Nootropika: Látky ke zlepšení koncentrace i paměti. Která jsou ta nejlepší?

Nootropika: Látky ke zlepšení koncentrace i paměti. Která jsou ta nejlepší?

Ve filmu Všemocný (Limitless) začne Bradley Cooper v hlavní roli užívat látku NZT, která mu změní život. Dovolí mu totiž využívat 100 % kapacity mozku. Možná jste se taky po shlédnutí tohoto filmu zamysleli nad tím, zda existují i nějaké legální látky podporující mozkové funkce? V té chvíli se vám možná vybavila ginkgo biloba, kterou vám kdysi někdo při studiích doporučoval pro lepší paměť. Kdybyste začali googlit, určitě by vám neuniklo, že existuje celá skupina látek, která umí přesně to, co hledáte. Vítejte ve světě nootropik.

Nootropika se trochu nadneseně označují jako chytré drogy (smart drugs) nebo také jako potrava pro mozek (brain food). Svými účinky bohužel nedosahují kvalit filmového NZT, ale i tak stojí za vyzkoušení. Mohou totiž zlepšit paměť, soustředění i schopnost učení. To jsou faktory často rozhodující o úspěchu či neúspěchu ve škole, práci i jiných životních oblastech. 

Co jsou nootropika?

Už naši předkové při poznávání okolní přírody určitě narazili na plodiny a listy, které jim po rozžvýkání pomohly povzbudit mysl, díky čemuž neusnuli na vavřínech a posouvali své dovednosti o level výš. Jen těmto darům přírody neříkali nootropika, ale měli pro ně nejspíš lidovější názvy. Moderní označení se totiž začalo používat až v polovině 60. let minulého století. [1–2]

Jak vznikl název nootropika?

Přišel s tím rumunský psycholog a chemik Corneliu Giurgea během výzkumu piracetamu. Původně sice podle legend hledal látku s relaxačními účinky, objevil ale něco úplně jiného. Všiml si totiž, že tato látka zvyšuje mozkovou aktivitu. To ho zaujalo natolik, že se pustil do hlubšího výzkumu piracetamu.  

Když přemýšlel, jak látku povzbuzující mozkové funkce obecně pojmenovat, přišel s názvem nootropikum. Ten vznikl kombinací dvou řeckých slov noos (mysl) a tropein (ohnout, otočit nebo směřovat). Významově si to můžeme přeložit jako látky, které svým působením mohou správně nasměrovat naši mysl. [1–2]

V dnešní době si však můžeme nootropika definovat jako přírodní nebo syntetické látky, které se spojují s podporou mozkových funkcí. [3]

Co si od nootropik nejčastěji slibujeme?

K užívání nootropik nás často vede touha po lepším já. Někdo chce získat příznivější hodnocení ve škole, další lépe zvládat vysoké pracovní nasazení a třetí se zbavit příznaků mozkové mlhy (brain fog). Ta se vyznačuje především zhoršeným soustředěním nebo nedostatkem kreativity. Jaké účinky nootropik by nám v tom mohly pomoci? [4–5]

  • lepší krátkodobá i dlouhodobá paměť
  • lepší soustředění a udržení pozornosti
  • podpora učení
  • lepší rozhodovací schopnosti 
  • větší kreativita
  • podpora schopnosti řešení problémů
  • snížení reakční doby
  • snížení pocitu únavy
  • větší pocit energie a povzbuzení mysli
  • podpora bdělosti a větší ostražitost
  • snazší zapamatování nových poznatků
  • zpomalení procesu stárnutí mozku
  • větší odolnost vůči stresu
  • lepší nálada a větší psychická pohoda
  • více motivace do práce i studia
  • větší psychická výkonnost

Pokud se chcete v určité oblasti života zlepšit, můžete vyzkoušet také biohackerské tipy z našeho článku Biohacking: 7 tipů, které vám zlepší život po všech stránkách. 

Jaké jsou účinky nootropik?

Jak nootropika fungují? 

Pro pochopení účinku nootropik je důležité vědět, co vlastně stojí za kognitivními funkcemi. V mozku máme složitou síť neuronů (mozkových buněk), které mezi sebou komunikují prostřednictvím synapsí. Jako informační poslíčky využívají neurotransmitery, kterým asistují gliové buňky. Ty se starají také o dostatečnou výživu neuronů a zároveň je chrání. Když se naučíme něco nového, vznikne nové propojení. A v případě, že něco zapomeneme, propojení zanikne. Jedná se tak o dynamický proces, který se nazývá neuroplasticita. Tento termín je v obecném pojetí chápán jako vývoj změn mozku v průběhu života. [2]

Schopnost mozku budovat nová spojení je pro jeho správnou funkci zásadní. Projevuje se to na paměti, schopnosti učení i koncentrace. Nootropika dokážou do těchto dějů zasáhnout a zefektivnit je. [6–7]

Jaké jsou hlavní účinky nootropik?

  • Mohou zvýšit cirkulaci krve v mozku. Tím přispívají k lepšímu okysličení a transportu glukózy, kterou mozek využívá jako zdroj energie. Stejně tak tím dochází k efektivnějšímu odplavování neurotoxických látek, které by mohly mozek poškodit.
  • Dokážou působit protizánětlivě a antioxidačně. Mohou tak chránit mozkové buňky před negativními vlivy oxidačního stresu a toxických látek. Dochází tak mimo jiné ke zpomalení procesu stárnutí mozku. 
  • Mohou ovlivnit tvorbu a aktivitu neurotransmiterů. Mezi ty patří třeba dopamin nebo acetylcholin, který je důležitý pro paměť, učení a přemýšlení. Mimo to se podílejí i na regulaci aktivity receptorů (vyskytujících se na neuronech), na které se neurotransmitery umí navázat. Ve výsledku dochází k podpoře celého synaptického přenosu. 
  • Mohou podpořit regeneraci a růst mozkových buněk. Nootropika totiž dokážou aktivovat nervový růstový faktor (NGF), který je zapojený do regulace růstu a přežití neuronů. Mimo to mají pozitivní vliv na mozkový neurotrofický faktor (Brain-Derived Neutrophic Factor, BDNF), který je zodpovědný za růst a zachování nervových buněk. Ve výsledku tak mohou podpořit neuroplasticitu mozku. [6–7]

Nootropika tak mají velký potenciál zlepšit naše mozkové funkce. Všechny zmíněné účinky ale mohou typicky nastat až při dlouhodobém užívání. Tedy kromě kofeinu a theaninu, jejichž efekt je možné pozorovat v řádech několika desítek minut. Nefungují bohužel obecně tak, že by se vám hned po prvním užití rozsvítilo a mohli jste se rovnou pustit do studia jaderné fyziky. Účinek nootropik je totiž pozvolný a vyžaduje dlouhodobější užívání v rámců měsíců i let. 

Jak fungují nootropika?

Nejznámější druhy nootropik a jejich účinky 

Patří mezi ně extrakty z rostlin, hub nebo chemicky vyrobené látky, které jsou však pro tělo přirozené. Možná budete překvapeni, že některé z nich znáte, a nejspíš už s nimi máte dokonce i nějakou zkušenost. 

1. Kofein povzbudí a zlepší ostražitost 

Kofein je snad nejznámější a nejpoužívanější nootropikum. Když potřebujeme mentální vzpruhu první volba padne nejčastěji na kávu, čaj nebo energy drink. A je to zejména díky jejich společnému jmenovateli v podobě kofeinu. Ten můžeme najít i v různých kofeinových či energetických tabletách nebo i v guaraně.

Na kávě si dokonce ujížděla řada známých spisovatelů, myslitelů a vědců. Třeba o spisovateli Honoré de Balzacovi se tvrdí, že denně vypil i 50 šálků kávy, díky čemuž zvládl napsat neskutečné množství novel, her a krátkých povídek. Nadměrný příjem kofeinu se mu ale nejspíš vymstil. Zemřel totiž předčasně ve věku 51 let na srdeční selhání. I proto se kofein často označuje jako dobrý sluha, ale špatný pán. [8]

Jaké jsou účinky kofeinu?

Nootropické účinky kofeinu podle studií 

U kofeinu je obecně známo, že dokáže nakopnout, podpořit soustředění, oddálit pocit únavy, zlepšit sportovní výkon i náladu. Co za těmito účinky stojí? 

  • Podílí se na snížení únavy a dodání energie: Kofein se dokáže navázat na receptory adenosinu. Tím je zablokuje, a může tak omezit působení adenosinu, jehož úkolem je nás zklidnit, navodit pocit únavy a ospalost. Místo toho jsme díky kofeinu bdělejší a cítíme příval energie. Zvládneme tak udělat více práce nebo si projít větší množství stránek studijních materiálů.  
  • Dokáže zvýšit ostražitost: Po příjmu kofeinu mohou v našem těle stoupnout také hladiny hormonů adrenalinu a kortizolu, což se projeví větší ostražitostí a pozorností. Díky tomu se dokážeme lépe koncentrovat na práci, učení nebo řešení nějakého problému. 
  • Navozuje dobrou náladu: Kofein má totiž vliv i na aktivaci neurotransmiterů, jako je dopamin nebo serotonin, které se spojují s pocitem dobré nálady a spokojenosti. S dobrou náladou pak jde vše tak nějak snadněji. [9–10]

Kofein dokáže rovněž zlepšit sportovní výkon. Pokud vás tohle téma zajímá, přečtěte si náš článek Kofein před tréninkem: Funkce, výhody, rizika a dávkování.

Typické dávkování kofeinu 

S kofeinem to není radno přehánět. Místo lepšího soustředění a mentálního flow můžeme po velké dávce cítit nervozitu, podráždění a také bušení srdce nebo zažívací potíže. Je tak potřebné hlídat, kolik kofeinu za den přijmeme z nápojů (káva, čaj), BCAA drinků, tablet, předtréninkovek, energy shotů a dalších zdrojů této látky. 

  • EFSA (Evropský úřad pro kontrolu potravin) stanovil horní hranici příjmu kofeinu na 400 mg na den pro 70kg člověka, což odpovídá příjmu 5,7 mg/kg na den.
  • Jedna dávka by měla obsahovat maximálně 200 mg kofeinu (3 mg/kg). [11]

O vlivu kofeinu na náš organismus rozhoduje také genetika. Více se o tom dočtete v článku Geny určují vliv kofeinu na tělo. Jak z jeho povzbudivých účinků vytěžit co nejvíc? 

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

2. L-theanin dokáže povzbudit a snížit psychické napětí

L-theanin je aminokyselina, kterou stejně jako kofein najdeme například v zeleném čaji. Už samotné pití čaje si často spojujeme s pocitem uvolnění a relaxace. Zároveň nás ale tento nápoj dokáže povzbudit. V tom hraje nejspíš určitou roli i l-theanin. Ten se totiž spojuje s pozitivním vlivem na snížení stresu a v kombinaci s kofeinem se osvědčil i jako podpora kognitivních funkcí. 

Nootropické účinky l-theaninu podle studií

  • Může podpořit soustředění: V kombinaci s kofeinem může pomoci s lepší koncentrací. Zároveň tlumí pro někoho ostrý nástup účinku kofeinu, což se projeví větším klidem a chladnější hlavou. To ocení zejména lidé, kteří jsou na kofein citlivější.
  • Dokáže působit neuroprotektivně: Za tím stojí nejspíš schopnost l-theaninu zablokovat receptor glutamátu. Ten má na nervovou soustavu stimulační efekt, ale při nadměrné aktivitě může být pro mozek toxický. Zdá se, že l-theanin má schopnost těmto negativním účinkům zabránit.
  • Podílí se na snížení pocitu stresu a napětí: Poté, co se l-theanin dostane z krve do mozku, zvýší aktivitu mozkových alfa vln, které dokážou navodit pocity klidu a relaxace. Mimo to dokáže zvýšit hladinu neurotransmiteru GABA (kyselina gama-aminomáselná), který zmírňuje nervové napětí. [12, 14–15]

Typické dávkování l-theaninu

  • L-theanin se doporučuje užívat v poměru 1:1 společně s kofeinem. Běžně tak jde o 100–200 mg l-theaninu. 
  • Současným příjmem s kofeinem byste se měli dostat na maximální příjem 400 mg denně. 
  • Horní hranice příjmu pro l-theanin zatím nebyla stanovena. [13]
Jaké má účinky l-theanin?

3. Bakopa drobnolistá pomůže s pamětí i náladou

Bakopa drobnolistá (Bacopa monnieri) je ajurvédská bylinka, kterou možná znáte i pod jménem Brahmi. Za jejími schopnostmi stojí zejména aktivní látky v podobě bakosidů. Formou doplňků stravy se používá pro podporu mozkových funkcí, zejména paměti a celkového psychického zdraví. 

Nootropické účinky bakopy drobnolisté podle studií

  • Může podpořit paměť: A to díky příznivému vliv na zapamatování informací a logické myšlení. V tomto ohledu se osvědčila také u lidí s Alzheimerovou chorobou, u kterých často dochází k poruchám paměti. 
  • Má pozitivní vliv na náladu: Za tím stojí zejména schopnost bakopy snížit hladinu stresového hormonu kortizolu a také její pozitivní vliv na aktivitu dopaminu a serotoninu. Ty pomáhají zvládat psychické napětí a jsou spojeny s náladou, emocemi a motivací. 
  • Dokáže chránit nervové buňky: Bakopa rovněž obsahuje quercetin. Jde o antioxidant, který se podle doposud provedených prací může podílet na ochraně neuronů před poškozením oxidačním stresem. [16–17]

Typické dávkování bakopy drobnolisté

  • Bakopa se nejčastěji užívá v množství 300 mg v případě suplementu se standardizovaným extraktem s 55% obsahem účinné látky. 
  • Ve formě listu nebo prášku z této rostliny se doporučuje množství 750–1500 mg.
  • Historicky se bakopa konzumovala s přepuštěným máslem (Ghí). Pro správnou využitelnost v těle totiž potřebuje tukového přenašeče. Dobrým nápadem tak bude tuto látku přijímat s jídlem.
  • Mezi biohackery je běžná kombinace bakopy a její příbuzné gotu koly, se kterou působí synergicky. [17]

Pokud vás zajímá, jaké další přírodní látky vám mohou pomoci lépe zvládat stres, přečtěte si článek Adaptogeny: Přírodní látky, které pomáhají zvládat stres.

Jaké účinky má bakopa?

4. Acetyl l-karnitin podporuje produkci energie v mozku

Možná si říkáte, co dělá tato látka mezi nootropiky, vždyť karnitin je spalovač tuku. Je pravdou, že l-karnitin podporuje přeměnu tuku na využitelnou energii. Ve formě acetyl l-karnitinu má ale také pozitivní účinky na mozkové funkce. Dokáže totiž překonat hematoencefalickou bariéru, a dostat se tak efektivněji do mozku.

Nootropické účinky acetyl l-karnitinu podle studií

  • Pomáhá dodávat mozku energii: Tato látka funguje jako přenašeč mastných kyselin (tuků) do mitochondrií, ve kterých dochází k jejich přeměně na využitelnou energii. 
  • Může podpořit kognitivní funkce: L-karnitin je jednou z látek, která dokáže aktivovat neurotransmiter acetylcholin. Ten souvisí s pamětí, ostražitostí a myšlením. 
  • Spojuje se s příznivým vlivem na zdraví mozku: Acetyl l-karnitin má antioxidační účinky, díky čemuž může působit i neuroprotektivně. Také dokáže podpořit mozkový neurotrofický faktor (BDFN). No a v neposlední řadě se spojuje s podporou optimálního prokrvení mozku. [18–19]

Typické dávkování acetyl l-karnitinu

  • Standardní dávka je 630–2500 mg denně. 

L-karnitin je tělu přirozená látka, kterou přijímáme každý den prostřednictvím potravy. Díky tomu je zpravidla dobře tolerovaný a nemá nežádoucí efekt na organismus.  [18, 20]

Pokud vás zajímají další výhody karnitinu, přečtěte si článek L-karnitin a jeho 11 skvělých vedlejších účinků.

Jaké účinky má acetyl l-karnitin?

5. Cholin souvisí se správnou funkcí paměti

Cholin je látka, která se někdy díky svým vlastnostem přirovnává k vitamínům skupiny B. Přirozeně ji najdeme v potravinách, jako jsou vejce, hovězí maso nebo růžičková kapusta. Pro naše tělo je esenciální, nedokáže si ho totiž samo vyrobit. Proto je potřebné přijímat jej v dostatečném množství každý den ze stravy či doplňků. Cholin je prekurzorem acetylcholinu, díky čemuž se podílí na správné funkci mozku. Doplňky stravy s jeho obsahem tak právem patří mezi nejúčinnější nootropika.

Formy cholinu v doplňcích stravy:

  • Cholin bitartrát
  • Alfa-GPC (L-alfa-glyceryl fosforyl cholin)
  • CDP-cholin (Citicholin)
  • DMAE (Dimethylaminoethanol)

Nootropické účinky cholinu podle studií

  • Podílí se na správné funkci paměti: Díky tomu, že se z cholinu tvoří acetylcholin, hraje důležitou roli ve schopnostech zapamatování informací. Nedostatečný příjem cholinu se naopak spojuje s poruchami paměti i učení a mozkovou mlhou (brain fog). [21]
  • Ve formě Alfa-GPC nebo CDP-cholinu může podpořit růst neuronů: Podílí se totiž na stavbě buněčných membrán, a může tak podpořit neuroplasticitu. Rovněž dokáže snížit negativní dopady stárnutí mozku. [22–23]
  • DMAE může podpořit zachování kognitivních funkcí: Tato forma cholinu totiž dokáže snižovat tvorbu beta-amyloidu, který má v pozdějším věku negativní vliv na mozkovou činnost. Vyšší hodnoty beta-amyloidů byly zaznamenány například u lidí s Alzheimerovou chorobou. [24–25]

Typické dávkování cholinu

  • Doporučená dávka cholin bitartrátu je 500–3000 mg denně. 
  • Alpha-GPC se běžně užívá v množství 400–1200 mg denně. 
  • V případě CDP-cholinu se nejčastěji uvádí dávkování 250–500 mg denně. 
  • DMAE se běžně užívá v množství 100–200 mg denně. [26–27]
Účinky cholinu na mozek

6. Fosfatidylserin se podílí na zachování kognitivních funkcí

Fosfatidylserin je derivát aminokyseliny, který patří mezi důležité součásti mozku a nervové soustavy. Podílí se totiž na stavbě membrán nervových buněk, které se účastní přenosu signálů v celém organismu. Díky tomu hraje roli v otázce správně fungujících kognitivních funkcí, jako je paměť, učení nebo koncentrace. Podle výzkumů se s jeho poklesem, který je běžnou součástí stárnutí, spojuje zhoršení kognitivních funkcí. Proto je užívání této látky ve formě doplňků stravy a jejich vlivu na činnost mozku předmětem řady výzkumů. [28]

Nootropické účinky fosfatidylserinu podle studií

  • Může zpomalit s věkem související zhoršování kognitivních funkcí: Denní příjem 100–300 mg této látky se spojuje s pozitivním vlivem na zachování zdravé paměti a myšlení.
  • Podílí se na správné funkci mozkových buněk: Fosfatidylserin má vliv na udržování propustnosti mozkových buněk, která je důležitá pro neuroplasticitu. Díky tomu může podporovat schopnost učení a zapamatování nových informací. 
  • Pomáhá udržet neurony zdravé: Společně s kyselinou dokosahexaenovou (DHA), která je součástí rybího tuku, se podílí na opravě nervových buněk. Pomáhá tak prodlužovat jejich životnost. [28–29] 

Typické dávkování fosfatidylserinu 

  • Běžná dávka fosfatidylserinu představuje 100 mg 3krát denně. Přijmete tak celkově 300 mg, což je množství, které může podle výzkumů přispět ke zpomalení stárnutí mozku. [30]

7. Hericium (Lion’s mane) podporuje životnost mozkových buněk

Hericium neboli korálovec ježatý (Hericium erinaceus) je vzácná houba, kterou možná znáte i pod názvem lví hříva nebo Yamabushitake. Může se pochlubit vysokým obsahem biologicky aktivních látek, mezi které patří například polysacharidy či hericenony. Díky tomu se řadí mezi takzvané medicinální houby. Používá se zejména s cílem podpory psychického zdraví a funkcí mozku.

Jaké účinky má hericium?

Nootropické účinky hericia podle studií

  • Podílí se na růstu nových neuronů (neurogenezi): Hericium dokáže aktivovat nervový růstový faktor (NGF), který stojí za růstem, zachováním a životností nervových buněk.
  • Může zlepšit kognitivní funkce: Tato látka může pomoci lidem s poškozeným intelektem (demence, Alzheimerova choroba). Pozitivní změny byly zaznamenány v oblasti paměti a myšlení.
  • Spojuje se s podporou psychického zdraví: Účastníci studie, kteří užívali hericium po dobu jednoho měsíce, na konci studie uváděli snížení pocitu úzkosti a podrážděnosti. [31–32]

Typické dávkování hericia

  • Ve studiích se osvědčila dávka 1000 mg (96% extraktu) 3krát denně pro celkový denní příjem 3000 mg. Prozatím není známo, zda se jedná o optimální dávku. Na základě výzkumů se ale jeví jako účinná.
  • Běžně se užívá i v menším množství, například 500 mg denně. [33]

O dalších medicinálních houbách a jejich účincích si přečtete více v článku Jaké účinky má reishi, hlíva ústřičná a další medicinální houby?  

 

8. Ginkgo biloba podporuje paměť a má antioxidační účinky

Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný je strom, jehož listy se používají na výrobu doplňků stravy, které patří mezi nejznámější na poli podpory paměti a učení. Biohackeři ji navíc často zařazují do seznamu nejúčinnějších nootropik, které pomáhají udržet stav kreativního a myšlenkového flow. 

Nootropické účinky Ginkgo biloby podle studií

  • Podporuje optimální prokrvení mozku: Díky tomu se do mozku efektivněji dostane kyslík a živiny, které potřebuje pro svou funkci. Stejně tak se může mozek snadněji zbavit odpadních látek. Ve výsledku vám to bude více pálit, což oceníte třeba na zkoušce nebo během pracovního pohovoru. 
  • Dokáže podpořit ochranu mozku před projevy stárnutí: Obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit mozkové buňky, a zejména pak mitochondrie (buněčné továrny na energii) před poškozením volnými radikály. Díky tomu se podílí za zachování správné funkce mozku, a pomáhá tak udržovat paměť v dobré kondici.  [34–35]
  • Může podpořit psychické zdraví: Spojuje se také se zvýšením hladiny neurotransmiteru dopaminu, který má vliv na náladu a spokojenost. [36]

Typické dávkování Ginkgo biloby 

  • Pro podporu kognitivních funkcí se doporučuje dávka 120–240 mg ginkgo biloby 1–4 hodiny před zkouškou či jiným duševním výkonem.
  • Pro zachování kognitivních funkcí se nejčastěji užívá v množství 40–120 mg 3krát denně.
  • Pro správnou vstřebatelnost je vhodné ginkgo bilobu užívat společně s jídlem.  [34, 37]
Jaké jsou účinky Ginkgo biloby?

9. Rhodiola rosea pomůže se soustředěním i ve stresu

Rhodiola rosea neboli rozchodnice růžová je bylinka, která patří mezi nejznámější adaptogeny. Díky svým vlastnostem se však řadí i na seznam nejúčinnějších nootropik. Tradičně se používá na snížení pocitu únavy, stresu a také pro podporu duševní výkonnosti. 

Nootropické účinky Rhodioly rosey podle studií

  • Může pomoci lépe zvládat stres: Dokáže normalizovat hladinu stresového hormonu kortizolu, který se ve vyšším množství spojuje s pocitem úzkosti, napětí a podrážděností. Navíc dokáže zvýšit hladinu serotoninu, který se spojuje s příjemnými pocity. 
  • Dokáže snížit pocit únavy: Pomáhá obnovovat buněčnou energii ve formě ATP, což se může projevit na zvýšení fyzické i psychické energie.
  • Má příznivý vliv na soustředění: Podporuje schopnost se soustředit i při stresu a vyšším napětí. Hodí se tak ideálně při učení na zkoušku nebo při přípravě na prezentaci nového projektu v práci a při jiných příležitostech, kdy se cítíte pod tlakem. [38–40]

Typické dávkování Rhodioly rosey

  • Při výběru doplňku stravy s Rhodiolou volte ty, které obsahují standardizovaný extrakt s obsahem 3 % rosavinu a 1 % salidrosidů.
  • Ve studiích se běžně používají dávky od 50 do 600 mg na den.
  • Vyšší dávky (typicky překračující 680 mg na den) se už ale nedoporučují. I tady tak platí, že větší množství neznamená lepší efekt. [38]

Pokud vás zajímá, co dalšího vám může pomoci se lépe soustředit, přečtěte si náš článek Jak zlepšit a udržet koncentraci při práci a učení? 

10. Kreatin pomáhá dodávat mozku energii

Kreatin je další látka, kterou byste na tomto seznamu nejspíš nečekali. Díky svým unikátním vlastnostem, zejména pak vlivu na obnovu buněčné energie ATP, má své čestné místo i v tomto přehledu nootropik. Může totiž pomoci dodávat energii nejen svalům, ale také nervovým buňkám. Kromě toho se optimální hladina kreatinu v poslední době čím dál častěji spojuje se správnou funkcí mozku. 

Jaký má kreatin účinek na mozek?

Nootropické účinky kreatinu podle studií

  • Podporuje mozkovou energii: Prostřednictvím obnovy energie ve formě ATP dokáže snížit mentální únavu. Z výsledků jedné studie dokonce vyplývá, že suplementace kreatinem (8 g/den po dobu 5 dnů) zvyšuje využití kyslíku v mozku a snižuje duševní únavu. Můžete tak pomocí něj zvýšit svou produktivitu a zvládnout více pracovních či studijních povinností. [46]
  • Má vliv na tvorbu neurotransmiterů: Dostatek ATP se spojuje také s tvorbou a aktivací neurotransmiterů, které mají vliv na myšlení a náladu. Díky tomu můžete být ve větší psychické pohodě.
  • Podílí se na ochraně nervových buněk: Podporuje buněčný metabolismus, který je důležitý pro životnost neuronů. Může tak rovněž zpomalit proces stárnutí mozku a s tím také podpořit dlouhodobou paměť a schopnost zapamatování nových informací. [41–42]
  • Může podpořit kognitivní funkce: Příjem 5 g kreatinu v období 6 týdnů se u účastníků studie projevil rychlejším zpracováním informací a podporou paměti. [46]

Typické dávkování kreatinu

Další zajímavé účinky kreatinu se dozvíte v článku Jak vybrat nejlepší kreatin? 

11. Rybí olej podporuje správnou činnost mozku

Rybí olej je nejlepší zdroj omega 3 mastných kyselin, které se někdy označují i jako zdravé tuky. Mezi ty nejznámější patří kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). V těle se starají o správnou funkci těch nejdůležitějších orgánů, jako je srdce a mozek. Proto je důležité si pohlídat jejich příjem i v případě, že chceme podpořit správnou činnost mozku. 

Nootropické účinky EPA a DHA

  • DHA podporuje správnou funkci mozku: DHA je důležitou strukturální součástí mozku. Přímo se tak podílí na jeho správném fungování a spojuje se zejména s pamětí a učením. 
  • Působí neuroprotektivně: Díky protizánětlivým účinkům dokáže DHA zvýšit ochranu před vznikem neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Mimo to má schopnost aktivovat také mozkový růstový faktor BDNF.
  • EPA má pozitivní vliv na psychiku: Příznivý účinek EPA na psychické zdraví byl prokázán zejména u lidí s depresí a úzkostnými stavy. [44]

Typické dávkování rybího oleje

Pokud se chcete o účincích zdravých tuku dozvědět více, přečtěte si náš článek Zdravé a nezdravé tuky: Které potraviny jíst, a kterým se raději vyhnout?

Jaké účinky má rybí olej na mozek?

12. Komplexní nootropika se synergickým účinkem

Komplexní nootropika jsou produkty, které mají díky pečlivě vybranému složení celou řadu různých účinků. Je to zejména díky spojení rostlinných extraktů, vitamínů, minerálních látek a dalších biologicky aktivních složek. Typicky tak vzniká funkční synergická směs. Tyto vícesložkové suplementy mají širší a komplexnější nootropický účinek než jednosložkové produkty.

Vícesložková nootropika pro lepší výkon mozku: 

  • FueBrain: Ocení ho studenti, pracující, sportovci a obecně lidé, kteří se každý den potýkají s řešením různých problémů nebo se potřebují lépe soustředit. Toto komplexní nootropikum neobsahuje kofein, takže je ideální i pro lidi, kteří ho omezují. Je tak vhodný i v odpoledních a večerních hodinách. Ve složení má například výtažek z Ginkgo biloby a Rhodioly rosey, DMAE, l-theanin a další látky s nootropickým účinkem.   
  • XBEAM Energy Caps nebo Energy Powder: Ty mají složení uzpůsobené na míru všem gamerům a hráčům e-sportů, kteří potřebují povzbudit, ale zároveň si zachovat chladnou hlavu, rychle reagovat na herní situaci a soustředit se i ve vypjatých situacích. Ve složení tak nechybí kofein, l-theanin, extrakt z rhodioly rosey, bakopy drobnolisté nebo fosfatidylserin. Spolehlivě vám tak pomůže zasadit rozhodující úder a postavit se na stupně vítězů.

Další látky s nootropickým účinkem

Výčet nootropik tímto seznamem ale zdaleka nekončí. Patří mezi ně řada dalších biologicky aktivních látek, jako je ashwagandha, guarana, l-tyrozin, ženšen, gotu cola, výtažek z borůvek, SAM-e nebo niagen. Vyberte si nootropikum, které svými účinky nejlépe odpovídá vašim potřebám, nebo sáhněte po funkčním komplexním produktu.

Další smart drugs, jako je například piracetam, methylfenidát nebo modafinil si podrobněji rozebereme třeba příště. 

Pro koho jsou nootropika vhodná?

Z účinků nootropik může profitovat každý z nás. I po ukončení studia se totiž stále učíme něco nového. Ať už jde o novou práci, dovednost, která nám může pomoci s povýšením, nebo studium dalšího jazyka, stále si potřebujeme zapamatovávat nové informace. V dnešním světě plném sociálních sítí a informací, které se na nás hrnou ze všech stran, je navíc často náročné neprokrastinovat a plně se soustředit na jednu věc. I s tím nootropika pomůžou.

Pro koho jsou nootropika určena?

Kdo může profitovat z užívání nootropik? 

  • Studenti: Ti se potřebují ve škole maximálně soustředit, udržovat dlouhodobou pozornost při učení a dobře fungovat i ve stresu při zkoušce. S tím by jim mohla pomoci Ginkgo biloba, cholin, bakopa drobnolistá a také kreatin.
  • Sportovci: V jejich každodenním životě je pro ně důležité soustředit se na výkon, rychle reagovat, cítit se psychicky v pohodě a mít dostatek energie. V tom jim může pomoci kreatin, kofein, rybí olej, Rhodiola rosea a acetyl l-karnitin. 
  • Gameři: U nich je rozhodující udržení dlouhodobé pozornosti, rychlé reakce a fungování ve stresu. Hodí se jim tak směs nootropik a adaptogenů, ve které by neměl chybět kofein, bakopa drobnolistá nebo l-theanin. Mohou také zvolit komplexní produkt, který jim byl navržen na míru. 
  • Vrcholoví manažeři: Ti potřebují rychle reagovat, řešit každodenní problémy firmy, neustále se ve svém oboru vzdělávat a zvládat svou práci i pod tlakem. Hodí se jim například kofein, l-theanin, Rhodiola rosea a rybí olej. 
  • Kreativci: Všichni umělci, spisovatelé, copywriteři, správci sociálních sítí a další lidé, kteří potřebují ve své práci přicházet s novými nevšedními nápady, by mohli účinky nootropik také ocenit. V plnění každodenních úkolů jim může pomoci kofein, l-theanin, cholin a také ginkgo biloba. 

Co si z toho vzít? 

Pokud cítíte, že vám často chybí mentální energie, špatně se soustředíte na práci či učení nebo máte potíže s pamětí, mohou vám nootropika pomoci. Mají totiž příznivý vliv na zdraví mozku a při dlouhodobém užívání dokážou zpomalit i jeho stárnutí. Pomáhají také snadněji zvládat stres a lépe fungovat i pod tlakem. Díky tomu se může jejich užívání osvědčit v každodenním životě. Můžete si vybrat nootropikum podle popsaných účinků nebo vyzkoušet komplexní produkt, který obsahuje synergicky fungující látky. 

Pokud se vám článek líbil a odnesli jste si z něj nové informace, sdílejte jej i se svými přáteli. Díky tomu se také dozví, které látky jim pomohou se soustředěním, pamětí i učením. 

Zdroje:

[1] Dictionary.Com. Nootropics Meaning & Origin. – https://www.dictionary.com/e/slang/nootropics/

[2] Neurohacker Collective. What Are Nootropics? – https://neurohacker.com/what-are-nootropics

[3] Nootropics Expert. The Definitive Guide to Nootropics .– https://nootropicsexpert.com/nootropics-guide/

[4] Mindbodygreen. Nootropics Are The Brain-Boosting Ingredients You Need In Your Supplement. – https://www.mindbodygreen.com/articles/health-benefits-of-nootropics

[5] MedicineNet. What Are Nootropics? Benefits, Chart, Side Effects. – https://www.medicinenet.com/what_are_nootropics/article.htm

[6] Malík, M., & Tlustoš, P. Nootropics as Cognitive Enhancers: Types, Dosage and Side Effects of Smart Drugs. – https://doi.org/10.3390/nu14163367

[7] Suliman, N. A., Mat Taib, C. N., Mohd Moklas, M. A., Adenan, M. I., Hidayat Baharuldin, M. T., & Basir, R. Establishing Natural Nootropics: Recent Molecular Enhancement Influenced by Natural Nootropic. – https://doi.org/10.1155/2016/4391375

[8] France Today. A Cup of the Strong Stuff: Honoré de Balzac’s Coffee Habit. – https://francetoday.com/culture/a-cup-of-the-strong-stuff-honore-de-balzacs-coffee-habit/

[9] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. Caffeine Research Analysis. – https://examine.com/supplements/caffeine/

[10] Precision Nutrition. Coffee and hormones: Here’s how coffee really affects your health. – https://www.precisionnutrition.com/coffee-and-hormones

[11] EFSA. Caffeine.– https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/caffeine

[12] Hidese, S., Ogawa, S., Ota, M., Ishida, I., Yasukawa, Z., Ozeki, M., & Kunugi, H. Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. – https://doi.org/10.3390/nu11102362

[13] Research Breakdown on Theanine—Examine. – https://examine.com/supplements/theanine/research/#safety-and-toxicology-1

[14] Wang, L., Brennan, M., Li, S., Zhao, H., Lange, K. W., & Brennan, C. How does the tea L-theanine buffer stress and anxiety. – https://doi.org/10.1016/j.fshw.2021.12.004

[15] Bill Willis, P. Theanine Research Analysis. – https://examine.com/supplements/theanine/

[16] Examine. Bacopa monnieri and cognition. – https://examine.com/summaries/study/7dxWZ9/

[17] Examine. Bacopa Monnieri—Health benefits, dosage, safety, side-effects, and more. – https://examine.com/supplements/bacopa-monnieri/

[18] Nootropics Expert. Acetyl-L-Carnitine .– https://nootropicsexpert.com/acetyl-l-carnitine/

[19] Ka, W., & Ka, W. The Effects on the Cognitive Function of Healthy Volunteers of a Combination of Acetyl-L-Carnitine, Vinpocetine and Huperzine A Administered Over 28 Days. – https://doi.org/10.23937/2378-3001/1410089

[20] Antonis Damianou, Ms. L-Carnitine Research Analysis. – https://examine.com/supplements/carnitine/

[21] Poly, C., Massaro, J. M., Seshadri, S., Wolf, P. A., Cho, E., Krall, E., Jacques, P. F., & Au, R. The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort1234. – https://doi.org/10.3945/ajcn.110.008938

[22] Parker, A. G., Byars, A., Purpura, M., & Jäger, R. The effects of alpha-glycerylphosphorylcholine, caffeine or placebo on markers of mood, cognitive function, power, speed, and agility. – https://doi.org/10.1186/1550-2783-12-S1-P41

[23] Nootropics Expert. Advanced Guide to Choline in Nootropic Stacks – https://nootropicsexpert.com/advanced-guide-to-choline-in-nootropic-stacks/

[24] Kamal Patel, M. P. H. DMAE Research Analysis. – https://examine.com/supplements/dmae/

[25] Examine. Choline—Health benefits, dosage, safety, side-effects, and more. – https://examine.com/supplements/choline/

[26] Nootropics Expert. DMAE.– https://nootropicsexpert.com/dmae/

[27] The Authority on Nootropic Supplements. Nootropics Expert – https://nootropicsexpert.com/

[28] Kang, E. Y., Cui, F., Kim, H. K., Nawaz, H., Kang, S., Kim, H., Jang, J., & Go, G. Effect of phosphatidylserine on cognitive function in the elderly: A systematic review and meta-analysis. – https://koreascience.kr/article/JAKO202210261444695.page

[29] Nootropics Expert. Phosphatidylserine. – https://nootropicsexpert.com/phosphatidylserine-ps/

[30] Examine. Phosphatidylserine—Health benefits, dosage, safety, side-effects, and – https://examine.com/supplements/phosphatidylserine/#dosage-information

[31] Nagano, M., Shimizu, K., Kondo, R., Hayashi, C., Sato, D., Kitagawa, K., & Ohnuki, K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. – https://doi.org/10.2220/biomedres.31.231

[32] Ratto, D., Corana, F., Mannucci, B., Priori, E. C., Cobelli, F., Roda, E., Ferrari, B., Occhinegro, A., Iorio, C. D., Luca, F. D., Cesaroni, V., Girometta, C., Bottone, M. G., Savino, E., Kawagishi, H., & Rossi, P. Hericium erinaceus Improves Recognition Memory and Induces Hippocampal and Cerebellar Neurogenesis in Frail Mice during Aging. – https://doi.org/10.3390/nu11040715

[33] Examine. Lion’s Mane. – https://examine.com/supplements/lionsmane/

[34] Examine.Ginkgo biloba. – https://examine.com/supplements/ginkgo-biloba/#dosage-information

[35] Eckert, A. Mitochondrial effects of Ginkgo biloba extract. – https://doi.org/10.1017/S1041610212000531

[36] Nootropics Expert. Ginkgo Biloba. – https://nootropicsexpert.com/ginkgo-biloba/

[37] Barbalho, S. M., Direito, R., Laurindo, L. F., Marton, L. T., Guiguer, E. L., Goulart, R. de A., Tofano, R. J., Carvalho, A. C. A., Flato, U. A. P., Capelluppi Tofano, V. A., Detregiachi, C. R. P., Bueno, P. C. S., Girio, R. S. J., & Araújo, A. C. Ginkgo biloba in the Aging Process: A Narrative Review. – https://doi.org/10.3390/antiox11030525

[38] Frank, K., Patel, K., Lopez, G., & Willis, B. Rhodiola Rosea Research Analysis. – https://examine.com/supplements/rhodiola-rosea/

[39] Lekomtseva, Y., Zhukova, I., & Wacker, A. Rhodiola rosea in Subjects with Prolonged or Chronic Fatigue Symptoms: Results of an Open-Label Clinical Trial. – https://doi.org/10.1159/000457918

[40] Nootropics Expert. Rhodiola Rosea as a nootropic. – https://nootropicsexpert.com/rhodiola-rosea/

[41] Nootropics Expert. Creatine. – https://nootropicsexpert.com/creatine/

[42] Avgerinos, K. I., Spyrou, N., Bougioukas, K. I., & Kapogiannis, D. Effects of creatine supplementation on cognitive function of healthy individuals: A systematic review of randomized controlled trials. – https://doi.org/10.1016/j.exger.2018.04.013

[43] Kerksick, C. M., Wilborn, C. D., Roberts, M. D., Smith-Ryan, A., Kleiner, S. M., Jäger, R., Collins, R., Cooke, M., Davis, J. N., Galvan, E., Greenwood, M., Lowery, L. M., Wildman, R., Antonio, J., & Kreider, R. B. ISSN exercise & sports nutrition review update: Research & recommendations. – https://doi.org/10.1186/s12970-018-0242-y

[44] Dyall, S. C. Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: A review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. – https://doi.org/10.3389/fnagi.2015.00052

[45] European Food Safety Authority. Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA).– https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815

[46] Kreider, R. B., & Stout, J. R. Creatine in Health and Disease. – https://doi.org/10.3390/nu13020447

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *