TOP 9 věcí, které usnadňují zdravý životní styl

TOP 9 věcí, které usnadňují zdravý životní styl

Technologický vývoj je nezastavitelný a jeho výhody můžeme vidět v široké škále odvětví. Výjimkou není ani segment fitness a zdravého životního stylu, který dnes nabízí různé možnosti, jak si věci usnadnit nebo zlepšit. Příkladem jsou známé fitness aplikace, náramky či hodinky, díky kterým se můžeme neustále posouvat a přesněji sledovat naše cíle. Právě dnes se podíváme na výběr věcí, které by neměly chybět ve výbavě žádného milovníka zdravého životního stylu.

Pomůcky, které zjednodušují zdravý životní styl

Různé vychytávky vám mohou pomoci sledovat spálené kalorie, srdeční tep či celkový pokrok během tréninků. Ať už cvičíte silově, běháte, milujete cyklistiku nebo holdujete jakémukoliv jinému sportu. Kromě toho vám dokážou usnadnit osvojení si základních pravidel například ve spojení s jídelníčkem. Výjimkou však není ani funkční oblečení z prodyšných materiálů, které dobře odvádí pot a nabízí podporu vašich výkonů. Konkrétní věci, které vám usnadní zdravý životní styl, si však podrobněji rozebereme v řádcích níže.

Fitness aplikace

1. Fitness aplikace

Mezi nejpopulárnější pomocníky v dnešní době určitě patří mobilní fitness aplikace. Zřejmě za to může jejich dostupnost a také fakt, že s telefonem trávíme spoustu času každý den. Mít v něm malého virtuálního trenéra je tedy kromě všech jeho funkcí příjemným bonusem.

Fitness aplikace nám však mohou pomoci v mnoha ohledech. Zvládnou například počítání kalorií či tracking běžeckých tréninků pomocí GPS. Některé nabízejí i tréninková videa nebo motivační playlisty, které vás nakopnou. Obecně bychom si tedy mohli fitness aplikace rozdělit do několika skupin podle použití.

1.1. Fitness aplikace na sledování jídelníčku a kalorického příjmu

Mezi nejpopulárnější v tomto směru patří MyFitnessPal. Nabízí možnost zaznamenávat kalorický příjem z potravin ve vašem jídelníčku. Pracuje s databází, ve které se nachází více než několik milionů potravin. Obsahuje důležité nutriční informace, personalizovaný profil i diskusní fórum, na kterém můžete najít různé rady a tipy. Velice snadno tak získáte přehled o přijatých kaloriích, můžete si nastavit vlastní cílové hodnoty nebo vám je aplikace vypočítá na základě určitých dat. To vám může pomoci například udržet kalorický deficit a následně zhubnout, případně vás to může nutit více jíst a nabrat svaly. Mezi další aplikace pro sledování kalorií patří například Yazio, Lose It, Fat Secret nebo MyNetDiary. [1–⁠5]

Pokud chcete vyzkoušet sledování jídelníčku a kalorického příjmu, ujistěte se, že neděláte žádnou z nejčastějších chyb, na které jsme se podívali v článku 10 nejčastějších chyb při počítání a zapisování kalorií do aplikací.

1.2. Fitness aplikace pro specifické diety

Zajímavé řešení v tomto směru nabízí Cronometer, který obsahuje přesné velikosti porcí. Myslí také na těhotné ženy, které si zde mohou vybrat specifický profil s vyšším obsahem kalorií. Kromě toho si díky této aplikaci můžete sledovat i dodržování specifických diet, jako paleo, nízkosacharidová dieta nebo nízkotučná vegetariánská strava. Na základě toho se mění doporučení týkající se makroživin. Zajímavé jsou v tomto směru i aplikace jako Paleo, My Macros+ či Simple zaměřená na přerušované hladovění.

Pokud vás toto téma zajímá více, přečtěte si náš článek Kompletní průvodce přerušovanou hladovkou.

1.3. Fitness aplikace na trénink

Velmi známou tréninkovou aplikací je Fiit. Nabízí spoustu tréninkových videí zaměřených na různé cíle, ať už vám jde o sílu, lepší kondici nebo úbytek hmotnosti. Obsahuje rady od profesionálních trenérů a většina tréninků nevyžaduje žádné speciální vybavení. Do těla si tak můžete dát i v pohodlí domova. Mezi další populární tréninkové aplikace patří například FitiFy, Freeletics či Nike Training Club. Pokud si chcete cvičení doma ztížit, můžete sáhnout po některém z našeho příslušenství. [9–⁠12]

Pokud máte raději cvičení doma, určitě nevynechte náš článek Jak si sestavit kvalitní tréninkový plán na domácí cvičení?

1.4. Fitness aplikace na sledování sportovních výkonů

Pro specifické potřeby sportovců můžete najít různé aplikace. K těm nejpoužívanějším patří Strava, která spojuje tréninky a sociální funkce. Je oblíbená zejména u cyklistů a běžců, ale obsahuje možnost záznamu pro desítky dalších sportů. Umožňuje sledování trasy prostřednictvím GPS a analýzu vašich výsledků. Obsahuje také různé výzvy, které můžete absolvovat s vašimi přáteli. K tomu přidává možnost sdílet tréninkové fotografie. Mezi aplikace na tracking sportovních výkonů patří také například Runkeeper nebo Runtastic. [13–⁠15]

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

2. Sportovní oblečení

Každodenní oblečení je navrženo tak, aby dobře vypadalo, bylo pohodlné a udrželo vás v teple. Není však určeno na sportovní aktivity jako běh, cyklistika, HIIT či posilování ve fitku. Kvůli pocení totiž může rychle prosáknout a nechá vás dokončit trénink s nepříjemně mokrým pocitem. Kvalitní sportovní oblečení je vytvořeno tak, aby spolehlivě odvádělo pot, podpořilo vaše svaly a pomohlo vám trénovat tvrději s lepším výsledkem. Zároveň je navrženo tak, aby nevyžadovalo žádnou speciální péči, a tím vám naprosto usnadnilo život. I když je potřeba dodat, že jeho dlouhou životnost zaručíte tím, že ho budete prát podle pokynů na štítku. [16–⁠18]

Kvalitní funkční oblečení by mělo nabídnout tyto vlastnosti:

  • Odvod potu, který vás pomůže udržet v suchu během celého tréninku. Zaměřte se na oblečení vyrobené ze syntetických materiálů jako polyester, nylon či polyamid, které jsou charakteristické spolehlivým odváděním potu a vlhkosti.
  • Prodyšnost, která vám během cvičení dopřeje vzdušnější pocit. Mezi nejprodyšnější materiály patří bavlna a míru celkové prodyšnosti mohou zvýšit také různé prvky ze síťoviny.
  • Podpora výkonu v podobě komprese, která dokáže více obepnout svaly a zvýšit cirkulaci krve. Díky tomu se k pracujícím svalům může dostat více kyslíku a živin. Ve výsledku tak může kompresní oblečení podpořit regeneraci, výkon, klouby, vazy či šlachy nebo ulevit od bolesti. Vybrat si můžete na základě různých stupňů, přičemž začátečníkům se doporučuje úroveň komprese s hodnotou 15 – 30 mmHg.
  • Specifické parametry závislé na konkrétní aktivitě, kde může jít například v případě výkonnostních sportovců o lepší aerodynamiku, kterou získáte přiléhavějším střihem. Kromě toho můžete narazit na oblečení, které udržuje teplo nebo naopak chlad. Příjemným bonusem je také vyšší odolnost či technologie zabraňující promoknutí v případě, že by vás během sportu zastihl déšť.

 

Takové sportovní oblečení pro pány i dámy najdete například v naší nabídce STRIX, která spojuje moderní design a nekompromisní funkční vlastnosti. Pokud vás téma sportovního oblečení zajímá více, určitě nevynechte naše články:

Sportovní hodinky, fitness náramky a sporttestery

3. Sportovní hodinky, fitness náramky a sporttestery

Kategorie nositelná zařízení (wearables), do které patří sportovní hodinky a fitness náramky, je dnes také velmi populární. Na trhu můžete najít široký výběr modelů, které pomohou optimalizovat vaše tréninky nebo nastartovat denní rutinu. Ať už běháte, jezdíte na kole, fandíte silovému tréninku nebo máte sedavé zaměstnání a potřebujete něco, co by vám každou hodinu připomnělo, abyste vstali, prošli se a nezapomínali na pravidelný pohyb.

Nové sportovní hodinky a fitness náramky však dokážou mnohem více. Mají poměrně přesný GPS senzor na měření trasy a mohou monitorovat desítky sportů, včetně plavání. Výjimkou nejsou různé zdravotní funkce jako základní měření EKG, monitor spánku nebo měření srdeční frekvence. Toto vše vám může pomoci na cestě za vaším lepším já.

Pro ty, kteří chtějí zajít ještě dál, jsou tady také sporttestery, bez kterých se neobejdou hlavně profesionální sportovci. Mají přesnější měření tepu díky doplňkovému hrudnímu pásu, detailnější analýzu sportovních aktivit a ve srovnání se standardními smart hodinkami i mnohem vyšší výdrž baterie. Mnohé z nich mají také zajímavé doplňkové funkce, jako monitoring pitného režimu, měření dechové frekvence, vícepásmový příjem satelitního signálu či pokročilé metriky při různých sportech. Kromě toho jsou připraveny také na extrémní podmínky.

4. Smart gadgety

Kategorie pomocníků usnadňujících zdravý životní styl je poměrně široká a na trhu můžete najít i různé další smart vychytávky. Skvělým příkladem je osobní smart váha s Wi-Fi, která vám kromě odvážení nabízí další možnosti.

Dokáže například změřit množství svalové a kostní hmoty, procento vody v organismu nebo tělesný tuk, včetně toho viscerálního. Narazit můžete také na smart švihadlo, které dokáže měřit čas nebo počet přeskoků. Technologiím a kreativitě výrobců se však meze nekladou, a proto snadno najdete i různá fitness zrcadla, svalové stimulátory či oxymetry. Velmi oblíbené je také sportovní pouzdro na mobil či smart lahve, které se postarají o to, abyste nezapomínali na dostatečný pitný režim.

5. Fitness deníky

Praktické pomůcky se skrývají také v offline světě a jednou z nich je rozhodně i fitness deník. Používají ho sportovci a jejich trenéři, aby pravidelně vyhodnocovali výsledky. Slouží tedy k zapisování poznámek týkajících se vaší cesty za lepším já. Obvykle se do něj zapisuje datum, informace o aktivitě, kterou v daný den děláte a vaše pocity z ní.

Například v případě silového tréninku si zapíšete jeho datum, konkrétní cviky, počet sérií a opakování, ale i velikost zátěže. Ve fitness deníku by v závislosti na vašich cílech nemělo chybět ani pár poznámek ke zhodnocení stravy či informace ohledně vašeho výkonu nebo plán tréninků. Cílem fitness deníku je, abyste k sobě ve vašich poznámkách byli upřímní, což vám pomůže pochopit, proč dosahujete nebo nedosahujete svých cílů. Díky tomu budete vědět, zda máte pokračovat v nastoleném režimu nebo bude nutné něco změnit. [20]

6. Krabičkování

Strava patří k hlavním pilířům na cestě za dosahováním našich cílů. Její příprava vyžaduje nějaký čas, který vzhledem k denním povinnostem ne vždy máme. Řešením je krabičkování, tedy příprava jídla předem. Snadno si tak můžete připravit několik porcí jídla na nejbližší dny, které později stačí pouze ohřát. Díky tomu máte také absolutní kontrolu nad vším, co sníte.

Výhodou je, že ušetříte čas a také peníze, jelikož stravování v restauraci není vždy zrovna nejlevnější. Kromě toho vás nic nepřekvapí a vyhnete se momentům, kdy budete nuceni improvizovat nebo těm, kdy sníte první věc, která vám v lednici přijde pod ruce. Díky krabičkování budete také jíst pravidelně, čímž se můžete vyhnout přejídání v pozdějších hodinách. Pravidelná strava se navíc pojí s větší mírou úspěchu během hubnutí. [21]

Pokud vás téma krabičkování zajímá více, určitě nevynechte náš článek Vzorový jídelníček a krabičková dieta na 2000 kcal.

Krabičkování jídla

7. Diagnostické testy

K moderním vychytávkám, které dokáží usnadnit zdravý životní styl, rozhodně patří i domácí diagnostické testy. Fungují na jednoduchém principu a můžete si je udělat i v pohodlí domova. Následně si je můžete vyhodnotit buď sami, nebo vyžadují pokročilejší analýzu a prostřednictvím kurýra se posílají do laboratoře. Výsledky si pak prohlédnete online a mohou vám pomoci dělat informovaná rozhodnutí ohledně zdravotní péče nebo zdravého životního stylu.

Kromě toho v této kategorii můžete najít také domácí DNA testy, které vám prozradí více o vašich genech, zdraví, výživě a životním stylu, případně odhalí oblasti, na kterých lze zapracovat. Mnohé z nich vám také poradí, jaký sport je pro vás vhodný. Díky těmto testům můžete jednoduchou metodou zjistit například hladinu vitamínu D, omega-3 mastných kyselin, odhalit nedostatek železa nebo nesnášenlivost na lepek.

Pokud vás toto téma zaujalo a chcete vědět více, přečtěte si náš článek Vše, co potřebujete vědět o domácích DNA testech.

8. Pomůcky na regeneraci

Regenerace by měla být přirozenou součástí tréninku. Dochází při ní k obnově psychických a tělesných sil, které jsou narušeny předchozím zatížením. S jejím nedostatkem se pojí různá rizika, jako svalová bolest, únava či pokles výkonu. Usnadnit regeneraci mohou masážní pomůcky, které urychlí čas potřebný k odpočinku a co nejdříve vás vrátí zpět k tréninku. Kromě toho dokáží zlepšit cirkulaci krve, zmírnit bolesti svalů, podpořit relaxaci, zvýšit rozsah pohybu a zlepšit flexibilitu. Pro efektivní masáž svalů v pohodlí domova můžete zvolit například masážní válce, kuličky nebo pistole. [22–⁠24]

Pokud vás téma regenerace zajímá více, nevynechte náš článek Jak podpořit regeneraci pomocí pistole a masážních pomůcek.

Masážní válec na podporu regenerace

9. Základní pomůcky pro malou domácí posilovnu

Domácí trénink je u mnohých velmi oblíbený, protože na to, abyste si dali dobře do těla, dnes už nemusíte nutně chodit každý den do fitka. Pokud patříte k začátečníkům, často vám bude stačit i trénink s vlastní váhou. S postupným zlepšením kondice však můžete začít uvažovat také o nákupu základních pomůcek, se kterými si vytvoříte malou domácí posilovnu.

Základní výbavu domácí posilovny mohou tvořit:

Pokud plánujete investovat do domácí výbavy na cvičení a chcete se o ní dozvědět více podrobnějších informací, přečtěte si náš článek Vybavení domácí posilovny: Které pomůcky a příslušenství nesmí chybět?

Závěr

Dodržovat zásady zdravého životního stylu nebo pracovat na svých cílech je sice makačka, ale nemusí to být až tak hrozné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Usnadnit nám to mohou různé pomůcky, které jsme zmínili v našem článku. Každá z vychytávek má svůj význam a dokáže usnadnit konkrétní věci. Ať už jde o ušetření času, sledování sportovních výkonů, analýzu výsledků nebo samotné cvičení. V konečném důsledku tak záleží pouze na nás, jak se postavíme ke své cestě za lepším já a vytyčeným cílem. Na druhé straně je potřeba dodat, že se zmiňovanými pomocníky je potřeba zacházet rozumně a nenechat se ovládnout honbou za čísly na displeji. Je potřeba myslet hlavně na to, abyste se během sportu cítili dobře a dělal vám radost.

Zdroje:

[1] My Fitness Pal – https://www.myfitnesspal.com/

[2] YAZIO – https://www.yazio.com/en

[3] Lose It – https://www.loseit.com/

[4] Fatsecret – https://www.fatsecret.com/

[5] MyNetDiary – https://www.mynetdiary.com/

[6] Cronometer – https://cronometer.com/

[7] Paleo – https://paleo.io/

[8] My Macros+ – https://getmymacros.com/

[9] Fiit – https://fiit.tv/

[10] Fitbody App – https://fitbodyapp.com/

[11] Freeletics – https://www.freeletics.com/en/

[12] Nike Training Club – https://www.nike.com/sk/ntc-app

[13] Strava Mobile – https://www.strava.com/mobile

[14] Runkeeper – https://runkeeper.com/cms/

[15] Adidas Runtastic – https://www.runtastic.com/

[16] HOW SPORTSWEAR CAN IMPROVE YOUR OVERALL PERFORMANCE AND RECOVERY – https://www.kymirasport.com/blogs/news/how-sportswear-can-improve-your-overall-performance-and-recovery

[17] How To Choose The Right Workout Clothes – https://wellnessed.com/choose-right-workout-clothes/

[18] Florian Azad Engel, Hans-Christer Holmberg & Billy Sperlich - Is There Evidence that Runners can Benefit from Wearing Compression Clothing? – https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-016-0546-5

[19] Which Compression Level is Best for Your Body? – https://www.cepcompression.com/blogs/news/understanding-compression-levels-cep-compression

[20] Samantha Clayton - How to Keep a Fitness Journal: Track Your Workouts for Better Results – https://iamherbalifenutrition.com/fitness/workout-journal/

[21] Antonio Paoli, Grant Tinsley, Antonino Bianco, Tatiana Moro - The Influence of Meal Frequency and Timing on Health in Humans: The Role of Fasting – https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/719

[22] Sage Rountree - What Happens When You Don’t Recover Properly? – https://www.triathlete.com/training/recovery/happens-dont-recover-properly/

[23] Jonathan Ross - Passive Vs. Active Recovery: Which is More Effective? – https://www.acefitness.org/resources/pros/expert-articles/5456/passive-vs-active-recovery-which-is-more-effective/

[24] HOW MASSAGE THERAPY BENEFITS WORKOUT RECOVERY – https://ridgeathletic.com/how-massage-therapy-benefits-workout-recovery/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *