Obsah
Chlorella je živinami nabitá zelená řasa, kterou mnozí z vás znají v podobě zeleného prášku, který se nejčastěji používá k pročištění organismu. Jde právem o oblíbený suplement, neboť vědci už dlouho vědí, že v sobě skrývá množství prospěšných účinných látek. S nimi jdou ruku v ruce i zdravotní benefity. Jak se dnes věda dívá na její vliv na zdraví? A je prospěšné užívat ji?
V článku se dočtete o vlivu chlorelly na tyto oblasti:
Co je chlorella?
Chlorella je sladkovodní zelená řasa, která je již léta vyzdvihována pro své výživné složení a zdravotní benefity. Patří dokonce mezi superpotraviny, a to díky vysokým koncentracím živin a bioaktivních látek. V minulém století si od ní vědci dokonce slibovali, že by mohla sloužit jako zdroj obživy pro lidi, kteří se potýkají s hladem. Dnes se o této řase hovoří zejména jako o suplementu pro pročištění a detoxikaci organismu. Poprvé ji přitom začali produkovat a konzumovat v Asii, zejména v Japonsku. V doplňcích stravy se používají dva druhy – Chlorella vulgaris a Chlorella pyrenoidosa. Oba mají srovnatelné vlastnosti a obsah živin.[2]
Chlorella patří do skupiny tzv. zelených superpotravin, kde spolu s ní najdeme také mořskou řasu spirulinu, zelený ječmen nebo například špenát.
Jaké zdravotní benefity a účinky má chlorella?
1. Pomáhá s detoxikací organismu
Chlorella se snad nejvíce používá s cílem pročistit a detoxikovat organismus. A i studie ukazují, že při tom může hrát zajímavou roli. Dokáže totiž například vázat těžké kovy (např. rtuť) a další toxiny, a tím je pomáhat odstraňovat z organismu.
Ve vědeckých pracích se rovněž ukazuje, že pomáhá tělu zbavovat se i nechvalně slavných dioxinů. Jedná se o látky vznikající průmyslovou činností, které jsou známým znečišťovatelem životního prostředí. Ty se rychle vstřebávají do těla a snadno se ukládají v játrech, takže je následně náročné dostat je ven z těla. Výrazně tak zvyšují nejen riziko vzniku jaterních potíží, ale například i nádorových a dalších onemocnění. Chlorella tak může být pomocníkem, který je pomůže odstranit z organismu.
Tato zelená řasa tak tedy nepomáhá játrům ani ledvinám se základními detoxikačními procesy, které v těle probíhají 24/7, ale i tak může být užitečná při pročištění organismu. Je vhodná jako jeden z dílků mozaiky, pomocí které se snažíme dosáhnout dobrého zdraví. Chlorella nám může pomoci zbavit se některých toxinů, které se dostávají do organismu z okolního prostředí. Může být případně užitečná i pro lidi, kteří pracují v průmyslu a ve znečištěném prostředí. [12]
Pokud vás zajímá, jak funguje celková detoxikace lidského těla, nepřehlédněte náš článek Detoxikace a očista těla: Co to vlastně je a jak ji přirozeně podpořit?
S čím chlorellu kombinovat pro maximální účinek?
- Spirulina a zelený ječmen působí podobně jako chlorella, tedy také pomáhají odstraňovat z těla různé škodlivé látky.
- Ostropestřec mariánský je rostlinný extrakt, který podle vědců pozitivně působí na játra a jejich funkce.[11]
- Komplexní doplňky v sobě kombinují více účinných látek, které vám pomohou pečovat o zdraví jater, a tak podpořit přirozenou detoxikaci těla.
Mohly by vás zajímat tyto produkty:
2. Snižuje hladinu cholesterolu
Chlorella na sebe dokáže vázat nejen těžké kovy a jiné toxiny, ale také další látky. Takto dokáže zachytit například tuky a žlučové kyseliny, čímž pomáhá snížit hladinu cholesterolu a tuků (triacylglycerolů) v krvi. Už v tenkém střevě dokáže zachytit tuk z potravy, čímž snižuje jeho vstřebávání. Následně v tlustém střevě váže žlučové kyseliny. Ty jsou tvořeny z cholesterolu, a tak jejich vyloučení nutí organismus k tomu, aby pro tvorbu nových žlučových kyselin sáhl do svých cholesterolových zásob. Díky tomuto procesu dochází ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Z výzkumů tak vyplývá, že chlorella je jedním z doplňků stravy, které mohou být užitečné v rámci předcházení hypercholesterolémii (zvýšené hladiny cholesterolu v krvi). Stejně tak se však může hodit i při samotné terapii vysokého cholesterolu.[2,7]
S čím chlorellu kombinovat pro maximální účinek?
- Vláknina, jako například glukomanan nebo psyllium, na sebe také dokáže vázat tuk a žlučové kyseliny, a tak pomáhat snižovat hladinu cholesterolu.
- Chitosan se také řadí mezi rozpustnou vlákninu, která ve střevech získává gelovou konzistenci a pomáhá zpomalovat vstřebávání tuku.[16]
- Omega-3 mastné kyseliny jsou prospěšné pro zdraví srdce a cév.
3. Má antioxidační vlastnosti
Chlorella obsahuje mnoho látek, které patří mezi antioxidanty. Jedná se například o vitamíny, karotenoidy či zelené barvivo chlorofyl. Tyto látky propůjčují chlorelle své antioxidační schopnosti, a tak jí pomáhají v boji s volnými radikály, které vznikají působením oxidačního stresu.[2]
Chlorella tak svým antioxidačním působením může pomáhat celkově chránit zdraví před onemocněními souvisejícími s oxidačním stresem. Jedná se o nádorová nebo například metabolická onemocnění, jako je cukrovka 2. typu. Japonští vědci poukázali také na pozitivní efekt užívání chlorelly u Alzheimerovy choroby. Rovněž by mohla být užitečná i v prevenci předčasného stárnutí a být součástí anti-aging přístupu.[2,9]
S čím chlorellu kombinovat pro maximální účinek?
- Vitamíny, které patří mezi antioxidanty. Jedná se například o vitamín E či vitamín C, který je navíc užitečný i pro imunitu či tvorbu kolagenu.[16]
- Selen, který zároveň přispívá k normální tvorbě spermií.[16]
- Zinek navíc potřebujeme i pro zdravé nehty či vlasy. Muži ocení také jeho vliv na normální hladinu testosteronu.[16]
- Bioaktivní látky s antioxidačními vlastnostmi, jako je kvercetin či resveratrol.
- Komplexní doplňky, které nabízejí kombinaci více antioxidantů.
4. Pomáhá snížit krevní tlak
Ve studiích se mluví také o vlivu chlorelly na hladinu krevního tlaku. Tato zelená řasa ji pomáhá snižovat zejména díky kombinaci účinků obsažených látek.
- Arginin podporuje tvorbu oxidu dusnatého (NO), který způsobuje rozšiřování cév (vazodilataci). To následně vede k nižšímu krevnímu tlaku.
- Omega-3 mastné kyseliny a další látky s protizánětlivým účinkem pozitivně působí na kardiovaskulární zdraví a cévy.
- Draslík je důležitá minerální látka, která pomáhá regulovat krevní tlak.
- Působení na hladinu cholesterolu automaticky souvisí s krevním tlakem. Hromadění cholesterolu (a dalších krevních složek) v cévních stěnách totiž může vést k ateroskleróze (kornatění cév) a zužování cév, což způsobuje zvýšený krevní tlak.[2]
S čím chlorellu kombinovat pro maximální účinek?
Chlorellu můžete kombinovat s látkami, které jsou prospěšné pro celkové kardiovaskulární zdraví, jako jsou například zmíněné omega-3 mastné kyseliny. Pro optimální hladinu krevního tlaku je ovšem velmi důležitý zdravý životní styl se zaměřením na následující oblasti.
- Pestrý a vyvážený jídelníček
- Pravidelná pohybová aktivita
- Dostatečný a kvalitní spánek
- Práce se stresem
5. Má imunomodulační efekt
Chlorella působí pozitivně i na imunitní systém, a to pomocí více mechanismů.
- Ukazuje se, že působí na tvorbu cytokinů, což jsou látky, které ovlivňují zánětlivé procesy v těle.
- Může tak pomoci zmírnit zánětlivé procesy v těle.
- Zdá se, že zvyšuje aktivitu některých imunitních buněk.
- Působí také na optimální složení střevního mikrobiomu. Dnes je přitom již velmi dobře známo, že správné složení mikroorganismů ve střevech je důležité pro funkční imunitu.[2,6,8]
Abychom měli zdravou a funkční imunitu, potřebujeme pro ni dělat mnohem víc, než jen užívat suplementy. Chlorella ovšem díky svým vlastnostem může být zajímavým doplňkem pro péči o náš imunitní systém. Mohla by tak doplnit správný stravovací režim, pohyb, kvalitní spánek a další důležité faktory.
Pokud vám zajímá, jak jinak ještě můžete podpořit svoji imunitu, přečtěte si článek 15 způsobů, jak posílit imunitní systém a chránit své zdraví.
S čím chlorellu kombinovat pro maximální účinek?
- Vitamín C, vitamín D či kyselina listová, u kterých je prokázán pozitivní vliv na funkci imunity.
- Zázvor, echinacea a další rostlinné doplňky, u nichž vědci poukazují na jejich působení na obranyschopnost organismu.
- Probiotika, která pečují o správné složení střevního mikrobiomu.
- Komplexní doplňky jsou kombinací více účinných látek, které vám pomohou pečovat o výkonnost vaší imunity.
Objevte naše bestsellery:
Jaké další benefity má chlorella?
Ve vědeckých pracích, které se věnují chlorelle, se ukazují i další slibné účinky na zdraví.
- Zřejmě pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.[2]
- Zdá se, že je užitečná i pro trávení.[2]
- Může pomoci i při aerobním výkonu. Jedná se o vytrvalostní aktivity, jako je běh, cyklistika či například plavání. Vědci vysvětlují tento účinek šetřením glykogenových zásob a zároveň vlivem na tvorbu NO, který rozšiřuje cévy. Umožňuje tak tělu více prokrvit svaly a podat lepší výkon.[7]
- Studie popisují také pozitivní působení na hepatocyty (buňky jater) a zdraví jater.[2]
- Vědecké práce hovoří také o tom, že zvyšuje tvorbu kolagenu v kůži.[2,5]
Co obsahuje chlorella?
Chlorella je výjimečná zejména díky své pestré škále makroživin, mikroživin a dalších bioaktivních látek. Je bohatá na bílkoviny, ale pyšní se také obsahem vlákniny a zdravých tuků. Rovněž obsahuje prakticky téměř všechny vitamíny.
Bílkoviny
Bílkoviny tvoří největší podíl této zelené řasy. V průměru jich totiž obsahuje až 60 g/100 g, přičemž má zároveň dobré spektrum esenciálních aminokyselin. Tyto aminokyseliny musíme přijímat potravou, protože naše tělo si je nedokáže vytvořit samo. Zároveň potřebujeme dbát na jejich správný poměr v potravinách, protože jen tehdy je tělo dokáže efektivně využít k tvorbě proteinů. Spektrum aminokyselin v chlorelle se tomuto správnému poměru přibližuje. Dokonce je lepší než u sóji, která je považována za nejkvalitnější rostlinný zdroj bílkovin.[2,3]
Tuky
Na druhé straně má chlorella poměrně nízký podíl tuku. Obsahuje jen cca 10 g tuku/100 g. Z toho zhruba 70 % tvoří zdravé polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Největší podíl tvoří kyselina alfa-linolenová (ALA) a linolová. Přestože jsou řasy typické i obsahem EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), právě chlorella, na rozdíl od spiruliny, tyto mastné kyseliny neobsahuje.[2,3]
Sacharidy
Sacharidy tvoří ve složení chlorelly docela nízký podíl. Jedná se přibližně o 15 g/100 g, přičemž až kolem 65 % jejich obsahu tvoří nestravitelná vláknina.[2,3]
Průměrný obsah makroživin v chlorelle
Obsah živin | 100 g |
---|---|
Bílkoviny | 60 g |
Tuky | 10 g |
Sacharidy | 15 g |
Vláknina | 9 g |
Vitamíny
Tato zelená sladkovodní řasa je výjimečná širokou paletou vitamínů. Najdeme v ní vitamíny skupiny B, jako thiamin (vitamín B1), riboflavin (vitamín B2), niacin (vitamín B3) či pyridoxin (vitamín B6). Stejně bohatá je na biotin, vitamín C, tokoferol (vitamín E) nebo vitamín K.[2]
Obzvlášť vyniká podílem kyseliny listové, která je důležitá například pro normální tvorbu krve či vývoj tkání. Obsahuje jí až kolem 2,5 mg/100 g. V běžně doporučované dávce 6 g jde zhruba o 150 μg, což je přibližně polovina denní dávky pro dospělého člověka. Jedná se tak o skvělý zdroj kyseliny listové, jelikož není běžné, aby byl tento vitamín v potravinách obsažen v tak koncentrovaném množství.[2,15]
Chlorella může obsahovat i značný podíl vitamínu B12. Ten potřebujeme pro normální funkci nervové soustavy či například imunity. Jedná se však o proměnlivé množství, které se může pohybovat od 0 až po 500 μg. Proto je vždy vhodné číst etikety potravinových doplňků, které užíváte. V případě, že chlorella tento vitamín obsahuje, může docela snadno pokrýt denní doporučenou dávku 4 μg. Je tak skvělým zdrojem tohoto vitamínu pro vegany, protože tento se vyskytuje pouze v živočišných produktech.[2,13]
Zajímavé je, že v této zelené řase najdeme také vitamín D, který se jinak vyskytuje zejména v živočišných produktech. A zatímco v živočišných zdrojích je obsažen vitamín D3 (cholekalciferol), v řasách a houbách najdeme vitamín D2 (ergokalciferol). Obě tyto formy jsou důležité například pro dobrou mineralizaci kostí.
Minerální látky
Podobně jako v případě vitamínů jsou v chlorelle bohatě zastoupeny i minerální látky. Pyšní se zejména vysokým obsahem železa a draslíku. Rovněž je však bohatá na vápník, fosfor, měď či hořčík.
Také obsahuje značné množství selenu. Jedná se o látku, která je důležitou součástí antioxidační ochrany našeho těla. Na tuto látku jsou potraviny běžně poměrně chudé, ale chlorella v sobě může ukrývat až kolem 300 μg selenu/100 g. Dávka 6 g chlorelly tak může obsahovat zhruba 18 μg, což je téměř třetina denní doporučené dávky selenu.[2,15]
Další bioaktivní látky
Chlorella je kombinací nesčetného množství účinných látek, z nichž každá má své specifické vlastnosti. Vědci dnes přitom stále nevědí o všech prospěšných látkách, které se v chlorelle ukrývají. U některých z nich však mají jasněji než u jiných.
- Beta-karoten nebo lutein jsou účinnými antioxidanty.[10]
- Beta-glukany jsou užitečné pro imunitní a trávicí systém.[10]
- Chlorofyl je zelený pigment, který propůjčuje chlorelle barvu, a přitom se pyšní antioxidačními účinky.[1]
Jak užívat chlorellu?
Přesný dávkovací protokol neexistuje, ale běžně se doporučuje suplementovat 6–10 g chlorelly denně. Můžete si ji přitom dopřát ve formě prášku, tablet nebo třeba extraktu.[18]
V případě, že zvolíte tablety, stačí je zapít vodou nebo jiným oblíbeným nápojem. Pokud se rozhodnete pro prášek, můžete ho rozmíchat ve vodě, nebo jej přidat i do jídla či nápojů. Hodí se například do zeleninového či ovocného smoothie, ale rovněž jím můžete zpestřit těsto na koláče, muffiny, palačinky či lívance.
Chlorellu si můžete v doporučené dávce dopřát kdykoli během dne. Raději si ji však nedávejte nalačno, aby těm citlivějším z vás zbytečně nepřivodila trávicí problémy.
Má chlorella nežádoucí účinky?
Chlorella není známa výraznými vedlejšími účinky. U citlivějších lidí se však mohou objevit zažívací problémy, jako nevolnost, zvracení, křeče či plynatost. Tyto nepříjemné stavy byly pozorovány i při doporučených dávkách, ale nejedná se o časté situace.[14]
Pro koho není chlorella vhodná?
Chlorella je obecně bezpečným potravinovým doplňkem, ale přeci jen existují skupiny lidí, které by se jí měly z různých důvodů vyhýbat.
- Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je například warfarin.[17]
- Alergici by také měli být opatrní, protože se objevují případy alergie na mořské řasy.[4]
- Těhotné a kojící ženy by se měly pro jistotu poradit se svým lékařem.
Co si z toho vzít?
Chlorella je oblíbeným suplementem nabitým bílkovinami, vitamíny, minerálními a dalšími bioaktivními látkami. Právě ty jí propůjčují četné zdravotní benefity. Přestože se chlorelle musí vědci ještě více věnovat, abychom měli povědomí o všech jejích vlastnostech, dnes už víme, že je užitečná například pro imunitu nebo hladinu cholesterolu. Když ji zkombinujeme s kvalitním jídelníčkem a celkově zdravým životním stylem, může být skvělým doplňkem v péči o naše zdraví.
Zaujal vás dnešní článek? V tom případě neváhejte a sdílejte ho se svými přáteli a známými.
[1] AMPOFO, J. - ABBEY, Lord Microalgae: Bioactive Composition, Health Benefits, Safety and Prospects as Potential High-Value Ingredients for the Functional Food Industry. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222421/
[2] BITO, T. et al. Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/
[3] CANELLI, G. et al. Biochemical and Nutritional Evaluation of Chlorella and Auxenochlorella Biomasses Relevant for Food Application. – https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.565996
[4] JAMES, C. et al. Edible algae allergenicity – a short report. – https://link.springer.com/article/10.1007/s10811-022-02880-2
[5] JANUSZEWSKI, J. et al. Nutritional Supplements for Skin Health-A Review of What Should Be Chosen and Why. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38256329/
[6] – 6 JIN, J.B. et al. Supplementation with Chlorella vulgaris, Chlorella protothecoides, and Schizochytrium sp. increases propionate-producing bacteria in in vitro human gut fermentation. In Journal of the Science of Food and Agriculture . 2020. Vol. 100, no. 7, s. 2938–2945. .
[7] KIM, S. et al. A dietary cholesterol challenge study to assess Chlorella supplementation in maintaining healthy lipid levels in adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.10321
[8] KWAK, J.H. et al. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/
[9] MIYAZAWA, T. et al. Ingestion of Chlorella reduced the oxidation of erythrocyte membrane lipids in senior Japanese subjects. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200934/
[10] MORAIS, M.G. DE et al. Biologically Active Metabolites Synthesized by Microalgae. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538420/
[11] NAULT, D. Milk Thistle Research Analysis. – https://examine.com/supplements/milk-thistle/
[12] PANAHI, Y. et al. A randomized controlled trial of 6-week Chlorella vulgaris supplementation in patients with major depressive disorder. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229915001016
[13] WATANABE, F. et al. Vitamin B12-Containing Plant Food Sources for Vegetarians. In Nutrients . – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042564/
[14] A comprehensive review on chlorella-its composition, health benefits, market and regulatory scenario. – https://www.thepharmajournal.com/archives/?year=2018&vol=7&issue=7&ArticleId=2319
[15] Dietary Reference Values | DRV Finder. – https://multimedia.efsa.europa.eu/drvs/index.htm
[16] EU Register of nutrition and health claims made on foods (v.3.6). – https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search
[17] Chlorella - PubMed. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000882
[18] Research Breakdown on Chlorella - Examine. – https://examine.com/supplements/chlorella/research/#yQZy12O-sources-and-composition
Přidat komentář