7 nejefektivnějších kardio strojů, které ušetří váš čas

7 nejefektivnějších kardio strojů, které ušetří váš čas

Ne všechny kardio stroje jsou si rovny. Mnoho lidí považuje kardio za nepříliš zábavné. Pokud nejste milovník běhu, možná i vy (stejně jako většina z nás) bojujete, abyste dokončili 30 minut kardia. Skutečnost je taková, že můžete strávit mnohem méně času a spálit mnohem více kalorií, pokud víte, které zařízení na kardio použít. Takže místo toho, abyste poskakovaly na vašem stepperu, podívejte si další možnosti.

Podívejte se na nejlepší a nejhorší kardio stroje na základě účinnosti (co nejvíce spálených kalorií v co nejkratším čase, zlepšené aerobní zdraví), funkčnost (zda má pohyb na stroji něco společného s pohyby, které provádíme při každodenních činnostech) a dostupnost (pravděpodobnost, že ho najdete ve své posilovně).

1. BĚŽECKÝ PÁS

Účinnost: A

Funkčnost: A +

Dostupnost: A +

nejefektivnější a nejhorší kardio stroje

Běžecký pás je vždy nejlepší volnou. Na rozdíl od některých kardio strojů, poskytuje více možností než namáhat své tělo. Navíc, používá se jednoduše, pouze stisknete tlačítko start a šipkami si nastavíte rychlost nebo sklon. Dokonce i chůze ve sklonu může být pořádná mrcha. Chcete-li vytěžit co nejvíce, odpojte si sluchátka, pusťte rukojeti a dejte se do pořádné práce!

2. SCHODY

Účinnost: A

Funkčnost: A-

Dostupnost: B

Každý zadek miluje schody. Co by mohlo být funkčnější než chůze po nikdy nekončícím schodišti? Zkuste různé intervaly a zažijete neuvěřitelný trénink. Jen se snažte příliš nepodporovat vrchní část těla tím, že se budete držet na rukojetích. Takto byste sice měli pocit, že tvrdě dřete, ale váš trénink bude méně intenzivní a spálíte méně kalorií.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

3. VESLOVACÍ STROJ

Účinnost: A +

Funkčnost: B +

Dostupnost: B

veslovací trenažér

Už pomalu v každém fitku najdeme veslovací stroj, a myslíme si, že je to jedna z nejúčinnějších možností kardio tréninku. Procvičíte si tak celé tělo ve velkém rozsahu pohybu, což může být opravdu náročné. Jen 10 minut intervalového tréninku na tomto špatném chlapci spálí významné množství kalorií. Největší nevýhodou tohoto zařízení je to, že špatná technika může omezit jeho účinnost (ale takto je to při všem). Někdy dokonce neplní žádný účel, jen baví diváky.

4. SPINNINGOVÉ KOLO

Účinnost: A

Funkčnost: B

Dostupnost: A

nejefektivnější a nejhorší kardio stroje: spinning

Stacionární kolo může být opravdu skvělou volbou. Zkuste dlouhé vzdálenosti, intervaly s vysokou intenzitou nebo hodiny spinningu. Začátečníci pozor! V začátcích můžete při delším sezení na méně pohodlném sedadle utrpět trochu zvláštní a těžko vysvětlitelné modřiny.

5. SKIERG TRENAŽÉR

Účinnost: B +

Funkčnost: C

Dostupnost: D

SkiErg nebo lyžařský trenažér vypadá na první pohled trochu jako veslovací trenažér ve stoje, kterým procvičíte vrchní část těla. Chcete-li zapojit i více ze svých spodních partií, zkuste postoj v mírném podřepu. Pokud se SkiErg nachází ve vašem fitku, můžete si efektivně zacvičit. Nicméně, při tomto cviku provádíte skutečně specifický pohyb, se kterým se v životě až tak běžně nesetkáváte…, pokud netrénujete na Olympijské hry 2018.

6. ELIPTICKÝ TRENAŽÉR

Účinnost: D

Funkčnost: F

Dostupnost: A

nejefektivnější a nejhorší kardio stroje: eliptický trenažér

Eliptický trenažér se nachází pomalu až na samotném konci tohoto žebříčku, protože nenabízí dostatečnou všestrannost. Ve srovnání s jinými kardio stroji, je pohyb na něm nepřirozený a neefektivní. Také, nastavení odporu či náročnosti na nižší úrovni než je 10, je asi tak efektivní jako spalování kalorií sezením na gauči. Jeho kladnou stránkou je, že šetří více klouby, avšak kolo či plavání jsou mnohem účinnější možnosti, pokud vás omezuje zranění.

7. KOLO S OPĚRADLEM

Účinnost: D

Funkčnost: F

Dostupnost: B

nejefektivnější a nejhorší kardio stroje: eliptický trenažér steper

Celou horní část, trup, a dokonce i zadek máte v klidu a toto kolo nechce od vašeho těla nic jiného, než zapojování nohou. Pokud hledáte židli, na které si posedíte, dokud si budete číst nebo si podíváte svůj oblíbený seriál, je to pro vás to pravé ořechové.

VĚDA

Tento žebříček byl sestaven na základě studie z časopisu Journal of American Medical Association, srovnávající indoorové stroje na cvičení, jako lyžařský simulátor, kolo, veslování stroj, stepper, pohyblivé schody a běžecký pás, a zjistila, že chůze nebo běh na běžeckém pásu měli nejvyšší míru výdajů energie a aerobních nároků ve srovnání se všemi ostatními stroji. 1

Vědci zjistili, že výdej energie je o 40% vyšší na běžeckém pásu během chůze a běhu, ve srovnání s cyklistikou. Kromě toho, běžecký pás a veslovací stroj byly jediné dva kusy vybavení, které vyvolaly hodnoty VO2-max tak, aby splňovaly pravidla pro zlepšení kardiorespirační zdatnosti

To podpořili i dřívější zjištění vědců z Dublin City University (Dublin, Irsko), kteří provedli podobnou studii a zjistili, že běžecký pás, lyžařský trenažér a veslovací stroj vedly k nejvyššímu výdeji energie, ve srovnání s cyklistikou. 2

kardio stroje - co je nejefektivnější?

KTERÉ KARDIO SI VYBERETE VY?

Nyní, když jste všichni vzděláni, můžete jít do světa a udělat lepší kardio rozhodnutí. Doporučujeme vám, abyste si tento seznam sami na sobě vyzkoušeli. Prožijte týden nebo nějakou dobu zkoušením těchto strojů a zjistěte, který je nejúčinnější. Budete vědět, pokud najdete ten pravý.

Napište nám do komentářů, které kardio stroje používáte vy, případně, jaké máte zkušenosti s kardio vybavením. Pokud se vám článek líbil, podpořte ho sdílením.

Zdroje:

[1] Zeni, A. I., Hoffman, M. D., & Clifford, P. S. Energy expenditure with indoor exercise machines – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8618368/

[2] Moyna, N. M., Robertson, R. J., Meckes, C. L., Peoples, J. A., Millich, N. B., & Thompson, P. D. Intermodal comparison of energy expenditure at exercise intensities corresponding to the perceptual preference range – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11474346/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *