Fitness recept: Vláčný tvarohový koláč s mákem

Fitness recept: Vláčný tvarohový koláč s mákem

Hledáte recept na jednoduchý koláč, který po rozkrojení na první pohled zaujme? Pak jste tu dnes správně. Základ tvoří lahodné křehké těsto, které si s tvarohem perfektně rozumí. Aby nebyl koláč obyčejný, přidali jsme do těsta i krému mák. Ten mu dodá další chuťový tón a také zajímavou strukturu na řezu. Po rozkrojení vypadá, jako by ho dělal profík. Při přípravě tohoto koláče je nejtěžší vydržet do druhého dne, než vychladne a ztuhne. 

Na těsto budeme potřebovat: 

Na náplň budeme potřebovat: 

Vláčný tvarohový koláč s mákem - ingredience

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Mouku smícháme v misce s mákem a xylitolem. Pak si vezmeme změklé máslo, nakrájíme ho na plátky a přidáme do misky k sypké směsi. Stejně tak přilijeme i studenou vodu a rukama vypracujeme pevné a nelepivé těsto. To si rozválíme na kulatý plát, kterým vyložíme koláčovou formu (naše měla průměr 28 cm) vystříkanou olejem ve spreji. Přesahy odřízneme a můžeme je vmáčknou do stran nebo míst, kde nám těsto případně chybí. Těsto opatrně zapracujeme do formy tak, aby bylo rovnoměrně po celém povrchu. Můžeme ho propíchat vidličkou, aby se nezvlnilo. 

Vláčný tvarohový koláč s mákem - těsto ve formě

Pak se můžeme pustit do přípravy krému. Odtučněný tvaroh si vyšleháme s vajíčky, xylitolem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Takto nachystaný krém si rozdělíme na dvě půlky, které dáme do různých misek. Jednu necháme, jak je, a do druhé přisypeme mák. Jednotlivé krémy pak střídavě naléváme na těsto, dokud oba nespotřebujeme. Pokud se chceme snažit o pravidelné tvary, přendáme si krémy do zdobících pytlíků. Můžete je ale nalévat libovolně na sebe. Každá porce pak bude mít originální nepravidelnou strukturu, která vypadá skvěle. 

Vláčný tvarohový koláč s mákem - naplněná forma

Připravený koláč dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 30–⁠35 minut, dokud nebudou okraje zlatavé. Po vytažení z trouby nebude krém uprostřed úplně tuhý, ale může se lehce třást, když pohneme do strany s formou. Je proto potřeba ho nechat před podáváním vychladnout, ideálně přes noc. Během toho krásně ztuhne a vznikne osvěžující vláčný dezert, který bude čekat, až si na něm pochutnáte u snídaně.

Vláčný tvarohový koláč s mákem
Nutriční hodnoty
1 porce (celkem 12 porcí)
Energetická hodnota208 kcal
Bílkoviny12 g
Sacharidy16 g
Tuky10 g
Vláknina3 g

Tak co, vydrželi jste do druhého dne, než jste se na koláč vrhli, nebo jste se do něj pustili ještě předtím, než ztuhl. 

Neváhejte a sdílejte s námi vaše výtvory na sociálních sítích označením #gymbeamcz.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *