Který protein si vybrat? Syrovátkový koncentrát, izolát nebo hydrolyzát?

Který protein si vybrat? Syrovátkový koncentrát, izolát nebo hydrolyzát?

Syrovátkové proteiny se obecně řadí k těm nejpopulárnějším. A není se čemu divit. Jedná se o skvělý zdroj bílkovin, který má výborné spektrum aminokyselin. Navíc i v poměru cena/výkon patří k nejvýhodnější volbě. Když už má člověk jasno, že sáhne po syrovátkovém proteinu, může ho zaskočit široký výběr. V nabídce najednou vidí koncentrát, izolát, nebo dokonce nějaký hydrolyzát. V tom aby se čert vyznal, že? To, že je na obale napsáno Whey, tedy ještě neznamená, že je to ten nejlepší protein pro vás. My vám dnes zkusíme s výběrem trochu pomoci. Řekneme si, jak se tyto proteiny vyrábí, jaké jsou mezi nimi rozdíly a poradíme, který typ je v jaké situaci nejlepší. 

Co je to vlastně syrovátkový protein a co obsahuje?

Syrovátkový protein si můžeme představit jako koncentrovaný zdroj bílkovin, které pochází z kravského mléka. V podstatě je to to, co z mléka zbyde, když z něj odstraníme vše kromě syrovátkových bílkovin. Filtrací se tedy zbavíme kaseinových bílkovin, vody a části tuku i laktózy. Jednotlivé druhy proteinu se od sebe pak liší úrovní filtrace či hydrolýzy, podílem bílkovin a dalších obsažených složek. Stejně tak se lehce mění i podíl jednotlivých aminokyselin.  

Pro lepší představu o obsahu aminokyselin jsme vytvořili i tabulku, ve které najdete jejich konkrétní množství. Jedná se o hodnoty vytvořené zprůměrováním několika různých syrovátkových koncentrátů. U ostatních typů syrovátkových proteinů, jako jsou izoláty a hydrolyzáty, bude obsah aminokyselin zpravidla vyšší. Je to proto, že filtrací a dalšími procesy se ze syrovátkového koncentrátu odstraňuje určitý podíl tuku a laktózy, čímž se poměrově zvyšuje zastoupení aminokyselin. [1–3]

Aminokyselina
Množství aminokyseliny ve 100 g syrovátkového proteinu
Množství aminokyseliny ve 30 g syrovátkového proteinu
Isoleucin49,7–57,3 mg/g14,9–17,2 mg/g
Leucin 79,8–106,6 mg/g23,9–32 mg/g
Valin18,4–59,3 mg/g5,5–17,8 mg/g
Lysin76,1–88,1 mg/g22,8–26,4 mg/g
Methionin a cystein79,7 mg/g23,9 mg/g
Fenylalanin a tyrozin58,2 mg/g17,5 mg/g
Threonin61,1–67,7 mg/g18,3–20,3 mg/g
Tryptofan17,3 mg/g5,2 mg/g
Histidin7,8–18,7 mg/g2,3–5,6 mg/g
Alanin42,1–55,5 mg/g12,6–16,6 mg/g
Arginin22,0–27,1 mg/g6,6–8,1 mg/g
Glutamin141,4–158,4 mg/g42,4–47,5 mg/g
Glycin13,8–53,2 mg/g4,1–16 mg/g
Prolin46,7–66,6 mg/g14–20 mg/g
Serin38,8–53 mg/g11,6–15,9 mg/g
Kyselina asparagová94,1 mg/g28,2 mg/g

Na výsledné složení nápoje má vliv i to, s čím ho člověk pije. Pokud chcete zjistit, s jakou tekutinou je nejlepší protein smíchat, neměl by vám ujít náš článek Je lepší pít protein s vodou, nebo mlékem?

Co je to vlastně syrovátkový protein a co obsahuje?

Jak se syrovátkový protein vyrábí?

Syrovátkové proteiny, které známe také jako whey proteiny, se vyrábějí z mléka. To obsahuje 20 % syrovátkových a 80 % kaseinových bílkovin. Pro zajímavost abychom vytvořili 1 kg syrovátkového proteinu, potřebujeme přibližně 100 l kravského mléka. K lepší představě nám pomůže podrobnější výrobní postup. [4–5] 

1. Získání syrovátky

Pro výrobu syrovátkového proteinu je potřeba nejprve získat syrovátku. Můžeme si ji představit jako takovou zelenožlutou tekutinu. Ta je z 94 % tvořena vodou a zbylých 6 % pak patří sušině. Samotná sušina je tvořena převážně laktózou (cca 77 %), z 10 % pak bílkovinami a zbytek patří např. nebílkovinným dusíkatým a minerálním látkám či lipidům.  Z kravského mléka ji získáme srážením. [32–35]

2. Úprava syrovátky

Aby bylo možné syrovátku dále zpracovávat, je potřeba ji nejprve upravit. V rámci tohoto procesu se odstraňují zbytky kaseinových bílkovin a velká část tuku, aby nedošlo k ucpávání filtračních membrán. Důležitým krokem je také pasterace (krátkodobé zahřátí), pomocí které se zabíjí nežádoucí organismy a deaktivují některé enzymy. Částečně jsou odstraněny také některé minerální látky, které by mohly mít na celý proces negativní vliv. Takto upravenou syrovátku je pak potřeba zahustit, a to pomocí odpařování. [32–35]

3. Vytvoření syrovátkového proteinu

Výchozí surovinou pro výrobu proteinu je zahuštěná syrovátka, která byla při úpravě zbavena kaseinových bílkovin a částečně i tuku, laktózy a minerálních látek. Aby ze syrovátky vznikl kvalitní protein, musí projít šetrnou filtrací. Úroveň filtrace je odstupňována podle toho, jak moc se snižuje velikost pórů filtračních membrán. [32–35]

Stupně filtrace při výrobě syrovátkového proteinu

  • mikrofiltrace (nejnižší stupeň, který je nejméně nákladný, a tak se používá nejčastěji), v rámci ní rozlišujeme dva typy filtrace: cross-flow neboli CFM (ta se používá i při ultrafiltraci) a dead-end
  • ultrafiltrace
  • nanofiltrace
  • reverzní osmóza (nejvyšší stupeň filtrace)

Od způsobu filtrace se pak odvíjí kvalita i cena výsledného proteinu. 

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

7 nejlepších benefitů syrovátkového proteinu 

I když je mnohými protein vnímán jen jako doplněk pro ty, kteří touží po velkých svalech, rozhodně to tak ani zdaleka není. Z jeho benefitů mohou těžit lidé v dietě, ti, kteří chtějí zhubnout, nebo starší jedinci usilující o podporu pohybového aparátu. Pojďme se seznámit s těmi nejhlavnějšími výhodami.

1. Zrychlení metabolismu

Za zrychlení metabolismu můžeme poděkovat termickému efektu, který mají bílkoviny nejvyšší ze všech makroživin.

Termický efekt makroživin:

  • Bílkoviny: 20–30 %, znamená to, že ze 100 kcal přijatých ve formě bílkovin tělo využije přibližně 70–80 kcal.
  • Sacharidy: 5–10 %, znamená to, že ze 100 kcal přijatých ve formě sacharidů tělo využije přibližně 90–95 kcal.
  • Tuky: 0–3 %, znamená to, že ze 100 kcal přijatých ve formě tuků tělo využije přibližně 97–100 kcal.

Jednoduše to znamená, že naše tělo spotřebuje na metabolizaci bílkovin nejvíce energie ze všech makroživin. Jejich konzumací tak spálíme prakticky zadarmo více energie, což nám usnadní hubnutí. Pokud za den přijmeme 150 g bílkovin, můžeme tak navíc spálit až 180 kcal. [6–8]

Bílkoviny nenajdete jen v proteinu. S dalšími zdroji se můžete seznámit v článku Potraviny, se kterými snadno doplníte bílkoviny do svého jídelníčku.

2. Hubnutí a udržení hmotnosti

Je rozdíl, jestli vaše tělo tvoří 25, nebo 45 % svalové hmoty. Váš energetický výdej při stejné hmotnosti, ale jiném tělesném složení se totiž bude lišit. Svalová hmota ve srovnání s tukovou spotřebovává více energie. Čím vyšší podíl svalů máte, tím více kalorií spalujete při sportu i v klidu. A toho se dá především při hubnutí skvěle využít. S budováním i udržením svalů vám totiž bílkoviny v kombinaci se silovým tréninkem mohou skvěle pomoci. 

Zejména při hubnutí pak oceníte také to, že mají bílkoviny ze všech makroživin nejvyšší sytící schopnost. Po komplexním jídle s dostatečným množstvím proteinů se tak budete cítit více uspokojeni. [9–11]

Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak může protein pomoci s hubnutím a podle čeho vybrat ten nejlepší, neměl by vám ujít náš článek Jak vybrat nejlepší protein na hubnutí.

A stejně tak by vám mohl přijít vhod i článek Jak protein mění ženské tělo a pomáhá zhubnout.

7 nejlepších benefitů syrovátkového proteinu

3. Růst a udržení svalů

Na tento bod jistě čekají všichni, kteří touží po bicepsech, jako má pepek námořník, a zádech, na kterých by mohl přistát i Boeing 747. Bílkoviny v proteinu jsou totiž nezbytné pro stavbu svalové hmoty. Syrovátkový protein navíc pomáhá i s udržením již vybudovaných svalů, což oceníte zejména v dietě. Při nižším energetickém příjmu má totiž tělo tendenci sahat do vlastních zásob, a ty pak používat jako zdroj energie. A nikdo nestojí o to, aby přišel o své pracně vybudované svaly. Pro maximální využití potenciálu bílkovin je ale ideální přidat i silový trénink, bez kterého svaly jen tak neporostou. [12–13]

4. Lepší regenerace 

Divíte se, proč ostatní ve fitku prakticky hned po tréninku sahají po svém šejkru s proteinovým nápojem? Nebojte, nejsou naivní a nečekají, že jim pak zázrakem narostou svaly. Hlavním důvodem je schopnost proteinu prakticky ihned zahájit regeneraci tréninkem poškozených svalových vláken. A vzhledem k tomu, že tělo využívá protein k opravě poškozených tkání, může být společně s optimálním příjmem bílkovin skvělým pomocníkem třeba i po úrazu, kdy se člověk snaží dát co nejdříve do formy. [14–15]

5. Podpora imunity

Možná vás překvapí fakt, že jsou bílkoviny nepostradatelné také pro tvorbu buněk imunitního systému, jako jsou například bílé krvinky. Jejich příjem je tak pro naši obranyschopnost poměrně zásadní. A jistě jste slyšeli také informaci, že jsou pro naši imunitu klíčová střeva. Proto vás určitě potěší, že kvalitní syrovátkový protein obsahuje alfa a beta-laktoglubulin či laktoferin, které jsou prospěšné pro naši střevní imunitu. Mít dostatek bílkovin v jídelníčku je tak skvělým prostředkem k podpoře celkového zdraví. [16]

Jak se zbavit neustálého hladu a chutí

6. Snížení hladu a chutí

Patříte mezi nešťastníky, které od rána do večera honí chutě na sladké i slané dobroty, a k tomu všemu vás navíc pronásleduje i kručení žaludku? Na vině může být i špatně sestavený jídelníček s nedostatkem bílkovin. Právě tato makroživina má nejvyšší sytící schopnost, a tím pomáhá zajistit uspokojení z jídla. Optimální příjem bílkovin může rovněž pomoci snížit hladinu ghrelinu, který je známý také jako hormon hladu. To ve výsledku ještě podtrhne schopnost bílkovin mít pod kontrolou hlad i chutě. [17–20]

Další tipy, které vám pomohou dostat hlad a chutě pod kontrolu, najdete v článku Jak se zbavit neustálého hladu a chutí?

7. Podpora zdraví kostí

Tento bod potěší jak aktivní lidi, tak i starší osoby, které mají obtíže s pohybovým aparátem. Bílkoviny mají totiž kromě svalové hmoty vliv i na udržení zdravých kostí. Podle výsledků studií mohou dokonce do jisté míry pomoci předcházet zlomeninám a rozvoji osteoporózy. Pro podporu zdraví kostí se jako efektivní jeví pravidelná pohybová aktivita, optimální příjem bílkovin spojený s dostatečným množstvím vápníku, vitamínu K a D. Stejně tak se nemusíte bát ani mýtu, že má vysoký příjem bílkovin negativní vliv na minerální hustotu kostí. To jen potvrzuje fakt, že dostatek bílkovin, třeba i ve formě syrovátkového proteinu, je důležitý v každém věku. [21–23] [36–37]

Pokud se chcete dozvědět více o benefitech syrovátkového proteinu, pak by vám neměl ujít náš článek Syrovátkový protein a jeho vliv na růst svalů, hubnutí a zdraví. 

Druhy syrovátkového proteinu

Neexistuje jen jeden typ syrovátkového proteinu. Podle různých odlišností při výrobě a výsledného složení rozlišujeme 3 základní typy syrovátkového proteinu:

  1. Syrovátkový koncentrát (WPC – Whey Protein Concentrate)
  2. Syrovátkový izolát (WPI – Whey Protein Isolate)
  3. Syrovátkový hydrolyzát (WPH – Whey Protein Hydrolysate)

Specifickou skupinou jsou pak také vícesložkové syrovátkové proteiny, které tvoří mix vybraných nebo všech typů syrovátkových proteinů. Abychom byli schopni vybrat protein, který je pro nás ideální vzhledem k nastaveným cílům, rozebereme si jednotlivé druhy podrobněji. 

1. Syrovátkový koncentrát (WPC – Whey Protein Concentrate)

Syrovátkový koncentrát se v oblíbenosti proteinů řadí mezi špičku. Je to především díky jeho skvělému poměru cena/výkon a univerzálnímu využití. Pokud protein zatím nepoužíváte a hledáte ten, který bude váš první, je právě syrovátkový koncentrát skvělou volbou.

Jak se vyrábí syrovátkový koncentrát? 

Syrovátkový koncentrát se stejně jako všechny ostatní syrovátkové proteiny vyrábí ze syrovátky získané z mléka. Dříve se pro zpracování používala například metoda iontové výměny, která byla poměrně levná, ale ne příliš šetrná k proteinu. Docházelo tak při ní k degradaci proteinových frakcí, jako je alfalaktoglobulin, laktoferin a podobně. Dnes už se proto dává přednost spíše šetrnějším filtračním metodám. Mezi ně patří třeba již zmíněná mikrofiltrace, nanofiltrace a ultrafiltrace. Díky tomu si protein zachovává výrazně vyšší podíl prospěšných látek a vy z něj můžete vytěžit maximum. Výsledný prášek se pak navíc různými způsoby dochucuje. Pokud netoužíte po neochucené variantě, můžete si zvolit čokoládu, vanilku, slaný karamel, banán a nespočet dalších příchutí. Díky tomu si vybere prakticky každý. [24]

Kolik má syrovátkový koncentrát bílkovin?

Rozpětí obsahu bílkovin v syrovátkovém koncentrátu je maximálně široké. Nejčastěji se nejspíš setkáte se 70–80% podílem. K dostání jsou ovšem i koncentráty, které jich obsahují výrazně méně. Najdeme tak například i koncentráty s pouhým 35% obsahem bílkovin. Vzhledem k tomu, že by měl být protein především zdrojem bílkovin, je ideální sahat po takovém, který má třeba okolo 75% podílu této makroživiny. 

Jak rychle se syrovátkový koncentrát vstřebává?

Syrovátkový koncentrát se vstřebává poměrně rychle, a to přibližně rychlostí 10 g za hodinu. [31]

Jaké jsou výhody syrovátkového koncentrátu?

Pro koho a kdy je syrovátkový koncentrát vhodný?

  • Sportovce, kteří chtějí nabrat svaly.
  • Silové sportovce po tréninku k podpoře regenerace. 
  • Silově cvičící sportovce kdykoliv během dne pro splnění optimálního příjmu bílkovin. 
  • Vytrvalostní a jiné sportovce po tréninku k podpoře regenerace. 
  • Vytrvalostní sportovce kdykoliv během dne pro splnění optimálního příjmu bílkovin. 
  • Lidi, kteří se snaží zhubnout.
  • Osoby, které chtějí snížit chutě na sladké a hlad.
  • Každého, kdo potřebuje zvýšit příjem bílkovin. 
  • Kuchaře a kuchařky, kteří chtějí navýšit obsah bílkovin ve svých pokrmech. 
  • Osoby v rekonvalescenci po úrazu. 
  • Kohokoliv, kdo chce tělu dodat kvalitní a cenově dostupné bílkoviny.

Jaké jsou výhody syrovátkového koncentrátu?

  • Ze všech syrovátkových proteinů je zpravidla cenově nejdostupnější. 
  • Je maximálně univerzální, takže se dá využívat mnoha způsoby. Můžete ho pít ve formě nápoje, přidat do jídla a podobně. 
  • Hodí se do jídelníčku těch, kteří se snaží nabrat svaly, i lidí, kterým jde o hubnutí.
  • Vyniká skvělou chutí. Ve srovnání například se syrovátkovým hydrolyzátem není nahořklý, a pokud zvolíte svou oblíbenou příchuť, určitě budete spokojeni.  

Jaké jsou nevýhody syrovátkového koncentrátu? 

  • Ze všech syrovátkových proteinů je právě koncentrát tou nejzákladnější formou, což nemusí každému vyhovovat. I tak se ovšem mezi proteiny řadí ke špičce a rozhodně se stane funkční součástí jídelníčku. 
  • Obsahuje laktózu a pro některé lidi může být hůře stravitelný.
  • Pro někoho může být nevýhoda, že má oproti izolátu a hydrolyzátu zpravidla o něco vyšší obsah tuku a cukru. 

2. Syrovátkový izolát (WPI – Whey Protein Isolate)

Syrovátkový izolát je takový vylepšený brácha syrovátkového koncentrátu. Má „čistší” složení, pro které je typický například minimální obsah laktózy. Té se mnozí lidé z různých důvodů vyhýbají. Jedná se tak o protein, po kterém zpravidla sahají náročnější sportovci, protože chtějí více, než je běžný standard. Rozhodně se však skvěle hodí i pro ty, kteří chtějí hned na poprvé vysokou kvalitu.   

Jak se vyrábí syrovátkový izolát? 

Syrovátkový izolát se v základu vyrábí stejně jako syrovátkový koncentrát. Procesů je ovšem více. Vzniklý syrovátkový koncentrát se dál zpracovává pomocí dalšího stupně filtrace. 

Tím vzniká protein, který má oproti původnímu koncentrátu vyšší obsah izolovaných bílkovin, a naopak nižší podíl cukru a tuku. Při filtraci je zbaven také velké části laktózy. Na 100 g jí průměrně obsahuje přibližně okolo 2 g. To z něj dělá vysoce kvalitní protein, který je vhodný jak pro ty nejnáročnější uživatele, tak i lidi, kteří mají problémy s trávením mléčného cukru. [25–27]

Kolik má syrovátkový izolát bílkovin?

Syrovátkový izolát má typicky vyšší obsah bílkovin ve srovnání se syrovátkovým koncentrátem. Zpravidla je to 80 % a více. 

Jak rychle se syrovátkový izolát vstřebává?

Rychlost vstřebávání je podobná jako u syrovátkového koncentrátu. Pohybuje se okolo 10 g za hodinu. Jedná se tak o poměrně rychle vstřebatelný protein. [31]  

Kolik má syrovátkový izolát bílkovin?

Pro koho a kdy je syrovátkový izolát vhodný?

  • Náročné sportovce, kteří usilují o rychlé zahájení regenerace. 
  • Závodníky ve fitness a kulturistice, kteří si v dietě hlídají každý gram tuku a cukru. 
  • Lidi při hubnutí a v rýsovací dietě, kteří nechtějí přijímat zbytečný cukr a tuk. 
  • Lidi, kteří chtějí co nejlepší protein na hubnutí s nejnižším podílem tuku a cukru. 
  • Jedince, kteří mají problém s trávením laktózy. 
  • Lidi, kteří hledají co nejčistší koncentrovaný zdroj bílkovin.

Jaké jsou výhody syrovátkového izolátu?

  • Má velmi vysoký obsah bílkovin (až kolem 90 %).
  • Uspokojí i ty nejnáročnější uživatele. 
  • Má zpravidla nízký obsah tuku a cukru.
  • Je vhodný i pro lidi s laktózovou intolerancí. 
  • Díky vyššímu obsahu bílkovin není potřeba používat tak velkou dávku jako u syrovátkového koncentrátu s nižším podílem bílkovin. Protein tak uživateli déle vydrží. 

Jaké jsou nevýhody syrovátkového izolátu? 

  • Oproti syrovátkovému koncentrátu je obvykle dražší. 

3. Syrovátkový hydrolyzát (WPH – Whey Protein Hydrolysate)

Syrovátkový hydrolyzát můžete z doslechu znát také pod názvem „hydro”. To ovšem nijak nesouvisí s hydratací ani ničím podobným. Název je odvozený od specifického výrobního postupu, díky kterému vzniká vysoce kvalitní a dobře vstřebatelný protein. 

Jak se vyrábí syrovátkový hydrolyzát? 

Syrovátkový hydrolyzát vzniká tak, že se dále zpracovává syrovátkový koncentrát nebo izolát, a to konkrétně procesem hydrolýzy. Probíhá to tak, že se do výchozího proteinu přidají složky, které enzymaticky štěpí bílkovinné řetězce na kratší peptidy. Ty jsou pro tělo lépe vstřebatelné než samotné bílkoviny složené z dlouhých řetězců aminokyselin. Z toho mohou těžit například sportovci po tréninku, kteří chtějí co nejrychleji zahájit regenerační procesy. Může to být třeba proto, že je ten den čeká ještě jeden trénink. 

Na hydrolyzátech se běžně setkáte také s označením DH (Degree of Hydrolysis), u kterého zároveň najdete také nějaké číslo. To vám řekne, jak moc byl protein naštěpený. Čím je toto číslo vyšší, tím více vazeb bylo naštěpeno, a tím pádem je i protein rychleji stravitelný. Abyste věděli, v jakých hodnotách se pohybovat – nejvyšší možný stupeň hydrolýzy nese označení DH32. Pokud na takový protein narazíte, máte jistotu, že se jedná o tu nejlépe vstřebatelnou volbu. Stejně tak se ale můžete setkat například i s označením DH5, kde je podíl naštěpených vazeb nižší. Díky štěpení je hydrolyzát zpravidla dobrou alternativou i pro lidi, kteří mají alergii na bílkovinu kravského mléka. Při hydrolýze totiž ztrácí potenciál způsobovat alergickou reakci. [28–30] [38]

Kolik má syrovátkový hydrolyzát bílkovin?

Syrovátkový hydrolyzát má typicky okolo 7085 % bílkovin.

Jak se vyrábí syrovátkový hydrolyzát?

Jak rychle se syrovátkový hydrolyzát vstřebává?

Syrovátkový hydrolyzát vyniká mezi syrovátkovými proteiny svou nejlepší vstřebatelností. Obecně je to rychlostí vyšší než 10 g za hodinu. Na konkrétní rychlost vstřebávání má vliv například i stupeň hydrolýzy. 

Pro koho a kdy je syrovátkový hydrolyzát vhodný?

  • Náročné sportovce, kteří usilují o maximální regeneraci. 
  • Náročné uživatele, kteří od proteinu chtějí ještě rychlejší vstřebatelnost. 
  • Každého, kdo chce co nejrychleji dopřát tělu vysoce kvalitní bílkoviny.
  • Osoby trpící laktózovou intolerancí (vhodný v případě, že je protein vyrobený ze syrovátkového izolátu). 
  • Lidi, kteří mají alergii na bílkovinu kravského mléka.

Jaké jsou výhody syrovátkového hydrolyzátu?

  • Vyniká vysokou vstřebatelností.
  • Dokáže prakticky okamžitě zahájit regenerační procesy po tréninku. 
  • Zpravidla je vhodný i pro lidi, kteří mají intoleranci laktózy nebo alergii na bílkovinu kravského mléka. Musí jít ovšem o hydrolyzát, který je vyrobený ze syrovátkového izolátu. 

Jaké jsou nevýhody syrovátkového hydrolyzátu?

  • Ve srovnání se syrovátkovým koncentrátem a izolátem je zpravidla dražší. 
  • Má svou specifickou chuť, která je lehce nahořklá, což může být pro někoho nepříjemné. 

Co je to vícesložkový syrovátkový protein?

Pokud se už ve světě proteinů nějakou dobu pohybujete, dost možná jste zaznamenali, že existuje i nějaký vícesložkový syrovátkový protein. Jak už název vypovídá, jedná se o kombinaci několika nebo všech druhů syrovátkových proteinů, které jsme si rozebrali výše. Díky tomu vzniká protein, který spojuje vlastnosti konkrétních typů, a to jak ty pozitivní, tak i negativní. Je proto potřeba vždy zvážit, jestli je pro vás vícesložkový protein lepší volbou, nebo ne. 

Pokud chcete ještě více informací o tom, jak si vybrat protein, a to třeba i v rostlinné říši, neměl by vám ujít náš článek Jak si vybrat správný protein na hubnutí nebo růst svalů?

Jak dávkovat syrovátkový protein?

U syrovátkových proteinů se obvykle doporučuje dávka 0,25–0,3 g na kg tělesné hmotnosti. Pokud se ale nechcete trápit počítáním, neuděláte chybu, když si dopřejete 20–40 g bílkovin. To více či méně odpovídá naplněné 30g odměrce. Horní limit v podobě 40 g bílkovin ocení zejména sportovci po náročném silovém tréninku celého těla, kdy je poptávka organismu po bílkovinách ještě vyšší. Pokud vás zajímá doporučené dávkování pro konkrétní protein, který máte doma, najdete ho zpravidla na etiketě. [39]

A jestli nechcete bílkoviny doplňovat jen ve formě proteinového nápoje, dejte šanci i tyčinkám, které jsou nabité bílkovinami. Jak vybrat tu nejlepší, zjistíte v článku Jak si vybrat kvalitní proteinovou tyčinku. 

Jak dávkovat syrovátkový protein?

Jak si vybrat syrovátkový protein podle svého cíle?

Cíl
Typ
HubnutíSyrovátkový koncentrát, syrovátkový izolát, syrovátkový hydrolyzát, vícesložkový syrovátkový protein
Růst svalůSyrovátkový koncentrát, syrovátkový izolát, syrovátkový hydrolyzát, vícesložkový syrovátkový protein
Po tréninku (základ)Syrovátkový koncentrát
Po tréninku (nejrychlejší regenerace)Syrovátkový hydrolyzát
Obohacení jídel o bílkoviny, vaření, pečeníSyrovátkový koncentrát
Laktózová intoleranceSyrovátkový izolát (případně syrovátkový hydrolyzát vyrobený z izolátu)
Alergie na bílkovinu kravského mlékaSyrovátkový hydrolyzát
Rychlá svačinaSyrovátkový koncentrát, syrovátkový izolát, vícesložkový syrovátkový protein

Co si z toho vzít?

Jak vidíte, neexistuje jeden univerzální protein, který by byl ideální pro každého člověka. Každý máme jiné nároky. Pro někoho je hlavním kritériem při výběru cena, pro jiného chuť a další nedá dopustit na maximální kvalitu. V dnešním článku jsme si proto podrobně rozebrali jednotlivé typy syrovátkových proteinů, abyste byli schopni sami vyhodnotit, který pro vás bude vzhledem k vašim cílům tím nejlepším. 

A pokud máte mezi svými přáteli někoho, kdo vybírá syrovátkové proteiny podle obalu, protože neví, jak se v nich vyznat, nezapomeňte s ním náš článek sdílet. 

Zdroje:

[1] Mikael Nilsson et al. – Metabolic effects of amino acid mixtures and whey protein in healthy subjects: studies using glucose-equivalent drinks – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17413098/

[2] Séverin Sindayikengera, Wen-shui Xia, Nutritional evaluation of caseins and whey proteins and their hydrolysates from Protamex – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16421963/

[3] Whey Protein – https://examine.com/supplements/whey-protein/

[4] Hanne B Jensen et al. – Comparative proteomic analysis of casein and whey as prepared by chymosin-induced separation, isoelectric precipitation or ultracentrifugation – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998726/

[5] Phil Kelly Manufacture of Whey Protein Products – https://www.researchgate.net/publication/330046067_Manufacture_of_Whey_Protein_Products

[6] Thermic Effect of Food – https://examine.com/topics/thermic-effect-of-food/

[7] James Hill, Wyatt, H. R., & Peters, J. C. – The Importance of Energy Balance – https://doi.org/10.17925/EE.2013.09.02.111

[8] G W Reed, J O Hill - Measuring the thermic effect of food – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8561055/

[9] Kim J. et al. – Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: A systematic review and meta-analysis. – https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv065

[10] Westerterp-Plantenga, M. S., Lejeune et al. – High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. – https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802461

[11] Waliłko, E. et al. – High-Protein or Low Glycemic Index Diet—Which Energy-Restricted Diet Is Better to Start a Weight Loss Program? – https://doi.org/10.3390/nu13041086

[12] John D Bosse et al. – Dietary protein to maximize resistance training: a review and examination of protein spread and change theories – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22958314/

[13] Eric R Helms et al. – A systematic review of dietary protein during caloric restriction in resistance trained lean athletes: a case for higher intakes – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24092765/

[14] L Russell et al. – The importance of patients' nutritional status in wound healing – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12070399/

[15] David Frankenfield – Energy expenditure and protein requirements after traumatic injury – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16998142/

[16] Beaulieu, J. et al. – Whey proteins and peptides: Beneficial effects on immune health – https://doi.org/10.2217/14750708.3.1.69

[17] Pesta et al. – A high-protein diet for reducing body fat: Mechanisms and possible caveats. – https://doi.org/10.1186/1743-7075-11-53

[18] Halton et al. – The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: A critical review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK70804/

[19] Wendy AM Blom et al. – Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response – https://academic.oup.com/ajcn/article/83/2/211/4649849?login=true

[20] Manuela P G M Lejeune et al. – Ghrelin and glucagon-like peptide 1 concentrations, 24-h satiety, and energy and substrate metabolism during a high-protein diet and measured in a respiration chamber – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16400055/

[21] Jean-Philippe Bonjour – Dietary protein: an essential nutrient for bone health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373952/

[22] Marian T. Hannan et al. – Effect of Dietary Protein on Bone Loss in Elderly Men and Women: The Framingham Osteoporosis Study – https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1359/jbmr.2000.15.12.2504

[23] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health – http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[24] WHEY PROCESSING – https://dairyprocessinghandbook.tetrapak.com/chapter/whey-processing

[25] C. V. Morr et al. – Whey protein concentrates and isolates: Processing and functional properties – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408399309527643

[26] Nissim Silanikove et al. –The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds – https://www.mdpi.com/2072-6643/7/9/5340/htm

[27] Cross Flow Microfiltration is considered the gold standard approach to producing whey protein – https://www.glanbianutritionals.com/en/nutri-knowledge-center/innovative-technology/cross-flow-microfiltration-cfm

[28] Shane M Rutherfurd Methodology for Determining Degree of Hydrolysis of Proteins in Hydrolysates: A Review – https://academic.oup.com/jaoac/article/93/5/1515/5655787

[29] RhichaSinha – Whey protein hydrolysate: Functional properties, nutritional quality and utilization in beverage formulation – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606003050?casa_token=iURxfPjthXcAAAAA:T5aVEauJtBK9N2Y93tSmzaNpnvjHk6xnDUigTDQevx52QKAa55v_DV1AerwlNjQq_xcVzyk0iQ

[30] Zhi-jie Bao et al. – Effects of degree of hydrolysis (DH) on the functional properties of egg yolk hydrolysate with alcalase – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5334225/

[31] Brad Jon Schoenfeld at. – How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5828430/

[32] Pieter Walstra et al. – Dairy Science and Technology – https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.1201/9781420028010/dairy-science-technology-walstra-pieter-walstra-jan-wouters-tom-geurts

[33] Kadlec Pavel et al. – Technologie potravin: Co byste měli vědět o výrobě potravin

[34] Šustová K. et al. – Mlékárenské technologie

[35] Suková Irena – Syrovátka v potravinářství.

[36] Ballard, T. L at al. – Effect of protein supplementation during a 6-mo strength and conditioning program on insulin-like growth factor I and markers of bone turnover in young adults. The American Journal of Clinical Nutrition

[37] Bonjour, J.P. – Dietary protein: an essential nutrient for bone health. Journal of the American College of Nutrition.

[38] Giampietro, P.G. et al. – Hypoallergenicity of an extensively hydrolyzed whey formula. Pediatric Allergy and Immunology: Official Publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology.

[39] Ralf Jäger et al. – International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *