Omega-3 mastné kyseliny: Jaký mají vliv na mozek, srdce, oči nebo svaly a jak je užívat?

Omega-3 mastné kyseliny: Jaký mají vliv na mozek, srdce, oči nebo svaly a jak je užívat?

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi živiny, které nás nepřestávají překvapovat svými benefity. V jídelníčku bychom je tak určitě neměli zanedbávat. Již dlouhou dobu jsou také v hledáčku vědců, kteří postupně odkrývají všechny jejich prospěšné účinky. Dnes tak už víme, že mohou prospívat například našemu srdci, mozku či dokonce svalům. Jakými dalšími benefity se pyšní či jak je užívat, to si řekneme v článku.

V článku se dočtete o vlivu omega-3 mastných kyselin na tyto oblasti:

Co jsou mastné kyseliny?

Než se pustíme do benefitů a vlastností omega-3, tak bychom si měli představit samotné mastné kyseliny (MK). Známe totiž i jiné než pouze omega-3, o kterých budeme dnes mluvit.

Mastné kyseliny jsou součástí molekul tuků (triacylglycerolů). Tuto formu tuku přijímáme ve stravě, ale máme ji také v organismu v podobě tělesného tuku. Triacylglyceroly obsahují kromě mastných kyselin i glycerol. Na něj navázané mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené, což určují chemické vazby mezi uhlíky v jejich řetězci.

Rozdělení mastných kyselin

  • Nasycené mastné kyseliny mají pouze jednotné vazby mezi uhlíky. Najdeme je zejména v živočišných tucích (máslo, sádlo apod.) a tucích exotických palem (kokosový, palmový, palmojádrový).
  • Mononenasycené mastné kyseliny mají ve svém řetězci jednu dvojitou vazbu a jsou typické pro ořechy, semena, rostlinné oleje či například avokádo.
  • Polynenasycené mastné kyseliny mají dvě a více dvojitých vazeb. Najdeme je také v rostlinných zdrojích a jejich obsahem se pyšní i tučné mořské ryby.

Pokud vás zajímá více o složení tuku nebo vlastnostech, účincích a zdrojích různých mastných kyselin, přečtěte si článek Zdravé a nezdravé tuky: Které potraviny jíst a kterým se raději vyhnout?

rozdělení mastných kyselin

Co jsou omega mastné kyseliny a jak se rozdělují?

Teď už víme, co jsou mastné kyseliny. Můžeme si tak představit jejich podskupinu – omega mastné kyseliny. Ty patří k polynenasyceným MK, čili mají ve svém uhlíkovém řetězci dvě a více dvojitých vazeb. I jich je však několik typů, přičemž v těle mají mírně odlišné účinky.

  • Omega-3 mastné kyseliny jsou ty nejznámější, které mají také nejvíce zdravotních benefitů, včetně například protizánětlivých účinků. Patří mezi ně esenciální kyselina alfa-linolenová (ALA), kterou všichni potřebujeme přijímat ze stravy, protože tělo si ji nedokáže vytvořit samo. Dále mezi omega-3 patří kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Ty se tvoří ze zmiňované ALA, ale pouze v malém množství (cca 5 % se přeměňuje na EPA a méně než 0,5 % na DHA), a tak je také musíme získávat z potravin. [8]
  • Omega-6 mastné kyseliny mají mezi svými zástupci i esenciální mastnou kyselinu, a to kyselinu linolovou. Z ní se následně v těle tvoří kyselina arachidonová. Omega-6 MK mají podobně jako omega-3 částečně protizánětlivé účinky, ale zároveň se podílejí na tvorbě prozánětlivých látek. Jsou také důležitou součástí procesu srážení krve. Najdeme je například ve slunečnicovém oleji, sezamu, sezamovém oleji, arašídech či dýňových semenech. [9]

Setkáte se ještě také s omega-9 mastnými kyselinami, ale ty na rozdíl od omega-3 a omega-6 nepatří mezi polynenasycené MK, ale mononenasycené mastné kyseliny.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

Jaké benefity mají omega-3 mastné kyseliny?

Teď už víme, že omega-3 MK jsou důležitou složkou našeho jídelníčku. Kde všude se však projevují jejich benefity? Pojďme se spolu podívat na to, jakou roli hrají tyto mastné kyseliny v našem těle.

1. Mají protizánětlivé účinky

Jedním z nejprozkoumanějších oblastí v souvislosti s omega-3 je jejich role v zánětlivých procesech v organismu. Právě tyto účinky jsou totiž zřejmě základem pozitivního vlivu omega-3 MK na tělo. Zánět je totiž typický pro mnohá onemocnění a zdravotní problémy, například alergie, kardiovaskulární problémy či dokonce obezitu. Přitom jde zejména o EPA a DHA, které se pyšní protizánětlivým efektem. Zánětlivých procesů se účastní hned několika způsoby.

Jakou roli hrají EPA a DHA v zánětlivých reakcích?

  • Pomáhají tvořit protizánětlivé látky, konkrétně tzv. resolviny, protektiny a maresiny. Tyto molekuly jsou důležité při zástavě zánětlivých procesů. [1]
  • Snižují tvorbu prozánětlivých látek (prostaglandinů a leukotrienů), které vznikají z kyseliny arachidonové (omega-6 MK). [1]
  • Mohou pomoci snížit projevy některých genů, které mají na svědomí zánětlivé procesy. [1]
  • Podílejí se na snížení tvorby prozánětlivých cytokinů, jako například TNF nebo interleukin-6 (IL-6). [1]
  • Pomáhají snižovat tvorbu volných radikálů, což může dále pomoci snižovat celkový oxidační stres v buňkách.

Mechanismy, které jsme jmenovali, představují zřejmě pouze zlomek těch, kterými omega-3 MK pomáhají bojovat se zánětem v těle. Určitě je důležitý ještě další výzkum, ale již dnes víme, že tyto látky mohou být užitečné při zánětlivých onemocněních[1]

Z vědeckých prací vyplývá, že by mohly hrát roli nejen při snaze předcházet nachlazení a běžným infekčním onemocněním, ale i při vážnějších problémech. Zmiňují se například nespecifické střevní záněty (Crohnova choroba a ulcerózní kolitida), alergie či například neurodegenerativní onemocnění (Alzheimerova choroba a další), které jsou typické zánětlivými procesy v těle. [1]

protizánětlivé účinky omega-3

2. Ovlivňují kardiovaskulární zdraví

Pravděpodobně jste se už někde dočetli, že zdravé tuky v podobě omega-3 mastných kyselin jsou prospěšné pro vaše srdce. Výzkumy v této oblasti neustále probíhají a my dnes už víme, že tyto látky by měly mít své místo v jídelníčku v případě, že se chceme starat o zdraví svého srdce a cév.

Jak působí omega-3 mastné kyseliny na kardiovaskulární zdraví?

  • Pomáhají snížit hladinu triacylglycerolů (TAG) v krvi. Omezují jejich tvorbu a zároveň podporují jejich rychlejší odstraňování. O optimální hladinu TAG bychom se měli snažit všichni, protože ta nadměrná znamená zvýšené riziko srdečně-cévních problémů (infarktu myokardu apod.) či například inzulínové rezistence. [22]
  • Mohou zřejmě zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. [22]
  • Jsou užitečné i při snižování krevního tlaku. [13]
  • Mají antitrombotický efekt, čili snižují srážlivost krve. Ve studiích bylo pozorováno, že díky tomu mohou pomáhat předcházet vzniku krevních sraženin. [13]
  • Pozitivně působí na endoteliální dysfunkci. Jedná se o stav, při kterém se v cévní stěně hromadí tuk, krvinky a jiné krevní složky. I díky tomu by tak omega-3 mohly pomáhat s prevencí vzniku aterosklerózy (kornatění tepen), která může typicky vést například k infarktu nebo mozkové mrtvici.
  • Zřejmě mají také antiarytmický efekt, čili pomáhají zlepšit poruchy srdečního rytmu. Z výzkumů se zdá, že by mohly přímo ovlivňovat přenos vzruchů mezi buňkami srdečního svalu. [13]

Všechny tyto efekty omega-3 MK se ve vědeckých pracích promítají i do pozitivního vlivu na celkovou úmrtnost následkem srdečně-cévních problémů. Jedná se o ještě lepší zprávu, než by se na první pohled mohlo zdát. Ischemická srdeční choroba (při které dochází k nedokrevnosti srdce), zmiňovaný infarkt myokardu, mozková mrtvice a jiné kardiovaskulární onemocnění jsou totiž podle WHO nejčastější příčinou úmrtí na světě. Proto je výhrou každý pomocník, který by mohl pomoci tyto problémy zmírnit. [18]

Objevte naše bestsellery:

3. Pomáhají v boji s nádorovými onemocněními

Role omega-3 mastných kyselin při onkologických onemocněních je předmětem výzkumu již velmi dlouhou dobu. A výsledky jsou slibné, protože se ukazuje, že by mohly hrát roli v rámci jejich prevence, ale také v průběhu samotného onemocnění.

Jakými mechanismy působí omega-3 v oblasti nádorových onemocnění?

  • Významné jsou jejich protizánětlivé účinky. Zánět v těle je totiž jedním z faktorů, které stojí za rozvojem nádorových onemocnění a zánětlivé prostředí celkově provází několik typů nádorů. [3]
  • Zpomalují růst nádoru tím, že podporují apoptózu, čili zánik nádorových buněk. [4]
  • Studie ukazují, že by mohly zpomalovat rozmnožování nádorových buněk.
  • Zřejmě dokážou zefektivnit i účinek samotné terapie nádoru. [4]
  • Ukazuje se, že omega-3 jsou pravděpodobně schopny zakomponovat se do membrán nádorových buněk, a tím měnit jejich vlastnosti. [4]

Z výzkumů vyplývá, že omega-3 MK by mohly být obzvláště nápomocné například při nádoru tlustého střeva či prsu. [3,19]

omega-3 při nádorových onemocněních

4. Jsou důležité pro mozek a nervovou soustavu

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležitou součástí buněčných membrán neuronů (nervových buněk). Je tak logické, že je potřebujeme pro správnou funkci nervového systému a mozku.

Omega-3 MK, jako součást neuronů, jsou například podstatné při přenosu vzruchů mezi nimi či mají důležitou roli ve funkci receptorů. Mohou tak ovlivnit to, jaké enzymy se na buňku váží nebo jak efektivně si buňky mezi sebou předávají informace.

Dnes už víme, že k optimální funkci mozku přispívá zejména kyselina dokosahexaenová. Ta je dokonce spojována s lepšími kognitivními funkcemi, mezi které patří například paměť nebo schopnost učit se. Ve výzkumech se dokonce ukazuje souvislost s nižším rizikem Alzheimerovy choroby či jiných typů demence, které jsou typické kognitivním poklesem. Zdá se, že lidé s Alzheimerovou chorobou mají nižší hladiny DHA v porovnání s lidmi bez tohoto onemocnění. [5,19]

Pro mozkové funkce jsou prospěšná i nootropika. O nich se dočtete v článku Nootropika: Látky ke zlepšení koncentrace a paměti. Která jsou ta nejlepší?

5. Mohou pomoci s růstem a regenerací svalů

Působení omega-3 nekončí v mozku nebo srdci, ale projevuje se zřejmě také na činnosti svalů. Může tak pravděpodobně pomoci při jejich regeneraci, tvorbě nových svalových vláken či zmírnění svalového poškození.

Jakými mechanismy omega-3 působí na svaly?

  • Mají zřejmě vliv i na proteosyntézu, čili tvorbu nových tělových bílkovin. Tímto způsobem by tak mohly hrát roli při tvorbě svalové hmoty.
  • Protizánětlivé účinky omega-3 mohou pomoci při regeneraci svalů.
  • Ve výzkumech jsou dávány do souvislosti s menšími známkami poškození svalů. Jedná se například o nižší hladiny enzymu kreatinkinázy. Její zvýšené množství je typické pro svalové poškození, které vzniká například při nadměrné zátěži. Omega-3 by tak mohly být užitečné například při náročných silových trénincích. [16]
  • Ukazují se jejich slibné účinky u starších lidí, kteří trpí sarkopenií. Jedná se o stav, kdy dochází k postupnému úbytku množství a funkce svalů, přičemž je spojena s vážnými zdravotními problémy či dokonce vyšší úmrtností. Právě omega-3 MK však mají zřejmě pozitivní efekt, a to například díky jejich protizánětlivému působení či vlivu na tvorbu nových svalových bílkovin. [7]
  • U starší populace se o omega-3 hovoří také v souvislosti s anabolickou rezistencí. Při ní dochází ke snížené odpovědi na příjem bílkovin a fyzickou aktivitu, což znamená, že například dochází obtížněji k budování nových svalů. Omega-3 by mohly mít pozitivní efekt také v tomto případě. [7]

Co se týče svalové hmoty, omega-3 mají skutečně slibné účinky v mnoha oblastech. Mohou z nich profitovat sportovci, jejichž cílem je růst a dobrá regenerace svalů. Samozřejmě však jde pouze o třešničku na dortu, která se může hodit na cestě za vysněnou postavou.

Zároveň se jedná o látku, která může sehrát roli při vážných zdravotních problémech. Přestože je potřebný ještě další výzkum, již dnes se omega-3 používají například u lidí s kachexií. Jedná se o komplexní syndrom typický pro nádorová onemocnění, při kterém dochází k celkové ztrátě svalů a podvýživě, což je spojeno s vážným zhoršením celkového zdravotního stavu. [10]

vliv omega-3 na svaly

6. Pomáhají zlepšit zdraví očí

Omega-3 mastné kyseliny, a to konkrétně zejména DHA, je významnou složkou cév oční sítnice. Je tak nezbytná pro optimální stav očí a zraku. [17,22]

Ve studiích se dočteme například o její potenciální prospěšnosti při problémech se suchýma očima a dokonce je možné, že omega-3 by mohly pomoci s prevencí makulární degenerace. Ta je nejčastější příčinou slepoty u starších lidí. DHA hraje zřejmě důležitou roli jako složka buněčných membrán, zatímco EPA je důležitá například při předcházení zánětu v sítnici. [6,14,19]

Omega-3 MK nejsou jediné živiny důležité pro zdraví očí. Významný je také například vitamín A, beta-karoten a další látky, které mohou v kombinaci pomáhat s ochranou zraku.

7. Jsou důležité v těhotenství a při kojení

Omega-3 mastné kyseliny jsou jednou z těch živin, které se doporučují suplementovat i během těhotenství a kojení. Jsou totiž významné při růstu a vývoji plodu, ale také při vývoji nervové soustavy dítěte. Poukazují na to i studie, ze kterých vyplývá, že dostatek omega-3 MK (zejména DHA) v jídelníčku matky během těhotenství a kojení je spojován s lepším zdravotním stavem jejích dětí. Kyselina dokosahexaenová je přirozenou součástí mateřského mléka a ve státech Evropské unie je dokonce povinně přidávána do formulí umělé mléčné výživy. [11,19]

Pokud byste chtěli vědět, jak další látky jsou důležité v období těhotenství a kojení, nenechte si ujít článek Ženy a výživa: Nejdůležitější vitamíny a minerální látky pro zdraví a krásu.

omega-3 při těhotenství a kojení

8. Další možné benefity omega-3 mastných kyselin

Omega-3 MK jsou opravdu všestrannými pomocníky, a tak se ukazuje jejich slibný pozitivní efekt i v jiných oblastech.

Kde ještě mohou tyto živiny působit?

  • Ze studií vyplývá, že by mohly snižovat i riziko deprese a dalších psychiatrických onemocnění. Tento možný antidepresivní účinek je připisován zejména kyselině eikosapentaenové, a to zhruba v dávce 1g denně. [22]
  • Benefity omega-3 MK se ukazují také u dalších psychiatrických onemocnění, jako je například bipolární porucha či schizofrenie. [22]
  • Výzkumy poukazují dokonce i na souvislost se zmírněním projevů ADHD (hyperkinetická porucha pozornosti a aktivity). [19]
  • Je možné, že dostatečná konzumace omega-3 v těhotenství souvisí s nižším výskytem dětských alergií. [19]
  • Omega-3 MK mohou zřejmě pomoci i při problémech s akné. Hlavní roli v tomto případě hraje jejich protizánětlivý účinek. [2]
  • Slibné účinky se ukazují také u revmatoidní artritidy. Jedná se o autoimunitní onemocnění, které je typické chronickým zánětem kloubů. V některých studiích se dokonce hovoří o tom, že omega-3 zřejmě působí také na snížení bolesti kloubů při tomto onemocnění. Mohly by tak být součástí efektivní kloubní výživy[19,22]
  • Vzhledem ke svým všestranným účinkům jsou důležité i pro zdravé stárnutí a anti-aging přístup.

Kde najdeme omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 najdeme v rostlinných i živočišných potravinách. Esenciální kyselina alfa-linolenová (ALA) se nachází v lněném oleji, lněných semenech, vlašských ořeších, chia semenech, oleji z pšeničných klíčků či v řepkovém oleji.

Kyselinu dokosahexaenovou a kyselinu eikosapentaenovou zase najdeme v živočišných potravinách, a to konkrétně v tučných mořských rybáchJde tak například o makrelu, lososa či sledě. Jejich skvělým zdrojem je i rybí tuk.

Jaký je průměrný obsah omega-3 v různých rybách?

RybaOmega-3 (g / 100 g)
losos 1,8 g
ančovičky1,7 g
sardinky1,7 g
sleď 1,2 g
makrela1 g
tuňák0,7 g
treska 0,2 g
[20]

Kolik omega-3 mastných kyselin bychom měli denně přijmout?

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje zdravým dospělým lidem konzumovat 250 mg EPA a DHA denně. Těhotné ženy by měly podle doporučení této instituce navýšit příjem ještě o dalších 100 – 200 mg DHA. Kyselina alfa-linolenová (ALA) by měla tvořit 0,5 % celkového denního energetického příjmu (CEP). V případě referenčního příjmu 2000 kcal to představuje zhruba 1 g této mastné kyseliny. [8]

Pro představu, ve 100 g makrely najdeme až 1700 mg omega-3, což je téměř sedminásobná dávka doporučeného příjmu. Dosáhnout tak optimálních dávek není vlastně až tak náročné, protože, jak můžete vidět, stačí nám dopřát si dvakrát týdně porci ryby.

Společnost pro výživu německy mluvících zemí (DACH) nemá doporučení pro příjem EPA a DHA, ale jako optimální hodnotu kyseliny alfa-linolenové také uvádí 0,5 % CEP. [21]

doporučený denní příjem omega-3

Poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin

Pravděpodobně jste již slyšeli, že bychom měli dbát na poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin v jídelníčku, aby byly vyváženy jejich pozitivní a možné negativní účinky. Hovoří se například o doporučeném poměru 5:1 ve prospěch omega-6 MK. Pro dnešní průměrnou západní stravu je však spíše typický poměr kolem 20:1, což však může například zvyšovat riziko zánětlivých procesů v těle. [12,15]

Proto je žádoucí snižovat podíl omega-6 MK a naopak zvyšovat množství omega-3. Je však zbytečné snažit se dosáhnout přesných čísel. Stačí, když se zaměříte na výběr těch správných potravin v optimálním množství.

Jak dosáhnout optimálního příjmu omega-3 a omega-6 MK?

  • Pravidelně si dopřejte tučné mořské ryby, a to ideálně dvakrát až třikrát týdně.
  • Zařaďte do jídelníčku lněná semena, vlašské ořechy, chia semena a další rostlinné zdroje omega-3 MK.
  • Pokud nedokážete pokrýt stravou dostatečný příjem omega-3, sáhněte po suplementech
  • Částečně omezte potraviny, které obsahují zejména omega-6 MK (např. slunečnicový olej při vaření) a nahraďte je těmi s převahou omega-3. V tomto případě například zmíněný slunečnicový olej můžete vyměnit za řepkový.

Zajímá vás podrobněji, jak je to s optimálním příjmem omega-3 a omega-6 MK? Přečtěte si také náš článek Kolik zdravých tuků jíst? Množství omega-3 je důležitější než jejich poměr k omega-6.

Jak se projevuje nedostatek omega-3 mastných kyselin?

S nedostatečným příjmem omega-3 nejsou spojeny žádné vážné zdravotní problémy, ale jejich deficit se může přece jen někde projevit. Může vést například ke kožním problémům či náchylnosti k infekcím. Z dlouhodobějšího hlediska by mohly zřejmě také zvyšovat riziko chronických onemocnění.

Zajímavé však je, že i kdybychom ze stravy nepřijímali žádné omega-3, nehrozily by nám vážné zdravotní komplikace. Naše tělo má totiž mechanismy, kterými dokáže udržet alespoň minimální hladinu omega-3 v těle. Například, pokud je příjem DHA velmi nízký, přirozeně dochází k výraznější přeměně kyseliny linolenové na tuto mastnou kyselinu. [19,22]

Přestože nám však žádné život ohrožující scénáře nehrozí, i tak můžeme mírný deficit omega-3 pocítit. Proto je vhodné dopřávat si je denně v dostatečném množství. Pokud by vás zajímalo, zda máte jejich hladiny v těle v optimálním rozmezí, můžete si pomoci diagnostickým testem.

Kdo může mít nedostatečný příjem omega-3 mastných kyselin?

  • Vegani a vegetariáni či všichni ti, kteří z jídelníčku vyřazují ryby nebo je konzumují minimálně.
  • Starší lidé, kteří mají celkově nižší příjem stravy a navíc nižší schopnost vstřebávat živiny ze zažívacího traktu.
  • Těhotné a kojící ženy, které mají potřebu omega-3 MK přirozeně vyšší.
  • Lidé s diagnózami, jako jsou zánětlivá či onkologická onemocnění, při kterých může být potřeba omega-3 vyšší.
projevy nedostatku omega-3

Měli bychom suplementovat omega-3 mastné kyseliny a jak na to?

Jako vždy platí, že základem je dostatečně pestrý jídelníček s bohatým příjmem potravin s obsahem omega-3 MK, jako jsou tučné mořské ryby nebo jejich rostlinné zdroje. Pokud je však pravidelně nejíte nebo se chcete ujistit, že přijímáte omega-3 MK opravdu dostatek, přicházejí na řadu suplementy.

V jakých formách jsou omega-3 dostupné?

Omega-3 MK v těchto formách můžete užívat kdykoliv v průběhu dne. Abyste z nich však vytěžili co nejvíce, je vhodné užívat je spolu s jídlem. Tak se totiž zlepší jejich vstřebatelnost a využitelnost.

Je užívání omega-3 mastných kyselin bezpečné?

Pro užívání omega-3 MK není stanovena horní hranice příjmu. Na základě výzkumů se však předpokládá, že nadměrně vysoký příjem, a to zhruba 900 mg EPA a 600 mg DHA denně, by mohl u některých lidí potlačovat imunitní odpověď. Případně ještě vyšší dávky by mohly zvýšit krvácivost, protože omega-3 MK se podílejí na snižování srážlivosti krve. Jedná se však o několikanásobně vyšší množství, než je doporučeno konzumovat. Pravidelná konzumace nižších dávek, které jsou v rámci doporučeného příjmu, je však bezpečná a zároveň prospěšná.

Mohou omega-3 interagovat s léky?

Jako různé další látky, ani omega-3 MK si nemusí rozumět se všemi léčivými přípravky. Problémem mohou být například léky na ředění krve, mezi které patří známý warfarin. Ten totiž snižuje srážlivost krve, a protože omega-3 působí podobně, mohlo by jejich kombinací dojít k nadměrné krvácivosti. [19]

Co si z toho vzít?

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité složky výživy, které naše tělo potřebuje pro svou funkci a udržení zdraví. Hrají důležitou roli v činnosti mozku, srdce či v boji proti zánětu. Kromě toho se však ukazuje i jejich vliv na mnohé další oblasti zdraví. Nenajde se tak mezi námi nikdo, kdo by z jejich dostatečného příjmu nezískal žádné benefity.

Proto určitě uděláte dobře, když se zaměříte na tučné mořské ryby či rostlinné zdroje omega-3 MK ve vašem jídelníčku. Jejich příjem však můžete posunout na další level i pravidelným užíváním kvalitních suplementů.

Jak jste na tom vy s příjmem omega-3 mastných kyselin? Pokud vás právě článek inspiroval k ozdravení jídelníčku či byl pro vás zajímavým zdrojem informací, nenechávejte si ho pro sebe a sdílejte ho se svými známými a přáteli.

Zdroje:

[1] CALDER, P.C. Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257651/

[2] CONFORTI, C. et al. Acne and diet: a review. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34423427/

[3] D’ANGELO, S. et al. ω-3 and ω-6 Polyunsaturated Fatty Acids, Obesity and Cancer. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551151/.

[4] D’ELISEO, D. - VELOTTI, F. Omega-3 Fatty Acids and Cancer Cell Cytotoxicity: Implications for Multi-Targeted Cancer Therapy. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4773771/

[5] DIGHRIRI, I.M. et al. Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9641984/

[6] DOWNIE, L.E. et al. Omega‐3 and omega‐6 polyunsaturated fatty acids for dry eye disease. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6917524/

[7] DUPONT, J. et al. The role of omega-3 in the prevention and treatment of sarcopenia. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6583677/

[8] EFSA PANEL ON DIETETIC PRODUCTS, NUTRITION, AND ALLERGIES (NDA) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2010.1461

[9] FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONSEd. Fats and fatty acids in human nutrition: report of an expert consultation: 10-14 November 2008, Geneva – https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=XF2016049106

[10] FREITAS, R.D.S. - CAMPOS, M.M. Protective Effects of Omega-3 Fatty Acids in Cancer-Related Complications. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566772/

[11] HOPPERTON, K.E. et al. Docosahexaenoic acid and arachidonic acid levels are correlated in human milk: Implications for new European infant formula regulations. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35170053/

[12] MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY – http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/vyzivova_doporuceni_pro_ob.CR.pdf

[13] MOZAFFARIAN, D. - WU, J.H.Y. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Effects on Risk Factors, Molecular Pathways, and Clinical Events. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109711031317

[14] QUERQUES, G. - SOUIED, E.H. The role of omega-3 and micronutrients in age-related macular degeneration. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24657038/

[15] SIMOPOULOS, A.P. An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808858/

[16] XIN, G. - ESHAGHI, H. Effect of omega‐3 fatty acids supplementation on indirect blood markers of exercise‐induced muscle damage: Systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8565244/

[17] EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6). – https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search

[18] Global health estimates: Leading causes of death. – https://www.who.int/data/gho/data/themes/mortality-and-global-health-estimates/ghe-leading-causes-of-death

[19] Office of Dietary Supplements - Omega-3 Fatty Acids. – https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/

[20] Omega-3 fatty acids: where to find them? – https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/omega-3-fatty-acids-where-to-find-them

[21] Referenzwerte. – http://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/

[22] Research Breakdown on Fish Oil - Examine. – https://examine.com/supplements/fish-oil/research/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *