se zase začal zlepšovat a toužil napravit pošramocenou reputaci z olympiády. Bohužel ani další důležité závody nedopadly tak, jak si Usain představoval. Ve finálovém běhu na mistrovství světa v Helsinkách se totiž opět zranil a skončil poslední. Kvůli tomu mu Glen Mills lehce upravil tréninkový plán. Přidal Boltovi speciální cviky na zlepšení flexibility, které by mu měly pomoci snížit riziko zranění.

Usain Bolt
Autor fotografie: sachab
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Usain_Bolt_(9411835088).jpg

Šťastná sázka, která Bolta vyšvihla mezi elitní stovkaře

Usain se nadále v tréninku zaměřoval hlavně na 200metrové nebo 400metrové trasy. Ale vždy toužil poměřit své síly s ostatními sprintery na “stovce”, nejkratší sprinterské trati. To mu trenér Mills kvůli jeho pomalejším startům vymlouval. Bolt byl ale neústupný, a proto s ním trenér udělal dohodu. Pokud se Usainovi v roce 2007 podaří získat nový národní rekord v závodě na 200 metrů, může klidně vyzkoušet stovku. Namotivovaný Bolt to zvládl a pokořil 36 let starý jamajský rekord. 

Brzy se potvrdilo, že Boltova účast na 100metrovém sprintu byl dobrý tah. Na této vzdálenosti totiž exceloval a hned dokázal konkurovat těm nejlepším. V roce 2008 se mu dokonce v New Yorku podařilo porazit tehdejší sprinterskou hvězdu Tysona Gaye a stal se novým držitelem světového rekordu na této trati. Už tohle byl obrovský úspěch, ale ty největší výzvy roku 2008 Usaina teprve čekaly. Konala se totiž olympiáda v Pekingu. 

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Po veleúspěšné olympiádě v Pekingu znal Bolta celý svět

V Pekingu si Usain toužil napravit reputaci z pokažené athénské olympiády. A to se mu podařilo již v první disciplíně. Vyhrál zlato na 100metrové trati. Poté nastoupil na dvoustovku, kterou také před zraky celého světa ovládl, a zlatou jízdu završil týmovou výhrou jamajské štafety na 4×100 metrů. Třešničkou na dortu bylo, že zároveň na všech třech vyhraných závodech vytvořil nový světový rekord. Díky veleúspěšnému Pekingu se Usain Bolt stal sportovní hvězdou světového formátu. Po olympiádě ukázal také dobré srdce. Z výhry totiž věnoval 50 000 dolarů na pomoc lidem z čínské provincie Sichuan, kterou postihlo zemětřesení. 

Usain Bolt
Autor fotografie: Fernando Frazão
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Usain_Bolt_Rio_2016.jpg

V Berlíně se Bolt zapsal do historie světovým rekordem na 100 metrů s časem 9,58 vteřiny

Po návratu z olympiády Bolt pokračoval v tvrdém tréninku, což se mu záhy vyplatilo. V roce 2009 v Berlíně stanovil nový světový rekord v běhu na 100 metrů. Vyhrál s neuvěřitelným časem 9,58 sekund. To znamená, že Boltova rychlost na tomto závodě byla přes 10 metrů za sekundu. V průměru tak “letěl rychlostí” 37 kilometrů za hodinu a v nejrychlejším úseku dosáhl rychlosti přibližně 44 kilometrů v hodině. Na stejném šampionátu v Berlíně se Boltovi také podařilo získat nový světový rekord na 200metrové trati. Tu uběhl v čase 19,19 sekund.

Po olympiádě v Riu Bolt získal zlatý triple-triple

V roce 2012 se konala další olympiáda v Londýně, na které měl Bolt jasný cíl – obhájit zlata z Pekingu. A to se mu taky podařilo. Vyhrál na stovce a dvoustovce, díky čemuž se stal prvním sprinterem, kterému se podařilo obhájit vítězství v obou těchto disciplínách na dvou po sobě jdoucích olympiádách. S dalšími členy jamajské štafety se mu také podařilo zopakovat vítězství ve štafetovém závodě na 4×100 metrů. A vítězství nebylo ledajaké, Jamajčanům se podařilo nastolit nový světový rekord s časem 36,84 sekund.

Za další 4 roky Bolta čekala olympiáda v brazilském Riu de Janeiru. I tam k ohromení všech diváků dokázal obhájit první místo ve všech disciplínách. Vyhrál tak 3 sprinterské disciplíny na třech po sobě jdoucích olympiádách, což se označuje jako zlatý triple-triple. V roce 2017 mu ale bylo odebráno olympijské zlato ze štafety z roku 2008. Dělaly se totiž opětovné dopingové testy a vzorek jeho týmového kolegy Cartera obsahoval nepovolené látky. Od toho okamžiku se Bolt už ziskem legendárního triple-triple nemůže dál chlubit. Nadále však patří mezi historicky nejúspěšnější olympioniky, kteří předváděli naprosto fenomenální výkony.  

Jak dopadla Boltova fotbalová kariéra?

V roce 2017 ukončil Bolt profesionální sprinterskou kariéru. Splnil si již všechny své cíle a ztratil motivaci v závodění pokračovat. Chtěl ale ještě ve světě sportu zůstat a přemýšlel, jakou cestou se vydat. V té době si vzpomněl na svůj oblíbený sport z mládí – fotbal

Běžecké tretry vyměnil za kopačky a oblékl fotbalový dres australského fotbalového klubu Central Coast Mariners. Nastoupil na pár přátelských zápasů, dal dva góly, ale brzy zjistil, že další Messi z něj nejspíš nebude. V roce 2018 si ale ještě splnil sen a zahrál si na stadionu oblíbeného týmu Manchester United. Bylo to před více než 70 000 diváky při příležitosti benefičního utkání na podporu organizace UNICEF. V roce 2019 pak fotbalovou kariéru pověsil na hřebík a sportuje už jen pro radost a udržení kondice. 

Trénink a jídelníček Usaina Bolta v době největší slávy

Za ziskem 8 olympijských medailí nestál jen Boltův vrozený talent a atletická postava. Po celou dobu své kariéry tvrdě trénoval a 6 dní v týdnu cvičil dokonce dvoufázově. Dopoledne jej typicky čekala posilovna, kde se soustředil na střed těla, výbušnost a sílu dolních končetin. V tréninkovém plánu mu nechyběly dřepy, mrtvé tahy, výskoky na bednu, ale ani bench press. Odpoledne pokračoval v tréninku na běžecké dráze. Tam s trenérem pracoval na zlepšení své techniky, rychlejších startech a udržení maximální rychlosti. Po několika hodinách náročných tréninků věnoval čas odpočinku. Zejména spánek Usain považoval za extrémně důležitý. Aby tělu dopřál prostor pro regeneraci, snažil se denně spát minimálně 8 až 10 hodin.

Během náročných tréninku spálilo Usainovo svalnaté tělo velké množství kalorií, které bylo potřeba doplnit. V době profesionální kariéry nedržel Bolt žádné speciální diety a jídlo mu zpravidla připravoval osobní kuchař. V jeho stravě převládaly lehce stravitelné sacharidové potraviny, jako je rýže, brambory, těstoviny nebo ovoce. Ty doplňoval vejci, rybami nebo kuřecím masem. Přes den mezi tréninky Bolt zpravidla jedl převážně sacharidovou stravu, která mu nezatížila trávení, a mohl se tak zcela soustředit na sportovní výkon. Větší porce komplexnějších jídel s nedílným obsahem bílkovin a zeleniny jej čekala až večer.

Usain Bolt
Autor fotografie: Puma SE
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Usain_Bolt_2014-02-22_001.jpg 

Kromě skvěle zvládnutých tréninků a výživné stravy Boltovi k úspěchu pomáhala také jeho nezdolná mentalita. Vždy měl vysoké sebevědomí a už od mládí chtěl být nejlepší. Zároveň se ale učil prohrávat, protože věděl, že to ke sportu patří. Po celou kariéru usiloval o to, aby si jej lidé pamatovali a stal se legendou typu Muhammada Aliho. 

Jak vypadá současný život Usaina Bolta?

Po ukončení sportovní kariéry se Bolt věnuje podnikání. Také je tváří značky PUMA, která v roce 2020 vydala speciální edici tenisek s jeho podpisem. Také je majitelem řetězce restaurací s jamajským jídlem a v rámci své nadace pomáhá lidem, kteří to potřebují. Vede si spokojený rodinný život se svou partnerkou Kasi Bennett, která se živí jako modelka. 

Usain Bolt
Autor fotografie: Fernando Frazão
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolt_se_aposenta_com_medalha_de_ouro_no_4_x_100_metros_1039085-19.08.2016_frz-1119.jpg

V září roku 2021 vychovávají společně tři děti. Dceru s příhodným jménem Olympia Lightning a kluky dvojčata, které pojmenovali Thunder a Saint Leo. Možná z nich také jednou vyrostou sprinteři světového formátu. Třeba dostanou příležitost překonat tátův rekord na 100 a 200metrové sprinterské trase, který si v září roku 2021 Usain Bolt stále drží. 

Co se vám při vyslovení jména Usain Bolt nejprve vybaví? Jeho neskutečná rychlost, pozitivní povaha nebo slavná vítězná póza? Pokud se vám článek líbil, neváhejte a sdílejte ho i mezi své přátele. 

Zdroje:

[1] In Wikipedia. Athletics at the 2008 Summer Olympics – Men’s 100 metres. – https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Athletics_at_the_2008_Summer_Olympics_%E2%80%93_Men%27s_100_metres&oldid=1042103744

[2] Caribbean Net News: Bolt preparing to complete a full season, says manager. – https://web.archive.org/web/20080525223450/http://www.caribbeannetnews.com/cgi-script/csArticles/articles/000016/001647.htm

[3] Encyclopedia Britannica. How Fast Is the World’s Fastest Human?– https://www.britannica.com/story/how-fast-is-the-worlds-fastest-human

[4] „Lightning" Bolt donates for children in China’s quake zone. – http://www.chinadaily.com.cn/olympics/2008-08/23/content_6964714.htm

[5] Marsden, R. Usain Bolt on Professional Football Career: „It Was Fun While It Lasted". – https://bleacherreport.com/articles/2816992-usain-bolt-on-professional-football-career-it-was-fun-while-it-lasted

[6] Olympics.Com. „My sports life is over"—Usain Bolt confirms retirement from all sport. – https://olympics.com/en/news/my-sports-life-is-over-usain-bolt-confirms-retirement-from-all-sport

[7] In Wikipedia. Usain Bolt. – https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Usain_Bolt&oldid=1045155653

[8] Usain Bolt Addresses Why He Stopped Running Track, & Co-Signing New Athletes + New Venture! – https://www.youtube.com/watch?v=9ObOe0VfD90&t=256s&ab_channel=HOT97

[9] Olympics.Com. Usain Bolt Biography, Olympic Medals, Records and Age. – https://olympics.com/en/athletes/usain-bolt

[10] Usain Bolt Biography—Childhood, Life Achievements & Timeline. – https://www.thefamouspeople.com/profiles/usain-bolt-4182.php

[11] Usain Bolt Facts. – https://biography.yourdictionary.com/articles/usain-bolt-facts.html

[12] YouTube. Usain Bolt „Remember Me Like Muhammad Ali. – https://www.youtube.com/watch?v=j3bDNQcK-do&t=28s&ab_channel=WandaDiamondLeague

[13] BBC News. Usain Bolt welcomes newborn twin sons Thunder and Saint Leo. – https://www.bbc.com/news/world-latin-america-57549202

[14] Olympics.Com. Usain Bolt’s records: Best strikes from the Lightning Bolt. – https://olympics.com/en/featured-news/usain-bolt-record-world-champion-athlete-fastest-man-olympics-sprinter-100m-200m

[15] Fitness Clone. Usain Bolt’s Workout Routine, Diet Plan, And Supplement Choices. – https://fitnessclone.com/usain-bolt-workout-diet/

[16] Who is Usain Bolt? Everything You Need to Know. – https://www.thefamouspeople.com/profiles/usain-bolt-4182.php

[17] Zaccardi, N. How Usain Bolt became a 100m sprinter, convincing his coach. – https://olympics.nbcsports.com/2017/08/03/usain-bolt-first-100-meter-race/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *