Jak lépe zvládat sváteční stres? 10 tipů pro pohodové Vánoce

Jak lépe zvládat sváteční stres? 10 tipů pro pohodové Vánoce

Období kolem vánočních svátku je pro mnoho lidí jedním z nejkrásnějších z celého roku. Zároveň ale i nejnáročnějších. Vše se totiž točí kolem příprav na několik svátečních dnů. Doma děláme generální úklid, chystáme výzdobu, pečeme cukroví, nakupujeme dárky a k tomu ještě chceme stihnout večírky a sejít se na svařák se všemi přáteli. Do toho studentům začíná zkouškové, pracující zase jedou na plné obrátky, aby stihli vše, co celý rok odkládali, a teď už prostě není kam ten deadline posunout. 

Času pro sebe a na své koníčky tak zbývá žalostně málo. Když se k tomu všemu přidá poslední kapka nebo spíš sněhová vločka v podobě obav o svou povánoční figuru, může se spustit pořádná stresová lavina. Tu naštěstí ještě můžeme zastavit pomocí jednoduchých tipů z dnešního článku. 

Jak se může projevovat stres?

Když na nás ta tíha povinností dosedne jako velký balvan, začnou se o slovo hlásit příznaky stresu. Ten nám dokáže pokazit pohodu vánočních svátků a narušit i každodenní život. Jeho projevy můžeme cítit jak po psychické, tak fyzické stránce. 

Mezi příznaky stresu patří:  

  • zvýšení srdeční frekvence a krevního tlaku
  • zrychlení dechu
  • pocení 
  • husí kůže
  • rozšíření očních zornic
  • poruchy spánku
  • změna chuti k jídlu
  • trávicí obtíže 
  • únava
  • pocity úzkosti a podrážděnosti
  • neklid a poruchy soustředění 
  • bolesti hlavy [1–2]

Pokud se chcete o stresu a jeho vlivu na tělo dozvědět více, přečtěte si náš článek Proč je pro nás stres nebezpečný a jak ho snížit?

Jaké jsou příznaky stresu?

10 rad pro klidnější vánoční svátky

Abychom se vyhnuli nepříjemným příznakům, je ideální stresu předcházet. S tím vám mohou pomoci následující praktické tipy. Díky nim si konečně užijete předvánoční období a svátky bez zbytečného stresu.

1. Rozdělte si povinnosti

Pokud jste se už s první vánoční výzdobou přepnuli do módu vánočního skřítka, který chce všem vyhovět a nachystat dokonalé Vánoce, nejspíš je na čase trochu ubrat. Nemusíte napéct minimálně 10 druhů cukroví, připravit domácí vaječňák pro všechny známé, vyzdobit každý centimetr vašeho domu a pak vše ještě několikrát předělávat, protože to nebylo dokonalé. 

Raději si realisticky naplánujte, co opravdu chcete dělat a na co máte čas a energii. Napečte si jen pár oblíbených druhů cukroví a zbytek si třeba kupte. Nebo se domluvte s maminkou či kamarádkou, že napečete větší množství jednoho druhu a podělíte se. Také se nebojte obrátit s prosbou o pomoc na vaše blízké, když třeba nestíháte vyzvednout vánoční stromek nebo cokoliv jiného. Nejste na to sami a určitě se najde někdo, kdo s radostí pomůže. 

Taky se smiřte s tím, že se něco může pokazit. Cukroví se nepovede, připálí se večeře, kočka strhne nazdobený stromeček nebo váš partner nebude z dárku tak nadšený, jak jste čekali. To je prostě život. Místo zbytečných obav z pokažených Vánoc se tak raději případným nezdarům společně zasmějte a užívejte dál chvíle s vašimi blízkými. Protože o tom Vánoce přece jsou.  

Pokud se chcete dozvědět další tipy, které vám pomohou vést klidnější život, přečtěte si článek 8 tipů, jak zpomalit a více si užívat života. 

Jak si užít Vánoce bez stresu?

2. Domluvte si s rodinou program

Pokud jste trochu nervózní z toho, co budete na svátky dělat, udělejte si plán. Zkuste si domluvit s rodinou nějaký rámcový program. Nemusíte se však účastnit každé aktivity a trávit spolu minutu po minutě. Klidně si běžte místo procházky zacvičit nebo vynechejte společné sledování pohádky, když si chcete raději číst. Také nemusíte chodit po návštěvách z povinnosti a pozdravit každého osobně. I oni už mají návštěv určitě dost a stačí, když během svátků napíšete nebo zavoláte. Sejít se můžete kdykoliv během roku, až bude větší klid. [3]

3. Najděte si chvilku pro sebe

Když budete pořád někde lítat, nakupovat, chystat, vařit nebo uklízet a zapomenete na své vlastní potřeby, může se stát, že se tohle krásné sváteční období promění v noční můru. Takže už v čase adventu myslete na to, abyste měli ideálně každý den chvilku pro sebe. To je totiž klíčové pro udržení duševní pohody.

Navíc si určitě zasloužíte trochu rozmazlování. Dopřejte si třeba horkou koupel, zajděte na masáž, do sauny či na wellness nebo si pusťte oblíbený film. Svůj čas nemusíte trávit jen sami. Klidně vezměte kámošku na kávu a společně vše proberte. Uvidíte, že sdílená starost je minimálně poloviční starost. Pak se určitě budete cítit o něco uvolněněji a spokojeněji.  

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

4. Soustřeďte se na přítomnost

Zkuste nemyslet pořád dokola na to, koho ještě navštívit a co musíte připravit na zítra. Stejně tak nemá smysl trápit se tím, jestli se na rodinné sešlosti zase pohádají příbuzní, kteří se nemají zrovna v lásce. Taky zkuste tolik nepřemýšlet nad tím, co bude, až Vánoce skončí, a jak odstartujete nový rok. Tím vším vyprchává kouzlo okamžiku, který se už nebude opakovat. Sváteční duch tak ani nepřekročí práh vašeho domu a ve výsledku nikdo není spokojený. [4]

Dobrým nápadem je si také dát pauzu od sociálních sítí. Když třeba máte pocit, že nic nestíháte, nejspíš vám nepřidá, když uvidíte všechny ty dokonalé stromečky a cukroví influencerů. Stejně jako perfektně nastrojené rodinky vyfocené pod vánočním stromečkem vypadající jako reklama na štěstí. Možná by vás překvapilo, kolik slz a úsilí někdy za tím snímkem stálo. Jednoduše není všechno zlato, co se třpytí. 

V případě, že se chcete dozvědět, co vám může pomoci omezit sociální sítě, praktické tipy najdete v článku Jak nás ovlivňuje neustálé scrollování sociálních sítí? 

Návod na klidné Vánoce

5. Mějte finance pod kontrolou

Vánoce dokážou udělat pořádný průvan v každé peněžence a rozfoukat peníze do všech stran. A to ani nemluvím o tom, že řada lidí si bere na svátky půjčky, aby měli na nákup drahých dárků a dalších často nepotřebných věcí. Obavy z nedostatku financí tak mohou být pořádným zdrojem stresu. Pokud nechcete po svátcích vyhlásit bankrot, radějisi stanovte rozpočet, který můžete za tohle období maximálně utratit. 

Kupujte pouze dárky, které si opravdu můžete dovolit, a neutrácejte za zbytečnosti. Domluvte se s vašimi blízkými, že byste si letos mohli dát méně dárků, nejspíš to přivítají i oni. Klidně si stanovte i nějakou maximální částku. Skvělou možností také je se domluvit s rodinou na předem stanoveném počtu vlastnoručně vyrobených dárků, které stejně potěší nejvíce. 

Ušetřit můžete i na výzdobě. Třeba si letos odpusťte koupi nových vánočních ozdob podle posledních trendů a stromeček ozdobte tím, co už máte doma. Nebo na něj navěšte ozdobené perníčky a sušené ovoce. Kromě originálního stromečku tak budete mít po ruce i lahodný snack.  

Jak ušetřit na dárcích?

6. Dejte šanci meditaci nebo otužování

V rámci self-care je dobré zařadit ranní aktivity, které vám pomohou o něco lépe zvládnout tohle náročné období. Pro někoho to může být jóga, psaní listu vděčnosti (gratitude list), krátká meditace v podobě mindfulness nebo studená sprcha. Vyberte si, co vám vyhovuje, a věnujte této aktivitě pár minut každé ráno. Věřte, že taková drobnost vám dokáže zlepšit náladu, příjemně nastartovat den a celý ho zvládnout s větším klidem. [3]

O tyto nástroje se však můžete opřít i v průběhu dne. Pokud vás začne přepadat panika, protože máte pocit, že nic nestíháte a vše se na vás sype, dejte si krátké dechové cvičení. Zavřete na chvíli oči a soustřeďte se na svůj dech. Pak proveďte několik hlubokých nádechů a výdechů. Následně oči otevřete a uvidíte, že se budete cítit trochu klidněji. V takových chvílích se hodí mít v mobilu nějakou mindfullness aplikaci, jako je například headspace nebo calm. V nich si můžete zapnout třeba 5minutovou řízenou meditaci. 

Další rady, jak i náročné období zvládat o něco snadněji, najdete v článku 12 tipů, jak na pozitivní přístup k životu i v těžkých životních situacích.   

7. Snažte se dostatečně spát

Kvalitní spánek je alfou a omegou zdravého těla i psychiky. V době vánočních svátků, kdy se na nás valí lavina úkolů, dohánění povinností a vánočních večírků, je 8hodinový spánek bohužel spíše raritou. Když se špatně vyspíte, budete přes den unavení, méně produktivní a nejspíš nezvládnete vše, co potřebujete, což vás může ve výsledku ještě více vystresovat. I studie dokazují spojitost mezi nízkou kvalitou spánku a vyšší mírou stresu. Takže zkuste udělat vše pro to, abyste denně naspali 7–9 hodin. [5]

Pokud se chcete dozvědět, co vám s kvalitním spánkem může pomoci, přečtěte si článek Jak rychle usnout? Vyzkoušejte jednoduché tipy pro lepší spánek. 

Jak se hýbat během svátků?

8. Každý den se hýbejte

Při pohybu se ve větší míře vyplavují endorfiny a další látky, které dokážou navodit příjemné pocity. Proto má v tomto období ještě větší význam než jindy. Možná vás hned napadne, že během svátků nemáte čas denně chodit do posilovny. Zvedání těžkých vah je sice super sport, ale není to jediná aktivita. Bohatě stačí procházka, protažení, krátký běh nebo třeba HIIT

Hlavní je, aby vaše jediná pohybová aktivita nebylo běhání po nákupních centrech nebo zvedání z gauče a chození pro cukroví. Také si nemusíte dělat starosti s tím, že nestíháte svůj klasický tréninkový program. Jde jen o pár dní, které vám progres nepokazí. Po svátcích se zase vrátíte do svých zajetých kolejí a vše se tak nějak přirozeně dostane zpět k normálu. [6]

Co dalšího vám cvičení může do života přinést? Vše podstatné zjistíte přečtením našeho článku Proč sportovat a cvičit? Silnější imunita, srdce a dalších 8 důvodů.

9. Dopřejte si, ale udržte v jídle režim

Pokud máte úzkostlivý strach z toho, že po pár kouscích cukroví přiberete 5 kilo tuku nebo že vám svátky pokazí celoroční práci, máme dobré zprávy. V první řadě vás pravděpodobně potěší, že během několika dní není prakticky možné přibrat tolik tuku. A pokud přece jen budete mít po svátcích nějaké to kilo navíc, po návratu do běžného režimu se to brzy srovná. 

Na druhou stranu to neznamená, že se můžete urvat z řetězu a sníst vše, na co přijdete. Pak by se mohly dostavit nejen trávicí potíže, ale také výčitky. Takže klidně si to cukroví a jiné vánoční lahůdky dopřejte, ale nemělo by se objevovat jako dezert po snídani, obědu i večeři. 

Zachovejte si i ve svátečním jídelníčku základní pravidla zdravé stravy:  

  • Dbejte na pravidelnost. Ať už běžně jíte 3krát, nebo 6krát denně, zkuste si udržet podobnou frekvenci jídel.
  • Pohlídejte si složení jídel. Každé hlavní jídlo by mělo obsahovat komplexní sacharidy, bílkoviny, tuk a vlákninu. Díky tomu vaše tělo dostane vše, co potřebuje, a budete lépe kontrolovat příjem cukroví i dalších vánočních dobrot. Více o tom, jak si sestavit zdravé jídlo, se dozvíte v článku Co je zdravá strava a jak se naučit zdravě jíst.
  • Nezapomínejte na ovoce a zeleninu. Denně zkuste sníst minimálně 400 g těchto superpotravin.
  • I další zdravé potraviny by měly zůstat ve vašem jídelníčku. Patří mezi ně celozrnné výrobky, luštěniny, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, ryby či libové maso. [9]

Další tipy, jak si udržet i přes Vánoce postavu a cítit se dobře, najdete v článku 10 tipů, jak si užít Vánoce a zůstat ve formě. 

Jak jíst zdravě během svátků?

10. Neřešte stres přejídáním nebo alkoholem 

Tabulka čokolády nebo lahev vína se mohou zdát jako nástroje pro rychlé řešení všech problémů. Sladké jídlo i alkohol sice mohou vyvolat příjemné pocity a krátkodobý dojem, že je vše v pořádku. Po dojedení posledního čtverečku čokolády nebo po vystřízlivění na vás ale čeká hořký střet s realitou. Dokonce se pak můžete cítit ještě hůř než na začátku. Tyto nevhodné praktiky tak mohou vaše duševní zdraví ještě zhoršit. Proto se ve stresovém období raději spoléhejte pouze na tipy uvedené výše, které jsou efektivnější, zdravější a zároveň mohou přinést dlouhodobou pomoc namísto rychlé úlevy. [7–8]

Pokud vás zajímá, jaký vliv má alkohol na organismus a co může pomoci při kocovině, přečtěte si náš článek Kocovina: Proč vzniká a jak se jí rychle zbavit? 

Co si z toho vzít?

Pokud jsou pro vás Vánoce synonymem nekonečných nákupů, příprav a stresu, je na čase to změnit. Začněte si konečně užívat sváteční klid a pohodu díky tipům, které zazněly v dnešním článku. Zkuste si tentokrát na sebe nenaložit tolik úkolů, vymyslete s rodinou příjemný program a najděte si čas jen pro sebe. Mějte pod kontrolou také své finance a nezapomeňte ani na vyvážený jídelníček, pravidelný pohyb a další nástroje, které vám pomohou lépe zvládat stres. Užijte si krásné a příjemné Vánoce v kruhu vašich nejbližších!

Máte ve svém okolí někoho, kdo každý rok před svátky zbytečně stresuje? Sdílejte s ním tento článek a pomozte mu strávit letošní Vánoce v klidnějším módu. 

Zdroje:

[1] Nhs.Uk. Get help with stress. – https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/stress/

[2] Struggling with stress? https://www.nhsinform.scot/healthy-living/mental-wellbeing/stress/struggling-with-stress]

[3] Psychology Today. How to Handle Holiday Stress – https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-big-reframe/202212/how-handle-holiday-stress

[4] Newport Institute. 7 Strategies for Holiday Stress Management. – https://www.newportinstitute.com/resources/mental-health/holiday-stress-management/

[5] Alotaibi, A. D., Alosaimi, F. M., Alajlan, A. A., & Bin Abdulrahman, K. A. The relationship between sleep quality, stress, and academic performance among medical students. – https://doi.org/10.4103/jfcm.JFCM_132_19

[6] Sharma, A., Madaan, V., & Petty, F. D. (2006). Exercise for Mental Health. Primary Care Companion to The Journal of Clinical Psychiatry, 8(2), 106.

[7] Stress and eating. – https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2013/eating

[8] Drinkaware. Alcohol and Stress: Drinking Due To Stress. – https://www.drinkaware.co.uk/facts/health-effects-of-alcohol/mental-health/alcohol-and-stress

[9] WHO. Healthy diet. – http://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/healthydiet_factsheet/en/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *