5 fit dezertů s tvarohem, které si zamilujete

5 fit dezertů s tvarohem, které si zamilujete

Tvaroh je skvělý zejména pro svůj vysoký obsah proteinu – na 100 gramů v něm najdete až 18 gramů bílkovin, naopak jen 2,5 gramu tuku a přibližné 4 gramy mléčného cukru. Připravili jsme pro vás recepty na 5 tvarohových dezertů, které si budete moci dopřát bez výčitek, a navíc si na nich výborně pochutnáte.

Mini rolády plné proteinu

Na piškot potřebujeme:

Na krém potřebujeme:

  • 500 g odtučněného tvarohu
  • pár kapek flavor drops – vanilková příchuť

Na polevu potřebujeme:

Postup přípravy

Troubu si nastavíme na 160 °C, vyšleháme si vaječné bílkya postupně k nim přidáváme xylit. Zlehka promícháme mouku, kypřící prášek s proteinem a citrónovou kůru. Rozetřeme na pečící papír a pečeme, dokud není piškot hotový. Piškot odložíme z plechu, a pomocí kuchyňské utěrky ještě z horkého těsta vyformujeme tvar rolády tak, že kratší strany začneme rolovat k sobě, aby nám po rozřezání vzniklo přibližně 6 koláčků. Zatímco bude těsto chladnout,připravíme si krém.

Náplň můžeme vytvořit smícháním tvarohu s vanilkovým jogurtemnebo si můžeme tvaroh dochutit pomocí bezkalorických kapek flavor drops (použila jsem příchuť vanilka). *Pokud se chcete ujistit, že krém bude pěkně držet, můžete zpracovat želatinový ztužovač podle návodu na obalu, ale není nezbytný. Mini roládky nakonecobalíme v čokoládě roztáté s kokosovým olejem, a necháme odstát v chladu.

Mini rolády plné proteinu
Nutriční hodnotyKalorie (kcal)Bílkoviny (g)Sacharidy (g)Tuky (g)
Celá dávka140212911846
1 porce (1/6)23622207.5

Jednoduchý nepečený čokoládový dort

Na korpus potřebujeme:

  • 80 g másla
  • 140 g ovesných vloček
  • ½  zralého banánu (nebo 1 malý)
  • 20 g sladidla, např. erythrit

Na náplň potřebujeme:

  • 500 g odtučněného tvarohu
  • 100 g horké čokolády

Na polevu potřebujeme:

  • 100 ml tekuté 12% smetany
  • 100 g horké čokolády s obsahem tuku nad 50%
  • 1 KL másla
  • pár kapek vanilkových flavor drops

Postup přípravy

Připravíme si zcela jednoduchý korpus z ovesných vloček, másla, banánu a sladidla. Tuhé máslo si nastrouháme nahrubo pomocí klasického struhadla, následně přidáme banánové pyré s erythritolem a ovesné vločky. Vytvoříme hustou směs a vtlačíme ji do malé kulaté formy, kterou jsme si předtím vystlali pečícím papírem.

Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni, chvilku počkáme, a dokud je ještě řídká,vmícháme ji do tvarohu. Následně náplň rozetřeme na korpus. Vrchní polevu si připravíme tak, že v hrnci na nejmenším ohni rozpustíme čokoládu s máslem, přilijeme smetanu a mícháme, dokud nám nevznikne požadovaná konzistence. Ochutíme vanilkovými kapkami flavor drops. Čokoládu nalijeme na dort a necháme ztuhnout v chladu. Můžeme ozdobit ovocem.

Jednoduchý nepečený čokoládový dort
Nutriční hodnotyKalorie (kcal)Bílkoviny (g)Sacharidy (g)Tuky (g)
Celý dort289188223183
1 porce (1/8)363112823

Pěnové muffiny s čokoládovým krémem  

Na korpus potřebujeme:

  • 4 vajíčka velikosti M
  • 3 PL březového cukru xylitu
  • 1 vrchovatou PL špaldové hladké mouky
  • 1 vrchovatou PL celozrnné hladké mouky (může být opět špaldová)
  • 1 vrchovatou PL proteinu vanilkové příchutě
  • 1 KL prášku do pečiva

Na krém potřebujeme:

  • 500 g odtučněného tvarohu
  • 100 g horké čokolády, alespoň 52%
  • pár kapek flavor drops v příchuti karamel 

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Postup přípravy

Troubu si předehřejeme na 160 °C. Z bílků pomalu vyšleháme pěnu a postupně přidáváme cukr a žloutky. Mouku, protein a prášek na pečení společně smícháme. Po lžících zlehka ručně přimícháváme smíchanou směs do vyšlehané pěny. Těsto rozdělíme do formiček (ideálně silikonových pro lepší manipulaci) a pečeme.

Čokoládu si rozpustíme nad párou a zašleháme do ní tvaroh. Pokud si chcete krém ještě o něco více osladit, můžete přidat pár kapek flavor drops. Muffiny po vychladnutí ozdobíme a udržujeme v chladu.

Pěnové muffiny s čokoládovým krémem
Nutriční hodnotyKalorie (kcal)Bílkoviny (g)Sacharidy (g)Tuky (g)
Celá dávka138710811555
1 muffin827.27.73.7

Tvarohový cheesecake s lesním ovocem   

Na spodní část cheesecaku potřebujeme:

Na náplň cheesecaku potřebujeme:

Na vrchní část cheesecaku potřebujeme:

  • 1 hrnek lesního ovoce (může být mražené)
  • 2-3 PL jogurtu
  • 30 g bramborového škrobu (nebo vanilkového pudinku bez obsahu cukru)
  • sladidlo dle chuti (použili jsme BIO agáve sirup)

Postup přípravy

Spodní část (korpus)
Velkou kulatou formu vyložíme pečícím papírem. Lupínky nebo vločky umeleme a promícháme s rozpuštěným kokosovým olejem a agáve sirupem. Zatlačíme na dno formy a pečeme 2 minuty na 160 °C.

Náplň
Z bílků si připravíme pěnu. Do žloutků postupně přišleháváme xylit, tvaroh, mouku s proteinem a zbylé suroviny. Nakonec zlehka ručně vmícháme bílkový sníh. Vlijeme do formy a pečeme přibližně 40 minut při teplotě 160 °C, dokud cheesecake není hotový (ne však vysušený!). Na závěr ho necháme odpočinout ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky.

Vrchní část
Bramborový škrob nebo vanilkový pudink si rozmícháme v troše vody (cca 1,5-2,5 dc.), přisypeme ovoce, přidáme sladidlo a za stálého míchání připravíme stejně jako pudink. Když je krém hustý, necháme ho trochu vychladnout. Přimícháme jogurt a natřeme na koláček. Hotovo!

Tvarohový cheesecake s lesním ovocem
Nutriční hodnotyKalorie (kcal)Bílkoviny (g)Sacharidy (g)Tuky (g)
Celá dávka232020222568
1 porce (z 8 ks)29025.228.18.5

Cheesecake z mixéru

Tento cheesecake je opravdu jednoduchý, a zejména macro-friendly,pro svůj vysoký obsah bílkovin a nižší obsah tuků a cukrů. Základem tohoto receptu je mít kvalitní mixér (nebo elektrický mlýnek), který zvládne rozemlít např. lněná semínka na malé částečky. Pak je již recept úplná hračka.

Korpus:

  • 50 g lněných semínek (nebo kešu oříšků)
  • 30 g instantních vloček (nebo pohanková instantní kaše ještě v suchém stavu)
  • 50 g sušeného ovoce (například sušené rozinky)
  • 1,5 – 2 šálky vody
  • 30 g vlákniny – psyllium

Krém:

  • 500 g odtučněného jemného tvarohu
  • 250 g bílého jogurtu (obsah tuku cca 3,7%)
  • 20-30 g xylitu
  • 1 balení želatinového ztužovače vhodného do krémů

Ozdoba:

Postup přípravy

Připravíme si formu, jejíž dno vyložíme pečícím papírem. Jako první rozemeleme lněná semínka, potom přidáme část vody a rozinky, a mixujeme, dokud nevznikne potřebná konzistence(lepkavý základ na korpus). Přisypeme psyllium a směs ručně vymícháme. Pokud je potřeba, dolijeme vodu. Přisypeme instantní vločky a promícháme – měla by nám vzniknout konzistence sice hustá, ale stále roztíratelná.Podle potřeby dolijeme zbytek vody. Když je hmota na korpus ve správné hustotě, začneme jiroztírat na dno formy a část si rozetřeme i na boční části cheesecaku.

Tvaroh, jogurt a xylit si spolu vymixujeme, a pak podle návodu na obalu zpracujeme želatinový ztužovač. Směs vylijeme do formya trochu s ní horizontálně hýbeme, aby se krém vyrovnal. Hned na to zdobíme. Po korpusu si uděláme tečky se zero Syrupem a následně přejdeme párátkem přes střed každé tečky (jako kdybychom ji chtěli rozdělit na polovinu), čímž nám vzniknou mini srdíčka.

Dort necháme v lednici minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.Před podáváním, jako první s pomocí lopatky/stěrky, opatrně odlepíme boky korpusu, až potom otevíráme formu. Koláček není jen bezlepkový, ale hlavně plný bílkovin, jako stvořený pro horké letní dny. Doplnit ho můžete čerstvým ovocem nebo mátou.

Cheesecake z mixéru
Nutriční hodnotyKalorie (kcal)Bílkoviny (g)Sacharidy (g)Tuky (g)
Celá dávka126810015428
1 porce (1/6)21116.625.64.6

Věříme, že na těchto 5 rychlých, jednoduchých, ale zejména chutných receptech si pochutnáte i vy a zařadíte je mezi vaše oblíbené dezerty. Jaké fit recepty připravujete s tvarohem vy? Vaši odpověď nám napište do komentáře a v případě, že se vám článek líbil, podpořte ho sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *