10 jednoduchých způsobů, jak se motivovat ke cvičení

10 jednoduchých způsobů, jak se motivovat ke cvičení

Určitě jste i vy setkali s legendární hláškou: „Musím jít na trénink, strašně se mi nechce“. Dokonce i ostřílení sportovci jednou za čas zažívají vzestupy a pády motivace. Existuje mnoho způsobů jak se motivovat k určitému výkonu, a proto jsme se rozhodli připravit článek, který vám v tom pomůže. Stejně jako všichni ostatní, zažíváte dny, kdy jste příliš unavený, máte spoustu práce a čas na cvičení se vám hledá obtížněji. Vše vyžaduje vyšší prioritu než poctivý trénink. No třeba se podívat na to tak, že čas na cvičení je vlastně časem, kteří věnujete sobě a svému zdraví. Pojďme tedy na motivační páky, které vás udrží ve vaší tréninkové rutině, a pokud necvičíte, možná vás i namotivovat k tomu, abyste začali.

10 způsobů jak se motivovat ke cvičení

1. Úžasný pocit po tréninku

Po skvělém tréninku se cítíte, jako byste byli na vrcholu světa. Cítíte se sebevědomý, silný, někdy možná i hubenější či svalnatější a jste rádi, že jste něco pro sebe udělali. Už jen ten pocit po tréninku je skvělou motivací.

10 způsobů jak se motivovat ke cvičení

2. Čas, který patří jen vám

Je to čas, který jste si vyhradili speciální pro sebe. Uvědomte si, že většinu času obětujete jiným, staráte se o rodinu, přítele, přítelkyni, manžela, manželku, možná i o spolupracovníky nebo šéfa. Na úkor toho zanedbáváte sami sebe. Udělejte ze sebe alespoň jednou za čas prioritu a dopřejte sobě i svému tělu rande s fitku.

10 způsobů jak se motivovat ke cvičení

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

3. Špatný pocit z toho, že necvičíte

Možná jste se již setkali i s hrozným pocitem z toho, že necvičíte. Pocity viny, frustrace nebo pocit, že jste vynechali něco velmi důležité. Pokud se dostanete na úroveň výčitek, obraťte je ve svůj prospěch a chápejte jejich jako motivaci jednat.

10 způsobů jak se motivovat ke cvičení

4. Odměny vždy potěší

Velmi oblíbeným principem motivování ať už na pracovišti, ve škole, při výchově dětí, ale i při dosahování cílů, je odměňování. Dopřejte si odměnu při každém svém fitness milníku a dosažení určitého cíle. Nemusí to být nic velké ani drahé, možná knihy, boty, něco do domácnosti nebo oblečení do fitka. Prostě něco, co máte rádi. Pokud pak budete mít problém s motivací, která nepřichází z vnitřku nebo z vašeho přesvědčení, připomeňte si, že když dosáhnete svého cíle, budete mít například novou sportovní výbavu.

5. Úleva od stresu

Jste vystresovaný z dlouhého dne v práci? Už mnoho výzkumů potvrdilo, že proti stresu se dá bojovat aerobním, ale i silovým tréninkem. Jděte si tedy zasportovat a vybijte stres ze svého těla. Fyzický výkon vám reálné pomůže vypustit ven všechno napětí.

10 způsobů jak se motivovat ke cvičení

6. Vejde se do starého oblečení

Pro někoho může být velmi silnou motivací i to, že se konečně vejde do svého oblíbeného oblečení. Představte si ten pocit, že si znovu budete moci obléknout džíny, košili nebo šaty z před několika let. Chce to trochu sebezapření. Hýbejte se a budete sami se sebou spokojený.

10 způsobů jak se motivovat ke cvičení

7. Čas na rozjímání

V dnešní uspěchané době posouváme problémy stranou. Někdy padne vhod, když se můžeme ztratit ve svých myšlenkách během tréninku. Navíc to často může pomoci při řešení každodenních problémů.

10 způsobů jak se motivovat ke cvičení

8. Najděte si dobrého sparing partnera

Se správným sparing partnerem není cvičení jen větší zábava, ale může vás také dobře namotivovat a získáte i větší pocit odpovědnosti. Nebudete ho přece odmítat, když se spoléhá na to, že jdete spolu cvičit.

9. Najměte si osobního trenéra

Dobrý osobní trenér určitě stojí za ty peníze. Zejména, když jste začátečníci. Trenér přináší haldu výhod, ale ty teď stranou. Je to skvělé řešení, i když jen kvůli motivaci a pocitu odpovědnosti z toho, že nemůžete zrušit trénink. (I kdybyste chtěli.)

10 způsobů jak se motivovat ke cvičení

10. Založte si deník o cvičení

Lidé, kteří si vedou deník o cvičení, mají mnohem větší šanci uspět. Deník vám může připomenout, čím vším jste si už prošli, kde jste teď, a jaký cíl chcete dosáhnout.

10 způsobů jak se motivovat ke cvičení

Existuje mnoho dalších způsobů motivace, jak motivační videa, citáty, obrázky, a podobně. Sami však musíte přijít na to, co na vás platí nejvíce.

Pevně věříme, že se díky tomuto článku budete vědět lépe namotivovat ke cvičení a nebudete ho chápat jako nepříjemnou povinnost, ale jako příjemný čas věnovaný sobě samému a zdokonalování svého těla a zdraví. Pokud se vám článek líbil, podpořte ho sdílením nebo se o něj podělte se svými známými.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *