7 důvodů, proč dělat bulharské dřepy

7 důvodů, proč dělat bulharské dřepy

Slyšeli jste už o bulharských dřepech? Pokud ne, měli byste to změnit. Řadí se mezi jedno z nejefektivnějších cvičení, ke kterým nepotřebujete žádné speciální stroje či vybavení. Jsou vhodné i pro začátečníky a mohou se provádět kdekoliv. Skrývají v sobě řadu výhod, které vám v následujících řádcích představíme. 

Jak dělat bulharské dřepy

1. Zlepšíte si stabilitu

Stabilita je důležitá nejen při cvičení, ale i při jakékoliv fyzické aktivitě, kterou budete provádět. Bulharské dřepy poskytují prostor na neustálé zlepšování vaší balance právě prostřednictvím toho, že se cvik provádí na jedné noze. Navíc existují různé variace tohoto cviku, ve kterých budete moci maximálně využít získanou stabilitu. 

Bulharské dřepy vám zlepší stabilitu

2. Zvýší sílu a fyzický výkon

Obecně platí, že při dělání dřepů efektivně pracujete na lýtkách, stehnech a zadku. Bulharské dřepy však tento efekt ještě více znásobují. Tím, že svou váhu přenášíte pouze na jednu nohu, vytváříte na všechny zapojené svaly větší tlak. Právě proto pravidelným opakováním tohoto cviku docílíte zvýšení síly a fyzického výkonu. Navíc si vypracujete všechny zmíněné části nohou a zadku, které při bulharských dřepech používáte.

3. Na místě a čase nezáleží

Bulharské dřepy jsou unikátní tím, že na ně nepotřebujete žádné stroje či specifické příslušenství. Jediné co potřebujete je vyvýšená plocha, na kterou si položíte nohu. Pokud nemáte po ruce lavičku, klidně můžete využít i krabici či dřevěnou bednu. Vhodné jsou například i TRX lana či fitness míče. U posledních dvou zmíněných si opravdu prověříte to, na jaké úrovni je vaše rovnováha.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

4. Vypracují vám břišní svalstvo

Nenapadlo vás, že díky dřepům byste mohli mít vypracované břišní svalstvo? S bulharskými dřepy to však není žádný problém. Zapojen je zejména střed břicha a okolní svaly, které během provádění dřepu neustále pracují. Tím, že svaly namáháte, dokážete spálit více tuku, což efektivně prospívá formování břicha. Samozřejmě, k dokonalému břichu vám musí pomoci i další cviky a zdravá strava. Bulharské dřepy jsou však skvělým začátkem a to i pro lidi, kteří s cvičením nemají zkušenosti.

5. Efektivně a rychle vypracují zadek a nohy

Zejména ženy se snaží o to, aby jejich zadek byl co nejvíce zakulacený, ale zároveň pevný. Právě toho se dá docílit pomocí bulharských dřepů. U tohoto cviku dokážete zapojit téměř všechny svaly zadku, čímž získáte krásný a pevný tvar. Navíc procvičujete lýtka a stehna, jejichž síla je důležitá i u ostatních cvicích zaměřených na zadek. Bulharské dřepy vám tedy dokáží zajistit požadovaný růst a zpevnění svalové hmoty.

Bulharské dřepy jsou skvělé pro zadek a nohy

6. Přinášejí výhody i mimo posilovnu

Při běhání, sprintu či dokonce rychlé chůzi stačí jemně oslabené svaly na to, abyste si způsobili dlouhodobé zranění. Bulharské cviky dokáží posílit jednotlivé části nohou, které jsou namáhány zejména při chůzi a běhání. S nabytou rovnováhou u bulharských dřepů získáte i rovnováhu při běhu. Právě ta vás může ochránit před nepříjemným zraněním či pádem. Také zpevníte svaly, které se upínají na kolena. Právě ty jsou často přetíženy a při jejich nedostatečném procvičování se může stát, že budou oslabeny. Bulharské dřepy tedy neskrývají výhody jen za dveřmi posilovny, ale všude, kde využíváte spodní část svého těla.

Bulharské dřepy přinášejí výhody i mimo posilnovni

7. Jsou jedny z nejbezpečnějších dřepů

Známe různé druhy dřepů – u některých dřepujete na stroji a u jiných zase s velkou činkou či závažím. U těchto variací je však velmi jednoduché přijít ke zranění či například přetížení páteře. Nejvíce zranění u dřepů vzniká z nesprávného postoje zad a nohou. Bulharské dřepy jsou extrémně bezpečné zejména proto, že nevyžadují žádný stroj ani jiné příslušenství. Zde platí, že bez správného postoje nelze udržet balanc. Právě to vás namotivuje k tomu, abyste nejprve pochopili techniku a až potom začali přidávat váhu.   

Co si o bulharských dřepech myslíte vy? Zkoušeli jste je už? Podělte se s námi v komentářích o vaše zkušenosti, případně podpořte článek sdílením.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *