Přihlášení
10 nejzdravějších semen a semínek na světě

10 nejzdravějších semen a semínek na světě

Kutálejí se k nám ve všech různých velikostech, tvarech a barvách. Semínko je rostlina v zárodečném stavu a původ výživy. Obsahuje vysoké koncentrace vitaminů, minerálů, proteinů, esenciálních olejů a enzymů. Pokud hledáte kvalitní, výživný snack, který vás dobře zasytí, semínka jsou top. Podívejme se tedy na 10 nejzdravějších semen na světě a jak je konzumovat.

Jak semena konzumovat?

Semena jsou život. Mnoho semen je jedlých a měli bychom je konzumovat syrové. Poté, co jsou vystaveny teplu, často produkují toxické látky a vitaminy, minerály a profily esenciálních olejů jsou denaturovány. Pražením semene se jeho klasifikace pohybuje od žijící potraviny k mrtvému jídlu. Neexistuje žádné semeno na zemi, které vydrží pražení nebo pálenky, aniž by se pokazily jeho nutriční komponenty. Vždy pamatujte, semena bychom měli jíst přirozeně – syrové. Můžeme je samozřejmě přidávat do jiných jídel, ale měli bychom se vyhnout těm praženým, nebo namáčeným do čokolády a podobně.

Top 10 nejzdravějších semen na světě

1) CHIA SEMÍNKA

Doporučená dávka: 1 lžíce

chia semínka

Vezměme si v úvahu následující fakta o Chia semínkách, které mají:

– 2,5 krát více bílkovin než fazole
– 3 násobně silnější antioxidant než borůvky
– 3 krát více železa než špenát
– 6 krát více vápníku než mléko
– 7 krát více vitamínu C než pomeranče
– 8 krát více omega-3 než losos
– 10 krát více vlákniny než rýže
– 15 krát více hořčíku než brokolice

Chia semínka jsou plné vitaminů a minerálů, jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin, antioxidantů a nejbohatším rostlinným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Konzumace chia semínek může přispět ke snížení bolesti kloubů, pomoci při hubnutí, nastartuje energii a chrání tělo před vážnými nemocemi, jako je cukrovka a srdeční onemocnění. Chia semínka neobsahují lepek, což ocení hlavně lidé s intolerancí lepku nebo averzí k lepku.

Konzumace Chia semínek může zvyšovat krevní hladiny dlouhých řetězců omega-3 EPA o 30%, tvrdí nová studie ze State University Appalachian a University of North Carolina.

chia semínka

Konzumace chia semínek jako zdroje alfa-linolenové kyseliny (ALA) může vést k redistribuci spojené se srdcem a ochraně jater.

Chia semena jsou zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA), druh omega-3 mastné kyseliny „s krátkým řetězcem“, zatímco ryby jsou zdrojem mastných kyselin „s dlouhým řetězcem“ (EPA a DHA). Během rostoucích počtů výzkumů, konzumace EPA a DHA byla spojena se zlepšením zdraví srdce, funkcemi mozku a dalšími možnými zdravotními výhodami, jako zlepšení deprese nebo revmatoidní artritidy, studie naznačuje, že ALA může vést k redistribuci spojené se srdcem a ochraně jater.

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

2) KONOPNÁ SEMÍNKA

Doporučená dávka: 1 lžička

konopné semienka: 10 najzdravších semien

Stále více lidí objevuje nutriční výhody konopných semen a oleje. Konopí obsahuje

– Všech 20 aminokyselin, včetně 9 esenciálních aminokyselin (EEAS), které naše tělo nedokáže produkovat.

– Vysoký podíl bílkovin, které posilují imunitu a odrážejí toxiny.

Jedení konopných semen v jakékoliv formě může pomoci při hojení a lidem trpícím onemocněními imunitního deficitu. Tento závěr je podpořen skutečností, že konopné semeno bylo použito k léčení nutričních nedostatků způsobených tuberkulózou.

Je to největší rostlinný přírodní zdroj esenciálních mastných kyselin, přičemž jejich obsahuje více než len nebo jakékoliv jiné ořechy nebo rostlinný olej. Mají perfektní 3:1 poměr omega-6 mastné kyseliny linolové a omega-3 mastné kyseliny linolenové pro podporu kardiovaskulárního zdraví a celkové posílení imunitního systému.

konopná semínka: 10 nejzdravějších semen

Konopná semínka jsou vynikající vegetariánský zdroj bílkovin, považovaný za lehce stravitelný. Také bohatý zdroj fytonutrientů, ochranného prvku před chorobami rostlin s benefity chránícími naši imunitu, krevní oběh, tkáně, buňky, kůži, orgány a mitochondrie. Na co nesmíme zapomenout je, že jsou také nejbohatším známým zdrojem polynenasycených esenciálních mastných kyselin.

Podle odborníků, toto konopí pěstované do potravin prakticky neobsahuje žádné THC (méně než 0,3%). Při úpravě ať už na konopný olej, semínka nebo mléko, se toto procento ještě snižuje.

Nejlepší způsob, jak zajistit, aby tělo mělo dostatek aminokyselinových materiálu na výrobu globulinů, je jíst potraviny s vysokým obsahem globulinových bílkovin. Vzhledem k tomu, že konopné semínko je 65% globulin edistin, obsahuje také množství albuminu, bílkoviny dostupné formou podobnou té, která se nachází v krevní plazmě.

Konzumace konopných semen dodává tělu všechny esenciální aminokyseliny, potřebné k udržení zdraví, a poskytuje potřebné druhy a množství aminokyselin, které tělo potřebuje k výrobě lidského t albuminu. Pojídání semen konopí může pomoci při hojení a lidem, kteří trpí imunitními onemocněními.

3) JADÉRKA Z GRANÁTOVÉHO JABLKA

Doporučená dávka: půl šálku

Granátová jablka jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Chrání tělo před volnými radikály, které způsobují předčasné stárnutí. Jednoduše řečeno, šťáva z granátového jablka zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. Antioxidanty bojují s volnými radikály a zabraňují vzniku krevních sraženin. Toto nakonec zlepšuje průtok a okysličení krevní hladiny v těle.

Granátová jablka obsahují obzvláště vysoké množství polyfenylenů, formu antioxidantů, které jsou předpokladem pro snížení rizika rakoviny a srdečního infarktu. Ve skutečnosti, šťáva z granátových jablek obsahuje zdraví prospěšné taniny – antokyanin a kyselinu elágovou, které mají dokonce více antioxidantů než zelený čaj nebo červené víno. Granátové jablko s jedlými semínky uvnitř, mají vysoký podíl vitaminu C a draslíku. Jedno jablko obsahuje jen 80 kalorií a je dobrým zdrojem vlákniny.

Antioxidační vlastnosti granátového jablka zabraňují nízké hustotě lipoprotein cholesterolu z okysličování. To v podstatě znamená, že granátové jablka předcházejí ucpávání cév přebytečným tukem, které budou naopak napumpované antioxidanty a bez tuku.

jadérka z granátového jablka: 10 nejzdravějších semen

„Myši, které pili šťávu z granátového jablka, byly schopny významně snížit postup aterosklerózy nejméně o 30%„, říká spoluautor studie Doktor Claudio Napoli, profesor medicíny a klinické patologie (University of Naples School of Medicine in Italy). Zdravotní výhody granátového jablka proniknou hluboko do kostí. Snižují poškození chrupavky osobám zasaženým artritidou. Toto ovoce má schopnost zmírnit zánět a bojuje s enzymy, které chrupavku poškozují.

4) LNĚNÉHO SEMÍNKA

Doporučená dávka: 1-2 čajové lžičky

Dietní vláknina ve lněných semínkách snižuje nárůst krevní hladiny tuků po jídle a upravuje apetit. Vědci z Univerzity v Copenhagenu uvádějí, že lněné semínka potlačují apetit a podporují snižování hmotnosti. Len se pěstuje už po staletí a po celém světě byl opěvován pro jeho širokou využitelnost. Hippokrates psal o příznivém účinku lnu při bolestech břicha a francouzský císař Charlemagne dokonce podporoval lněné semínka natolik, že schválil zákon, kde požadoval jeho konzumaci!

Hlavní zdravotní přínos lněných semínek je zejména díky vysokému obsahu kyseliny alfa linolenové (ALA), dietní vlákniny a lignanů. Esenciální mastná kyselina ALA je silně protizánětlivá, redukuje výrobní činitele, které podporují zánět a snižování krevní hladiny C rekatívneho proteinu (CRP), biomarkerů zánětu. Prostřednictvím činnosti ALA a lignanů bylo prokázáno, že len má schopnost zastavit růst nádorů u zvířat a snížit riziko rakoviny u lidí.

lněná semínka: 10 nejzdravějších semen

Lignany jsou fytoestrogeny, rostlinné látky, které mají vlastnosti antioxidantů a podobný efekt jako estrogeny. Fytoestrogeny pomáhají stabilizovat hormonální hladiny, které mají vliv na premenstruační symptomy a menopauzu. Potenciální snižují riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty.

Vláknina ve lněných semínkách podporuje zdravou funkci střev. Jedna čajová lžička lněných semínek obsahuje tolik vlákniny, což polovina šálku vařených ovesných otrub. Rozpuštěna lněná vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvice.

Mleté lněné semínka poskytují více nutričních výhod než celé semínko. Můžete si je doma rozemlít na mlýnku na kávu nebo v suchém robotu. Jsou výborným doplňkem do pečiva, cereálií nebo smoothie.

5) DÝŇOVÁ SEMÍNKA

Doporučená dávka: půl šálku

dýňová semínka

Jsou to jediné semínka vytvářející alkalin ve světě plném vysoce překyselením diet. Přidejte dýňová semínka na seznam potravin bohatých na protein. Konzumace 100 gramů semínek vám dodá až 54 % denní potřeby bílkovin. Většina z nás užívá tablety a vitaminy v kapslích, aby doplnily nedostatek vitaminu B. Příště vyzkoušejte dýňová semínka. Jsou zdrojem vitaminu B, jako je thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantotenová, vitamin B6 a kyselina listová.

Dýňová semínka pomáhají bojovat s nepříjemnými depresemi. Chemická složka L-tryptofan je tajnou přísadou na zlepšení nálady. Věděli jste, že dýňová semínka dokáží předejít tvorbě ledvinových kamenů? Studie prokázaly, že dýňová semínka mohou zabránit tvorbě některých specifických ledvinových kamenů složených převážně z oxalátů vápníku.

Tajemství dýňových semínek je, že dokonce bojují proti parazitům, speciální proti tasemnici.

6) MERUŇKOVÁ JÁDRA

Doporučená dávka: čtvrt šálku

Meruňková jadérka jsou stejně jako všechny ořechy a semínka velmi výživné. Mezi živiny, které obsahují, patří zejména amygdalin, který je také známý jako vitamin B17. Napadá rakovinotvorné buňky, a tím může zabránit vzniku rakoviny v těle. Amygdalin (B17) je součástí stovky jídel, ovšem ty, které jsou nejbohatší na jeho výskyt, vymizely z našich stravovacích plánů. U lidí z celého světa, kteří stále upřednostňují tradiční stravování, byl zjištěn mnohem menší výskyt rakoviny. Potraviny, které jsou zahrnuty v takové dietě, jsou bohaté právě na amygdalin.

Kromě meruňkových jader, dalším příkladem potravin, bohatých na amygdalin, jsou hořké mandle (chuť amygdalinu je hořká – sladké mandle ani meruňkové jadérka, které nejsou hořké, ho neobsahují). Další jídla obsahující amygdalin jsou jablečné jadérka, hroznové semínka, boby, proso, většina bobulového ovoce, maniok a mnoho dalších semínek. Patří sem i luštěniny, fazole, obilí – avšak ne ty prošlechtěné.

meruňková jádra jadérka

Doktor Ernst T. Krebs Jr., biochemik, který jako první v roce 1950 produkoval laetril (koncentrovaný amygdalin) však doporučil, aby člověk jako prevenci po celý život konzumoval 10 až 12 meruňkových jadérek denně. Pravděpodobně by neměl rakovinu, tedy s výjimkou Černobylu.

7) SEZAMOVÁ SEMÍNKA

Doporučená dávka: čtvrt šálku

Sezamová semínka jsou zřejmě nejstarším kořením lidstva. Nejvíce ceněné jsou zejména pro olej, který je mimořádně odolný vůči zatuchnutí.

Nejenže jsou sezamová semínka zdrojem manganu a mědi, ale jsou také zdrojem vápníku, magnézia, železa, fosforu, vitamínu B1, zinku a dietní vlákniny. Kromě těchto důležitých živin obsahují 2 jedinečné látky: sezamin a sezamolin. Obě látky patří do skupiny speciální výživných vláknin, nazývaných lignany. Prokázalo se, že mají vliv na snižování hladiny cholesterolu u lidí, a také snižují krevní tlak a nárůst vitaminu E u zvířat. Zjistilo se, že sezamin chrání játra před oxidačním poškozením.

8) SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA

Doporučená dávka: čtvrt šálku

slunečnicová semínka: top 10 nejzdravějších semen

Slunečnicová semínka jsou vynikajícím zdrojem vitaminu E, hlavním antioxidantem rozpouštějícím se v tuku. Vitamin E cirkuluje po celém těle a neutralizuje volné radikály, které by jinak poškodily struktury obsahující tuk, a molekuly jako jsou buněčné membrány, mozkové buňky a cholesterol.

Slunečnicová semínka mají nejvyšší obsah fytosterolu ze všech semínek. Fytosteroly jsou sloučeniny nacházející se v rostlinách a mají chemickou strukturu velmi podobnou cholesterolu. Dostatečné množství fytosterolu v potravinách může vést ke snížení hladiny cholesterolu, zvýšení obranyschopnosti organismu a prevenci některých druhů rakoviny. Semínka jsou také dobrým zdrojem hořčíku. Četné studie prokázaly, že hořčík dokáže zmírnit závažnost astmatu, snížit krevní tlak a projevy migrény, bolesti hlavy a také ovlivnit riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

9) KMÍN

Doporučená dávka: 1 čajová lžička

kmín: top 10 nejzdravějších semen

Kmín, nebo i kmín, se využívá již od starověku. Tato tradiční bylina je již po staletí známá, zejména díky svým zdravotním přínosem a léčivým účinkům.

Užitečný je při zažívacích potížích, a to i jako antiseptikum. Samotné semínka jsou bohaté na železo a posilují játra. Zmírňují příznaky i běžné rýmy. Pokud máte problém s bolestí v krku, vyzkoušejte přidat zázvor do vody s kmínem. Bolest ustoupí.

kmín: top 10 nejzdravějších semen

I když nemáte konkrétní onemocnění, nápoj s kmínem je výborná vzpruha pro tělo. Uvádí se, že zvyšuje tělesnou teplotu a metabolismus se stává výkonnějším. Považuje se za léčivou bylinu pro ledviny i játra, a v důsledku toho posiluje i imunitu. Černé kmínové semínka přispívají k léčbě astmatu a artritidy.

10) HROZNOVÁ JADÉRKA

Doporučená dávka: 1- 2 čajové lžičky

hroznové jadérka: top 10 nejzdravějších semen

Jadérka hroznů mají vysokou koncentraci vitaminu E, flavonoidů, kyseliny linoleové a polyfenylénů.

Extrakt z hroznových jadérek může být prevencí proti srdečním onemocněním, jako je vysoký tlak a vysoký cholesterol. Omezením oxidace tuků a fenolů v jadérkách můžeme snížit riziko srdečních onemocnění, a to zablokováním nahromadění krevních destiček a snížením zánětu.

Studie zveřejněná v časopise Carcinogenesis ukázala, že extrakt z hroznových jadérek zabije buňky spinocelulárního karcinomu, zatímco ty zdravé buňky zůstanou neporušené. Podle výzkumu zveřejněného v Applied and Enviromental Microbiology dokáží také snížit infekčnost zástupce Norovirů.

hroznové jadérka: top 10 nejzdravějších semen

Dá si někdo semínka? Napište nám do komentářů, jaké semínka máte rádi vy a které zvyknete konzumovat. V případě, že se vám článek líbil a myslíte si, že by mohl být nápomocný i vašim známým, podpořte ho sdílením.

Zdroje:

[1] whfoods – whfoods.com

[2] wikipedia – wikipedia.org

[3] anticancerinfo – anticancerinfo.co.uk

[4] ratical – ratical.org

[5] bodyecology – bodyecology.com

[6] chicagotribune – chicagotribune.com