Oříšková másla a jejich rozdíly, nutriční hodnoty a výhody

Oříšková másla a jejich rozdíly, nutriční hodnoty a výhody

Doba, kdy jsme arašídové nebo jiné ořechové máslo znali jen z amerických filmů, je už dávno pryč. Teď už je běžné mít doma alespoň jeden druh lahodného krému, který nás láká, abychom popadli lžičku a šli si nabrat alespoň jednou, dvakrát nebo klidně i třikrát. Někdy se ani nenadějeme a už škrábeme o dno, přitom sami nevíme, jak jsme se tam tak rychle dostali. A co vlastně stojí za tím, že jsou tak hříšně dobré? To a mnohem víc si rozebereme v dnešním článku. 

Co je to ořechové máslo a jak se vyrábí? 

I když se mu běžně říká máslo, je to v podstatě krém, který se vyrábí z oříšků. Na jedné straně máme křupavé plody a na druhé hladký, téměř tekutý krém. Surovina stejná, ale konzistence už nemůže být odlišnější. Není to žádný zázrak, ale čistě mechanická síla v podobě výkonného mixéru. Ořechy totiž obsahují přibližně 50 % tuku, který se z nich při mletí uvolňuje. Čím déle mixování probíhá, tím více se ho uvolní a krém bude tekutější. Takto si proces zpracování můžete představit v té nejzákladnější podobě. Výrobu ořechových másel ale často provází i jiné postupy, jako je loupání, pražení nebo přidávání dalších ingrediencí dle typu produktu. [1]

Jaké existují druhy ořechových másel? 

Zorientovat se ve světě ořechových krémů není žádný oříšek. Možností, které nabízí dnešní trh, je totiž nespočet. Podle složení je můžeme rozdělit na jednodruhová, vícedruhová, proteinová a ochucená. Odlišují se ale i konzistencí, která může být jemná (smooth) nebo křupavá (crunchy). V tomto ohledu se milovníci oříškových másel rozdělují na dva nesmiřitelné tábory. Jedni nedají dopustit na krémovou, téměř až tekutou texturu jemného másla, a druzí zase nechápou, jak si ho někdo může vychutnat na maximum bez křupavých kousků. 

Jak dělíme oříšková másla podle konzistence?

  • Smooth oříškové máslo: Má jemnou, tekutější texturu, která se snadno se roztírá. 
  • Crunchy oříškové máslo: V jemném krému má zamíchané kousky křupavých ořechů, které se přidávají až do rozmixovaného másla. Druhou možností výroby je, že se ořechy nerozmixují úplně do hladka a v krému zůstanou kousky. [1]
Rozdíl mezi crunchy a smooth ořechovým máslem

Jak dělíme oříšková másla podle složení?

1. Jednodruhová ořechová másla

Poznáte je tak, že mají ve složení jen jednu ingredienci. Obsahují například 100 % arašídů, kešu, mandlí, kokosu nebo jiných ořechů. Ty produktu dodávají přirozenou chuť ořechů a kvalitní živiny, včetně vitamínů a minerálních látek, se kterými se pojí mnoho benefitů. Navíc neobsahují žádná dochucovadla (cukr, sůl, palmový olej) a další přídatné látky. Patří tak mezi výživově nejhodnotnější ořechové krémy a jsou nejlepší volbou pro každého, kdo chce z těchto křupavých plodů získat maximum.  

2. Vícedruhová ořechová másla

Na rozdíl od těch jednodruhových mají ve složení hned několik druhů ořechů. Stále ale platí, že by se v nich neměla vyskytovat žádná dochucovadla ani jiné přídatné látky. Spojením několika druhů ořechů tak mohou vzniknout jedinečné kombinace chutí. Zároveň nabízejí pestřejší paletu vitamínů, minerálních látek a dalších živin než jednodruhové. Příkladem je třeba trojitý oříškový krém, který obsahuje mix arašídů, kešu a mandlí. Mezi oblíbené patří i kombinace mandlí nebo kešu s kokosem.

3. Proteinová ořechová másla

Tyto ořechové krémy jsou obohaceny o protein, díky čemuž obsahují více bílkovin a zpravidla i méně tuku. Ve složení tak běžně najdete syrovátkový protein, který je oblíbený pro svůj optimální poměr aminokyselin. Ty jsou základní stavební jednotkou pro růst svalů, a tak dodávají těmto krémům přidanou hodnotu, kterou ocení nejen siloví sportovci. Vzácnější jsou pak čistě rostlinné proteinové pomazánky, které mají ve složení například rýžový nebo hrachový proteinový izolát.

Proteinová másla tak snadněji zapadnou do jídelníčku lidí, kteří si hlídají příjem bílkovin a zároveň omezují tuky. Když si ovšem dáme 30 g tohoto krému do kaše, zvedneme obsah bílkovin přibližně o 5 g. Nejedná se tak o zásadní zdroj bílkovin. 

Pokud si chcete rozšířit obzory a poznat další zdroje bílkovin, přečtěte si náš článek Potraviny, se kterými snadno doplníte bílkoviny do svého jídelníčku.

Co obsahují ochucená oříšková másla?

4. Ochucená ořechová másla

Do této skupiny zařazujeme krémy a pomazánky, které kromě ořechů obsahují i řadu dalších složek. Může se tak klidně stát, že místo kvalitního ořechového másla s mnoha benefity máme najednou na stole populární lískooříškový krém s čokoládou, který obsahuje jen 13 % ořechů.

Zbytek tvoří cukr, palmový olej, sušené mléko, kakao, sůl a další přídatné látky. Tento mix má pak nutriční hodnoty o dost jiné, než je tomu v případě 100% másel. Zpravidla mají vyšší obsah cukrů, nasycených tuků, soli a chybí jim vitamíny a minerální látky.  

Za velmi důležitý považujeme především rozdíl v obsahu jednoduchých cukrů, které se řadí mezi rizikové živiny a v rámci zdravé stravy se omezují do 10 % z celkového energetického příjmu. Větším množstvím těchto sladkých pomazánek bychom tak mohli překročit tento denní příjem. [2–4]

  • 100 g čokoládové pomazánky (Nutella) obsahuje 54 g cukru.
  • 100 g 100% ořechového másla obsahuje 3–5 g cukru. 

Pokud si přeci jen chcete sladkou pomazánkou zpestřit jídelníček, můžete najít i vhodnější varianty s příznivějším složením. Příkladem je čokoládová pomazánka s 64% obsahem lískových ořechů nebo kešu krém s lyofilizovanými jahodami.

Nejoblíbenější ořechová másla a jejich vlastnosti

Každý z nás má nejspíš mezi ořechovými másly svou srdcovku, která nikdy nesmí chybět ve spíži. Mezi sebou se liší chutí, ale i obsahem jednotlivých živin, což se odvíjí od druhu použitých ořechů. Společný ale mají obsah zdravých tuků, mezi které patří mononenasycené (MUFA) a polynenasycené (PUFA) mastné kyseliny, včetně esenciálních omega 3 mastných kyselin. Tyto tuky se spojují s pozitivním vlivem na zdraví srdce, cév i mozku. Ořechy mají v průměru 50% obsah tuku, takže se považují za cenný zdroj této živiny. [15, 16]

Možná jste už slyšeli i o tom, že jsou ořechová másla bohatá na bílkoviny. Na množství této živiny má vliv typ ořechu, díky čemuž se mezi sebou jednotlivé produkty liší. Problémem ale je, že se jedná o rostlinné bílkoviny, které na rozdíl od živočišných neobsahují všechny základní aminokyseliny v optimálním poměru. Často jim chybí například lysin, methionin nebo cystein. 

Abychom získali alespoň 27 g bílkovin z ořechového másla, znamenalo by to sníst alespoň 100 g arašídového krému. Zároveň bychom také přijali téměř 50 g tuku a 600 kalorií, což by už nebylo tak ideální. V konečném důsledku by nám tak velká porce tuku mohla způsobit i žaludeční problémy. Ořechová másla je tak rozumnější považovat spíše za zdroj tuku než bílkovin. [17]

1. Arašídové máslo

Arašídové máslo je bezpochyby nejoblíbenější a nejpoužívanější ze všech krémů. S drzostí kraluje všem ořechovým máslům, přestože arašídy patří technicky mezi luštěniny. V konečném důsledku jde hlavně o chuť, složení a využití. A v těchto oblastech nás arašídový krém přesvědčil o tom, že zde má své čestné místo. 

Arašídovou pastu už v roce 1895 zpopularizoval americký doktor John Harvey Kellogg. Vyráběl ji pro své pacienty, kteří měli špatné zuby a potřebovali přijímat vysoké množství energie a bílkovin. Dobrá pověst tohoto produktu se brzy rozšířila po celém kontinentu. Podle statistik jej najdete dokonce v 94 % amerických domácností, kde si z něj nejčastěji připravují proslulý PB&J (arašídové máslo + džem) sendvič. Ne vždy se ale jedná o produkt se 100% obsahem arašídů, který má skvělé nutriční vlastnosti. [5]

Složení a benefity arašídového másla

  • Mezi ostatními ořechovými krémy vyniká obsahem bílkovin, který se pohybuje mezi 25–27 g na 100 g. 
  • Obsahuje zdravé tuky v podobě mononenasycených (MUFA) a polynenasycených (PUFA) mastných kyselin.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny má skvělé sytící účinky. Dokáže tak i v malém množství zahnat pocit prázdného žaludku. Takže pokud do sebe nebudete rychle házet jednu lžičku za druhou, nejspíš tohoto másla nesníte velké množství najednou. 
  • Ve složení má vitamíny B3 a B6, které podporují správnou činnost nervové soustavy. Dále pak vitamín B9 (kyselina listová), který je důležitý pro růst zárodečných tkání během těhotenství a také přispívá k normální krvetvorbě.
  • Je bohaté i na vitamín E, který patří mezi antioxidanty, díky čemuž pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem.
  • Obsahuje i řadu minerálních látek. Například hořčík podporuje správnou činnost svalů a přispívá ke snížení únavy. Je tak důležitý pro sportovce i nesportující část populace. Zinek zase podporuje správnou funkci imunity a je důležitý pro udržení normální hladiny testosteronu v krvi. Nechybí mu ani železo, které přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu. Nedostatku této minerální látky jsou vystaveny například ženy během menstruace, kdy ztrácí větší množství krve.   
  • Může se pochlubit i obsahem cholinu, ze kterého se v těle tvoří neurotransmiter acetylcholin. Ten je důležitý pro schopnost učení a další mozkové funkce. Takže pokud se připravujete na důležitou zkoušku, máte záminku, proč si zamlsat. Jen dejte pozor, abyste při tom všem soustředění nezapomněli včas uzavřít víčko a nevyjedli celou skleničku. [6]

Nutriční hodnoty arašídového másla

Energetická hodnota
Tuky
Sacharidy
Bílkoviny
Vláknina
596 kcal46 g14 g27 g9,1 g

Recepty s arašídovým máslem

Arašídové máslo se díky své chuti výborně hodí do sladkých i slaných jídel. Využijete ho na namazání pečiva, ozdobení kaše i palačinek, ochucení smoothie, do dezertů, ale také na přípravu slané arašídové omáčky, která je nedílnou součástí asijských pokrmů. V kombinaci s jablkem nebo banánem zase vytvoří skvělé kombo pro doplnění energie kdykoliv během dne.  

Inspiraci najdete také v těchto receptech: 

Pokud se chcete o arašídovém másle dozvědět více, přečtěte si náš článek Arašídové máslo: Jak vybrat to nejlepší a jaký vliv má na zdraví?

Použití arašídového másla

2. Mandlové máslo

Mandlové máslo má nejspíš stejně dlouhou historii jako arašídové. Na to měla totiž řada lidí alergii, a tak v krému z mandlí objevila skvělou alternativu. Od té doby si ale vybudovalo vlastní renomé a tolik fanoušků, že by jej už málokdo označil jen za náhražku arašídového másla. Za stoupající oblíbeností stojí zejména jeho chuťové a nutriční vlastnosti. Tradičně se vyrábí z neloupaných mandlí, díky čemuž si zachovává přirozenou hořkosladkou chuť a také maximum důležitých živin. [7]

Složení a benefity mandlového másla

  • V kategorii obsah vlákniny získává zlatou medaili. Díky tomu, že se mixuje i se slupkou, má její nejvyšší obsah ze všech másel uvedených v tomto seznamu. Může vás tak zasytit i v malém množství. 
  • V porovnání s ostatními oříškovými krémy má méně sacharidů. Proto je oblíbené i mezi příznivci low-carb, keto a jiného typu nízkosacharidového stravování. 
  • Vyniká obsahem nenasycených omega 6 mastných kyselin a také vzácných omega 3 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdraví mozku, srdce a zraku. 
  • Obsažené vitamíny B2 a B3 zase přispívají k normálnímu energetickému metabolismu, při kterém dochází k uvolňování a spotřebě energie. 
  • Nechybí mu ani vitamín B9 (kyselina listová) a vitamín E, který má antioxidační účinky. 
  • Jako jeden z mála ořechů se může pochlubit i obsahem vápníku, který je potřebný pro kosti a zuby. 
  • Nemůžeme zapomenout ani na hořčík a draslík, které jsou důležité pro správnou činnosti svalů. Tohle máslo má tak složení jako dělané pro sportovce a aktivní jedince. [4, 8]

Nutriční hodnoty mandlového másla

Energetická hodnota
Tuky
Sacharidy
Bílkoviny
Vláknina
650 kcal56 g7 g25 g12 g

Recepty s mandlovým máslem

Mandlové máslo vám krásně ochutí obilnou kaši, palačinky, lívance i smoothie a skvěle chutná také na křupavém pečivu. Díky hořkosladké chuti se hodí i do slaných krémových omáček nebo pesta na těstoviny. Krok vedle neuděláte ani v případě, když si z něj uděláte dip na namáčení kousků mrkve nebo jiného druhu zeleniny či ovoce.

Inspiraci najdete také v těchto receptech:

Další zajímavé informace o mandlích si můžete přečíst v článku Mandle: Vše, co potřebujete vědět. 

Mohly by vás zajímat tyto produkty:

3. Kešu máslo

Pokud jste kešu máslo někdy ochutnali, jistě mi dáte za pravdu, že má tu nejkrémovější konzistenci. Když se k tomu přidá ještě přirozeně sladká chuť, není těžké uhodnout, proč je tak oblíbené. Zajímavým faktem je, že již v době studené války byl krém z kešu oříšků součástí záchranných balíčků, které měli u sebe američtí vojáci. V dnešní době už primárně neslouží jako záchrana před hladem, ale dělá naše jídla chutnějšími a nutričně bohatšími. [9]

Složení a benefity kešu másla

  • V porovnání s ostatními ořechovými másly má o něco vyšší obsah sacharidů. Toho se ale nemusíte obávat. Převážně se totiž jedná o komplexní sacharidy, které jsou součástí zdravé stravy a fungují jako postupně se uvolňující zdroj energie. 
  • Stejně jako arašídům jim nechybí nenasycené mastné kyseliny MUFA a PUFA, které mají podle studií příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. 
  • Složení se může pochlubit obsahem vitamínu K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve a normální stav kostí.  
  • Obsahuje také měď, která podporuje správnou činnost imunitní soustavy a je důležitá i pro normální pigmentaci (zabarvení) vlasů a pokožky. 
  • Díky selenu navíc pomáhá udržet zdravé vlasy i nehty, a je tak ideální pro každého, kdo pečuje o své zdraví i krásu. 
  • Ve složení má i mangan, který patří mezi antioxidanty chránící buňky před oxidačním stresem. [10, 18]

Nutriční hodnoty kešu másla

Energetická hodnota
Tuky
Sacharidy
Bílkoviny
Vláknina
574 kcal46 g33 g15 g3 g

Recepty s kešu máslem

Zásluhou neodolatelně krémové konzistence se perfektně hodí na přípravu omáček, ve kterých skvěle funguje i jako náhrada smetany. Výborně chutná i v salátovém dresingu, dezertech, kaších a nemůžeme zapomenout ani na dokonalou kombinaci s banánem. 

Inspiraci najdete také v těchto receptech:

Pokud se chcete o kešu oříškách dozvědět další zajímavé informace, najdete je v článku Kešu ořechy: Vše, co potřebujete vědět. 

Kešu máslo a jeho použití

4. Lískooříškové máslo

Chuť lískooříškového másla v řadě z nás vyvolává vzpomínky na dětství, jelikož si ji spojujeme s čokoládovou pomazánkou Nutellou nebo ikonickými bonbóny Ferrero Rocher. Právě tyto sladkosti nejspíš stojí za popularizací lískooříškového krému, který si teď můžeme pořídit i bez cukru a dalších dochucovadel. Díky tomu si vychutnáme přirozeně sladkou chuť lískových oříšků a zároveň z nich získáme maximum živin. [11]

Složení a benefity lískooříškového másla

  • Co se týká poměru makroživin (bílkovin, sacharidů a tuků), nejvíce se podobá kešu máslu. 
  • Také obsahuje zdravé nenasycené tuky MUFA a PUFA. 
  • Může se pochlubit zastoupením vitamínu B1. Ten podporuje normální činnost srdce a psychiku.
  • Obsažený vitamín B6, B9 a hořčík přispívají ke snížení únavy a vyčerpání. Takže šáhnout během náročných dní po lžičce lískooříškového másla určitě nebude na škodu.  
  • Nechybí mu ani antioxidační látky v podobě vitamínu E a manganu. 
  • Je zdrojem vitamínu K, který je důležitý pro zdravé kosti a správnou srážlivost krve.
  • Ve složení má také železo, které přispívá k podpoře kognitivních funkcí, jako je paměť, myšlení a koncentrace. Hodí se tak lidem, kteří se věnují kreativním a jinak duševně náročným činnostem. Obsažená měď navíc podporuje normální přenos železa po těle. 
  • Fosfor v neposlední řadě pomáhá udržet normální stav zubů a kostí. [12]

Nutriční hodnoty lískooříškového másla

Energetická hodnota
Tuky
Sacharidy
Bílkoviny
Vláknina
571 kcal50 g28,6 g17,9 g3,6 g

Recepty s lískooříškovým máslem

Lískoořechové máslo dokonale ochutí dezerty, obilnou kaši, palačinky nebo voňavou domácí granolu. V kombinaci s kakaem si z něj můžete připravit i zdravou čokoládovou pomazánku, která je výborná na pečivu. Skvěle chutná také ve vánočních sladkostech a dokonalé spojení vytvoří s jahodami. 

Inspiraci najdete také v těchto receptech:

Použití lískooříškového másla

5. Pistáciové máslo

Pistácie se v historii považovaly za vzácné ořechy, které byly určeny pouze pro šlechtu a vysoce postavené představitele státu. Královna ze Sáby je dokonce podle legend zakázala běžným lidem pěstovat s tím, že se jedná o výlučně královské jídlo. Tyto časy jsou už naštěstí pryč, a my si tak můžeme znamenitou chuť těchto zelených oříšků vychutnat i ve formě ořechového másla. To se těší čím dál větší oblibě i díky svému skvělému složení, jemné konzistenci a pestré paletě možností využití v kuchyni. [13]

Složení a benefity pistáciového másla

  • Může se pochlubit vyšším obsahem bílkovin, který se vyrovná i arašídovému máslu.
  • Je bohaté na vlákninu, díky čemuž přispívá k pocitu nasycení. 
  • Obsahuje okolo 50 % tuků, z nichž většina tvoří prospěšné nenasycené mastné kyseliny (MUFA, PUFA), které v jídelníčku lidí žijících ve vnitrozemí často chybí. 
  • Z mikroživin obsahuje například vitamíny B1 a B6, které podporují normální psychickou činnost zahrnující schopnost učení, myšlení a koncentrace.  
  • Je zdrojem vitamínu K, který přispívá ke správné srážlivosti krve a pomáhá udržet zdravé kosti. 
  • Obsažená měď podporuje normální funkci nervové soustavy, která řídí činnost všech orgánů v těle. 
  • Díky hořčíku přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. 
  • Minerální látky mangan a fosfor jsou zase důležité pro energetický metabolismus, při kterém dochází k uvolňování a spotřebě energie. 
  • Ve složení má také cholin, který je důležitý pro správnou funkci mozku, což z tohoto másla dělá dalšího skvělého adepta na chytré studijní snacky. [14]

Nutriční hodnoty pistáciového másla

Energetická hodnota
Tuky
Sacharidy
Bílkoviny
Vláknina
594 kcal50 g21, 9 g25 g9,4 g

Recepty s pistáciovým máslem

Výhodou pistáciového másla je jeho lehce nasládlá chuť, která skvěle ladí se sladkými i slanými jídly. Mimo to pokrmům propůjčí i svou nevšední nazelenalou barvu. Hodí se do těsta na muffiny, koláče a jiné dezerty, stejně tak obohatí i slané pečivo. Přidává se rovněž do salátových dresinků a využijete ho i při výrobě domácí pistáciové zmrzliny.

Inspiraci najdete také v těchto receptech:

Porovnání nutričních hodnot ořechových másel

V této tabulce jsme shrnuli výživové hodnoty oblíbených ořechových másel, díky čemuž se můžete snadno zorientovat v tom, které nejlépe vyhovuje vašim potřebám. 

Oříšková máslaEnergetická hodnotaTuky SacharidyBílkovinyVláknina
Arašídové máslo596 kcal46 g14 g27 g9,1 g
Mandlové máslo650 kcal56 g7 g25 g12 g
Kešu máslo574 kcal46 g33 g15 g3 g
Lískooříškové máslo571 kcal50 g28,6 g17,6 g3,6 g
Pistáciové máslo594 kcal50 g21,9 g25 g9,4 g

Jak skladovat oříšková másla?

Dáváte ořechové máslo do ledničky nebo jej schováváte do skříňky? Obě tyto varianty nejsou špatně, ale každá má své pro a proti. V chladném prostředí ledničky může máslo kvůli vysokému obsahu tuku ztuhnout, což pak znesnadní jeho roztírání. Třeba v teplé kaši se vám ale zase krásně rozpustí. Chlad navíc prodlužuje jeho trvanlivost, snadněji si tak zachová kvalitu a bude lépe chráněno před žluknutím.  

Pokud máslo skladujete mimo lednici, dávejte ho do uzavřené skříňky, kde je chráněno před teplem a slunečními paprsky. Zůstane tak hezky tekuté a snadněji se vám s ní bude při přípravě jídla i manipulovat. Počítejte ale s tím, že v pokojové teplotě může dojít k oddělení olejové vrstvy, která se nahromadí navrchu másla. Toho se ale nemusíte obávat, máslo stačí pořádně promíchat a vše je zase v pořádku. [19]

Díky správnému skladování vám ořechové máslo vydrží i několik měsíců. Teda pokud jej dříve nesníte. 

Pokud se chcete dozvědět, jak skladovat i jiné potraviny, přečtěte si náš článek Jak správně skladovat potraviny, aby vydržely co nejdéle? 

Ořechová másla při hubnutí a přibírání 

Ořechová másla mají svou funkci v jídelníčku jak při nabírání svalové hmoty, tak i v období hubnutí. Díky tomu, že se chlubí vysokou energetickou denzitou (vysoký obsah kalorií na malé množství potraviny), mohou efektivně pomoci se zvýšením kalorického příjmu. Stačí, když do jídla přidáte velkou lžíci mandlového másla, a rázem získáte 200 kcal navíc. Ořechové máslo se pak dá snadno zakomponovat do snídaní, svačin, shaků i hlavních jídel. 

Při hubnutí je ze stejného důvodu sice lepší množství snědeného ořechového másla hlídat, ale ani v tomto případě se ho nemusíte úplně vzdát. Pomůže vám totiž doplnit zdravé tuky, které jsou i při hubnutí důležité. Kromě toho dokáže například v kombinaci s ovocem uspokojit i chuť na sladké. A pokud hledáte variantu s minimem tuků, můžete vyzkoušet práškové arašídové máslo, které obsahuje jen 1,5 g tuku na porci.  

Ořechy a ořechová másla se navíc i podle studií spojují se zdravou hmotností a pozitivním vlivem na hubnutí. I tak se ale u nich řiďte pravidlem všeho s mírou a nezapomeňte každou lžičku poctivě započítat do denního kalorického příjmu. [15]

Co si z toho vzít? 

Ořechová másla jsou nositeli zdravých tuků, rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálních látek a také skvělé chuti. Pokud z nich ale chceme získat to nejlepší, neměli bychom zapomínat na kontrolu složení. Ideální jsou pak 100% ořechové krémy, ale své využití najdou i proteinová nebo ochucená másla s minimem přidaných látek. O tom, zda do jídelníčku přidáme arašídové, mandlové nebo třeba kešu másličko, se můžeme rozhodnout na základě chuťových preferencí a zmíněných výživových vlastností. V každém případě bychom to s másly kvůli jejich vysoké kalorické hodnotě neměli přehánět. 

Máte mezi přáteli milovníky ořechových másel? Sdílejte s nimi tento článek, ve kterém se o nich dozví cenné informace. 

Zdroje:

[1] How Nut and Seed Butters Are Processed. – https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology-magazine/issues/2016/november/columns/processing-how-nut-and-seed-butters-are-processed

[2] WHO. Healthy diet. – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

[3] Nutella®. – https://www.nutella.com/cz/cs/vyrobky/nutella

[4] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100559/nutrients

[5] HuffPost . Who Really Invented Peanut Butter?– https://www.huffpost.com/entry/peanut-butter-history_n_1222585

[6] Peanut butter, vitamin and mineral fortified, smooth nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Peanut_butter%2C_vitamin_and_mineral_fortified%2C_smooth_nutritional_value.html

[7] Almond Butter: History, Flavor, Benefits, Uses. – https://www.spiceography.com/almond-butter/

[8] Nuts, almond butter, plain, without salt addend. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3153/2

[9] About: Cashew bitter– https://dbpedia.org/page/Cashew_butter

[10] Cashew butter nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Cashew_butter_42201000_nutritional_value.html

[11] Group, A. (History of Hazel Nut Spread. – https://acitgroup.com.au/history-of-hazel-nut-spread/

[12] Nuts, hazelnuts or filberts Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3116/2

[13] The Green Nut: A brief history of the Pistachio. – https://www.joinrassa.com/articles/the-green-nut-a-brief-history-of-the-pistachio

[14] Nuts, pistachio nuts, dry roasted, without salt added Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3136/2

[15] Going Nuts—For Nut and Seed Butters, That Is. – https://www.todaysdietitian.com/newarchives/090313p64.shtml

[16] Ros, E. Health Benefits of Nut Consumption. – https://doi.org/10.3390/nu2070652

[17] Venkatachalam, M., & Sathe, S. K. – https://doi.org/10.1021/jf0606959

[18] The Nutrition Source. Types of Fat. – https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/

[19] HuffPost. Do You REALLY Need To Refrigerate Nut Butter? – https://www.huffpost.com/entry/do-you-need-to-refrigerate-nut-butter_l_5eb2bd05c5b619cb5f00aae2

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *