10 tipů, jak posouvat levely a zlepšit svůj e-sportovní výkon

10 tipů, jak posouvat levely a zlepšit svůj e-sportovní výkon

Koloběh povinností a virtuálních tréninků dá zabrat. Vrátíte se ze školy či práce a v rychlém sledu se snažíte zvládnout převlékání spolu s dojídáním zbytků včerejší pizzy a usrkáváním energetického nápoje. Základ pro přežití jste zvládli a ještě než dojíte, už odhodlaně mačkáte power button vašeho herního stroje. Do minuty se rozsvítí všechny neony, spustí se online klient a vše je nastaveno na nový zápas ve Fortnite či jiné hře. Mezitím ještě obvoláte kámoše, případně se pustíte do boje s hráči z celého světa. Váš loadout je připraven, prsty jsou na klávesnici a odbíjejí poslední vteřiny matchmakingu.

Dnes máte pocit, že překonáte svůj tabulkový rekord a jediné, co může zlomit silné odhodlání, je postupně se vytrácející objem energeťáku v plechovce. Zápas běží a první hity jsou na kontě. Úvodní hra je postupně za vámi a následuje další, protože pouze hraní vás může posunout vpřed. Na scéně se však mezitím objevuje nový nepřítel a nejsou to bugy ani lagy. Nepochází totiž z virtuálního světa a jeho předzvěstí je opakované zívání spolu s těžkými víčky.

Napadá hlavně váš postupně klesající herní výkon a pozornost. Jeho jediným cílem je poslat vás do postele, což se mu, ať chcete nebo ne, po určité době určitě povede. Daní za tuto situaci je ztráta XP-éček, horší skóre a žádný posun vpřed. Pokud si kladete otázku, zda se s tím dá něco udělat, čtete správný zdrojový kód. Dnes si totiž posvítíme na to, jak zdravěji optimalizovat a hlavně zlepšit svůj e-sportovní herní výkon tak, abyste se mohli posouvat na nové levely a nenarušovali vám ho žádné externí bugy z tohoto světa. Pohodlně se tedy usaďte do svého gamerského křesla, protože hra právě začíná!

V článku se dočtete o těchto tipech na zlepšení výkonu:

Třída Gamer vs. E-sportovec

Než se pustíme do jednotlivých tipů, je potřeba si říci, že v přístupu k výkonu je rozdíl mezi běžným hráčem a e-sportovcem. Dalo by se to přirovnat k základní a elitní třídě postav v RPG hrách, kde každá má svůj vlastní strom schopností a sílu. Většina běžných hráčů svůj výkon nijak závažným způsobem neřeší a klávesnici či gamepad nebere až tak vážně. Tito hráči jsou základním, resp. komerčním spotřebitelem, kterého zajímají hry jako GTA 5 a jejich prioritou je gaming spíše pro radost. Přesto se tito gameři občas boostnou nějakou kávou či energetickým nápojem, který jim pomůže zachovat bdělost během hraní po náročném dni v práci či škole.

E-sportovci nebo pro gameři jsou elitní třídou hráčů, kterým jde v první řadě o posouvání levelů a úspěch. Proto tvrdě trénují, účastní se turnajů, analyzují každý pixel svého výkonu a jejich statistiky se posouvají vpřed. E-sportovní přístup ke hraní je tedy diametrálně odlišný od běžných hráčů a připomíná spíše přípravu profesionálních sportovců. E-sport vám blíže představí náš článek, který se zabývá světem virtuálních sportovců.

Gamer vs. E-sportovec

Jak se stát lepším e-sportovcem a hráčem?

Níže se podíváme na jednotlivé tipy, jak zlepšit svůj gaming. Některé z nich se dají aplikovat i u běžných, tzv. casual hráčů, takže svou manu by zde měl najít každý.

1. Dopřejte si dostatek spánku pro výkonný respawn

Dostatečný spánek je jedním z nejdůležitějších faktorů výkonnosti a regenerace ve všech aspektech života. Výjimkou není ani e-sport, kde se život hráčů točí kolem online turnajů, trénování či cestování na různé soutěže, kempy a eventy. Spánek jde často stranou, noční hodiny jsou místo postele raději věnovány hraní a dobíjení pomocí energetických nápojů. Zatímco vaše postava se v herním světě dokáže respawnout téměř okamžitě bez ztráty výkonu, my lidé pro tyto podmínky potřebujeme delší respawn v podobě kvalitního spánku.

Úspěch e-sportovců totiž závisí hlavně na jemné motorice a kognitivních funkcích. Klíčem je vizuomotorický výkon, pozornost a pracovní paměť. Všechny tyto oblasti jsou založeny na kognitivních funkcích a jejich výkon dokáže negativně ovlivnit právě nedostatek spánku. Ten může snížit váš reakční čas, ale také rychlost zpracování informací. Nekvalitní spánek na klávesnici také zpomaluje rychlost zpracování vizuálních vjemů, což znamená, že vaše reakce na dění ve virtuálním světě mohou být pomalejší bez ohledu na obnovovací frekvenci monitoru, který používáte. [1 – 2]

Místo neustálého pití energetických nápojů či jiných pre-workout doplňků byste proto měli dát přednost kvalitnímu spánku. Za ideální délku se v tomto směru považuje 7 – 9 hodin s tím, že neexistuje multiplatformní doporučení pro každého. Spánková rutina je totiž na míru šitý offline event, který se u každého z nás může lišit. Proto je nejlepší, když si sami na sobě otestujete, kolik hodin u vás funguje. Potom se můžete zaměřit na optimalizaci vaší spánkové rutiny.

Ta by měla být konzistentní a začít zhruba 30 minut před spaním. Jejím cílem je dostat se do uvolněného stavu a připravit se na spánek, což může být náročné zejména po hodinách virtuální akce. Alespoň půl hodiny předtím, než se chystáte spát, byste se měli odhlásit ze Steamu, Battlenetu, Epicu nebo jiného online klienta, přes kterého hrajete. Potom věnujte čas hygieně, kterou by měla střídat neproduktivní relaxační aktivita. Nemáme tím však na mysli hraní Maria na Switchi, ale například čtení fyzické knihy. Následně zhasněte světla, uvolněte se a zkuste relaxovat až do momentu, kdy usnete. Další spánkové tipy můžete najít v našem článku, který se věnuje tématu jak rychle usnout. [3 – 4]

Bonusové tipy k výkonnému respawnu můžete najít také v článku, který rozebírá další způsoby odpočinku v případě, že spánek nezabírá.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

2. Spravujte svůj stravovací inventář

E-sportovní hráči často tráví šest až deset hodin denně hraním a trénováním, aby vybrousili svůj herní výkon k dokonalosti. Jedná se o časově náročný harmonogram, který většinou neobsahuje žádnou díru věnovanou stravě. I proto pak v krabičkách z donášky během hraní Fortnite lootují různé junk foody, což jejich hernímu výkonu rozhodně neprospívá. Strava totiž našemu tělu slouží jako palivo a pouze dostatek adekvátního paliva může pohánět i dostatečný výkon. Proto by e-sportovci měli myslet na to, že ve skutečnosti sportují a je potřeba, aby se o své tělo starali podobně jako hráči fotbalu, basketbalu nebo jiní sportovci.

Strava je pro e-sportovce důležitá

I díky tomu můžete ve světě e-sportu postupně najít stále více profesionálů, kteří si dávají záležet nejen na svém levelu, ale také na stravě. Pokud to myslíte s e-sportem vážně, měli byste vyměnit energeťáky, pizzu či kebab za pestrou a vyváženou stravu, která vám poskytne optimální množství živin. Každé jídlo by tak mělo obsahovat kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy a zdravé tuky. Z bílkovin by si e-sportovci měli vybírat libovější zdroje masa, například drůbeží či vybrané hovězí, případně jejich alternativy jako tofu nebo seitan.

Pokud vás principy stravování zajímají více, určitě nevynechte náš článek Co je zdravá strava a jak se naučit jíst zdravě.

3. Myslete na manu v podobě vody

Ruku v ruce se stravou jde i mana v podobě hydratace. Hráčům se totiž v řadě zápasů snadno může stát, že zapomínají pít a vystavují se tak příznakům dehydratace. Patří mezi ně například svalová slabost, bolest hlavy, únava, pomalejší reakce či závratě. Snad není potřeba dodávat, že všechny tyto symptomy se pak mohou negativně podepsat i na e-sportovním výkonu. Uznání a řešení tohoto problému je nezbytné pro hráče, kteří chtějí vyniknout ve svém fachu. A jak tedy nezapomínat na pitný režim během hraní? [5 – 6]

Základní pomůcka může být láhev s vodou někde v zorném poli vašeho monitoru, která vám bude připomínat, že se máte napít. V případě, že potřebujete větší motivaci, můžete využít aplikaci s notifikacemi pokaždé, když je čas na drink. Jedním z dobrých nástrojů je také hydratační rutina, kterou přizpůsobíte svému hernímu režimu. Napijte se před každou hrou a využívejte pití během přestávek, matchmakingu či po odehraných zápasech.

Návyk pravidelné konzumace tekutin byste si však měli osvojit i mimo hraní během celého dne. Dostatečná hydratace totiž začíná dříve, než odbije matchmaking samotné hry. Kromě pití se můžete zaměřit i na perky v podobě ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody, které se dají jíst místo chipsů během hry jako snack. Příkladem je vodní meloun, okurka, pomeranč nebo jahody.

Co se týče konkrétních potřeb, obecná doporučení odborníků z Institutu of Medicine of the National Academies k dennímu pitnému režimu jsou na úrovni 2,7 litru u žen (přibližně 11 sklenic) a 3,7 litru u mužů (přibližně 15 sklenic). Případně 30 – 45 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti. Dobrým indikátorem je v tomto případě barva moči, která by měla být světlá až čirá. [7 – 8]

Gameři by neměli podceňovat pitný režim

4. Pohybujte i svým tělem, nejen myší

Seriózní, resp. e-sportovní hraní znamená dlouhé hodiny sezení. Profesionální hráči trénují zhruba 7 až 10 hodin denně. V případě, že tuto aktivitu nevyvažují dostatečným pohybem. Podle WHO se za dostatek pohybu považuje alespoň 150 – 300 minut středně intenzivní aktivity týdně nebo 75 – 150 minut vysoce intenzivní aerobní aktivity týdně. Nedostatek pohybu totiž nejen hráčům přináší problémy vyplývající ze sedavého životního stylu. Podle studií se jedná například o vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, různých druhů rakoviny, depresi, úzkost, únavu, cukrovku či obezitu. Snad není potřeba dodávat, že nic z toho level vašeho herního výkonu neposune. [9 – 10]

I e-sportovci tedy musí levelovat svou fyzickou kondici, i když trochu jiným způsobem než vrcholoví sportovci. Ve prospěch tohoto tvrzení hovoří například studie z roku 2020, která sledovala hráče League of Legends. Zjistila, že už krátké intenzivní cvičení před hraním LoL přispělo ke zlepšení herního výkonu o 17 %. [11]

Pro e-sportovce je také zvláště zajímavý vliv fyzické aktivity na duševní zdraví a kognitivní výkon. Naznačují to výsledky studie Asics‘ Mind Games, ve které byli hráči podrobeni 16-týdennímu tréninkovému programu. Ten sestával z různých aktivit a postupně nabíral na intenzitě. Zatímco začátek tvořila pouze 10 minutová chůze, účastníci se postupně vypracovali až ke 150 minutové aerobní aktivitě. Po absolvování tohoto programu studie zjistila, že u hráčů se zlepšil jejich kognitivní výkon v průměru o 10 %. O 9 % lépe na tom byla i schopnost řešit problémy a o 10 % se u účastníků boostla rychlost zpracování informací. [12 – 13]

V podobném stylu se nesl i výzkum z roku 2020, který říká, že aerobní cvičení se jeví jako účinné při zlepšení pozornosti. Cvičení je navíc prospěšné i pro duševní zdraví. Snižuje úzkost, depresi a podporuje dobrou náladu. Toto vše přitom mohou být důležité dílky mozaiky celkového výkonu e-sportovce. Ten zároveň může těžit z dalších benefitů fyzické aktivity, které mapuje náš článek o tom, proč sportovat a cvičit. Tuto snahu navíc může posunout o něco více i tzv. green exercise, které přináší další benefity spojené s pobytem v přírodě. [14 – 15]

Ideální je však věnovat se nějaké formě silového tréninku, s nímž můžeme začít i doma. Pomoci vám v tomto směru dokáže náš článek zaměřený na cviky s vlastní váhou. Zkušenější e-sportovci mohou posouvat své fyzické levely v gymu a trénovat podle rozumného plánu.

Gameři a e-sportovci

5. Nezapomeňte na mentální loadout

Konkurence ve světě e-sportu je dnes větší než kdykoliv předtím. I proto se hráči snaží poctivě pracovat na svých přednostech, zlepšují přesnost, reflexy a další herní skills. Značná část výkonu se však ukrývá také v hlavě, kde je důležité starat se o svůj mentální loadout. To je něco, co mnozí e-sportovci v zápalu tréninků, soutěží a snahy být lepším často přehlížejí. Do hry by proto měla nastoupit mentální příprava, která se uplatňuje také v klasických formách sportu. Obvykle zahrnuje zvládání stresu, stanovení cílů či udržení pozitivního myšlení.

Techniky mentální přípravy e-sportovců

V případě hráčů se v souvislosti s mentální přípravou dají uplatnit techniky sportovní psychologie. Vyzkoušet můžete následující kroky [16]:

  1. Stanovte si cíl hlavního questu: vytyčení konkrétních, měřitelných cílů může hráčům e-sportu pomoci efektivně měřit své úsilí a pracovat na zlepšení. Samotné cíle mohou souviset buď s konkrétní hrou (např. zlepšení přesnosti střelby), nebo samotným působením hráče (např. lepší komunikace v týmu). Pomoci stanovit si cíl může i náš článek, který blíže rozebírá všechny konkrétní kroky.
  2. Využijte mentální grafickou kartu a vizualizujte: techniky vizualizace zahrnují mentální představu úspěchu, kroků k němu nebo různých scénářů a situací s cílem zlepšit výkon. V případě e-sportovců to mohou být vizualizace konkrétních gameplayů nebo strategií k porážce nepřítele či efektivnější týmové spolupráci.
  3. Relaxujte v úsporném režimu: podobně jako jiní sportovci, i hráči e-sportu mohou podpořit svou mentální přípravu díky relaxačním technikám. Příkladem je hluboké dýchání nebo meditace, která může pomoci najít vnitřní klid, zlepšit soustředění a spánek či snížit stres.
  4. Aktivujte self-care: pozitivní self-talk nebo komplexní vnitřní péče v podobě self-care může hráčům pomoci udržet si pozitivní myšlení i motivaci během tréninků či turnajů. Ideální utilitou v tomto směru může být sport, koníčky, odpočinek od neustálého scrollování sociálních sítí či jakákoliv vaše self-care rutina, která vás vnitřně naplňuje. Příkladem je čtení knihy, návštěva kina, setkání s kamarády, čas v přírodě nebo společně strávený den s rodinou.

Součástí mentální přípravy e-sportovce by mělo být i zvládání stresu. S ním mohou pomoci metody zmiňované výše, případně další kroky, které vás přivedou ke zvládnutí tohoto komplexního questu. Například bývalý profesionální hráč Counter Strike Ron ‚Rambo‘ Kim, který se zabývá různými tréninky a workshopy pro mladé e-sportovce, doporučuje začít od základů. Ty spočívají ve zpomaleném dýchání vždy, když máte pocit, že jste ve stresu. I on sám během své kariéry praktikoval úplný základ, kterým je nádech nosem a výdech ústy alespoň 5 až 10 sekund. [17]

Objevte naše bestsellery:

6. Sáhněte po dovolených cheatech v podobě doplňků stravy

Za úspěchem e-sportovců se samozřejmě ukrývá tvrdá práce, sebedisciplína a silná motivace být tím nejlepším. Snaha dosáhnout maxima otevírá příležitost pro tzv. povolené cheaty, kterými jsou doplňky stravy se speciálně navrženým složením pro hráče. Jedná se o látky, jejichž cílem je maximálně podpořit schopnosti každého playera. V praxi tak mohou pomoci zlepšit soustředěnost, pozornost nebo paměť. Zároveň však dokážou dodat energii či podpořit kognitivní schopnosti. [18]

Z tohoto pohledu jsou pro hráče zajímavé zejména cheaty známé jako nootropika a adaptogeny. V prvním případě jde o látky, které se často označují i jako smart drugs. Nejčastěji mají formu rostlinných extraktů a jsou vyhledávány s cílem boostnutí mozku. Ve výsledku tak mohou pozitivně ovlivnit paměť, myšlení, koncentraci, reakční rychlost nebo celkový mentální výkon. A asi těžko byste našli dobrého e-sportovce bez těchto vlastností. Mezi nejznámější nootropika patří například ginkgo biloba, kofein a cholin. [19]

Dalším pro hráče zajímavým cheatem není legendární HESOYAM z GTA, ale adaptogeny. Většinou mají formu prášku, tablet či kapslí a jejich složení pochází z hub nebo vybraných rostlin. Jsou vyhledávány s cílem lépe zvládat stres, úzkost či únavu a snáze se na tyto pocity, které bývají běžnou součástí e-sportovního výkonu, adaptovat. Mezi nejznámější adaptogeny patří například ashwagandha, ženšen či rhodiola rosea. [20]

V případě doplňků však e-sportovci mohou zajít ještě dál a pravidelnou volbou na jejich seznamu bývají také vitamíny a minerální látky. Za zmínku může stát například vitamín D. Jeho hlavním zdrojem je totiž slunce a na nedostatek vitamínu D bývají náchylní zejména lidé, kteří tráví hodně času v interiérech, což se hráčů rozhodně týká. O důležitosti vitamínu D navíc hovoří jeho schopnosti, protože přispívá například ke správnému fungování imunitního systému, zdraví kostí či ke správnému fungování svalů. Dobrým příkladem doplňků pro hráče je i zinek, který má podíl na optimálním fungování kognitivních funkcí. A ty, jak jsme si zmínili výše, jsou pro e-sportovce klíčové.

Pokud si se suplementací nechcete dělat velké starosti a brodit se nabídkou mnoha různých látek, nejjednodušší volbou bývají komplexní směsi, například v podobě XBEAM pre-workoutů pro gamery a e-sportovce. Ty totiž obsahují pečlivě navržené složení, ideální pro všechny potřeby hráčů, včetně adaptogenů, nootropik, vitamínů, minerálů a dalších látek pro maximální podporu herního výkonu.

XBEAM pro podporu e-sportovního výkonu

7. Matchmakujte s lepšími hráči

Dalším ze způsobů, jak zlepšit svůj e-sportovní výkon, je nastavit si matchmaking na lepší hráče. To platí bez ohledu na to, zda hrajete Fortnite, LOL, CS GO, Call of Duty, EA Sports FC nebo jinou hru. Střety s lepšími hráči vám mohou pomoci posouvat vaše hranice, které během zápasů se slabšími stagnují. Zde je však potřeba říci, abyste případné prohry nebo počáteční lagy ve vašem stylu hry nebrali až příliš osobně.

Od hraní s lepšími hráči se totiž očekává hlavně to, abyste odkoukali jejich gameplay strategii a neřešili několik přesně zasazených hitů po sobě. V případě, že vydržíte, vám tento postup může časem pomoci zocelit své skills. Naučíte se lépe ubránit a váš výkon to posune o něco dál. Bonusem je, že zároveň tak získáte možnost získat zdravé sebevědomí a otestovat své schopnosti proti hráčům, kteří jsou lepší než vy. A právě to z vás může postupně udělat pro gamera. [21]

8. Analyzujte svůj gameplay

Své herní skills můžete boostnout pouze tehdy, když víte, kde děláte chyby, což vám do budoucna pomůže buď se jim vyhnout, nebo je alespoň minimalizovat. Jedním ze skvělých utilit v tomto směru je nahrávání obrazovky. To bývá prakticky základním doporučením mnoha profesionálních e-sportovců směrem k začátečníkům. V případě, že hrajete na konzolích, můžete k nahrávání využít nativní funkce. Na PC jsou však možnosti větší, vybírat se tam dá ze široké nabídky nahrávacího softwaru, jako například Restream či Bandicam. Jednou z jistot je i nativní software od grafické karty, kde například Nvidia nabízí povedené rozhraní GeForce Experience s možností nahrávání obrazu.

Po hraní si nezapomeňte svůj gameplay prohlédnout a snažte se identifikovat chyby. Potom vypracujte strategie k tomu, jak se můžete zlepšit. Vyzkoušet můžete i profesionální e-sportovní plán. Není však takový, jako v případě fyzického cvičení, kde v pondělí trénujete hrudník/biceps, v úterý záda/triceps a ve středu ramena/nohy. Většina tréninků e-sportovců se točí kolem scrimmagingu, který sestává z hraní proti jiným profi hráčům, nejčastěji v týmu. Kromě toho se vytvářejí různé strategie a hráči přitom pracují na konkrétních skillech. Takový trénink obvykle končí analýzou zápasů a nahraných záběrů, kde e-sportovci s analytiky vyhodnocují, co bylo ve hře dobré a co špatné.

Při dalším scrimmagingu se pak od hráčů očekává, že se nalezené chyby pokusí napravit. Po oficiálním skončení týmového tréninku většinou e-sportovci ještě nějakou dobu trénují individuálně. Mnoho profesionálních e-sportovních týmů v posledním období navíc do své rutiny přidává i jiné formy tréninku, včetně spolupráce se sportovními trenéry a terapeuty. Zlatým pravidlem pro každého, kdo trénuje doma a chce se postupně zlepšovat, však zůstává výše zmíněné nahrávání a analýza gameplayu spojená s vychytáváním chyb. [22]

Analyzujte svůj gameplay

9. Optimalizujte svůj gamingový setup

Ve světě e-sportu je důležitý i fyzický postoj ke hraní. V případě, že během zápasu ležíte ve shrbené poloze na herní židli či na stole, mnoho bodů v tabulce si asi nepřipíšete. A navíc si tím koledujete o bolesti zad, způsobené dlouhým sezením. Všechno to totiž začíná už herní židlí, do které byste se neměli bát investovat. Hráči ve zdravé sedací poloze bývají na hru více soustředěni, což přirozeně znamená větší šanci na úspěch. Podle studie z roku 2009 navíc lepší držení těla přispívá k větší sebedůvěře.

V případě e-sportu tak vzpřímené sezení může být jedním z pixelů skládačky celkového výkonu a vyplatí se investovat do kvalitní herní židle. Optimalizace vašeho herního setupu by však měla zahrnovat také adekvátní herní stůl či sluchátka. Ta vám pomohou izolovat vnější ruchy. Zapomeňte na Spotify či YouTube, protože hudba vás může rozptylovat. Ideální jsou v tomto směru kvalitní herní sluchátka, která vám pomohou naplno vnímat zvuky hry. Ty jsou například jedním ze základních pilířů populárních fps typu Counter Strike, kde musíte slyšet kroky hráčů i směr výstřelů. [23]

10. Buďte trpěliví a nemyslete na GAME OVER

Dlouhé hodiny hraní, resp. trénování se po jistém čase mohou zdát repetitivní. Zas a znovu budete muset procházet stejnou trať, střílet góly nebo vyhrát boj o vlajku s týmem na mapě, kterou už znáte. Hráči lootovaček mohou trávit dlouhé hodiny sbíráním předmětů, jen aby si postavili jednu vysněnou zbraň. Zároveň můžete ve hře udělat velký pokrok, jen abyste v závěru selhali, čímž se vrátíte zpět na začátek. Ať už to ve vašem případě bude jakékoliv, hraní her zkrátka vyžaduje trpělivost.

Protože tak, jako u každé jiné činnosti, ve které chcete pokračovat, i gaming pro zlepšení zahrnuje jakési přirozené lagování. To ovšem nevyřeší stabilnější internet, ale právě vaše trpělivost. Chcete nahrát více bodů, přesněji střílet, rychleji procházet konkrétní trať nebo dávat více gólů? Receptem k tomu je, že každou herní akci vedoucí k cíli vašeho questu musíte opakovat dostatečně často, aby upevnila vaši techniku.

Více gólů ve EA Sports FC vstřelíte pouze tak, že budete opakovaně útočit na bránu. Váš výsledný závodní čas zlepšíte tak, že budete znovu a znovu projíždět konkrétní trať, učit se čistěji vybírat zatáčky a upevňovat si znalosti o tom, kde je potřeba přidat a kde se naopak vyplatí šlápnout na brzdu. Odměnou za tvrdou a konzistentní práci vám budou všechny ty nádherné cut-scény, vzácné úspěchy, XP či momenty na vlně vítězství. [24 – 26]

Trpělivost je jednou z hlavních vlastností e-sportovce

Závěr

Z uvedených tipů vyplývá, že vyskillovat svůj e-sportovní výkon nemusí být překážka hodná finálního bosse v Dark Souls. Důležité je začít postupně odemykat strom schopností a myslet nejen na samotnou hru, ale také dodatečné perky v podobě fyzického či psychického zdraví. Boostnout mušku či kognitivní schopnosti mohou pomoci analýzy gameplayu, matchmaking s lepšími hráči či povolené cheaty v podobě doplňků stravy.

Neměli byste však zapomínat na to, že mezi pixely tvořící dokonalý obraz e-sportovce patří i zdravá strava a vyvažování tréninkového sezení dostatečnou fyzickou aktivitou. Protože pokud je hráč fit v reálném světě, může se mu to dvojnásobně vyplatit také v tom virtuálním. Na cestě k ovládnutí tabulek vám budeme držet palce.

Pokud se vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet s vašimi spoluhráči. I oni v něm mohou najít efektivní tipy, které povedou váš tým k vítězství.

Zdroje:

[1] Bonnar, D., Castine, B., Kakoschke, N., & Sharp, G. (2019). Sleep and performance in Eathletes: for the win!. Sleep health, 5(6), 647-650.

[2] Rob Davies - Reasons Why Sleep is Important for Esports Athletes – https://esportswales.org/reasons-why-sleep-is-important-for-esports-athletes/

[3] Danielle Pacheco - Why Do We Need Sleep? – https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/why-do-we-need-sleep

[4] Rob Davies - Practical Ways to Improve Your Sleep as an Esports Athlete – https://esportswales.org/practical-ways-to-improve-your-sleep-as-an-esports-athlete/

[5] Nutrition for Gamers: Even Esports Players Need Fuel from Food – https://share.upmc.com/2021/11/nutrition-for-gamers/

[6] Dehydration – https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/nutritional/dehydration/

[7] William F. Clark - Can water intake prevent CKD? A brief review of the evidence – https://www.thelancet.com/campaigns/kidney/updates/can-water-intake-prevent-ckd

[8] Hydratation for gamers – https://1-hp.org/blog/healthy-eating/hydration-101-for-gamers/

[9] Physical Activity – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

[10] Naomi M. Hamburg, Craig J. McMackin, Alex L. Huang, Sherene M. Shenouda a kol. - Physical Inactivity Rapidly Induces Insulin Resistance and Microvascular Dysfunction in Healthy Volunteers – https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/ATVBAHA.107.153288

[11] Exercise Improves Video Game Performance: A Win–Win Situation – https://journals.lww.com/acsm-msse/fulltext/2020/07000/exercise_improves_video_game_performance__a.19.aspx

[12] Can exercise sharpen the mind? – https://www.asics.com/us/en-us/mk/sound-mind-sound-body-impact-mind-games?utm_campaign=411078&utm_source=TnL5HPStwNw&utm_medium=affiliate&utm_content=1&utm_term=10&ranMID=40996&ranEAID=TnL5HPStwNw&ranSiteID=TnL5HPStwNw-rKZurV.oDtUU1OusELlWAw&utm_term=Skimlinks.com

[13] Nick Harris-Fry - Exercise Made Competitive Gamers Better At Esports – Here’s What They Did – https://www.coachweb.com/health/mental-health/exercise-made-competitive-gamers-better-at-esports-heres-what-they-did

[14] Adam J Toth, Niall Ramsbottom, Magdalena Kowal, Mark J Campbell - Converging Evidence Supporting the Cognitive Link between Exercise and Esport Performance: A Dual Systematic Review – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33203067/

[15] P. Callaghan - Exercise: a neglected intervention in mental health care? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15255923/

[16] Rob Davies - Using Mental Skills to Increase Your Esports Performance – https://esportswales.org/using-mental-skills-to-increase-your-esports-performance/

[17] Luis Mira - LoL Worlds 2023: Schedule, results, stream, teams & more – https://www.dexerto.com/league-of-legends/worlds-2023-scores-schedule-teams-stream-2124885/

[18] What Are Gamer Supplements? – https://techround.co.uk/guides/gamer-supplements-explained/

[19] Nootropics smart drugs – https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/features/nootropics-smart-drugs-overviewn

[20] Adaptogens – https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22361-adaptogens

[21] Souvik Banerjee - 10 Ways to Improve Your Gaming Skills – https://www.rswebsols.com/ways-improve-gaming-skills/

[22] Esports Teams Training Routine Explained – https://europeangaming.eu/portal/latest-news/2022/11/03/124333/esports-teams-training-routines-explained/

[23] Richard Petty - Study: Body Posture Affects Confidence In Your Own Thoughts – https://news.osu.edu/study--body-posture-affects-confidence-in-your-own-thoughts/

[24] Joe Ellison - 7 brain hacks for being a better gamer – https://www.redbull.com/ca-en/how-to-get-better-at-gaming

[25] Igor Tulchinsky - Your Gaming Skills Can Help You Shape Your Career – https://hbr.org/2023/03/your-gaming-skills-can-help-you-shape-your-career

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *